Brazilianen in Suriname

18

Antropologe Dr. Marjo de Theije gaf 16 september in het Hugo Olijfveldhuis een lezing over Brazilianen in Suriname, hun activiteiten in de goudwinning en hun integratie in de Surinaamse samenleving. De Theije is werkzaam bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de Vrije Universiteit(Amsterdam.) In 2005 begon ze met haar onderzoek naar Brazilianen in Suriname. Ze begon in Paramaribo Noord en volgde de Brazilianen vorig jaar naar de goudvelden aan de Lawarivier.

Volgens de Theije weet niemand precies hoeveel Brazilianen er momenteel wonen in Suriname. Tijdens de laatste volkstelling werd het aantal geschat op 20.000, maar huidige schattingen variëren en soms wordt zelfs het dubbele aantal genoemd.
Sinds de jaren negentig kwamen er grote aantallen garimpeiros, Braziliaanse goudzoekers naar Suriname.In die tijd sloten er veel mijnen in Brazilië en Suriname werd voor deze goudzoekers het nieuwe Eldorado.
De goudzoekers zijn over het algemeen slecht opgeleid en een groot deel is analfabeet. Ze willen in Suriname geld verdienen en na een paar jaar weer terug naar Brazilië. Ze zijn erg mobiel en altijd op zoek naar iets beters. Als ze horen dat er ergens een grote vondst gedaan is, vertrekken ze er liefst zo snel mogelijk naar toe. Om vaak teleurgesteld weer terug te keren.
De Brazilianen zijn te verdelen in arbeiders en hun gezinnen, ondernemers, kokkinnen en prostituees. Zowel de kokkinnen als de prostituees komen meestal voor een paar jaar naar Suriname. Aangezien de Brazilianen grote waarde hechten aan hun eten, verdienen de kokkinnen goed. De prostituees in de goudzoekerskampen verdienen beter dan die in de stad.’Het kan nog zo slecht gaan met het goud, eten en vrouwen zijn altijd nodig,’is een bekende uitspraak in de kampen. Alles in de kampen wordt met goud betaald en de prijzen zijn hoog, omdat alles van ver moet komen.

Marrons en Brazilianen
Van de totalen mijnwerkerspopulatie bestaat ongeveer 25 % uit marrons en 75 % uit Brazilianen. De meeste bazen prefereren Brazilianen als werknemers, omdat marrons vanwege sterke familiebanden vaak verplichtingen elders hebben. De overheersende cultuur(taal, muziek en televisie) in de goudwinnersgemeenschappen is Braziliaans. De marrons passen zich aan en spreken Braziliaans-Portugees. Vele van hen bewonderen de Brazilianen om hun werkhouding en kennis van de goudwinning. De polygamie van de marrons maakt het mogelijk dat sommige marrons zowel een marronvrouw hebben in hun dorp van herkomst als een Braziliaanse vrouw in het goudzoekerskamp.
Tussen de marrons als de Brazilianen is er kameraadschap(beiden zijn underdogs in de Surinaamse maatschappij), als ze bijvoorbeeld tegen de grote mijnbouwfirma’s weerstand moeten bieden, maar ook concurrentie.

Overheidsbemoeienis
De overheidsbemoeienis in de goudwinning beperkt zich over het algemeen tot het verstrekken van concessies. Volgens de mijnwet uit 1986 mag er alleen gemijnd worden met toestemming van een competente autoriteit. Dit wordt in de praktijk niet altijd opgevat als de overheid, maar ook als lokale marron of indiaanse gezagsdragers. In veel gevallen wordt de mijnbouwwet niet nageleefd. De meeste Braziliaanse goudzoekers hebben ook geen werkvergunning.
De goudzoekers betalen een percentage van hun vondst aan de concessiehouder. Medewerkers van de concessiehouder zorgen voor orde en innen geld van de goudzoekers.
Het einde van de goudvoorraden komt in zicht en goudwinning is niet zo makkelijk meer als in het begin Er zijn grotere investeringen nodig, verder van de rivieren af. Er ontstaat daardoor een toenemende belangenstrijd. Hierin spelen grote mijnbouwbedrijven, kleine goudzoekers(Marrons en Brazilianen) en zelfs milieuactivisten een rol.
De overheid wil zich meer gaan bemoeien met de goudwinning. Het is duidelijk dat een betere regulering en stimuleren van milieuvriendelijk methoden absoluut noodzakelijk zijn.

