Nieuwe organisatie voor Kwakoe festival

16

Na ruim dertig jaar komt een einde aan het Kwakoe Festival zoals dat 32 jaar werd gehouden. Stadsdeel Zuidoost heeft de organisatie van het evenement in het Bijlmerpark aan de Stichting Zomerfestival Amsterdam Zuidoost gegund. Dit gebeurde na loting meldt AT5.

Kwakoe begon in 1975 als Surinaams voetbaltoernooi en groeide uit tot het grootste multiculturele evenement van Nederland. De aanvraag voor de organisatie werd opengesteld omdat Zuidoost niet tevreden was over de samenwerking met Kwakoe Events.

Het festival wordt van 5 juli t/m 10 augustus in de weekends gehouden.


16 REACTIES

 1. Begrijpelijk. Ze betaalde hun rekeningen niet, voerde geen goede administratie maar konden wel heel goed incasseren en hun hand ophouden. Ze maakte schande.


  Maak melding

 2. Goede zaak!. Met een dergelijke (professionele) aanpak wordt het marginale van het festival teniet gedaan. Hoogstwaarschijnlijk is het dan mogelijk dat dit festival in de toekomst net zo groot, landelijk en internationaal wordt als het Rotterdamse zomercarnaval.
  Sjori


  Maak melding

 3. Beste Neus,

  Je hebt de klok horen luiden …maar weet je ook waar de klepel hangt??

  Stichting Kwakoe events heeft geen schulden en daar heeft het negatief advies van de politie niet mee te maken.

  Verdiep je een beetje meer in de politieke kant van de zaak


  Maak melding

 4. beste neus,waarvan die haat als je in het bestuur zat en zwart op wit kan bewijzen dat het zo is wat je vermoed dan pas hebt je recht van spreken mocht het niet zo zijn wat je denk ,durf je om excuus te zeggen?


  Maak melding

 5. Geachte redactie,

  Ondernemerschap of entrepreneurschap, is een initiatief nemen tot het opzetten van een nieuwe organisaties, wanneer marktkansen zich voordoen. Een zekere Joseph Schumpeter omschreef de ondernemer als; “een persoon die bereid en in staat is, een nieuw idee of uitvinding om te zetten in een succesvolle vernieuwing”. Entrepreneurschap is in de economische theorie en de bedrijfskunde een centraal concept om economische groei en de dynamiek in het bedrijfsleven te bestuderen.

  Maar te vaak hebben wij van dichtbij mogen aanschouwen en ervaren, hoe beperkt het denken van voornamelijk de Afrikaan en die in de diaspora is of/en zo niet wordt, wanneer het neerkomt op (goed) ondernemerschap. Men schijnt een totaal vertekend beeld te hebben omtrent het omzetten van een ‘idee tot product’. Wat velen zich niet realiseren is dat het idee of de uitvinding slechts een facet is bij het ondernemen. Belangrijk is; hoe zet je die om en breng je dat idee tot productie met/of zonder winstoogmerk. Veel belangrijker is; hoe lang wil je of kan je dat volhouden (langer termijn denken) en met welk doel, dan alleen maar geld te willen verdienen. En wat doe je wanneer het niet loop; haak je af of ga je opzoek naar wat anders of naar een adviseur, die je eventueel wijzen kan op je gebreken of datgene wat je feitelijk fout doet, wat ook de oorzaak is dat het proces van goed ondernemerschap in de praktijk frustrerend en/of zelfs ondermijnend werkt.

  Wat duidelijk gezegd moet worden, vooral tegen de Afrikaan en die in de diaspora, is dat ‘ondernemerschap’ geen ego-ding is. Met een minderwaardigheidsgevoel kom je er niet. Vandaar dat goedondernemerschap niet voor elke initiatiefnemer is weggelegd.

  Iemand zei jongslede tegen een lid van het comité ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’: Zijn jullie nog steeds bezig met dat “beeldgedoe”, laat toch dat ding nou maar? Weer een ander had een “pracht idee” verzonnen: Vraag het Stadsdeel Zuidoost gewoon wat geld voor een ander gekleed standbeeld met plaatsing tegenover het huidig naakt beeld en is een iedereen tevreden gesteld toch?

  Bewustwording t.a.v. goedondernemerschap is en blijft noodzakelijk, ook voor gewone burgers, terwijl in dit kennisland zoals het Koninkrijk der Nederlanden, je haast overal informatie over kunt krijgen ; ‘het doen van zaken’. Maar het probleem is dat wij veels te veel aan noodzakelijke kennis over goedondernemerschap laten liggen, onszelf overschatten en alles proberen te doen met de beperkte kennis waar wij over beschikken. Vandaar dat velen blijven steken bij een hosselmentaliteit, wat men verward met goedondernemerschap. Vandaar ook dat broer en zus, oom en tante, neven en nichten, counterpartners overzee, zelfs beste vrienden, na besloten te hebben om iets te gaan ondernemen, aan het eind van de rit, vaak de grootste vijanden van mekaar worden, omdat de ‘hosselmentaliteit’ te vaak verward wordt met ‘goedondernemerschap’.

  DE BASIS VAN ‘GOED ONDERNEMERSCHAP’ IS GEBASSEERD OP VERTROUWEN, DOORZETTINGSVERMOGEN (VOLHARDING), STRATEGISCH DENKEN EN VOORNAMELIJK ‘GELOOF IN EIGEN KUNNEN’, ALLEEN OF MET ANDEREN.

  Als blijkt dat je een van deze eigenschappen mist, ga dan op training, volg een van de bestaande cursussen op dit terrein en ga aan de slag. Maar het zal op langer termijn niet werken wanneer je met je huidige beperkte ondernemers mentaliteit oftewel je pseudo-ondernemerschap, als een hosselaar je gang blijft gaan, en vervolgens verwachten dat anderen zich op den duur aan jou amateurisme zullen gaan aanpassen. Op den duur kom je jezelf tegen, waar bij een andere amateur, goedondernemer of pseudo-ondernemer, vanwege je getoonde wangedrag en je eigen verkeerde mentaliteit t.a.v. goedondernemerschap, je genadeloos onderuithaalt. En vaak genoeg zul je het niet kunnen of willen begrijpen, hoe relatief gebrekkig je (algemene) kennis omtrent goed ondernemersschap is geweest, omdat je al die jaren – het kan zijn vanwege overmoedigheid, onverschilligheid of arrogantie – nimmer geprobeerd hebt, jezelf en je bedrijf goed te evalueren, jezelf goed te scholen, totdat je in feite door je eigen gebreken ingehaald bent geworden met alle gevolgen van dien.

  Vandaar ook dat vele Surinaamse Organisaties waaronder Kwakoe Events, en het volgend object ‘Podium Kwakoe’ te Frissestein Amsterdam Zuidoost, geen lang leven beschoren zijn, omdat er veel en veel meer aan de hand is, dan dat er slechts sprake is van een beleidsmatige aanpak van overheidswege t.a.v. de “geïntegreerde” Surinaamse doelgroep. De vraag is; in hoeverre deugt de actuele kennis en de aanpak van ons intellectueelkader bij vele van deze gevallen inzake ‘goedondernemerschap’, alsof deze vorm reeds ingebed is geworden in een soort van “Afrikaans-Surinaams ondernemerscultuur”.

  Want mocht dat het geval zijn, dan is er voor vele Afrikaanse- en Surinaamse ondernemers werk aan de winkel, om massaal kennis op te gaan doen in wat goedondernemerschap in feite inhoud, om zodoende de hosselmentaliteit op een gegeven moment achter zich te kunnen laten. En laat hopen dat deze boodschap begrepen wordt, opdat wij uiteindelijk onze handen in eigen boezem kunnen steken. Vandaar dat het comité ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’ – een samenwerking tussen o.a. de bewustzijnsbeweging Dyadyaman en EBU-Akademiya – door middel van haar strijd voor ‘Respect en Waardigheid’ reeds in 2005 een begin hiermee gemaakt heeft, in de hoop dat ook aan een vloek uiteindelijk een einde kan worden gemaakt.

  Tan bun, waka bun.


  Maak melding

 6. wat ik wel begrijp is dat veel dingens mis zijn met het kwakoe festival rekeningen die niet optijd worden en dat de administratie ook niet klopt dus zoveel hebben sommige hier het niet , maar ik vind het een goed iedee dat een andere organisatie het over neemd dan zullen we zien hoe het verder gaat met deze vetival


  Maak melding

 7. Goed gedaan Flor en A-No-smeer-boeng,als neus in zijn neus blijft peuteren,zal hij
  en die andere Dombo du, met zijn vetivel
  en plaatst van festival,nooit zullen weten waar de klepel hangen.


  Maak melding

 8. het is voor de zoveelste keer een fight tussen surinets onderling.
  ik heb het vermoeden dat kwakoe op een zeer onrechtmatige wijze wordt tegengewerkt.of er moet volgens mij een bestuur verkiezing komen.en mag niet zo zijn dat de ene misbruikt maakt van zijn of haar positie.en probeer hierdoor met alle nare gevolgen een surinaams ding kapot te maken.


  Maak melding

 9. @Alex
  Het zijn die onbekwame Kwakoe bestuurders die de zaak kapot maken. Ze hebben al veel te veel tijd gehad. Positieve discriminatie moet niet leiden tot het accepteren van misstanden en gedogen van incompetentie. Er zijn genoeg SME die het wel goed kunnen. Geef die liever een kans. 😉


  Maak melding

 10. Geachte redactie,

  Lazen wij in een kranten interview van jongslede, Tuesday 01 April 2008 onder de titel: ‘Persoonlijke vete rond Kwakoe’, het volgende:.

  Een ander verwijt van Kout aan Zazo is dat de organisatie geen bestuur heeft en niet transparant is. Ook dat klopt volgens Renfurm van Zazo niet: “Er is bij de oprichting een interim-bestuur benoemd, omdat we niet zeker wisten of we een festival toegewezen kregen”.

  Is dit nou als een 1 april ondernemersgrap bedoeld, is er toevallig voor een verkeerde datum gekozen of is dit typerend voor het zwart ondernemerschap in het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost in haar algemeenheid.

  Wie zal dat zeggen.

  Hoe dan ook, het blijft een genante vertoning.


  Maak melding

 11. acuba,

  je hebt het over vetivel van Du,

  kijk maar naar je eigen ABN Nederlands.

  is het dovenmans of dovemans?????
  Is het geitelul of geitenlul????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.