Glitter

19

Door Chris Polanen – Ik zit in de auto bij Ed, een vriend van mij. We rijden in zijn grote four wheel drive door Nickerie, zijn woonplaats. Hij heeft mij net zijn bedrijf laten zien. Ed is een Euro Suri die na dertig jaar in Nederland gewoond te hebben, remigreerde, alle obstakels overwon en nu een succesvol bedrijf heeft met 20 werknemers.
Hij is kort van stuk, maar breedgeschouderd en heeft een manier van lopen die je vooral ziet bij staatshoofden of hoogwaardigheidsbekleders. Langzaam, statig. Hij is al in de vijftig, maar ziet er veel jonger uit. Een sympathieke kerel.
Natuurlijk komt het gesprek vroeg of laat op vrouwen. Ed is getrouwd, maar geeft toe dat de verleiding hem soms te groot wordt.’Ik doe bijna nooit wat, hoor,’zegt hij,’maar soms, tja….’
Het is een bekend verhaal. Als je in Suriname succesvol bent, heb je als man kennelijk net zoveel aantrekkingskracht op vrouwen als honing op bijen. Deze bijen zijn jong, erg jong vaak en hebben een lichaam dat moeilijk te weerstaan is door de succesvolle man in kwestie.
Door elke man. Getrouwd of niet.
Ed vertelt over meisjes die zichzelf aan hem aanbieden. ’Hoeveel zelfbeheersing moet je als man dan wel niet hebben?’vraagt hij aan mij en schudt zijn hoofd. Ik moet een antwoord schuldig blijven. Als maar een beetje succesvolle Euro Suri, in de half gesloopte Bijlmer, heb ik nooit met dit probleem te maken. Ed kijkt mij even aan met een blik die wil zeggen: jullie mannen in Nederland weten niet wat jullie missen.’Ik ga je een verhaal vertellen,’zegt hij en glimlacht bedachtzaam. ‘Ik had een sma meegenomen naar een huisje dat ik heb,’zegt hij.
’We waren uitgeweest en ze had een nieuwe jurk aan met veel glitter.’ Hij kijkt even voor zich, alsof hij de avond weer beleeft. Hij vertelt, zonder in details te treden, hoe het uitje onvermijdelijk was geëindigd.‘Toen ze zich aangekleed had, zei ze: ik hoop dat er geen glitter op je is blijven plakken. Ik keek naar mijzelf en ja hoor: overal glitter. Mijn armen, mijn borst, mijn buik. Ik had mijzelf namelijk eerst uitgekleed en daarna bij haar de jurk uitgetrokken.’
Hij glimlacht bijna verontschuldigend.
‘Gelukkig lag mijn vrouw al in bed toen ik thuis kwam. Ik glipte snel de badkamer in, opgelucht dat ik dat spul af kon spoelen. Maar Chris, hoe ik ook schrobde, het ging er niet af!’Hij haalt een hand van het stuur en maakt een heftig poetsende beweging over zijn arm.
Mijn mond vormt een kwaadaardige grijns. Toch gerechtigheid. Zelfs in Suriname.
Ed vertelt verder.
‘Wat doe je zo lang in die badkamer? Kom naar bed! riep mijn vrouw. Ik had mijn huid er bijna afgeschuurd, maar die glitters zaten er nog. Ik gaf het op. Ik deed het licht uit, glipte vanuit de badkamer direct onder de lakens en trok ze helemaal over mij heen. Ben je ziek? vroeg mijn vrouw. Ik voel mij helemaal niet goed, zei ik. En dat was waar!’ Ik lig krom van het lachen in de autostoel. Ed lacht ook, maar dan zoals een gevangene lacht om de grapjes van een gevangenisbewaarder.’De volgende ochtend bleef ik onder de lakens liggen tot ze opgestaan was en de deur uit. Toen sloeg ik de lakens weg. Ik werd acuut ziek. Overal glitter. Op al die lakens. Alles in de was! En weer zelf in het bad! Weer schrobben… Samen met een laagje huid heb ik alles er uiteindelijk afgekregen.’ Hij kijkt mij aan, wachtend op mijn reactie. ‘Scrubben is goed voor de huid,’zeg ik en barst weer in lachen uit.
‘Daarna ben ik een hele tijd braaf geweest,’zegt Ed,’een hele tijd.’ Eindelijk heb ik mijn lachen onder controle. Ed heeft zijn blik weer op de weg. Volgens mij weegt hij in zijn hoofd af of het het allemaal waard is geweest. Ik bestudeer zijn gezicht, maar kan de conclusie niet van zijn gezicht aflezen. Ik zie wel iets op zijn wang. Ik kijk nog eens goed. Het is een heel klein glittertje.

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl


19 REACTIES

 1. Reactie op inzender 1 en 2: Waarom kunnen jullie een stukje humor niet waarderen?
  Probeer de clue van het verhaal te begrijpen.
  Als dat niet is gelukt bij jullie, dan adviseer ik een cursus Nederlandse leesvaardigheid.


  Maak melding

 2. Iedereen kan zo’n verhaal uit de duim zuigen..

  Je hoeft dus geen schrijver vertreller te zijn.

  Hou je je bezig met veel inteligente zaken,waarbij het goed onderbouwt is en wat je aanhebt…

  dit is zoals ardenne het zij… waardeloos..


  Maak melding

 3. Sorry hoor Pedro, maar dit heeft dus abs. niets met leesvaardigheid te maken.
  De stukjes van Chris zijn soms leuk en hebben soms een boodschap, vaak ook gewoon uit zijn dikke duim gezogen.
  ach til niet zo zwaar aan zijn stukken is mijn advies


  Maak melding

 4. Beste Index,
  Bedankt voor je reactie. Ik ben een van de lezers die niet zwaar tilt aan de stukken van Chris. Vaak zijn ze bedoeld om er op een ludieke manier er tegenaan te kijken. Of ze waar zijn of niet, doet niet ter zake.
  Wat mij echter zo boos heeft gemaakt, is de manier waarop sommigen menen kritiek te moeten leveren op zijn columns.
  De inzenders 1 en 2 hebben namenlijk met hun reactie getoond dingen niet in een context te kunnen plaatsen. En dat is nu wat ik met leesvaardigheid bedoel: dingen in een bepaalde context te kunnen zien.
  Maar enfin……ik kijk uit naar de volgende column van Chris.


  Maak melding

 5. Deze man Chris het is sarie torie met je.
  Kan jij de draad niet op een behoorlijke wijze een goede draai geven.
  Lolbroek, puffert, verhaaltjes man..aub niet doen.


  Maak melding

 6. Ik lees Chris zijn verhalen since day 1 en geniet altijd van ze, Ja ik vind sommige van zijn verhalen grappig , andere zielig,andere gewoon mijn hoofd schudden en zeg in me zelf ” only in suriname” :).
  Niet iedereen hoeft ze leuk te vinden, smaken verschillen eenmaal en dat is OK.

  Ik zeg, keep them coming Chris, I always enjoy a good reading.


  Maak melding

 7. BesteIndex,
  Ik behoor tot de categorie lezers van de columns van Chris Polanen, die nooit zwaar heeft getild aan zijn artikelen.
  Vele van zijn artikelen hebben een ludiek karakter(of ze uit de duim zijn gezogen of waarheid bevatten doet niet ter zake) en moeten dan ook alszodanig beschouwd worden.
  Waaraan ik mij echter erger is de ongefundeerde kritiek van inzenders 1 en 2 op het bewuste artikel. Kreten zoals stoerdoenerij, domme les, waardeloos verhaal en aandacht trekkerij van inzenders 1 en 2 dragen mijns inziens niet bij aan een rationele benadering van de discussie.
  Dit artikel van Chris moet in een bepaalde context worden gezien en zolang de inzenders 1 en 2 dit niet kunnen bevatten, moeten ze naar mijn mening inderdaad een cursus leesvaardigheid of analyserend lezen gaan volgen.
  gr.
  Pedro


  Maak melding

 8. Chris,

  mooi verhaal. Ook ik heb een soortgelijke ervaring achter de rug, dus heeft m.i. niets met stoerdoenerij te maken. Ik zit nu al op je volgende stuk te wachten.


  Maak melding

 9. hoi Chris
  ik zie dat je spreekuur alweer voor een paar weken volgeboekt is, met hele zware gevallen….now..threat them dan…diazapam 10mg drie maal daags voor onbepaalde tijd doet het wel…hahahahahaha, tang bung mi mati


  Maak melding

 10. Ik ben een echte verhalen mens. Waarom willen sommige mensen altijd iets leren. Yust enjoy it. Op Fayalobi heb je iedere zondagmiddag een verhaal. ze slaan vaak nergens op maar ik luister er graag naa.
  Ontsssspanne


  Maak melding

 11. Ik zie de humor er niet van in.

  De succesvolle man in kwestie gaat vreemd en men moet er lachoniek onder blijven.

  Vraag je me af of Cris net zo hard zou lachen als het om z’n eigen vrouw ging.


  Maak melding

 12. Heb me rot gelachen om het verhaal van cris,jammer alleen,dat ed zijn vrouw er niet achter gekomen is wat hij uitgespookt heeft,dat zou veel spannender geweest zijn.

  Leonoor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.