woensdag, november 29, 2023
HomeNieuws uit NederlandTheo Para: 'Suriname heeft nu Santokhi-norm'

Theo Para: ‘Suriname heeft nu Santokhi-norm’

-

Publicist Theo Para noemt de recente uitspraken van de Surinaamse minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie ten aan zien van 8 december-strafproces, ‘voorbeeldig’. “Santokhi heeft met overtuiging de norm gesteld dat in het Suriname van nu, niemand meer boven de wet staat”, zegt Para. “Uit de organisatiepsychologie weten wij dat het erg belangrijk is dat de leiders zich helder uitspreken over de sociale normen.”

Volgens Para laat Santokhi een ‘nieuwe, moderne bestuurlijke’ stijl zien. “Geen gedraai, geen verhuld taalgebruik, maar openheid, helderheid en menselijkheid. Zoals Nederland op begrotingsgebied de Zalm-norm kent, zo kent Suriname nu op het gebied van de rechtshandhaving de Santokhi-norm.”

Met zijn uitspraken heeft Santokhi volgens zegt Para resoluut amnestie voor de daders van de hand gewezen. “Uit onderzoek blijkt dat door zulk normstellend optreden, het gedrag, denken en attitudes van de mensen uiteindelijk in de gewenste richting veranderen”, aldus Para. “Als leiders dat nalaten, zwijgen over die normen of twijfel zaaien over die normen, zoals nu met de propagandisten van de straffeloosheid, dan heeft dat tot gevolg dat de normen verder vervagen. Daarom verdient het voorbeeld van minister Santokhi navolging.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

50 REACTIES
 1. Para weet niet waarover hij het heeft! Santokhi norm? Was dat maar waar.

  Hoe zit het met de berechting van de zoon van Sardjoe die een kogel vuurde door de ruit van een passerende auto?

  Hoe zit het met de rijke jongetjes die zwervers hebben vermoord (ze zitten nu in het buitenland)?

  Waarom zit Santokhi zijn gezin in Nederland?
  Hoe hebben zij een verblijfsvergunning/paspoort kunnen krijgen?

  Sortu Santokhi norm? We zullen zien hoe dit allemaal uitpakt en dan moet niemand ach, wee roepen.. ba suku..


  Maak melding

 2. Aangezien hij, Santokhi, daar geplaatst is door een v/d meest corrupte partijen en alleen mensen die op hem lijken op alle belangrijke positie’s benoemd, heb ik mijn twijvels.


  Maak melding

 3. theo para heeft santhoki dus niet op de radio gehoord.
  niemand weet wat er gebeurt. laat theo para ons vertellen wanneer die zaak begint. deze week volgend week of.. volgende maand… jaar


  Maak melding

 4. dit verhaal is een herhaling van santhoki,theo para kent santhoki niet
  dj rewind repeat repeat
  reden waarom:
  *********************************************************
  OM moet optreden tegen Bouterse’
  door Ivan Cairo
  15/10/2005

  Paramaribo – Hoofdverdachte bij de ‘decembermoorden’ Desi Bouterse moet naar aanleiding van zijn recente uitspraken tegen de regering en justitiële autoriteiten op zijn minst opgebracht worden voor verhoor.

  Somohardjo zegt de uitlatingen van Bouterse zelf niet te hebben gehoord, maar als ze inderdaad als bedreigend overkomen, justitie wel moet optreden.

  *********************************************************
  Proces 8 Decembermoorden deze week

  Desi Bouterse gedagvaard voor 27 oktober
  24/10/2005
  dWT –
  Paramaribo – De dagvaarding voor de 8 Decembermoorden, waarover de procureur-generaal Subhaas Punwasi en de minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi het hadden, is uit.
  ********************************************************
  dit alles is gewoon een herhaling van 2005.dreigen door pg en verzekeren dat het proces door gaat.we hebben dit al eerder gehoord en gezien, er is niks nieuws gaande.bouterse is nimmer aangehouden sinds die aantijging.


