dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOM Suriname onderzoekt inhoud publicaties NDP

OM Suriname onderzoekt inhoud publicaties NDP

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 apr – Door het Openbaar Ministerie wordt een onderzoek ingesteld naar vermoedelijke strafbare feiten in persberichten van de Nationale Democratische Partij, NDP. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Hij heeft twee recente persberichten van de partij doorgestuurd naar het parket om die te screenen op strafbaarheid.

In de berichten wordt stelling genomen tegen recente veiligheidsmaatregelen. Volgens het OM zal uitsluitend strafrechtelijk worden gescreend. “We moeten nagaan of zaken vallen binnen het kader van het strafrecht en als dat het geval is, volgt strafrechtelijk onderzoek en komt een strafrechtelijke reactie. Want niemand staat boven de wet”, zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi tegenover de Ware Tijd.

Santokhi ziet in de berichten een intimidatiepoging van personen rond NDP-leider Bouterse. Er moet zoveel mogelijk chaos worden geschapen om amnestie mogelijk te maken voor de Decembermoorden. Dat streven is zinloos, vindt Punwasi: “Als de onafhankelijke rechter genoeg bewijzen heeft, dan moet gedaan worden wat gedaan moet worden. Zo simpel is dat.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. Punwasi die onder het bewind van de revolutionairen zelf minister is geweest en een aantal jaren geleden met drugs in de kofferruimte van zijn auto werd betrapt, heeft naar het zich laat aanzien een selectief geheugen.


  Maak melding
 2. waarover gaat deze nieuwe ronde heisa?
  Onder andere wordt gesuggereerd dat Santokhi plannen heeft om NDP-leider Desi Bouterse in verband met de 8 Decembermoordenzaak te laten arresteren en wordt gewaarschuwd voor consequenties die daaruit kunnen voortvloeien.

  Dus santhoki heeft geen plannen om Bouterse te arresteren, bouwt wel een bunker daarvoor. Suggeren dat santhoki bouterse zal arresteren mag niet. Ik denk dat velen die anders verwacht hadden zeer boos zullen zijn op de plannen om bouterse NIET te arresteren.

  Het woord gewaarschuwd zal in de komen periode grondig door het OM worden onderzocht. Men zal kijken of het woord “gewaarschuwd” in deze context betekent bedreigen of sein geven. Dit alles zal tijd en geld kosten , en opschuiving voor andere rechtzaken betekenen.

  In die tussen tijd is dit slechts een afleidngs move van santhoki,want de zaak begint ergens deze week, deze maand en wie gelooft dus dat er geen plannen zijn bouterse te arresteren.Steek je hand op. Laat je stem horen.


  Maak melding
 3. Werkdruk rechters vertraagt uitspraak bezwaarschriften 8 Decemberstrafproces

  door Eric Mahabier

  02/04/2007

  Paramaribo – De raadkamer die zich buigt over de bezwaarschriften van de 23 verdachten in het 8 Decemberstrafproces kan nog geen datum bepalen voor een uitspraak.

  Begin februari heeft de raadkamer de hoorzitting van de 23 verdachten en hun raadslieden afgesloten. Echter kan hij er door de werkdruk niet aan toe komen de twaalf dossiers die bij dit megaproces thuis horen, structureel te bestuderen. De raadkamer is niet ontlast van andere werkzaamheden en moet zich tussen al het reguliere werk in ook over deze zaak buigen. Dit verneemt dWT uit justitiële kringen. Het Hof wil zich door de tijd echter niet onder druk laten plaatsen en is heel nauwkeurig en omzichtig bezig de dossiers te bestuderen. Naar verluidt moet nog een groot deel van de dossiers worden bestudeerd.
  Kruisland zegt niet op de hoogte te zijn van een eventuele datum van de uitspraak en aanvang van de inhoudelijke behandeling van het strafproces. In tegenstelling tot Kanhai hoopt Kruisland dat er spoedig een begin kan worden gemaakt met de inhoudelijke behandeling.
  Bij zijn beëdiging als president van het Hof van Justitie liet John von Niesewand de krant weten dat het, gelet op het gewicht van de zaak en het grote aantal verdachten, een hele poos zou kunnen duren voordat dit proces afgerond wordt.-.

