Grensgeschil Guyana en Suriname beslecht

21

PARAMARIBO, 20 sep – Het Permanente Hof van Arbitrage van het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Zee (ITLOS) heeft de maritieme grens tussen Guyana en Suriname definitief vastgesteld. Dat heeft de Surinaamse president Ronald Venetiaan donderdag in Paramaribo verklaard meldt De Telegraaf.

Het oordeel van het hof betekent dat ongeveer 12.000 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan beschikbaar komt voor Suriname. Ook heeft het hof de soevereiniteit van Suriname bevestigd over de totale grensrivier de Corantijn.

„Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost”, aldus Venetiaan.


21 REACTIES

 1. Aanvankelijk ging het om het gedeelte waar het Canadees olieboorplatform in het jaar 2000 werd verjaagd. Een gebied dat voor miljarden aan olie herbergt. Gebleken is dat wij dit gebied nu kwijt zijn,terwijl wij er prat op gingen dat het tot de soevereiniteit van Suriname zou behoren.

  Hoe zo, dus tevredenheid ???
  De reacties van de Guyanesen zullen we nog even afwachten en vervolgens de conclusie trekken.


  Maak melding

 2. ik wil alle sranangmang feliciteren met het uitslag van het grensverschil tussen guyana en suriname suriname ,ik hoop dat anderen mij volgen ,vrede sa de nanga alle sranang mang. mijn wens is dat niemand gekke uitspraken hier zal doen over suriname.


  Maak melding

 3. felicitatie aan de regering voor de wijze van onderhandeling. Dit is nou een teken dat wij op de goede weg zijn. Nu nog de economie vooruit stuwen. Mijn felicitatie gaan ook nog aan oud premier Wijdenbosch voor zijn kordate optreden toendertijd.
  Groeten Suriname.
  Wij leven mee met jullie in Nederland.


  Maak melding

 4. Het schijnt dat men niet door heeft dat het grootste deel van het “betwist” gebied is toegewezen aan Guyana.
  Hopelijk kunnen nu en suriname en Guyana een graantje meepikken van wat de multi- nationals daar zullen maken in geval er inderdaad aardolie in het gebied wordt aangetroffen.


  Maak melding

 5. Ik zou de SME onderhandelaars toch een goed cyfer geven voor het definitief vast leggen van de SME grens. Jammer dat de boor lokatie niet binne de SME grens valt maar zoals Ven heeft aangegeven begint het harde werk nu. De boor lokatie is vry dichtby de grens en ingeval men weet van dit soort zaken heeft kan de moeder bron op SME grond gebied zitten dus het is ff afwachten en kijken wat er gebuerd. Guyana en CGX gaat dan toch strak moeten gaan onderhanden me SME. Volgende dat SME als land nu moet deoen is Tigri kwestie aankaarten en winnen dan pas kan SME als land teverden zijn. We moeten Bosje ookniet vergeten dankzy z’n optreden is deze kwestie beslecht. Go SME


  Maak melding

 6. gefeliciteert met de uislag van het grensgegeschil. Ook is er waakzaamheid geboden want die guyanezen zijn armoezaaiers en profituurs.

  Beware of them

  Krepieman_no1


  Maak melding

 7. Is de uitslag werkelijk een felicitatie waard, terwijl er nog een grote onduidelijkheid heerst over Post Tigri, die in 1968 door Guyana is ingelijfd. Er wordt gezegd dat het Hof, wat de westgrens betreft, de hele Corantijnrivier als grens heeft geoordeeld.
  Wat zal Suriname ten aanzien hiervan doen?


  Maak melding

 8. @ Paul
  Als je het bericht goed zou lezen dan zal je zien dat de bron wel is vermeldt!
  Er staat” meldt de Telegraaf” en je kan ook naar het artikel klikken!!
  Als je zelf je moers taal niet beheerst hoe kan je verwachten dat allochtonen perfect nederlands moeten kunnen lezen en schrijven!!!!


  Maak melding

 9. Al de blijde gezichten en oproepen om geen kritiek te leveren op de surinaamse regering verwijst naar onwetendheid bij deze respondenten!!
  De rechters hebben hun uitspraak gebasseerd op historische feiten en niet op vlotte babbels van wederzijdse advocaten!!
  En de wens van @roel om geen gekke uitspraken te doen is onnozel.
  Heb je ooit gehoord van VRIJE MENINGS UITTING?!!


  Maak melding

 10. wel ik kan ieder geval zeggen dat we WEL bedrogen uit zijn gekomen.Als ik kijk naar wat er allemaal is gedaan om de zaak voor Suriname te winnen namelijk:
  Het POLITIEK behandelen van deze zaak !!! door geen nationale actoren in deze zaak te betrekken.Ik kan niks anders concluderen dat zoals altijd weer is gekozen voor de partijkas in plaats van de staatskas !!!!


  Maak melding

 11. wel ik kan ieder geval zeggen dat we wel bedrogen uit zijn gekomen.Als ik kijk naar wat er allemaal is gedaan om de zaak voor Suriname te winnen namelijk:
  Het politiek behandelen van deze zaak
  door geen nationale actoren in deze zaak te betrekken.Ik kan niks anders concluderen dat zoals altijd weer is gekozen voor de partijkas in plaats van de staatskas en arrogantie


  Maak melding

 12. als je op telegraaf leest heeft suriname niks verloren!! de 10 graden lijn als grens is behouden!!! de hele corantijn is van suriname en dit zal ook consequenties hebben voor het tigri gebied want dat is oostelijk van de corantijn dus surinaams! nu moet de overheid guyana een ultimatum stellen om tigri te verlaten NU


  Maak melding

 13. de regering weet echt niet meer wat winnen en verliezen betekent.Nou ik zou zeggen gecondoleert met het diepte punt.Julie hebben zout water en vis gehad Guyana 15 miljard vaten aardolie. Het is duidelijk Suriname is steeds weer een looser op de wereld.Het komt nooit meer goed verlaat Suriname voor dat het schip zinkt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.