zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRijstteelt in Suriname lijdt onder zware regenval

Rijstteelt in Suriname lijdt onder zware regenval

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 5 apr – De rijstteelt in het district Nickerie heeft zwaar te lijden van het regenseizoen. Vooral de kleinschalige bedrijven zitten met padie die niet van het veld gehaald kan worden. Combines of dorsmachines kunnen het overtollige water niet aan en de toegangswegen zitten onder de blubber.

Honderden rijsboeren trachten met man en macht de oogst te redden, terwijl het hemelwater met bakken naar beneden valt. Een schuldige is moelijk aan te wijzen. Het regenseizoen is vroeger dan normaal ingevallen. Volgens landbouwkundige en parlementariër Soedesh Jairam faalt de waterhuishouding in de polders al jaren. Dat zou de regering aangerekend moeten worden.

Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij vindt van niet. De afgelopen maanden is getracht de fysieke infrastructuur in zo goed mogelijke conditie te krijgen. De wegen zouden voorzien worden van een laag schelpen, maar de overheid heeft het graven van schelpen stopgezet. “Het is vervelend, het is overmacht”, zegt Raghoebarsing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Door de komende klimaatsveranderingen wereldwijd, zal Suriname zeker ook de gevolgen ervan gaan ondervinden.Voor de rijstteelt zal men goede maatregelen moeten nemen. Er moet op korte termijn hierover nagedacht worden hoe men het beste dit probleem de baas kan zijn. Gebeurt dit niet dan zijn de rampen niet te overzien, o.a.hongersnood. Want de zeespiegel gaat de komende decennia zeker meters stijgen. Dit probleem geldt trouwens voor alle kustlanden die laag gelegen zitten.


  Maak melding
 2. Laat maar vallen, het geeft niet of je rent, ik heb je nog nooit gekend, wil weten wie je bent. E=Mc2. eindelijk zijn we verlost van al die chemicalien die wij in via ons voedsel in ons lichaam binnenkrijgen en zo van allerlei kwalen vroegtijdig doodgaan…


  Maak melding
 3. Ik heb mij altijd afgevraagd vanwaar die subsidie? Hebben andere sectoren niet ook te lijden onder de klimatologische omstandigheden? Dragen alleen de rijsttelers die ook veelal ambtenaren of kapitalisten zijn risico’s?
  Is het dan werkelijk de taak van de overheid om zorg te dragen voor de bevloeiing van de rijstakkers en onderhouden van de toe- en afvoertrace’s?
  In mijn beroep ontmoet ik ook tegenvallers.
  Zou ik die ook moeten droppen op het bord van de overheid? Er was een tijd waarbij gesubsidieerde combines en traktoren werden doorgesluisd naar Guayna en kapitalen belegd bij de nearbanker Roepsingh.
  Fawaka?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES