dinsdag, februari 20, 2024

Deksel

-

Does Travel & Cadushi Tours

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het was in 1993 toen ik een herkennismaking maakte met Suriname. De inkt van het vredesakkoord – na de Binnenlandse Oorlog – was nog maar een jaar droog. De ten tweede male herstelde democratie was zo broos als het maar kon. Het was in een periode dat alleen dagblad De West weer kritisch durfde te zijn en letterlijk een roepende in de woestenij was. De maatschappelijke onrust en onvrede waren groot; er heerste schaarste over de breedte en het land werd geteisterd door de ene staking na de andere. Dus destabilisatie hing als een constante donkere wolk in de lucht. Journalistiek waande ik mij Kuifje in Wonderland. Elke dag gebeurde er wel iets onvoorspelbaars of onheilspellend.

Het was een atmosfeer waarin exponenten van het voormalige militaire regime zich nog volop ongenaakbaar voelden en als een vis in het water – zéér troebel water wel te verstaan. Bijvoorbeeld luitenant-kolonel Marcel Zeeuw. Tegen hem was een arrestatiebevel uitgevaardigd. De zinderende vraag was: waar was Zeeuw en wie zou hem gaan halen? Politievoertuigen waren er amper en Zeeuw was zelf hoofd van de militaire politie. Hoe ongenaakbaar Zeeuw zich waande, bleek uit het feit dat hij een persconferentie bij hem thuis aankondigde. Dus werd de hamvraag nog zinderender: gaan ze hem oppakken of niet? Zeeuw verscheen die hete middag in vol officiersornaat. Naast journalisten waren ook de politie en uiteraard militaire politie aanwezig. Maar tot een arrestatie ging men niet over. Integendeel. Hoewel Zeeuw duidelijk gedrukt nerveus was, riep hij dreigend in de microfoons: “Komen jullie me maar halen, als je wil. Ik trek die héle deksel mee.”

Het dreigende in Zeeuws stem was niet eens zozeer dat zijn arrestatie tot wapengekletter zou kunnen leiden, als wel dat hij zich gesterkt wist door een troef, die hij in handen had. En dat was het deksel van de enorme Surinaamse beerput van corruptie. En zijn beeldspraak: ‘Ik trek die hele deksel mee’, sprak behoorlijk tot de verbeelding. Daarmee gaf hij aan dat die beerput waarschijnlijk alle niveaus besloeg. Met name militair, politiek en justitieel. In wezen zei Zeeuw, dat als ze hem als enige uit die beerput willen sleuren, hij zich zo zou vastklampen aan dat deksel, waardoor een vreselijke stank over het land zou spreiden. En ook zouden we zien wie zich allemaal wentelden in die beerput. Dus eigenlijk sloeg Zeeuw geen dreigende taal uit, maar chanterende.

De waarnemend procureur-generaal was toen ook al de huidige: Punwasi. En niet lang daarvoor was Punwasi betrokken bij een verkeersongeval, waarbij zijn toenmalige vrouw het leven liet. En in zijn kofferbak werd ook een aantal kilo’s cocaïne aangetroffen. Punwasi blijft tot de dag van vandaag consequent verklaren dat hij de coke mee naar huis nam omdat op het openbaar ministerie onbetrouwbare sujetten rondscharrelden. De waarheid weten alleen de betrokkenen.

Ik vertel dit verhaal vanwege het onthutsende nieuws dat de echtgenote van huidig minister van Justitie Santokhi grond heeft gekocht van een onlangs vermoorde drugscrimineel. Santokhi zegt er vooraf niets van te hebben geweten en dat zijn vrouw zelfstandig heeft gehandeld. Als journalist werd ik tijdens mijn remigratie gewaarschuwd voor Santokhi, destijds commissaris van het Korps Politie Suriname en hoofd justitiële dienst. Hij zou journalistiek een onneembare veste zijn en toch niets loslaten, omdat hij verrotting binnen zijn korps met de mantel der liefde zou bedekken. Maar bij Santokhi stond voor mij altijd de deur open. En hij was zeer kritisch naar zijn eigen korps en manschappen. En veelal niks off the record. Ik durf gerust te stellen dat de glasnost bij het Surinaamse justitieel apparaat mede een verdienste is van Santokhi.

Hoewel ik Santokhi nog steeds hoog heb zitten, vind ik zijn verweer uitermate zwak. Ook al vertelt hij de waarheid; maar als de echtgenote van een minister van justitie zaken heeft gedaan met een topcrimineel – al dan niet bewust of rechtstreeks – dan valt eigenlijk het politieke doek voor zo’n minister. Althans, in elke behoorlijke democratie. De tragiek is dat door die kleinschalige gemeenschap op menige vooraanstaande Surinamer – integer of niet – onvermijdelijk een spat uit die mega beerput te vinden is.

Ex-dictator Desi Bouterse wordt momenteel naar het Decembermoorden-tribunaal gesleept, met vooruitzicht op het schavot. Met de onthulling dat Santokhi’s vrouw zaken heeft gedaan met een drugscrimineel én de bewering dat de minister banden zou onderhouden met (drugs)criminelen, doet Bouterse eigenlijk datgene waarmee voormalig wapenbroeder Marcel Zeeuw 15 jaar geleden dreigde: het meetrekken van die deksel. Keep your noses closed!

Iwan Brave

Dit is een bewerking van een radiocolumn voor www.faya.fm (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

6 REACTIES
 1. Het zou voor SME alleen maar goed zijn als de beerput open ging. Het geeft eindlijk de broodnodige duidelijkheid en het maakt verdere chantage door wie dan ook onmogelijk.

  Laten we eerlijk zijn in een volwassen democratie zou Santo zonder meer op moeten stappen. In SME is hij feitelijk slechts indirect besmet door zijn vrouw en kunnen we het ons door de geringe omvang van het kadr en dan mn het onbesproken kader eigenlijk niet goed veroorloven om op deze manier roomser dan de paus te willen zijn.

  Laten we hopen dat het eerst komende proces het deksel van de beerput goed los wrikt. De stilte binnen de NDP gelederen zegt boekdelen. De meeste zullen deze actie van DDB niet waarderen. De meeste hopen op een snel 8 december proces op vervolgens de wonden te likken. Immers bij een snel proces is de kans het grootste dat de beerput dicht blijft en zij er met betrekkelijk weinig kleerscheuren van af komen.

  Bv. Wat als blijkt dat ze hun bezit nageneog geheel via corruptie vergaard hebben. Dan staat hen niet alleen een 8 december straf te wachten, maar mogelijk een veel langer verblijf in BOMA en de onteigening van al het gestolen bezit. Een rustige oude dag kunen ze dan vergeten. Dan wordt het ook voor hen hosselen met een sociale kaart en een pensioentje dat door huneigen inflatie niets waard is.


  Maak melding
 2. Iwan: kan jij het verschil van ’80 en 2008 niet zien.(inzien)

  Man/Vrouw +/- 30 jaar moeten een gezin onderhouden tijdens…. nu..2008…maar de meesten lopen te pinaren en willen door het pinaren het land uitvluchten(ontvluchten)……Chinezen en andere buitenlanders achterlatend.

  Daarom jouw verhaal van 15 jaar geleden zal brood op de plank brengen…… voor jouw als je boeken te koop hebt.

  Maar de m/v die vandaag aan de dag moet hosselen heeft schijt aan jouw verhaal.

  Beerput verhaal waar die domme NPS’er de heledag met een donie op zak bigiboi staat te spelen.
  BEN JE DAAR !!!!!!!!!!
  Tang boeng


  Maak melding
 3. Iwan ,

  In elk geval – jij houd hun ogen open .
  Ga zo door – en vertel jouw verhaal keer op keer .

  Het maakt niet uit of jij anti of pro reacties krijgt , het feit dat jij blijft schrijven over die jaren – houd ons tenminste wakker .

  Sowieso moeten wij van de Geschiedenis leren , al schijnt niet iedereen daar mee eens te zijn .

  Odi Brada hori srefi


  Maak melding
 4. Ook die “domme” NPS er heeft dingen die in de beerput zitten of heb je dat niet geroken a no smeer boeng die hele beerput heeft boter op hun kop vieze sooi allemaal…….


  Maak melding
 5. NPS heeft 10 SRD en zij staan de wacht te houden voor anderen waarvan de meesten echte US en Euro’s hebben…duizenden…Maar NPS speelt de bigi-boi maar din bloot.(ze zijn ook nog behoorlijk blind)


  Maak melding
 6. btw ik weet uit naaste bronnen mensen ind de NPS zelf, dat corruptie binnen de NPS behoorlijk groot is. Ze gaan er sophisticated mee om, waardoor het lijk alsof ze voor de zondagschool klas staan. Somo is een amateurtje in vergelijking tot NPS/VHP Dat weet Somo ook en daarom heeft hij een grote bek, want Somo kan ook een deksel opentrekken als men hem teveel kletst.
  In vergelijking met Front zijn NDP ers nog brave padvinders. Investeren in jongeren en beleid, alleen het cocaine en militair verleden van enkele kopstukken strooit roet in het eten. Ik teken wel voor het openen van die beerput. Kunnen we eigenlijk die 3 miljard NF ontwikkelingsgelden wel verantwoorden. Kan ik tastbaar zien en voelen wat ermee gedaan is. Kan ik uberhaupt de gevolgen van die kapitaal injectie nog bemerken. Of is het gewoon verdampt met behulp van enkele vage bonnen waarvan het inkt allang is verweerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES