Parlementsvoorzitter Suriname blijft bij amnestie

28

PARAMARIBO, 8 jan – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo houdt voet bij stuk: de verantwoordelijken voor de Decembermoorden moeten amnestie krijgen. Het is voor de samenleving de beste uitweg. Somohardjo heeft zijn standpunt herhaald tijdens een bijeenkomst van de Partijraad van zijn politieke partij, Pertjajah Luhur. Het gaat hem vooral om het effect.

“De waarheid moet naar boven komen. En wanneer dat eenmaal zo is, moet de regering algemeen pardon aan de mensen geven. Net als Jezus, moeten ook wij kunnen vergeven”, hield de PL-voorman zijn gehoor voor”, zei Somohardjo. Het zou niet de eerste keer zijn dat amnestie wordt verleend voor het plegen van mensenrechtenschendingen.

In 1980 is amnestie verleend aan de plegers van de militaire coup. Ook kreeg in 1982 een groep militairen en burgers amnestie, nadat zij reeds veroordeeld waren voor het plannen van een coup. “Het gaat niet om Bouterse of een samenwerking met de NDP. Saddam is ook geëxecuteerd, maar heeft dat tot nu toe vrede in het land gebracht? We zien juist een verdere burgeroorlog”, aldus Somohardjo.

- Advertentie -

28 REACTIES

 1. Somohardjo pleit voor Amnestie van de figuranten van de december moorden.
  Hiermee is niks mis mee maar de redenering van hem is erg krom. Hij vergelijkt de amnestie met Saddam door te zeggen dat ondanks de straf, lees executie, er geen vrede is in Irak maar dat de burgeroorlog door gaat. Deze vergelijking is erg mis en mag never nooit. De situatie is totaal anders. In Irak is er al oorlog en met de straf van saddam kan de oorlog niet gestopt worden want daar zijn er andere heersers. Er is gewoon een persoon gestraft voor zijn daden en dat heeft geen enkele relatie met de oorlog die er nu heerst. Je kunt straks ook niet een moordenaar zijn straf ontnemen met de opmerking als die de bak in gaat er geen moorden meer zullen worden gepleegd. Volgens Somohardjo zou dit dus gebeuren en dit klopt niet. De dader wordt gestraft voor zijn daden en de daden die gaan gewoon door weliswaar door een ander en die moet derhalve ook worden gestraft. Je kunt plegers van feiten niet vrijuit laten gaan. Dus amnestie aan de daders van de decembermoorden mag maar dan niet met de vergelijking van Somohardjo maar gewoon op bevel van de regering. Of is de regering zo slap om dit besluit te nemen of verschuilt de regering zich achter het optreden van Somohardjo?? Daadkracht en durf is nu op zijn plaats. Neem de juiste beslissing en wat u denkt dat goed voor het land is. Geen poes pas vergelijkingen meneer Somohardjo. Schep vooral geen precedenten met redeneringen van strafbare feiten want anders brengt u de rechtspraak in de toekomst in grote problemen.
  Hein Taus

 2. Goed zo Somohardjo want je weet ook waarom, vergeet niet dat jij en Kolonel. Bas .van.Tussenbroek, genoeg op jullie kerfstok hebben.

 3. Het is een optie voor de verwijdering en/of “genezing” van het psychotrauma dat door de z.g.”decembermoorden” is veroorzaakt in de Surinaamse samenleving.Maar die optie is niet aanvaardbaar voor de nabestaanden, familieleden, vrienden en kennissen van de slachtoffers.

 4. Het is zo en zo al onbegrijpelijk, dat deze man in de assemblee zit, en nu ook nog eens met zulke uitspraken heel veel mensen, vooral famillie leden van de vermoorde Surinamers onrecht aandoet, daarbij weet hij niet,dat hij steeds meer vijanden aan het creeren is, die hem straks een kopje kleiner zullen maken, wat al reeds eerder is gebeurt in Nederland, in het televisie programma Karel van de Graaf, waar hij voor de camara, door een andere Surinamer, in elkaar werd geslagen, maar aangezien uit zijn uitspraken meer schuilt op politiek gebied, zal hij straks samen met de NDP proberen nog meer macht naar zich toe te trekken.
  Deze man hoort in een bananen republiek thuis, en niet in een beschaafd land zoals Suriname.

 5. Hulde aan Paul Somo!!!! Eindelijk iemand die inziet dat haat en vergelding tot niets leidt!!! Alle slachtoffers van de december moorden, waren collaborateurs die Suriname weer onder de invloedssfeer van Nederland wilden brengen en die vast van plan waren geweest om Bouterse cs, te vermoorden!!! Geen wonder dat Nederland na 24jaar nog steeds om vergelding roept. LAAT NEDERLAND MAAR DE VERANTWOORDELIJKEN VAN AL HUN BLOEDVERGIETEN MAAR GAAN STRAFFEN. DIE LIJST WORDT MET DE DAG LANGER. ZO ZIJN ZE ER NU TROTS OP OM ONSCHULDIGE KINDEREN, VROUWEN EN OUDEREN IN AFGHANISTAN TE VERMOORDEN.

 6. Goed zo Paul!!!!!Want wie zonder zonde is die werpe de eerste steen.Mensen die verantwoordelijk zijn voor recente (oorlogs)misdaden onder het mom van massavernietiggingswapens in Irak waarbij honderden zoniet duizenden onschuldige mensen werden/worden gedood,worden omarmt door de Surinaamse regering.For a few dallars more.

 7. Als jij iemand een smoelklap verkoopt, maar hij/zij blijft stokstijf staan, degene zegt niks en doet ook niks……!!!!
  Wat wil dat zeggen mensen…..????ai-boi ai =

  Degene heeft heel wat op zijn kerfstokstaan..

 8. Ik weet niet waar Somohardjo deze ideeen vandaan haalt, maar elk weldenkend mens kan begrijpen dat dit nergens opslaat. Hoe zit het dan met met de slachtoffers en nabestaanden?? Op welke manier krijgen hun “amnestie”? Door deze bruten te “vergeven”, want “Jezus deed dat ook”. Moeten wij Sadam ook gaan vergeven, of Hitler. Ik denk het niet! Denk na, s.v.p.

 9. Somo blijkt wederom de verstandigste zijn in de hele coalitie. Hij denkt verder dat de ‘stomme’ rest. Het gaat niet zozeer om Bouterse, maar om de gevolgen. Je moet gewoon afwegen wat het beste besluit is voor het land.

  Somo ziet heel goed in dat rust en vrede gaat boven rancune, haat, bitterheid, maar vooral de desastreuse gevolgen van een proces.

  Waarheidscommissie so bun.

 10. Natuurlijk Somo, wat ben je toch weer voorspelbaar.
  Het is allemaal de schuld van agressor NPS en die treft natuurlijk geen blaam.

  Ja Somo, net zo’n rust als onder Front en ome Vene(die een verstand heeft van een slavenhandelaar) Oftewel: er zijn geen onderling strijdende partijen meer, maar gewoon één partij die de absolute macht heeft en de rest van bevolking onder hun absolute terreur laat zuchten. Dat jij dat zo goed vind, zegt vooral veel over jou, lijkt me (over een tekort aan kennis gesproken).

 11. Berechting en/of amnesty, alles wat er toe kan leiden dat de onderste steen in deze naar boven wordt gehaald moet te baat worden genomen.
  Ik ben ook benieuwd naar de dieperliggende achtergrond van het waarom.
  Mijn verstand zegt mij dat er een hoek van inval moet zijn geweest anders geen terugkaatsing.
  Sranan sa wini.

 12. Het zou voor Suriname en de surinamers goed zijn als Somo samen met Desi het veld zouden ruimen.

 13. Het blijkt dat bij U verstand met de jaren komt,en dat zal U nog meer opheffen in het aangezicht van de vele Surinamers met gezond verstand.Mijnheer Somohardjo probeer ook vaker die hamer vast te houden in het assamble want je ondervoorzitter(Allendie) maakt er een onderboomse krutu van in het “hoogste” college van staat.

  Tja Go!!!!!!!!!

  Ronnie

 14. Ik begin langzaam te geloven dat de javaanse leiders zeer onbetrouw zijn.Als voorbeeld noem ik Idi Soemita,Zoon Soemita,Somohardjo em Kaaiman.Het lijkt mij zeer gevaarlijk om met een javaanse partij een deal te sluiten.NDP pas op voor zulke mensen.

 15. Als er een iemand in Suriname is zonder zelfrespect, is dat pae Somo.

  Schaam je, je hebt geen karakter jongen.

  De enige echte surinamer onder de Surinaamse politici is Bouta himself.

 16. zo.ze praten altijd over de 8 december moord.kunnen ze niet op houden daar mee.elk jaar het zelde gedoe.ik wordt al moe van.men zegt dat bouterse gestarft moet worden.ik vind, als een je een feit heb begaan moet je op gesloten worden.maar dit zeg ,dat ze bouterse met rust moeten laten laten.want toen dit in de jaren 80 was gebuert.waren wij niet daar.wij kunnen niemand beoordelen.de heer daar boven heeft het gezien. wat er op die bewuste dag is gebuert.een ding zeg ik,laten ze stoppen hier mee.elk jaar december praten ze over 8 december moord.maar wat gebuert er met die andere maanden.laten ze maar op houden

 17. Respect voor So9mohardjo omdat hij dicht bij het tegen D.D.Bouterse was en meer weet.

  De boys uit Assen.

 18. Su. heeft echte suri’s nodig…voor vrede en eerlijkheid….maar haatzaaiers als wat ik nu zie en hoor, dan hebben wij een veels te lange weg te gaan om het land daadwerkelijk op koers van vooruitgang te zetten…
  Dus vrede en verzoening, en nogmaals vechten tegen corruptie, dan hebben wij een goudentoekomst.

 19. Gaan alle Surinamers dus voor kill to kill?
  Oog om oog, tand om tand, het recht van wedervergelding(het talio beginsel)?
  Zijn de oorzaken, feiten en omstandigheden niet relevant om herhaling te voorkomen?
  8 december was slechts een trailer van zaken die zich stelselmatig hebben afgespeeld in het Fort-Zeelandia. Waarom willen sommigen de zaak niet oorzakelijk oplossen?

 20. ik denkt niet dat Bouta met deze schurk in zee gaat,Bouta is een te knappe man un denki bun a tori desi habi wan tere,te wojo jagi un sa si soema ser moro furu.Wat soemita in z,n kop heeft kan hij vergeten ano habi sjen.

  Akuba.

 21. Bouta had somo bijna gekild, toen was somo ternauwernood gevlucht. volgens mij heeft bouta hem nu genomen, daarom komt ie op voor hem

 22. Somo heeft zeker weer gerookt.
  even cool.
  Je moet niet denken dat je jezus bent omdat je parlementvoorzitter ben.
  Je moet de volgende verkiezing kijken waar je gaat belanden met je uitspraken.
  Populistisch is niet altijd populair.
  En waarom kom je nu ermee.
  Waarom niet toen de verkiezing werd gehouden.
  politiek stinkt maar jij laat de boel stinken.
  Heb je gezien waar somo is beland.
  Je kan niet altijd op de juiste paard wedden.
  Oppositie voeren is mischien ook leuk.

  vr.gr
  barca

 23. als de javaanse leiders niet waren, zou surinaame een heel stabiele koers hebben, want die javaanse leiders springen van hak naar tak om hun zaken te vullen en de arme javanen bereiken niets, toch stemmen ze op deze leiders die voor het land niks betekenen dan hun eigen belang,want als je hun nu wat anders geef of beloofd dat bouterse niet kan geven is de regering zo uit elkaar gevallen.dat zijn nu eenmaal javaanse leiders.

 24. Javanen in de Surinaamse politiek zijn tot nu toe altijd onbetrouwbaar en op eigen belang uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.