  Maak melding

 5. Na het proces en uitslag dan als santoki zich een man voelt dan gaat hij naar bouta huis en zegt ik ben je komen halen names de rechter want niemad durft je te begeleiden naar boma . dan ben je echt santokhi .


  Maak melding

 6. PRIMA DIE SANTOKHI-NORM: NIEMAND STAAT BOVEN DE WET, OOK NIET ALS JE DE BAAS BENT VAN EEN GROTE POLITIEKE PARTIJ OF WAT DAN OOK. EEN GERUSTSTELLING VOOR DE KLEINE MAN DIE ZICH MET ZO EEN NORM VEILIGER VOELT. WEG MET DE WILLEKEUR. WANT WE KENNEN DE ‘BOUTERSE-NORM’: DAT IS GEZWALK, EERST ZELF VRAGEN BIJ PG ROZENBLAD EN WANNEER HET FAYA WORDT VRAGEN OM AMNESTIE, NEE DE BOUTERSE-NORM IS WILLEKEUR, HET BETEKENT HET RECHT VAN DE STERKSTE, DAT IS DE WET VAN DE JUNGLE, EN DAT HEEFT SURINAME GEWETEN: FOLTER, MOORD EN SCHAARSTE EN SCHANDE. NEEN, SURINAME IS INDERDAAD TOE AAN EEN NIEUWE NORM: LEVE DE SANTOKHI-NORM!

  Lidia Raven


  Maak melding

 7. Amnestie is pas aan de orde NADAT er vonnis is gewezen en de verdachten schuldig zijn bevonden aan de tenlasteleggingen en NIET ERVOOR.
  De NDP maakt een denkfout of is bewust bezig zaken te verdraaien.
  Ik denk het laatste.


  Maak melding

 8. Een grotere vorm van staatscriminaliteit is naar mijn mening ter sprake wanneer dhr.Bouterse van alle blaam kwijtgescholden wordt. Dan moeten alle burgers die ergens van verdacht worden ook kwijtgescholden worden. Anders spreekt men van klasse justitie. Ieders mens is gelijk.


  Maak melding

 9. Linda nr.8 ik ben het volkomend met jou eens. Suriname heeft dit echt nodig. Duidelijke regels en wetten zodat de Surinamers ook weten waar aan zij toe zijn.

  Veel Sur. die kritiek geven, vraag ik mij af of zij niet nu in een land wonen waar de wetten en regels gelden. Hoe gaan zij hiermee om?

  Bouterse en Brunswijk mogen berecht worden.
  De rest volgt nog.

  Janny


  Maak melding

 10. Uma,Parbo, ‘Oplichting van het volk door…front’…achter al die naampjes gaan Roy de Mirandatjes (Kabila) en andere door Bouterse aangestuurde lieden schuil. Hebben jullie ook een computer op de Berm? Staat daarin ook weat jullie moeten antwoorden op de ontmaskering van de valse alibi van jullie Baas?

  Liesbeth Lodewijk


  Maak melding

 11. als deze zaak niet deze maand aanvangt , is het weer december 2007 dat je grootspraat ,sensatie en beloftes, in de krant ziet.


  Maak melding

 12. In sur. moet het recht zegevieren .
  Als jij je schuldig gemaakt hebt aan strafba-
  re feiten,dan kan het niet zo zijn dat jij je
  straf ontloopt.Dit moet als voorbeeld gelden voor anderen die met duistere plannen rondlo-pen. Aan minister Tjan.S.moet ik meegeven:
  Houwe zo,U bent een Man met ballen,een Man
  met daadkracht zoals er geen ander in Sur.be-staat. Ik (wij)sta(staan)pal achter U.
  w.g.Pato!


  Maak melding

 13. nr 1 uma
  en
  nr 4 parbo:

  wat bij jullie speelt is frustratie.
  het doet jullie pijn om te mogen waarnemen dat alleen mensen die op santokhie lijken en himself, de weinige goede daden verrichten.

  rancune is dit en niks anders.
  wie o wie kan mij bewijzen dat santokhie niet de zwaarste job te klaren als minister aller tijden.

  is jammer dat er zoveel domme mensen zijn die zelfs geen onderscheid kunnen maken tussen constructief- en destructief bezig zijn.

  want waar a-combi en de mensen die op hun lijken mee bezig zijn, is alleen het belemmeren van de ontwikkeling van het land.

  als je een beetje verstand hebt, moet je kunnen weten wat de aard van de job van santokhie is.

  laat hem rustig zijn werk doen, want geen enkele djoeka, japma of negre mini-ster kan hem evenaren.

  en by the wat, zijn gezin woont netjes in sur.
  en nr 7 bando: hij is geen cipier dat hij criminelen in bewaring moet nemen.
  hij heeft beschikkende functie , dus zal delegeren.

  is nogmaals jammer dat de domste mieren een olifant mogen beoordelen.

  Hoogachtend,
  dokteranders rinaldo venetjieaan


  Maak melding

 14. Santokhi is niet degene die bepaalt of er een amnestiewet komt. Volgens zijn het de parlementsleden (de helf plus 1)die dit bepalen. Als de het er van komt, zal Santokhi zich bij moeten neerleggen.


  Maak melding

 15. Zoals de hr T. Para dat ziet ,zie ik dat ook .De grenzen van wat wel en niet kan ,moeten heel duidelijk worden aangegeven .Dat is prezies datgene wat de hr Santokhi nastreeft .Na de periode Bouterse/Wijdenbosch zijn de normen behoorlijk vervaagd geraakt in het land , en moeten deze weer geintroduceerd worden onder de bevolking .Zij die allemaal kritiek hebben op deze man hebben mijnsinziens geen weet wat normale omgangsvormen zijn van mensen onder mekaar . Want wie zomaar dingen gaat roepen als in sommige reakties die ik hier boven lees , getuigt van heel weinig fatsoen en respect van normaal funktionerende en beschaafde mensen .

  Viva


  Maak melding

 16. Minister Santokhi is de beste en de meest capabele minister die het minsterie van Justitie en Politie ooit heeft gehad.Hij is een academicus en ik heb zelf les van hem gehad in verscheidene vakken.Wat ik van hem weet,is dat hij niet om de dingen heen draait maar duidelijk in zijn bewoordingen is.
  Kritiek mag er zijn ,als het maar opbouwend is en het land baat bij heeft.

  Khan


  Maak melding

 17. Tegen iedereen die zulke lovende woorden over heeft voor Minister Santokhi;

  Gaat u uw lovende woorden ook op die manier uitspreken tegen de slachtoffers van roofovervallen bij hen thuis?

  Daar waar Santokhi het heeft over samenwerking tussen de Politie en NL om de veiligheid voor de Decembermoordenproces te bestendigen, daar zwijgt hij over een dergelijke samenwerking om de roofovervallen te beëindigen.

  Maar nee… de verantwoordelijke man in deze krijgt pluimpjes in zijn rreet


  Maak melding

 18. misschien heeft bouta spijt van zijn daden.
  maar de (strafbare)feiten staan al op zijn naam. er is geen ontkoming aan berechting en straf uitzitten.

  de keuze voor de suri burger is duidelijk:
  sta je achter moord, armoede, chaos ent etc of achter een gedachte die dit alles probeert te bestrijden en het land tot ontw probeert te brengen.

  dan zie je aan de reacties van mensen dat ze toch voor de eerste (selectie) kiezen.

  Santokhi, jij ziet er als een bulldog uit, maar in werkelijkheid ben jij een pitbull.

  go and destroy all the criminals.
  you will be supported by every (clean) surinamese and by GOD.

  If you succeed, you will be considered as a suri hero.

  let the law also speak for brunsie.

  vene is ni dom hoor.

  dochteranders venetsjieaan.


  Maak melding

 19. Pff..alsof ze Bouta wat gaan kunnen doen. Blijf maar dromen…deze mensen hebben de grip op de realiteit verloren!

  Bouta is de grootste en de sterkste! Santokie kan spelen zolang Bouta dat wil!!


  Maak melding

 20. Orde op zaken stellen dat is mooi maar de wanorde begon toen een djukaboi(respect) het leger werd uitgegooid met de mededeling om te gaan stelen om in zijn behoefte te voorzien daarna kreeg je die verschrikkelijke binnenlandse oorlog en het was iemand die op Santhoki lijkt die dat had gelapt dat wordt helemaal niet meer herrinnerd.Lijkt een beetje op het verhaal van onze kolonisator die zo goed voor ons was maar een brug zelfs teveel vond om voor ons achter te laten.


  Maak melding

 21. Santhoki herhaalt het zelfde scenario van 2005 , liesbeth lodewijk zit aan de lachmonstraat achter de computer mensen die het door hebben uit te schelden. Santhoki licht het volk op.
  Hij heeft in 2005 hetzelfde gezegd over de uitspraken van bouterse en er is niks van het onderzoek van de pg gekomen. toen was het ook die zelfde pg die zei de zaak te zullen onderzoeken en bouterse eventueel te arresteren voor dreigementen en nu doen ze het weer.
  Gewoon omdat ze beloofd hadden de zaak in april te beginnen en het lijkt ze weer niet te lukken, dus herhaal het scenario om daadkracht te tonen. Het is flauwe kul waarop jullie boos moeten worden en niet moeten gaan schelden op vermeende ndp-ers maar op santhoki.
  Heeft Santhoki niet beloofd de zaak in april te beginnen?of heeft de NDP dat gedaan? Wie moet je uitschelden als het niet in april begint? Jullie laten jullie gewoon opjutten door deze politici.
  Wanneer begint de zaak? datum uur dat is wat jullie moeten eisen. Vergeet niet dat er beloofd is deze vermeende dreigementen aan te pakken en vraag volgend maand wat het resultaat is van het onderzoek en waarom die mensen niet zijn gearresteerd. Niet dan weer schelden wanneer ik volgend maand hier schrijf :waarom is niet van de 4 gearresteerd.Want ik ga die vraag stellen. En dan verwacht ik niet daarom te horen dat ik op de berm zit.


  Maak melding

 22. Beste meneer Khan,

  ik denk dat wij elkaar kennen.

  Jouw stelling ondersteun ik,want ik ben ook een van de zovele pupillen (strafrecht) van Minister Santokhi.
  Het is triest dat, als er na jaren iemand opstaat en durft de zaak ‘December moorden’te behandelen,debielen en leeghoofden met racistische c.q.etnische opmerkingen komen.

  Maar hoe integer en hoogopgeleidt deze minister is, weet niet een ieder. En dat is jammer maar gelukkig weten (WIJ) JIJ en Ik het wel.

  Radj Mahangoe


  Maak melding

 23. Goed zo meneer santokhi
  Ga zo door.
  Iedereen hoort zich aan de wetten te houden
  en te respecteren…Basta


  Maak melding

 24. MENSEN MENSEN TOCH IK ZIE GEEN ENKEL GESCHIKTE KANDIDAAT BETER DAN MENEER SANTHOKI ZIJN VOORGANGER DIE HELAAS OVERLEDEN IS.IS DOOR VENETIAAN TEGEN GEHOUDEN ANDERS WAS BOUTERSE ALLANG BERECHT HIJ DEED HET OOK GOED ALS MINISTER VAN JUSTITIE EN POLITIE DAN HEB IK HET OVER MENEER GIRJASINGH HIJ WAS OOK EEN GOEDE MINISTER DUS SANTHOKI GO FOR IT EN ZET SURINAME WEER OP DE PLAATS WAAR HET HOORD EN LAAT JE NIET TEGEN WERKEN DOOR VENETIAAN EN TROUWENS SANTHOKI KENNENDE HEEFT MENEER SANTHOKI GEEN POLITIEKE KLEUR IK BEN BLIJ DAT HIJ DAAR ZIT EN HOOP DAT HIJ STRAKS PRESIDENT MAG WORDEN MIJN DANK IS GROOT SANTHOKI GOD ZEGENE U


  Maak melding

 25. Meer dan 25 jaar list en bedrog /
  Volksverlakkerij en normvervaging dat zijn weerga niet kent. Dit heeft gemaakt dat de huidige generatie is blijven steken in o.a een mentale onderontwikkeling en gebrek aan fatsoen.