Brazilianen in Paramaribo
De Braziliaanse wijken in Paramaribo Noord met hotels, bars en restaurants zijn voor Surinamers het meest zichtbare aspect van de Braziliaanse aanwezigheid. Veel Surinamers vinden het bedreigend dat er plaatsen zijn waar alleen Portugees gesproken wordt. Brazilianen worden ook vaak geassocieerd met criminaliteit.
De media versterkt dit door een beeld te scheppen van ‘illegale Brazilianen die het milieu aantasten met hun goudwinning.’ De Brazilianen op hun beurt dragen bij aan hun eigen isolatie. Hoewel er wel relaties en huwelijken tussen Surinamers en Brazilianen zijn, is er van echte integratie geen sprake. De Brazilianen spreken geen Surinaams en socialiseren nauwelijks met Surinamers. Ze reproduceren hun cultuur in Suriname en een deel van Paramaribo Noord wordt dan ook Klein Belem genoemd. De populatie Brazilianen in de stad is een hele beweeglijke. Slechts een klein deel woont vast in de stad, de rest verblijft er maar tijdelijk en vertrekt vroeg of laat weer naar het binnenland.

Chris Polanen


18 REACTIES

 1. dr marjo , je loopt erg achter , de brazilianen zijn al sedert de jaren zeventig actief in suriname, het begon met prosituees, die hun geld in sur kwamen verdienen , er zijn door hun komst vele gezinnen , kapot gegaan , mannen brachten hun zuur verdiende centen daar , bleef niets over voor vrouw en kind lief, de dames van lichte zeden gingen 2x per jaar op vakantie ,naar hun geboorteland om hun bloedgeld naar huis te brengen , verstopte hun geld in surinaamse poppen , kwamen na een paar weken terug om hun werk weer voort te zetten , er werden aan sommige vergunning verleend andere trouwden, met mannen die hun gezin voor hun in de steek hadden gelaten, er was geen controle over die meiden of ze ziekte,s hadden of wat dan ook , in de jaren eind 90 werd het goud delven uitgevonden , vraag niet hoe , de rivieren worden vervuild met allerlei giftige stoffen , vissen in dat gebied zijn besmet , de kans op kanker is verhoogd, als jij als burger vis uit zo een besmet gebied zou eten , dus al met al , de brazilianen zijn niet bevoordelijk voor het land ,belasting betalen daar hebben ze nooit van gehoord , het goud wordt duur door verkocht aan winkeliers in suriname,allerlei bedrijven doen mee aan die praktijken z,n cambio,s, niemand grijpt in, geen ene instantie , de hoeren en de goudzoekers helpen het land naar zijn verdoemenis, er is geen haan die naar zijn burgers kraai,


  Maak melding

 2. Dr.Marjo ;
  Er zijn meer dan 60.000 Brazilianen in Suriname *
  De naam die gegeven is ; Rio geen Belem .
  Criminaliteit is zeer hoog .
  73 % van de mannen is crimineel .
  92 % van de vrouwen verdiend geld met het lichaam aan te bieden .
  Hiv Positief is procentueel hoger dan Nederland.
  Heel veel Kwik in de wateren achter de Paramaribo – Noord
  Brazilianen verwerken illegaal hun goud via de riolering .
  Brazilianen zijn absoluut geen aanwinst voor Suriname en brengen het land nog verder in de zorgen .
  Over 5 a 10 jaar zou het mogelijk zijn dat er een hele maffia organisatie binnen Paramaribo het roer overneemt .
  zie ook Alcepone in de jaren 30 van de vorige eeuw .USA .

  Terug te komen op het onderzoek .
  Dit is allemaal al lang bekend , en zo als de Dame uit reactie 1 aan geeft , ontbreekt heel veel informatie , en de data mogen wel aan gepast worden .
  Sinds de jaren 70 kwamen de Brazilianen naar Suriname .

  Wat betreft Mr. Sarimang .
  Doet u ons een plezier en ga een beetje met uw fluitje spelen .


  Maak melding

 3. Kom met een goede controle op de naleving van het gouddelven (met zeer strenge straffen op het breken van deze regels, bijv uitzetting en of werkstraffen). Het mag niet zo zijn dat buitenlanders Suriname komen vernietigen met kwik verontreining en of criminaliteit (dat mag alleen de corrupte Surinaamse regering en de Surinaamse bevolking).


  Maak melding

 4. beste dame, prostitutie komt overal ter wereld voor en is bovendien een van de oudste beroepen ter wereld.niet deze vrouwen zijn de schuld van vele echtscheidingen,maar de surimannen zelf:wie loopt zijn lul achterna?


  Maak melding

 5. wie zijn lul achterna wil lopen,moet het zelf weten,ik ben meeeens dat deze vrouwen de oorzaak zijn van velen huwelijken die zijn stuk gelopen, mannen zijn nog slechter,die verkopen hun hele ziel voor deze vrouwen,Het Surinaamsgeld werd niet alleen in de poppen gestopt,zelf in hun prachtige opgestoken kapsels en in hun toes.het wel jammer dat de regels vertrapt worden door buitenlanders,deze regering laat alles toe,wanneer houdt dit nou eens een keertje op.

  Akuba


  Maak melding

 6. Mevr. Dame overdrijft hier wel een beetje, en aan de zaken waarvan ze de brazilianen beschuldigd zijn de Surinames net zo schuldig. Kan best zijn dat er Baziliaanse prostituees naar Suriname kwamen; er waren/zijn ook Surinaamse prostituees in Suriname en ’t buitenland (bv Nederland). Moeten we daarom op alle Surinaamse vrouwen gaan schelden? Als ’n man vreemd wil gaan of zich uitleven bij de hoeren doet hij dat echt wel, daar heb je echt geen prostituee voor nodig.

  Ten tweede is het helemaal niet waar dat het gouddeven in de jaren 90 werd uitgevonden; de GMD was zelf al actief met pondo’s voor de binnenlandse oorlog. De Brazilianen die nu (va de 90’s) in ons land werken zijn -zonder uitzondering- actief met toestemming en hulp van Surinamers. Er is geen enkele Braziliaan die op eigen houtje ’t bos in gaat om daar goud te zoeken. Ze betalen allemaal 10-15 % van hun winst aan de Surinamer die een concessie of gewoonterecht claimt op de grond. Als de Surinamers niet mee zouden werken zouden de Braziliaanse goudzoekers geen mogelijkheden hebben om naar t binnenland te reizen en daar een machine neer te zetten en te werken.

  Ben het touwens helemaal eens dat er betere regelgeving moet komen, en vooral naleving van die regelgeving.


  Maak melding

 7. Schande van de achterbakse opeenvolgende surinaamse regeringen dat brazilianen zonder een visa naar suriname kunnen komen en ongestraft het milieu schaden, hiv verspreiden etc. Goed zo Vene.


  Maak melding

 8. ik snap dat men erg kwaad is op de brazilliaanse immigratie.wij surinamers ervaren,dat zowel in europa als in de vs een streng beleid tegen ons gevoerd wordt terwijl een toegevoegde waarde zijn voor deze naties zowel economisch als sociaal-maatschappelijk.daarom bevreemd het mij dat men in suriname nog niet is opgetreden tegen deze illegalen.ik denk dat de rede zit in het feit dat men er nog steeds niet uit is wie zich surinamers mogen noemen.als je na gaat dat na meer dan honderd jaar men nog steeds spreekt van koelies,jampanesie.djoeka .ingi,chinisie en blaka mang,dan snap je dan buitenlanders ook niet weten als er dus wel een surinaams volk bestaat.ik denk dat men eerst binnen bovengenoemde groepen een eenheid moet ontstaan en men moet gaan beseffen dat er geen sprake meer mag zijn van bevolkingsgroepen maar vaneen volk.want als je bv een surinaamse rotie eet is dat niet te vergelijken met een indiaase.en een surinaamse bamie niet met eenindonesische en ga zo maar door.maar ook als je in nederland ben spreek de blanke niet over rassen maar valt iedereen onder de noemer allochtoon en wij zijn dan de surinaamse allochtonen. ik denk dus dat we eerst de hand in eigen boezem moeten steken en als we daar in suriname heteens zijn hoe we voortaan naar buiten toetreden,we dan een immigratie beleid kunnen opstellen.als je bedenkt dat surinamers in nederland een visum nodig hebben om hun vaderland te bezoeken terwijl bij sommigen in het paspoort staat vermeld dat de geboorte plaats in suriname ligt.dan snap je dat we met onze immigratie beleid nog in de kinderschoenen staan


