Verdachte Surinaamse politicus beroert systeem

11

PARAMARIBO, 22 jan – De zaak van de van witwaspraktijken verdachte ex-minister Siegfried Gilds zou het rechtssysteem weleens op zijn kop kunnen zetten. Een civiel proces en twee kortgedingen tegen de staat, bedoeld als protest tegen de vervolgingsmethode, blijken redelijk verrassend uit te pakken. De uitkomst kan bovendien gevolgen hebben voor onder meer het proces rond de Decembermoorden.

Het is waarschijnlijk nog het ministe dat Siegfried Gilds zou wensen. Als minister van Justitie & Politie heeft hij herhaaldelijk beloofd de verdachten, waaronder ex-legerleider Bouterse, te zullen vervolgen. Het lot zou wel eens anders kunnen beslissen. “Inderdaad zou een mogelijke veroordeling van de staat implicaties kunnen hebben op andere zaken”, zegt mr. Stanley Marica tegenover de Times of Suriname.

Marica, die de rechtszaken aanhangig heeft gemaakt namens Gilds, vermoedt deuren te hebben geopend. “Want mensen worden wakker. Ik heb al begrepen dat vele juristen zich afvragen hoe Marica een strafzaak gebracht heeft in de civiele sfeer.” In het vooronderzoek zouden beginselen van strafrecht en behoorlijk bestuur zijn geschonden. Ook zouden burgerrechten zijn genegeerd.

Gilds moest in januari 2006 aftreden als minister van Handel & Industrie, na in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Marica zegt sindsdien gevraagd te hebben om inzage in belangrijke processtukken. Herhaalde verzoekschriften zijn onbeantwoord gebleven. De verdediging acht zich nu niet in staat de belangen van de politicus naar behoren te kunnen behartigen.


11 REACTIES

 1. De cirkel komt tot een afronding

  Bruma vaak genoemd als de bron van alle ellende van het recente verleden in Suriname, lost deze problemen postuum zelf op.

  HET BRUMA ACCOORD IS IN AANTOCHT

  Kwestie Bouterse en Gilds lijkt af te stevenen op een juridisch dilemma. Suriname IS een dilemma. Dus helemaal in de Surinaamse sfeer en traditie lossen problemen zich op. Dit ter inleiding.

  Bruma wilde onafhankelijkheid met zijn PNR (het huidige SPA)
  Bouterse, Gilds, maar ook bijvoorbeeld de overleden Derby komen in dat opzicht uit het zelfde nest. Bruma was de man van Bouta, maar dat geldt ook voor Gilds. ‘Bouta’ heeft Derby gespaard. Gilds en Derby waren altijd één hand op een buik. Bruma zou geit en gras willen sparen. Bruma zijn wensen gaan boven alles en vormt de rode draad in de relatie Gilds / Bouterse.

  De advocaat van staat, boezemvriend van Gilds en ook Bruma-PNR-SPA staat tegenover zijn ‘kabel’. Juridische ‘fouten’ kunnen dus Gilds ook in de kaart spelen. Bouta doet daar niet moeilijk over omdat dat hem ook geen windeieren legt. De advocaat van Gilds Mr. Marica), ‘broer’ van minister Marica van PNR-SPA komt ook voort uit BRUMA huize.

  Zo kent de z.g. decembermoorden toch een gepaste Surinaamse ontknoping.

  GOD zij met ons Suriname, hij verheft ons heerlijk land.

  Pengel zei ooit eens: “Als God niet tegen suriname is, wie kan het dan WEL zijn”

  Gelukkig was hij van de NPS.

  Zo is iedereen weer blij !!!!!!!


  Maak melding

 2. HAAAAAAAAAAA HAAAAAAAAAAA. bari dat je bouterse gaat op sluiten . hij had de wet zo danig gemaakt dat bouta geen schijn van kans had om inzage te krijgen in zijn dossier. Maar gilds had nooit gedacht dat juist hij in de beklachde bank zou plaats nemen, en nu weet hij wat het is om als verdachte geen zage te krijgen in je dossier . hij zal denken wat zullen ze allemaal geschreven hebben heeel veel om mij de bak in te krijegen . nu weet hij welke methode justitie in ned heeft gebruikt om bouterse te verordelen. dat heeft hij ook toe willen passen en dat keerd zich tegen hem nu.


  Maak melding

 3. Bigisma taki grotapu na asi tere tide ay way so tamara ay way so,
  Gilds nu ben jij aan de beurt.als het een kruimeldief was hadden ze hem of haar zonder te aarzelen reeds berecht.van je eigen familie hebt u dit nu te danken,als je zeer zeker bent heb je het recht jezelf te verdedigen, Bouterse zijn fouten werden steeds gepredikt,en van derest e tan na godokarbasi, fu Bouterse de nomo ini udu
  baky.

  Akuba.


  Maak melding

 4. Ik heb sterke vermoedens dat ze Bouterse niet gaan en kunnen opsluiten.Er is geen enkel nationaal belang mee gediend.Het lijkt eerder op dat men met de opsluiting van Bouterse, de belangen van een kleine groep wil laten prevaleren. Deze kleine groep heeft persoonlijke/economische/politieke schade gelden tijdens de militaire periode.


  Maak melding

 5. Maar de president en Gilds bemoeiden zich met 8 December, hun politieke stokpaardje die is ingefluisterd.
  Waarom doet Spong zijn mond niet open, al die rancune komt als een boemerang terug.


  Maak melding

 6. Wat heeft Bruma hier mee te maken en wat heeft Pengel hiermee te maken? Meneer Gilds staat voor de rechter en hij heeft een knappe advocaat, so what? Wat een onzin Blaffer, want je weet niet wat je zegt, echt niet. En dat geklets over de PNR en de onafhankelijkheid? Lees het Boek van JULES SEDNEY, De toekomst van ons verleden een goed en dan zul je zien dat allemaal de onafhankelijkheid wilden van Pengel (had je niet gedacht he)Sedney, Arron, Ooft en Van Genderen, Rens tot Bruma. Alleen de Hindoestaanse en de Javanaanse politieke elite wilde bij Hollland blijven en hebben als pressie hun mensen naar Holland gestuurd. Zie ook Edward Dew (1977), The difficult Flowering of Suriname. Het verhaal is dus heel anders. En Gilds dat is een vieze man met een even vies verleden, en dat heeft niets met de onafhankelijkheid en de PNR te maken.


  Maak melding

 7. Gilds zijn eigen systeem komt hem achterna en dat is de vrees en chantage van de zogenaamde rechtstaat waar de kleine man wel in Santo Boma techtkomt, dus waarom Gilds niet.
  Maar ja we benne benieuw zou JK zeggen, trouwens, de media is echt vervallen tot een politiek medium zonder Johny.Kamperveen.(hij had geen partijbelang maar een journalitieke verantwoordelijkheid naar de burgers.
  Sari baja nanga sranan politiek.


  Maak melding

 8. Hai hai kis joe moi!!!!
  Hoevelen heeft gilds als minister van justitie niet achter tralies doen verdwijnen?
  Nu mag ie daar ook wegkwijnen.
  Ik weet zeker dat ze bij boma de (lifeboy)zeep en de boegroes als een paal boven water voor hem klaar hebben staan.

  Dus proost jongen die jurk zal je mooi staan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.