Amsterdam helpt Suriname aan veilig drinkwater

6

Met een jaarlijkse beschikbaarheid van een kleine 100 miljard kubieke meter water staat Suriname in de absolute wereldtop als het om waterreserves gaat. Toch heeft bijna 30 procent van de Surinamers geen veilig drinkwater. De gemeente Amsterdam probeert daar verandering in te brengen schrijft het Reformatorisch Dagblad.

SWM Suriname

Het Waterleidingbedrijf van de gemeente Amsterdam werkt daarvoor samen met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) aan een drietal deelprojecten: Twinning, L-Top en Binnenland. Het Twinningproject behelst onderzoek en advisering op het gebied van optimalisatie van oppervlakte- en grondwaterzuivering. Het project L-Top is gericht op de vervanging van de bestaande pompeninstallaties door centrifugaalpompen.

Het Binnenlandproject is volgens de krant nog in volle gang en omvat het ontwerpen en bouwen van drinkwaterzuiveringsinstallaties voor woongebieden in het regenwoud, met name langs de Boven-Suriname.


6 REACTIES

 1. Hadden ze dat voor de onafhankelijkheid goed gedaan dan was dit probleem er anno 2007 niet en andere problemen ook niet.
  Dan was er ook nooit een revolutie geweest die vandaag de dag als een kunu in Suriname voortleeft.


  Maak melding

 2. @Kabila

  Valt zeker iets voor te zeggen. Echter, wat heeft Su zelf gedaan sinds de onafhankelijkheid. We zijn inmiddels 31 jaar verder, en nog steeds geen veilig drinkwater. We moeten niet constant met een beschuldigende vinger blijven wijzen naar een ander. Dit is iets wat Su in die 31 jaar zelf goed had moeten regelen. Dan konden we zeggen: “Kijk jullie hebben ons met een hoop shit laten zitten, maar zie hier we hebben zelf ons ding op orde gebracht.” In plaats van te blijven klagen op de koloniale overheerser, kan er beter geklaagd worden op de sinds 1975 opeenvolgende regeringen die het land naar de verdoemenis geholpen hebben. Het is één grote corrupte boevenbende die elkaar het hand boven het hoofd houdt.


  Maak melding

 3. Dit is een goed voorbeeld van hoe een Nederlandse instantie Suriname helpt. De gemeente Amsterdam spant zich in om Sranangman’ van schoon drinkwater te voorzien. Fantastisch! Het is maar een van de vele voorbeelden van de honderden Nederlandse personen en stichtingen die het leven in ons land proberen te verbeteren. Ik durf zelfs de stelling aan dat het er voor Suriname zeer somber uit zou zijn als al die Nederlanders zich acuut zouden terugtrekken. Zullen we hier ook eens aan denken bij al onze grote monden en kritiek op onze voormalige kolonisator? Met andere woorden: laten we vooral kritiek blijven uiten, maar hier dan ook de consequenties uit trekken door in het vervolg onze eigen problemen op te lossen en de Nederlanders te vragen ons niet meer te steunen.


  Maak melding

 4. De leidingwater van Suriname smaakt naar rioolwater terwijl dit helemaal niet hoeft. Het wordt tijd dat hier iets aan gedaan wordt. Ik hoop dat de wereldberoemde Nederlandse waterkennis ten goede zal komen voor een goede en veilige drinkwaternet, met al het overvloedige zoetwater die Suriname heeft maar niet weet hoe het ermee om moet gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.