  De nieuwe werkelijkheid is verworden tot een cultuur met het recht voor de sterkste, want waar deze angst zaaide,werd je monddood gemaakt en dat kan niet zo door gaan.
  Hoe verminkt is thans ons volk om dit misschien nog in te zien??

  De propogandisten van de straffeloosheid zijn m.i niet degene die met hun ideeën voor een waarachtige ommekeer of mentale ombuiging kunnen zorgen, daar is slechts durf en openheid maar ook vergelding voor nodig.Want het recht moet zijn loop hebben.

  In ieder geval het is nu tijd om af te rekenen met al het gespuis en dat begint met eerlijkheid en een mentale ombuiging.
  De Santhokie norm heeft nu toon gezet en goed voorbeeld doet volgen.

  True Tory


  Maak melding

 26. HOPEN DAT JULLIE WAT UIT DIT BERICHT KUNNEN LEREN//////////////

  Politieagent Sultan, een van de slachtoffers van de militaire coup 1980

  Op het moment dat de militairen zich hadden teruggetrokken in het George Streepey stadion werd het de directe taak van de politie als rechtshandhaver om de orde te handhaven. Ook bij de voorgeleiding van enkele gearresteerde leiders van “Bomika” (Bond Militair Kader) was de politie mede belast met de handhaving van de openbare orde. De gebeurtenissen die daarop volgden hebben grote invloed gehad op de gemeenschap en op het gehele politieapparaat en zijn functioneren.

  Op 25 februari 1980 werd door een militaire staatsgreep de regering ten val gebracht. Reeds kort na het begin van de actie werd een patrouillerende politieauto beschoten, waarbij een politieagent dodelijk werd getroffen. Omstreeks negen uur in de ochtend werd het politiebureau beschoten en de agenten die het brandende gebouw verlieten werden gedwongen op hun buik te gaan liggen. De ontwapende agenten werden naar het kamp gebracht, waar ze onder krijgstucht werden gesteld en naar huis gezonden. Enkele politieofficieren bleven aangehouden. In de dagen daarna hervatten de agenten geleidelijk aan hun werkzaamheden en op 29 februari werd er een driehoofdige leiding ingesteld, onder gezag van de Nationale Militaire Raad.

  De driehoofdige leiding bestond uit de politieofficieren A. Plukker ( hoofdinspecteur van politie), L. Koole ( commissaris van politie) en A. Iftekaralikhan (hoofdinspecteur van politie). Steeds meer werden agenten weer ingezet, echter aanvankelijk ongewapend en onder toezicht van of samen met militairen.

  De driehoofdige leiding werd in juli 1980 vervangen door een éénhoofdige, met de benoeming van L.N.H. Vrij tot Korpschef. Hij zou deze functie vervullen tot eind 1984, om per 1 januari 1985 te worden opgevolgd door P. Monsels.

  Kort na de staatsgreep werd aan de Militaire politie tijdelijk algemene opsporingsbevoegdheid toegekend, later verlengd tot 1985. Bij dekreet van 16 februari 1985 werd in verband met de criminaliteitsbestrijding de tijdelijke bevoegdheid omgezet in een permanente.

  Bij Wet van 4 mei 1990, Staats Blad 1990, no. 23, werd dit dekreet ingetrokken en daarmee ook de algemene opsporingsbevoegdheid aan de Militaire politie ontnomen


  Maak melding

 27. Go for it Santokhi!!
  Mensen die hier wat te lullen hebben kunnen niet eens in je voetsporen staan, laat staan to be SANTOKHI.

  God bless you


  Maak melding

 28. Vene laat alleen zien wie de boeven zijn maar zij nagels zijn dus zwart, of hij dom is moet de gemeenschap over hem beslissen. voor mij ga je als precident niet zo met je mensen om door alles stilzwijgend te doen en over je heen laten regeren door somo en andere rovers.


  Maak melding

 29. KHAN EN RADJ JULLIE HEBBEN GELIJK IK HEB OOK VOOR DE POLITIE IN SURINAME GEDIEND EN IEMAND ALS MENEER SANTHOKI KOM JE NIET ZOMAAR TEGEN IN ZIJN HELE CARRIERE IS DEZE MAN ALTIJD RECHTVAARDIG GEWEEST EN ALLEEN OMDAT MEN HEM NET WARDEERDE IN HET KORPS HOORDE JE NIETS MAAR HIJ IS DE BESTE KANDITAAT VOOR MIN.V.JUSTITIE EN ALS GOD HEM MAG ZEGENE OOK STARKS PRESIDENT VAN ONZE PARADIJS SURINAME EN DAN ZAL MEN ZIEN HOE HET LAND ZIJN SPRINT ZAL NEMEN SANTHOKI ALS PRESIDENT IS SURINAME OVER ENKELE JAREN EEN WELVAREND LAND GELOOF MIJ MAAR EN NIET DIE BOEVEN DIE NU ZITTEN
  DUS “THEO PARA” LET OP JE WOORDEN EN TREK GEEN CONCLUSIES SURINAME MET SANTHOKI ALS MINISTER IS GEEN WILD EN WEST MEER EN TOT SPIJT VAN VELEN DAT ZE HUN SLAG NIET MEER KUNNEN SLAAN DUS THEO PARA BRENG DE MENSEN NIET OP DWAAL SPOOR DOOR SANTHOKI TE BESCHULDIGEN THEO PARA JE BENT GEWOON ACHTERLIJK EN INFANTIEL BEZIG

  GROERJES BAKRA


  Maak melding

 30. RAAK! De SANTOKHI-NORM is naar mjn mening een treffende typering van het beginsel van gelijkberechtiging in de Surinaamse situatie. Natuurlijk, het zou teveel eer zijn en onwaar zijn dit beginsel aan minister Santokhi van Justitie en Politie toe te dichten. Maar wat hem wel toekomt is het in deze kritieke situatie, aan het eind van de overgangsfase na de militaire dictatuur – die al 20 jaren duurt – met volledige persoonlijke inzet deze norm resoluut te stellen en daarvoor ook in staan. Hij zegt ook aan de hoofdverdachte, die jarenlang de burgers in Suriname heeft bedreigd en tot nu toe bedreigt: ‘Niet jij, maar de rechtsstaat is hier de baas, en ik minister Santokhi sta daarvoor in’. Deze stellingname geeft vertrouwen aan de bevolking van Suriname. Bouterse zegt nu zelf ‘bang’ te zijn te verschijnen voor de Krijgsraad. Dat is goed nieuws voor de rechtsstaat. Niet de bevolking maar de ex-tyran is nu bang, het tekent de veranderde krachtsverhoudingen. NDPer Winston Wirth vond dit niet de juiste ‘rechtsconstellatie’, daarmee zichzelf ontmaskerend als tegenstander van een onafhankelijke rechtsgang. Wat voor democraat is hij als hij een besluit van het Hof van Justitie (2000) als politcus wil tegenhouden omdat het zijn partijleider niet goed uitkomt. De rechtsconstellatie van Wirth is dan ook niets ander dan willekeur. En dat nu is wat door de Santokhi-norm tot het verleden behoort. De NDP laat zich met woordvoerders als Herrie, Moenne en Wirth kennen als achterhoedepartij, het moet nog tot hen doordringen dat Suriname niet alleen in woord, maar ook in daad een rechtstaat is, daar moeten ook de machtigen aan geloven. De wet geldt niet alleen voor de kleine man, ook de baas van een politieke partij moet zich daaraan onderwerpen. Ook Bouterse leeft u onder de Santokhi-norm, en dat markeert een voor Suriname revolutionaire verandering, niet in de zin van de quasi-revolutie van de tachtiger jaren, maar in de waarlijk positieve zin van vooruistrevende maatschapelijke en morele verandering. Gaat voort minister Chandrikapersad Santokhi! Uw kordaatheid en moed zullen steeds meer Surinamers opwekken hun angst vaarwel te zeggen en met durf aan uw zijde te staan! People and history will embrace you with kindness! Veel sterkte en wijsheid voor u en uw gezin, uw aller inzet is moeilijk, maar ook mooi en groots. Tanyi namens heel veel Surinamers!

  Mr. K.L.R. Nardoman


  Maak melding

 31. ‘Vervolging decembermoorden geen politiek proces’

  Paramaribo – Vervolging van de Decembermoorden van 1982 is geen politiek proces. Niet de politiek heeft ervoor gezorgd dat er een strafrechtelijk onderzoek is gekomen, maar de nabestaanden.

  Nabestaanden van de vijftien vermoorde mannen gruwelen dan ook van de gedachte dat vanuit de NDP getracht wordt de strafrechtelijke vervolging van de vermoedelijke daders te torpederen. Indien getwijfeld wordt aan een eerlijke procesgang, zouden de twijfelaars kunnen vragen dat internationale waarnemers aanwezig zijn tijdens het proces.

  “Het proces van de 8 Decembermoorden is absoluut geen politiek proces, maar een puur strafrechterlijke. Het proces is niet geïnitieerd, noch gestuit voor verjaring door de Surinaamse regering of de politiek. Vervolging is ook nooit ingesteld door de procureur-generaal in het algemeen belang”, zegt Sunil Oemrawsingh, een van de nabestaanden, aan de Ware Tijd. “Wij eisen dat gerechtigheid plaatsvindt”.

  Juist omdat de staat en de politiek “deden alsof hun neus bloedde”, hebben de nabestaanden in 2000 een verzoek tot stuiting van de verjaring bij het Hof van Justitie ingediend. Uiteindelijk werd het Openbaar Ministerie opgedragen een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

  Oemrawsingh: “De nabestaanden hebben zich hiervoor ingespannen, niet omdat zij er enig politiek belang bij hebben, maar omdat zij gerechtigheid wensen. Dat de regering van de Republiek Suriname, zoals het in een fatsoenlijke rechtstaat behoort, alles in het werk stelt om de rechtsgang ordelijk en veilig te laten plaatsvinden, juichen wij toe. Als men dat kwalificeert als “politieke bemoeienis” dan is dat een gedrocht”.

  Dat de NDP’ers Kenneth Moenne en Winston Wirth zich opwerpen als de nieuwe belangenbehartigers van hoofdverdachte Desi Bouterse “is hun verantwoordelijkheid, maar zij moeten ons als nabestaanden niet beschuldigen van een politiek proces. Dat verwerpen wij en wijzen het dan ook ten stelligste af”, zegt Oemrawsingh.

  De huidige situatie baart wel zorgen, vervolgt hij, daar de nabestaanden respect voor de rechtstaat hadden verwacht van de NDP. Hij vermoedt dat enkele personen binnen de partij op solotoer zijn met een eigen persoonlijke agenda, omdat het grootste deel van de aanhangers uit fatsoenlijke burgers bestaat.

  Volgens hem negeren Moenne en Wirth de pijn en het trauma van de nabestaanden. Ook wordt geen rekening gehouden met het fundamenteel recht op leven en lichamelijke integriteit van iedere burger.

  “Brute moord bagatelliseren deze heren. Zij moeten wel weten dat er voor hun, ook anderen zijn geweest die vanwege hun eng persoonlijk belang door dezelfde man die zij nu proberen te verdedigen, zijn opgedonderd om maar niet over ergere getroffen maatregelen te praten.”

  “Indien deze heren vrezen dat het geen eerlijk proces zal zijn, laten zij als belangenbehartigers vragen om internationale waarnemers naar Suriname te sturen, om ervoor te waken dat Bouterse een eerlijk proces krijgt”, vervolgt hij.

  Tegenover Radio ABC stelde president van het Hof van Justitie, John von Niesewand, dat het verlenen van amnestie aan de daders tot de mogelijkheden behoort, maar het strafproces wordt onverkort voortgezet. “Het proces gaat gewoon door”. Het parlement zou zich later wel kunnen buigen over eventuele amnestieverlening


  Maak melding

 32. Barka nr. 40 kan jij niet zien dat na 8 dec. 82..het behoorlijk rustig geworden is met coup na coup.
  Wat hebben de coup lustigen gedaan…. jawel…Jungle war 86.
  Waar is het naar toe gegaan….jawel rovende juka’s in Par’bo..

  Laat mij jouw eerlijk vertellen…’82.STAATS VEILIGHEID..dus Staatsgeheim…als je wil of niet.

  Laat die dik lip(rood) NPS’er in zijn waarde hij zal bepaalde toestanden nooit en never begrijpen…dat is NPS…in het verleden was het zo en nu, in het heden ook. Jammer jammer.


  Maak melding

 33. Vergelijk het met een lastige puber die sturing en duidelijkheid nodig heeft om tot goede volwassenheid te komen.
  Als Santokhi dit beleid kan volhouden en dan natuurlijk zonder aanzien des persoons, dan kunnen we hem alleen maar steunen in dit streven om de basis te leggen voor een gezonde samneleving.


  Maak melding

 34. Leiderschap a la Santhoki is wat wij in Suriname nodig hebben. Het beloofd veel met de veelzijdigheid van deze moedige man die m.i model mag staan voor een beter Suriname. Daarom moet deze man dan ook goed bewaakt en beschermd worden.

  Anderen daar en tegen w.o de voorstanders van de straffeloosheid hebben geen baat bij dat de situatie verandert ten nadele van hen die met het begrip van ‘Geregeld zijn’ zijn opgevoed. En die, die moeten ook oprecht bestreden worden.

  De schurkestreken en de buitensporige verrijking van zgn parlementariers zijn funest en etaleren slechte voorbeelden.
  Het moralisme is hier debet aan, want die zou in de achterliggende 3 decennia verloren zijn gegaan. Iedere Surinamer moet zich hiervan bewust zijn en ook inzien dat een zekere mentaleombuiging nodig is en daarom ook hun bijdrage zullen moeten doen voor een morele investering.

  Truetory

  Er bestaan thans slechte (rol)voorbeelden vooral voor onze jongeren. Een generatie die opgegroeid is met geschiedvervalsing en die ondertussen wortels heeft geschoten.

  Laten wij slechts hopen dat de opvatting niet mag bestaan, dat je zonder te studeren en met wapens in de hand toch ver kan komen. En vooral niet in de politiek of op z’n minst een geregelde baan bij de overheid.

  Santhokie go for it, want Suriname verrwacht dat iedere Surinamer zijn plicht zal vervullen voor eeen betere toekomst tengunste van ons allen.


  Maak melding

 35. Vond de politie enkele jaren geleden in de kofferbak van minister Santhokie niet een grote partij coke??? gold toen een andere norm??? welke coke vrienden van Santhokie, mensen die op hem lijken, zijn sinds zijn aantreden als minister van Justitie en Politie opgepakt??? hoe kan Santhokie met zijn schraal politie salaris als miljonair in Su leven??? Typisch hindoestaans: de verbale en de non-verbale communicatie komen niet overeen……


  Maak melding

 36. Aan zuidoost,
  Er is geen gebrek aan intellectuelen, maar aan een forum voor intellectuelen.” …
  en daar ben jij nog niet genoeg intellectueel ontwikkeld ….


  Maak melding

 37. Wat zijn die Santoki-geilerds weer bezig.
  Verrekijker ,idd Santoki heeft echt een schijnheilig gezicht,kijk goed en heel goed naar die foto.
  Ik ben zelf een Hindostaanse,maar ik krijg rillingen als ik naar die vent zijn snuit kijk.
  Santoki heeft zijn scholing dankzij Bouterse,degene die dat ontkennen weten niets en dan ook niets van de Surinaamse geschiedenis.Bouterse heeft Santoki laten studeren aan de politie academie hier.
  Dat is echt waar heb ik uit de eerste hand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES