zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentFilms uit Suriname tijdens 'Africa in the Picture'

Films uit Suriname tijdens ‘Africa in the Picture’

-

Does Travel - naar Suriname

Onder de naam ‘Kort Surinaams’ wordt dit jaar ook aandacht besteed aan Suriname tijdens het filmfestival ‘Africa in the Picture’. In Kort Surinaams tonen filmmakers uit de diaspora een cross-over tussen de continenten, van het verleden naar het heden, in beeld. Op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 september zijn ‘Sell Off’, ‘Bar’Puru’ en ‘A Historical Jouney with Cynthia McLeod’ te zien.

Africa in the Picture is hét jaarlijkse platform in Europa voor de Afrikaanse cinema en Afrikaanse diasporacinema (Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Suriname, het Caribisch gebied) en laat die ontwikkeling zien in meer dan 80 films. Het diverse programma bestaat uit zowel korte als lange speelfilms, documentaires en animatiefilms en te zien op maar liefst 17 locaties.

Sell Off‘ (Joshka Wessels, Suriname/GB 2004, video, 26 min, docu, Nederlands, E.O.): De Marrons in Suriname, afstammelingen van ontsnapte Afrikaanse slaven, zijn er in geslaagd hun cultuur te behouden in de binnenlanden. Maar dat zal snel veranderen als de Surinaamse overheid hun regenwouden in de uitverkoop blijft houden. Do. 14 sep, 17:00u – Vr. 15 sep, 19:00u.

Bar’Puru‘ (Schreeuw het uit!) (Frank Zichem, Suriname/Nederland 2006, video, 50 min, documentaire, Surinaams/Nederlands, Nederlands ondertiteld): Tine Kastiel was het eerste burgerslachtoffertje dat viel in de Binnenlandse Oorlog van Suriname, met als tragisch dieptepunt de moord op circa 40 dorpelingen in Moiwana. De strijd tussen Ronnie Brunswijk en legerleider Desi Bouterse duurde van 1986 tot 1992. Honderden mensen kwamen om, duizenden sloegen op de vlucht. Veel is inmiddels weer opgebouwd, maar de wonden zijn nog steeds niet volledig geheeld. Frank Zichem legt de emoties bloot over een van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis. Do. 14 sep, 17:00u

A Historical Journey with Cynthia McLeod‘ (Wilbert Fleurkens, Suriname 2006, video, 75 min, documentaire, Nederlands, niet ondertiteld): Voormalig onderwijzeres Cynthia McLeod brengt op eigen wijze de Surinaamse jeugd de geschiedenis van hun land bij. Voor deze dvd deed ze dat met de hulp van leerlingen van een middelbare school. De film is gemaakt op initiatief van de Amerikaanse ambassadeur in Suriname uit enthousiasme over McLeod’s methodes. In drie delen vertelt McLeod over de kolonisten en Paramaribo, maakt ze een boottocht over de Commewijne en verhaalt ze over de Hindoestaanse en Javaanse immigranten. Za. 16 sep, 14:30u

opening
Fernandes Express
BODO Party

1 REACTIE
 1. Is dit de keuze die gemaakt is?

  En hoe staat het met die andere films van Frank Zichem omtrent ‘Anton de Kom’ en ‘Louis Doedel’. Trouwens niet te vergeten de film ‘Bolletjes Bleus’ bijvoorbeeld.

  Of toch maar- neem het mij niet kwalijk frankie -, het eenzijdig relaas van ‘een Bar’Puru’.

  Maar ik begrijpt het wel; hun geld, hun opdracht, hun (anti-propoganda) film, geeft niet.

  En toch, we blijven trots op je zijn.

  Het ga je goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES