Verkeerde been

8

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik heb een De Telegraaf gekocht. Ja ja, dat is die krant waarvan we allemaal zeggen dat we hem niet kopen maar die ondertussen wel verreweg de grootste van Nederland is. Ik vind het sowieso zonde in dit internettijdperk een krant te kopen. Waarom betalen als je het allemaal voor noppes kan downloaden! En dan hebben we ook nog al die gratis ochtendbladen zoals de Spits, Metro en De Pers. Maar de Telegraaf kocht al ik vér voor het internettijdperk niet meer. Vanwege de aard van het beestje. Het is de enige krant die heeft geheuld met de Nazi-bezetters in de Tweede Wereldoorlog. En nog regelmatig laat die krant jegens minderheden zijn valse tanden zien. Maar de Telegraaf is natuurlijk ook gewoon een lekkere volkse krant. En dan hoort het er een beetje bij dat je onderbuikgevoelens bespeelt. Als het maar flink verkoopt.

En afgelopen woensdag kon ik de Telegraaf sinds mensenheugenis niet laten liggen. Het was die schreeuwende vette kop geheel van links naar rechts: ‘We gaan voor goud!’ Met als chapeau: ‘Van Basten trapt af’. En daaronder die dertig pasfoto’s van aangemelde potentiële pionnen van het Oranjelegioen voor de komende EK-strijd, volgende maand in Oostenrijk. Op een licht-goudoranje achtergrond. Wat mij ook direct greep, was de kleurrijkheid van het dertigtal. Maar liefst twaalf spelers van niet-Nederlandse herkomst. Oftewel 40 procent.

Om twee redenen vond ik het een interessante voorpagina. Ten eerste de kritiek op bondscoach Van Basten die niet gecharmeerd zou zijn van donkere spelers; vanwege het wel erg bleke gehalte van Oranje onder zijn hoede. Hiermee snoert hij toch wel de mond van menige criticaster. De tweede reden waarom ik het een interessante voorpagina vond, was tegen het licht van de afgelopen herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het gewoon schokkend dat protest van bewoners van het ouderencentrum ‘de Drecht’, in Amsterdam-Zuidoost, er toe heeft geleid dat een tentoonstelling over de bijdrage van Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het wooncentrum werd geweerd.

Naast dat de vervaardiging van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voor meer dan 60 procent afhankelijk was van Surinaams bauxiet, hebben onder meer honderden Surinaamse vrijwilligers binnen het KNIL gestreden tegen de Japanners. En daarna werd er meegestreden in de Korea-oorlog tegen het oprukkend communisme. Geen geringe bijdrage gezien de toen nog kleinere Surinaamse bevolking. Nog steeds voeren veteranen in Suriname een bittere, verloren strijd om officiële erkenning die maar uitblijft in de vorm van compensatie en leedverzachting. Het is daarom grof dat een PVV-kamerlid heeft durven opperen voor een debat over “de rol van allochtonen in de Tweede Wereldoorlog”. Hij wist al te vertellen dat-ie “te verwaarlozen” was. Dat is nog eens wat je noemt Surinaamse oud-strijders en hun gesneuvelde makkers een doodtrap nageven.

Maar minstens zo erg is dat die PVV’er dat werkelijk ook zo ziet. En dat hij staat voor een belangrijk deel van Nederlandse visie ten aanzien van de historische en wezenlijke bijdrage van mensen uit voormalige koloniën aan de opbouw en wederopbouw van de Nederlandse economie. Er was zelfs een brievenschrijver in de Spits die verontwaardigd stelde: “Straks gaat men ook nog beweren dat de Gouden Eeuw niet mogelijk was geweest zonder allochtonen.” Waarheen voeren dan al die schepen van de VOC en WIC, af en aan?

Ja mensen, Nederland bevindt zich op een afglijdende schaal van intolerantie, ontkenning, miskenning en onverhuld racisme. We zijn niet eens meer ‘die Indo’s’, ‘die Molukkers’, ‘die Surinamers’ of ‘die Antillianen’. Nee, we zijn gemarginaliseerd tot ‘allochtonen’, wier aanwezigheid alleen nog wordt gezien als uitvreten, meevreten en meeliften. Kortom: parasiteren.

“Voetbal is oorlog”, zei ooit de legendarische ‘generaal’ Rinus Michels. Daarom kon ik woensdag de Telegraaf niet laten liggen. Dé spreekbuis van intolerant Nederland heeft namelijk paginabreed voor de toekomst vastgelegd dat de strijdersrol van allochtonen in het Oranjelegioen verre van gering is. En wederom gaan we volgens de door premier Balkenende bejubelde ‘VOC-mentaliteit’ voor goud! Maar ik juich niet te vroeg. Want een ieder die Marco di Basta kent uit zijn hoogtijdagen, weet dat hij een meester was in schijnbewegingen. Vooral de Engelsen zullen zich wat dat betreft het EK van 1988 nog goed kunnen herinneren. Zoals Van Basten wegdraaide in het 16-metergebied en drie tegenstanders de verkeerde kant opstuurde. De inluiding van een dodelijke hattrick. Van Basten is nog altijd in staat een hele voetbalnatie op het verkeerde been te zetten. Op basis van zijn onnavolgbare tactiek heb je best nog kans dat er uiteindelijk een uitgebleekt basiselftal wordt opgesteld. En wordt het alsnog ku(y)t met peren.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)


8 REACTIES

 1. Dat de spelers van niet nederlandse afkomst zich laten selecteren voor oranje vind ik onbegrijpelijk; daar ze oranje niet echt nodig hebben om zich te profileren!!
  Van Basten wil ze achter de hand houden als het uitgebleekt elftal er niets van bakt!
  Wie ooit dacht dat nederlanders tolerant waren is onnozel en kent hun geschiedenis niet!!
  Daarvoor hoeft men geeneens zover in de tijd te gaan, want de 500.000 NSB-ers hebben zich tijdens en na de oorlog ook voortgeplant!
  Als men de afkomst van al die gasten die zich nu geroepen voelen om aftegeven op niet fletse nederlanders zou nagaan dan zouden niet zo frisse feiten naar buiten komen!!
  Ze kunnen nu hun maskers afdoen die ze ten tijde van Jan Maat ophadden!!
  Het incasseringsvermogen van de allochtonen zal in de nabije toekomst zwaar op de proef gestelt worden daar het blanke deel van Nederland goed gebruik zal maken van de allochtone Kop van Jut!!
  Ze verkeren in de veronderstelling, dat door ons te frustreren we onze biezen zullen pakken!
  Voor mij heeft de heersende negativiteit tot gevolg dat ik niet meer meedoe aan algemeen consumtiefgedrag en daardoor beter let waaraan en wie ik mijn geld uitgeef, want ik heb geen zin gasten te spekken die mij lopen te treiteren!!


  Maak melding

 2. ja,je hebt het goed verwoord.de nederlanders zullen de alochtonen nooit en te nimmer accepteren en als gelijken mee om te gaan.nederland is sterk veranderd zins de aanslagen in amerika,men vertrouwd niemand meer met een iets te donkere huids kleur.de komende ek worden we zeker verrast door van basten,mochten ze door de voor ronden komen met een witte selectie dan zie ik het zomber in voor mijn zwarte broeders.


  Maak melding

 3. De grootste suk6en van het Ned.elftal zijn behaald met allochtonen in de basis.
  EK,88 Rijkaard -Gullit
  Ned < 21 Drenthe o.a.

  Ik wil graag het tegendeel bewezen zien.


  Maak melding

 4. wij hebben toen 300 jaren geen mogelijkheid gehad om na te zijn belasert.. meteen toe te slaan.
  er was geen mogelijkheid om de european aan te pakken.
  maar nu 300 jaren later …
  er is internet
  er is tactiek
  er is een mogelijkheid tot boycot van ook hollandse produkten als het moet.
  de afgaan ,de pakistan ect…zijn al bezig en gaan ook door met onderzoek om de hollnder (produkten te boycotten.)
  omdat ik ook in holland woon zal dus ook ik een slachtoffer zijn ,worden van de oneerlijkheid van de hollander.
  maar het geeft niet.
  want europa heeft altijd oorlog ,en de european heeft voor de kolonien zeer slecht geleeft.
  toen kwam de kolonie (dus wij)en toen begon europa te ontwikkelen..
  dus ik heb de overtuiging en zo is dat ook
  dat wij zwarten wij gekleurde wij chinezen,hindostanen,javanen,afrikanen,wij kunnen landen op afstand opbouwen..
  ik woon al jaren in europa en heb gezien wat men met onze (voor ouders bezittingen en arbeid hebben gedaan)
  geloof mij maar ….
  wij zwarten zijn beter dan de europeaan…
  kijk wat er gebeurd in de us …achter uit
  kijk wat er gebeurd in oostenrijk ..de ene elllende na de andere..en dit is pas het begin….
  dus het zal niet lang meer duren of de europeaan zal terug zijn naar de middeleeuwen.
  en al de landen hebben nu geen kolonie die voor geld zorgt…
  dus gaan ze weer onderling vechten…
  de vakbonden hadden beslist in de tijden van kolonie ,dat staken niet goed is …
  nu hebben ze geen kolonie (dus komt er geen geld van de kolonie )en ze beginnen weer met staken…dus alles wijst erop dat het ook afgelopen is met europa.
  kijk hitler had veel geld inkomsten gezien van 240 jaren kolonie
  maar hitler is…
  nu ziet pvv en onze rita donkey de kans om zijn eigen blanken te gebruiken om aan de macht te komen net als hitler..
  dus weer zie je hoe leeghoofd de europeaan is.
  dus wat gaat er gebeuren?
  de europeaan heeft geen inzicht …dus zij denken dat ze zelf dit land kunnen opbouwen….,maar het gaat niet lukken
  men vertrouwt geen us en ook geen europeaan
  kijk wat ze doen in irak?
  dus ben laden heeft eigenlijk gelijk…
  ben laden heeft het allang gezien.
  dus ben laden is net als salladin (salladin was de beste strateeg in de tijd van de kruistochten)
  als de us en europa willen groeien ,moeten ze eerst hun eigen witte (blonde )donkey hitler laten verdwijnen of …
  dan alleen kan er vertrouwen zijn in de europeaan….
  maar ik denk dat de zogenaamd allochtoon..niet intelligent genoeg is ,ze houden elkaar zelf voor de gek.
  palestina is niet opgelost.
  zuid afrika heeft nog steeds apartheid.
  en nog vele plaatsen op de wereld waar de europeaan aan de macht is ,gericht op materiaal.
  of wapens.
  holland staat op no 5 op de wereld ….en ook apartheid.
  dus vroeger toen er geen geode media was kon men de zwarten in de maling nemen.
  maar nu is da t onmogelijk.
  wij zwarten weten dat wij in de meerderheid zijn.
  wij kunnen rekenen
  wij kunneen berekenen
  wij kunnen ook abstract denken
  wij zijn onmisbaar …
  als de marocanen beslissen binnen een jaar uit holland te vertrekken ,is holland in lekaar gestort.
  als de zwarten uit us vertrekken is de us binnen een jaar in elkaar gestort.
  wij zwarten kunnen zonder de europeaan ,maar de europeaan kan niet zonder ons.
  oorlog voer je niet allen met wapens.
  wij hebben wapens om oorlog te voeren.
  wij zetten onze boycot wapens in.
  dit is allen een wapen ,er zijn er nog mer soorten.


  Maak melding

 5. iwan brave
  deze man begint nu pas in te zien wat europa is.
  hitler zag het al 63 jaa r geleden.
  de europeaan die is nog steeds in denken net als de middeleeuwen.
  ze noemen zich democratie ,maar de media is nog steeds in handen van facisten,
  over welke democratie praat je dan?
  ik ga als de pluris uitbreekt de media aan pakken.
  er zijn allochtone in het buitenland die wachten op deze media mensen..
  ja je bent verplicht om de misdadiger aan te pakken ,dus de media.
  het is gemakkelijk.
  als je fam.naam begint met een a dan volg je een media man of vrouw wiens naam begint met een a
  als je fam, naam begint met een b dan volg je een media man of vrouw wiens naam begint met een b ect. ect.
  zo pakken wij alle media die verantwoordelijk is voor de chaos of …
  binnen een maand.
  en iedereen mag doen met de media wat je wil.
  want nu doet de media met ons wat die wil.


  Maak melding

 6. nova heeft een onderzoek gedaan naar de leeghoofden die in het leger zitten.
  en heb ik niet gelijk dat de europeaan leeghoofden zijn?
  elke keer maken zij die fout.
  nu is holland 33 jaar echt onafhankelijk
  ja jullie lezen het goed.
  nu heeft holland geen indo en suri die 300 jaren alleen maar moesten werken ,
  toen werd in holland geld verdeelt…
  maar nu 33 jaren komt er geen abstract ,ondoorzichtig ,slaven geld in holland.
  dus nu moeten deze leeghoofden het zelf doen
  en wat zie je ….
  overall word er bezuinigd…of gefraudeerd.
  waar is hun god gebleven die geld …..
  vraag aan jouw blanke buurman of buurvrouw ,
  toen jullie kolonie hadden was er geld
  nu 33 jaren heeft holland geen slaven ….
  dus die militairen in afghanistan en irak ,huilen ,ja wie heeft jullie gestuurd om anderen te onderdrukken?
  de tijd van de slavernij is al voorbij…
  ja ik ben ook een terrorist ,so what


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.