  Maak melding

 9. Hoe de wijk ook genoemd mag worden, we mogen het probleem niet verdoezelen. Een goed deel van de brazilianen is al jaren actief in Suriname. het gaat er om dat ze nimmer echt integreren. Net als de chinezen. Suriname kampt met het probleem dat er geen migratie beleid gevoerd wordt. Je kan zomaar neerstrijken en niemand die daar last van schijnt te hebben. Kan een Surinamer elders zomaar neerstrijken. Nee. wie vetrekken er vaker. Personen die net als de brazilianen op zoek gaan naar een zogeheten beter leven. Wat moet gebeuren is dat het beleid verbeterd of zelf omgegooid moet worden. Het is ergerlijk dat de discussie slechts op het nivo van vrouwen gevoerd schijnt te worden. Dat is slechts een sociaal, niet te ontkennen, probleem. het probleem is wederom het beleid van de door de suri’s zelf gekozen regereingen. Wanneer gaat men eindelijk kappen met stemmen op deze imbecieltjes. Kijk maar, velen hebben belangen in goud en hout, daarom kunnen brazilianen suriname gewoon als winstgewest gebruiken.
  Sarie torie boi.


  Maak melding

 10. Beste mensen,
  Toen ik nog een kleine jongen was, en dat is nu bijna 50 jaar geleden in Suriname woonde waren er al Brazillianen in Suriname. Ik kende ene Jose(man) die voor Souma(kledingzaak) werkte. Heel veel mensen LEVEN IN ANGST. Wilders praat DEZELFDE taal hier in Nederland MAAAAAAAAAAAAAAAR……..als ik EERLIJK ben dan zijn DE SURINAMERS GEEN HAAR BETER !!!!!!!!
  Ook al gaat het nu niet over de islam, maar over een bevolkingsgroep.

  Waar ik me soms aan ERGER is dat het ALTIJD MENSEN ZIJN DIE HET BETER WETEN DIE ZELF GEEN MOER HEBBEN BETEKEND VOOR SURINAME; HET ZIJN ALTIJD WEER SURINAMERS DIE IN NDERELAND WONEN OF ELDERS DIE HET “BETER”SCHIJNEN TE WETEN.

  Ga lekker slapen, man !!!!!

  Als jullie zo veel MEER weten dan de mensen in Suriname, WAAROM BEN JE DAN IN NEDERELAND EN DRAAG JE NIET JE STEENTJE BIJ AAN DE OPBOUW VAN SURINAME ????????????

  Daarom heb ik DIEPE RESPECT EN WAARDERING VAN DIE SURINAMERS DIE ONDANKS DE SITUATIE IN SURINAME, ZIJN GEBLEVEN OM HUN LAND OP TE BOUWEN.

  SCHAMEN JULLIE JE NIET STELLETJE FARRIZEEN ????

  DE BESTE STUURLUI STAAN (ALTIJD) AAN WAL.

  Ik hoop dat jullie iets beters kunnen doen met jullie tijd. Bijvoorbeeld:
  Steun de mooie GOEDE WERKEN en DOELEN in Suriname door vanuit Nederland opgezet zijn en DIRECT meewerken aan de OPBOUW van de Surinaamse gemeenschap aldaar maar ZEUR NIET DE HELE DAG TERWIJL JE NIETS DOET.

  STOP MET PRATEN MAAR HELP DE MENSEN DAN BEN JE EEN MAN !

  Tang boeng en DADEN IS MEER DAN PRATEN ALLEN.

  ALI-C


  Maak melding

 11. Het is raar maar waar.De herstructurering van de goudsector in Suriname wordt sterk gedwarsboomd door duistere lieden die nauwe banden onderhouden met partijen uit de NieuwFront-combinatie.Het zijn ook deze lieden die misbruik maken van de diensten van de tienduizenden illegale Braziliaanse, Chinese, Colombiaanse en Peruviaanse goudzoekers in de uitgestrekte binnenlanden van Suriname.

  Het zijn ook deze lieden die illegaal goud exporteren naar het buitenland. Een aantal maanden terug vond er een spectaculaire goudroof op Curacao plaats. Ruim 200 kg goud werd gestolen uit de ruimen van een viskotter die in een haven lag aangemeerd.In de internationale media werd bekendgemaakt dat het goud afkomstig was uit Suriname.

  De regering Bouterse doet haar uiterste best om Suriname meer te laten profiteren van de goudopbrengsten van het land. Suriname krijgt thans maar 5% royalties uit de goudopbrengsten. Dit houdt in dat 95% van de royalties in andere handen terecht is gekomen.De “andere handen” zijn de buitenlandse goudmaatschappijen en de corrupte vrienden van Venetiaan die commissies opstrijken voor bewezen diensten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.