TV programma: NCRV Dokument ‘Een leeg nest’

7

Op maandag 19 en 26 februari is het programma ‘NCRV Dokument’ te zien over de 21-jarige Surinaamse Angelique, die het syndroom van Down heeft. Ze woont nog thuis bij haar moeder Titia, maar wil graag op zichzelf gaan wonen. Moeder Titia vindt het een vreselijk vooruitzicht om haar dochter kwijt te raken, maar ze beseft dat ze zelf ouder wordt en dat ze Angelique niet eeuwig thuis zal kunnen houden.

Titia verkeert in tweestrijd, ze verlangt er zielsveel naar terug te keren naar Suriname. Ze weet dat een kind met het syndroom van Down in Suriname niet wordt geaccepteerd als in Nederland. Het is voor haar van groot belang dat er voor haar dochter in Nederland een goed tehuis wordt gevonden. Ze schrijft Angelique in bij een woongroep voor gehandicapten.

Na een jaar in de woongroep heeft Angelique haar plek helemaal gevonden. Titia heeft het steeds minder naar haar zin in Nederland. Ze heeft Suriname nooit kunnen vergeten, ook al woont ze nu meer dan 30 jaar in Nederland. Nu Angelique op eigen benen staat, wil ze dolgraag terug. Naar Paramaribo, waar het altijd warm is; waar agenda’s niet belangrijk zijn, en waar mensen nog tijd hebben voor een gezellig praatje.

NCRV Dokument Een leeg nest – als je kind het huis verlaat
22.45 uur, Nederland 2
19 februari en 26 februari


7 REACTIES

 1. `Naar Paramaribo, waar het altijd warm is; waar agenda’s niet belangrijk zijn, en waar mensen nog tijd hebben voor een gezellig praatje…`

  Wie bedenkt deze chlichématige onzin??? De NCRV soms? Natuurlijk is het altijd warm in Paramaribo. Maar in Suriname worden -net als in Nederland- agenda’s steeds belangrijker en hebben de mensen -ook al net als in West-Europa- steeds minder tijd voor een praatje. Dit zijn dit nog onschuldige chliché’s, laten we ons geen illusies maken over de minder onschuldige beelden die men bij de NCRV van Suriname en de Surinamers heeft.


  Maak melding

 2. Moeder Titia woont al ruim 30 jaar in Nederland en denkt dat Suriname hetzelfde is gebleven als toen ze vertrok.Volgens mij is moeder veel zieker dan de dochter als ze denkt dat het in Suriname van nu lekker toeven is met al die roofmoorden .e.d.Dertig tot vijfendertig jaar geleden kon je nog naar de stad en je (voor)deur gewoon dichttrekken zonder een slot te gebruiken want er was socialecontrole.Nu is dat je reinste zelfmoord om zulks te doen.En een praatje maken is er ook niet meer bij omdat zowat iedereen druk bezig is te overleven dus veel tijd heeft men niet….of je moet wat te bieden hebben anders niet.Ik spreek/schrijf uit eigen ervaring toen ik na twintig jaar in 1990 terug ging naar Suriname
  Ik heb er tot 1995 gewoont maar kwam uiteindelijk toch maar terug in Nederland omdat ik in mijn geboorteland maar niet kon wennen.


  Maak melding

 3. Maar wil Santhoki, haar wel terug in Suriname omdat ze geen tjuku zal kunnen geven om daar een verblijfsvergunning te krijgen.
  Toch hoop ik dat er een instelling is die zich sterk gaat maken voor ouderen die terug willen(ook zieken want als je hart in Su ligt, waarom niet.


  Maak melding

 4. Moeder titia heeft een wil om terug te keren naar haar geboorteland het is een vrouw die haar kleine handel,wel in een positieve opzicht verricht.
  maar jij hebt aan het matriele gedacht,vandaar je weder gekeerd bent,als je wat bereiken wil laat je bepaalde gedachten achterwegen,de criminaliteit is zeer hoog in Suriname,aan wie hebben wij dit te danken
  de regering:zij zijn zelf criminelen,

  Akuba


  Maak melding

 5. titia ik denk dat je moet doen waar je gelukkig van wordt.ik weet maar een heel kleinbeetje wat het is om een kind met het down syndroom te hebben .het is zeer zeker zwaar om afstand van je kind te nemen waar je dag en nacht mee bent bezig geweest .en titia ik weet ook dat ze eigenlijk in je hart altijd je kleine baby zal zijn .mijn kindje is pas 7 en wij komen ook uit su het beste en succes ps. kus aan angelique een MOEDER


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.