Monument voormalige Troepenmacht in Suriname

5

In Ermelo wordt dit weekend een monument onthuld voor de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS). Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. Het gedenkteken is een initiatief van oud-militairen van de TRIS. Het is behalve een gedenkteken ook een ereteken voor alle militairen die in de voormalige Nederlandse kolonie in dienst waren.

De plechtigheid heeft plaats op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. Oud-gouverneur en de eerste president van het onafhankelijk Suriname, Ferrier, onthult het monument samen met de laatste commandant van de TRIS, generaal b.d. Woerlee.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm, de ambassadrice van Suriname en de burgemeester van Ermelo zullen daarbij aanwezig zijn.


5 REACTIES

 1. Een monument voor de TRIS!!
  Laat me niet lachen!!! Deze lapzwantsen hadden alleen een militair tenue aan en stelden verder geen hol voor!! Ze hebben wel de tijd van hun leven gehad met zuipen en kinderen verwekken bij surinaamse vrouwen waar ze in de meeste gevallen niet meer naar omkeken als ze terug waren in Nederland!!
  Het wordt een monument van leeglopers en dat deze schaamteloze nietsnutten een monument krijgen getuigt dat de nederlandse krijgsmacht niets heldhaftigs heeft te eren!!
  Ze kunnen beter een monument plaatsen voor de militairen die nu hun nek uitsteken in Afganistan, dat lijkt mij beter op zijn plaats!!!


  Maak melding

 2. er zijn ook surinaamse Tris dienstplichtige militairen omgekomen, bekend bij mij was er een jongen van de plantage Alliance (Commewijne- Suriname) het was in ’73. hij liet een zwangere vrouw achter. Ik hoop dat ze hem dit keer niet vergeten, want toen wel.

  old soldier 75-2 C-cie


  Maak melding

 3. beste mensen op deze site en, oud trismilitairen.

  bij deze wilde ik toch even reageren op het berichtje dat de trismilitairen allemaal lapzwanzen waren (niets is minder waar)
  zelf heb ik ook in suriname gedient in 1974
  als infantarist.
  kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat wij overlevingsbivak kregen in loksi-hatti behoorlijk zwaar hoor!
  of de oefeningen op de o-p savanne
  al die doorsteken door het mangrove gebied
  de tropenzweren, slangen enz enz .
  dat was echt niet voor moederskindjes hoor!
  de survivals, soela,s bosmieren, mampiertjes
  en ga zo nog maar een uurtje door.
  als je afgesloten van de buitenwereld in de bush was dan leerde je pas echt wat angst was
  ga nou niet beweren dat wij daar alleen maar kwamen om te leuten!
  ik ben zelf met nog 12 anderen veroordeeld door het militair gerechtshof aan de grote combe-weg omdat, wij weigerden in Albina na de dienst in uniform rond te blijven lopen.
  ons hogerberoep kwam voor in denhaag.
  de mensen die zoiets beweren hebben nog nooit om hun moedertje gehuild van ellende.
  die gasten van het leger daar waren keihard!
  ik geef toe dat ik het heel erg naar mijn zin heb gehad een ervaring waar ik mijn leven lang op kan teren…
  dussssssssss niet zo raar lullen, bij deze mijn petje af voor de mensen die in de surinaamse binnenlanden wonen wij, zijn altijd netjes door een ieder bejegent.

  hartelijke groeten van kees
  oud trismilitair


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.