  U WORD GEWOON AFGELEID DOOR SANTHOKI OMDAT ER WEER VERTRAGING IS OPGETREDEN.


  Maak melding
 4. Geachte redactie,

  Het begint er nu sterk op te lijken alsof de ‘vrijheid van meningsuiting’ in Suriname in het geding dreigt te geraken, naar gelang het zogenaamd proces omtrent de ‘decembergebeurtenissen’ steeds dichterbij komt.

  Tevens heeft de opvliegende houding van minister Santhoki veel van ‘spijkers op laag water zoeken’. M.a.w. “we moeten er alles aandoen om wat er ook over het proces gezegd of geschreven wordt, aan banden te leggen, hou iedereen kort aan het lijntje”.

  Maar daarnaast vraag ik mij af hoe je kan spreken van een ‘onafhankelijke rechtsgang’, wanneer in de praktijk blijkt dat er nauwelijks een scheiding der machten is te constateren tussen de uitvoerende en de rechterlijke macht. Want haast alle benoemingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden bij de rechterlijke macht, zijn geinitieerd vanuit een compromie tussen NPS en VHP.

  Terwijl alle benoemingen die de voormalige president Wijdenbosch toendertijd gedaan had, om wat voor reden dan ook teruggedraaid zijn geworden. Kan je hier nog spreken van een scheiding der machten of is hier sprake van de dictatuur van de heersende macht.

  En de VHP op haar beurt laat geen gelegenheid voorbij gaan, om elke vierjaar haar ‘zogenaamde kandidatuur’ voor het presidentsschap, ‘zogenaamd in te ruilen’ voor het steeds meer dictatoriaal bezetten en bezet houden van de rechterlijke macht, en tevens alle ‘anderslijkende rechters’ of politiek niet gelijkend georienteerden, buiten die rechterlijke macht te houden. Zo’n houding zag je ook in Zuid-Afrika tijdens de apartheid onder president Botha.

  En we moeten waakzaam zijn en blijven, zelfs uitkijken met deze ontwikkeling, omdat deze cultuur een van de basisvormen van apartheid is geweest. En in Rhuwanda bleek dat wat mooi en multicultureel leek te zijn, uitliep tot een drama. Blinde macht waarbij groepsbeland verheven werd boven nationaal beland.

  En bij het proces rond de decembergebeurtenissen, lijkt mede opgrond van deze blinde houding, het onbehagen in de samenleving sterk aan het toenemen. En zoals men zegt: DE KRUIK GAAT TE WATER TOT ZIJ BARST !

  En de rol die de kolossale Nederlandse Ambassade in Suriname momenteel speelt in deze kwestie, is niet anders als die rol die buitenlandse ambassades w.o. die van Engeland en Belgie gespeeld hebben in het drama rond Rhuwanda. En intussen gaan wij over tot de orde van de dag, de mediamacht doet wel de rest, “schuif de schuld maar in de schoenen van een paar zwarte nonnen, en de kous is af”.

  En het lijkt er veel op dat het bij dit zogenaamd proces rond de decembergebeurtenissen, momenteel een zelfde richting als wat zich in Rhuwanda afspeelde, schijnt te bewegen.

  En het buitenland ?

  Die ligt er beslist niet wakker van.


  Maak melding
 5. Punwasi zegt niemand staat boven de wt.
  Nou ja zeg,er staat maar 1 persoon boven de wet en dat is Brunswijk en zijn bende.
  Op Albinda werd een neefje van Brunswijk in zijn bil geschoten,hij wilde een chinees beroven.
  Die chinees werd opgepakt door de politie,Brunswijk bemoeide zich er mee ,chinees moest 25.000 us betalen,dit alles zonder vorm van proces,aan dat neefje.
  De politie werd op aangesproken en die zei ,meneer wat moeten we anders als R.Brunswijk die zaak komt afhandelen.
  De reporter van Dagblad Suriname heeft dit alles aangekaart bij Chantoki ,die zou het onderzoeken ,wel er is nooit meer iets van terecht gekomen.
  Dus Santoki en Punwasie,er zijn ergere dingen om strafrechtelijk te onderzoeken,dit is puur spijkers op laag water zoeken.Ga naar Moengo en Albina te roofovervallen aanpakken en breng de daders naar het gerecht,stelletje LAFAARDS.


  Maak melding
 6. PLUIM VOOR CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI

  Wat een verademing voor Suriname deze duidelijke taal van onze onberispelijke crime-fighter.Lang heeft ons land gewacht op een minister van Justitie van dit kaliber, menselijk maar resoluut, gerespecteerd in en buiten Surinanme. dat kunnen we van Bouterse nioet zeggen, die kan niet eens het land uit, anders wordt hij in d kraag gevat om een 11 jarige straf voor drugssmokkel te komen uitzitten in Bijlmer Bajes of Vught. Inderdaad in cowboy termen: Santohki is de Sheriff en Bouterse de bandiet, sorry, de moordenaar.

  Ramon Dijkman


  Maak melding
 7. op de eerste plaats is santhoki een surinamer en een goede minister maar het gaat niet om santhoki maar om de rechtstaat suriname in het geheel laat dat duidelijk zijn ,dus mensen die met drogredenen komen om de staat suriname te bedrijgen of intimideren of verwarring te saien zijn mensen die niet eerlijk zijn tegen over hun zelf , ik wil een ding zeggen dat er mensen die wat brunswijk heeft gedaan heeft gedaan en wat bouterse heeft gedaan vergelijken zijn mensen die geen verstand hebben een ding moeten niet vergeten dat mede door brunswijk bouterse naar zijn hok is gegegaan ik ben geen voorstander van brunswijk laat dat duidelijk zijn maar bouterse haat ik ik en waarom hij heeft suriname jaren achteruit gebracht , ik weet dat er mensen hier zijn die wat anders beweren maar die mensen neem ik niet kwalijk .


  Maak melding
 8. No dies an no wang sheriff sa e lookoe nanga tap ai. Na wang Sheriff sa sabie sa na justice. Pierie you eye dai sa see.
  Lees het goed blikje marjon sardines.


  Maak melding
 9. Brada anga Sisa,

  We hebben echt de mond vol van hoe het allemaal anders in Suri zou kunnen. Dialogen van hier tot en met Tokio. Neem zo iemand als Dewanand…ik vraag mij af in welke sferen deze man zich verkeerd. Anyhow, die minsite heeft ballen, zo’n minister hebben sinds 25 februari niet meer gehoord en gezien.

  Mek a man doe ing wroko,

  Wan pipel, wang sranang

  Mao


  Maak melding
 10. Eigenlijk gaat het er over dat onze mensen in suriname, deze zaak ter hand moeten nemen…een zaak ván en vóór hen. Wta op het spel staat , is duidelijk: laten we de zaken aanpakken, dan in een blijvende onderwerping van zo’n geinstitionaliseerd onderdrukkings organaan als NDP moeten verkeren. Geen verooreling van Boouterse betekent een blijvende onderwerping aan een regime van moordenaars, die niet zins zal zijn ( is) om zijn positie van prioriteit en gezag, gezamelijk en vrijwillig op te geven.

  Weg met die hap, nu!!!

  Mao


  Maak melding
 11. Je gaat persberichten strafrechtelijk screenen? Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt!!
  Sheriff e soekoe sani sa a no man tja!

  Marjon

  Gebeurt ook in de westerse landen voor het geval je dat niet weet!!!! Kom met opruiende oproepen in de westerse landen, dan zal je zelf zien wat er gebeurt!!!!!!
  Maar als je in het bos woont dan weet je deze dingen niet, en is het inderdaad vreemd voor je!!!!!!!


  Maak melding
 12. Punwasi die onder het bewind van de revolutionairen zelf minister is geweest en een aantal jaren geleden met drugs in de kofferruimte van zijn auto werd betrapt, heeft naar het zich laat aanzien een selectief geheugen.

  oplichting van het volk door… fron

  Dit is inmiddels een afgezaagd verhaal, kom nu met nieuwen dingen!!!!!!!!


  Maak melding
 13. Punwasie moet snel naar Bollywood want anders gaat hij zijn cariere missen.
  Een advies aan de nabestaanden:Gaan jullie ook naar de OAS ,dan kunnen jullie ook geld opstrijken zoals de nabestaanden van de Moi wana slachting.


  Maak melding
 14. Wel marjon deze SHERIFF ne wroko nanga tap eye. Dies Sheriff e wroko nanga justice.
  A Sheriff dies a no wang boesie sheriff ma wang nanga beschaving.
  Wachtie da yo see moro te a datum ai kong crosbee.
  Santhoki for President we’ll go for it !!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 15. hahaha de pg is betrapt met drugs is een achterhaald verhaal , wel zo ook 8 december. achterhaald maal.
  Dat men een pg handhaafd die drugs dealt en verdedigt met ach is een achterhaalt verhaal is echt typisch surinaams. Pitbull


  Maak melding
 16. Santhoki had precies hetzelfde gezegd en gedaan in 2005 toen bouterse zogenaamd dreigementen had geuit, de pg zou ook onderzoeken. Santhoki is gewoon een grap.

  reden waarom:
  *********************************************************
  OM moet optreden tegen Bouterse’
  door Ivan Cairo
  15/10/2005

  Paramaribo – Hoofdverdachte bij de ‘decembermoorden’ Desi Bouterse moet naar aanleiding van zijn recente uitspraken tegen de regering en justitiële autoriteiten op zijn minst opgebracht worden voor verhoor.

  Somohardjo zegt de uitlatingen van Bouterse zelf niet te hebben gehoord, maar als ze inderdaad als bedreigend overkomen, justitie wel moet optreden.

  *********************************************************
  Proces 8 Decembermoorden deze week

  Desi Bouterse gedagvaard voor 27 oktober
  24/10/2005
  dWT –
  Paramaribo – De dagvaarding voor de 8 Decembermoorden, waarover de procureur-generaal Subhaas Punwasi en de minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi het hadden, is uit.
  ********************************************************
  dit alles is gewoon een herhaling van 2005.Dit is meer van hetzelfde.


  Maak melding
 17. Als deze zaak niet deze maand begint ben ik bang dat we december 2007 nog steeds niet zo ver zijn. Wat dit proces start elke keer weer ..deze week.


  Maak melding
 18. Buitenman koop of steel een buitenboordmotor
  en ga terug naar het binnenland waar men gewend is om te leven in een ongeciviliseerde wereld zie afrikaanse landen idem dito.

  Vrolijk paasfeest


  Maak melding
 19. De rol van Nederland in deze kwestie moet nooit en nimmer vergeten worden , want die kijken met arens ogen wat er zal gebeuren in ons land.Een surinamer was eens vertrokken naar Nederland om te blijven voor een tijdje , gewoon om zijn studie af te maken.Hij werd aangesproken door een Nederlander van ga terug naar je land en ga je land opbouwen.Aan de ene kant heeft hij gelijk ,maar aan de andere kant moeten wij stoppen om Nedeland steeds te verhogen en paradijs te noemen.Hier moeten wij opbouwen en hier is paradijs.


  Maak melding
 20. zo zal het overlijdens bericht luiden na een moedige strijd om de 8dec verdachten achter slot en grendel te krijgen is tragies overleden onze zoon tevens minister van ……. op de leeftijd van 53jaar zijn ziel rust in vrede.


  Maak melding
 21. Ik denk dat Santakie te snel…buiten de maat loopt…en dat is dom…. waar is Vtje ?…deze man(Santakie) moet een draai om de oren krijgen..zie Amofo.(voorbeeld)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES