Neger

15

Door Clark Accord – “Neger, vermoedelijk West Indiër, die zich heimelijk te Hull aan boord van het stoomschip Eem had verborgen en op zee voor den dag kwam”.
Bij dit met de hand geschreven tekst hoorde een zwart – wit foto van een in lompen gehulde zwarte man met een strohoed op zijn hoofd.
“Neger naar West Indië getransporteerd doch aldaar geweigerd en naar Amsterdam terug gevoerd. Hij sprak geen verstaanbare taal en is niet uit te vorschen vanwaar hij afkomstig is en tot welke nationaliteit hij behoort.
Ondergeleide van een heilssoldaat is hij in oktober 1908 en na voor rijksrekening als heer te zijn gekleed als eerste klasse passagier Londen binnen geloosd en aldaar aan een toevlucht voor negers en zeelieden afgegeven”.
Bij bovenstaande tekst eveneens een zwart – wit foto van dezelfde persoon maar hier, gehuld in een zwart pak met zakhorloge. De strohoed heeft plaats gemaakt voor een deftige herenhoed, in zijn hand een wandelstok.
Dat men aan het begin vorige eeuw wist hoe met het vreemdelingen vraagstuk om te gaan, blijkt uit bovenstaand verslag uit het archief van de vreemdelingen politie te Amsterdam, die ik vond in een kalender van het anti discriminatie bureau.
Bovenstaande oplossing voor het vreemdelingen vraagstuk behoort godzijdank tot het verleden. Gelukkig leven we in een beschaafde wereld waarbij ook rechten van minderheden gewaarborgd zijn. Daar laten artikel 1 van de grondwet en de verschillende internationale verdragen gelukkig geen misverstand over bestaan.
Toch lag ik vanmorgen vanaf 5 uur wakker met een wee gevoel in mijn maagstreek. Buiten was het nog donker. Hoe ik ook draaide en keerde, de slaap wilde niet meer komen. De beelden van Pim Fortuyn aangeschoven bij de lijsttrekkers van de groten partijen gingen aan mijn geestesoog voorbij.
Balkenende en Van Dijk die prevelde dat ze niemand uitsluiten bij een eventuele coalitie vorming. Maar ze willen eerst zijn partijprogramma zien. Of je de standpunten die de laatste maanden over de buis vlogen los gezien kan zien van de boodschapper.
In Nederland heeft de democratie plaats gemaakt voor de mediacratie. Naar Amerikaans model geld hier steeds meer wie de media heeft, heeft de kiezer.
In deze tijd waar de media steeds meer de norm van de samenleving bepaald is deze ontwikkeling onoverkomelijk. Bij mij komst steeds opnieuw de vraag naar omhoog of de media zich bewust is van hun verantwoordelijkheid. Mijninzien is het fenomeen Fortuyn een maaksel van de media. De vraag hoe maakbaar is een samenleving is hierbij beantwoord.
Het antwoord op de vraag van Paul Witteman aan lijsttrekkers, waar het succes van de heer Fortuyn aan te danken was had mijns inziens door hem zelf beantwoord kunnen worden met mea culpa mea culpa mea maxima culpa.
Om 8 uur stapte ik uit bed, om te werken aan mijn nieuwe boek. Het schrijven wilde voor het eerst sinds weken niet lukken.
Op een van de lokale Surinaamse zenders Radio Mart, ventileerde luisteraars hun onrust. Het wee gevoel in mijn maag voelde ik langzaam naar mijn onderbuik zakken. Één van de bellers vergeleek 11 september en 6 maart met elkaar. “Nederland zou na gisteren nooit meer hetzelfde zijn zei ze. De Nederlanders hebben hun ware gezicht laten zien” zei ze.
Naar de reacties van de luisteraars te en het gevoel in mijn maag oordelen ontkom ik niet aan de indruk dat, het geen haat is dat Fortuyn verspreidt zoals Kok beweerde maar wel Angst.

Clark Accord – www.clarkaccord.com

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. Waarvoor het woord neger al niet voor gebruikt wordt. En men beweert nogsteeds dat het woordje neger niet kwetsend bedoeld is.Wanneer staan zwarten op om éen vuist te maken en de wereld laten horen wat wij zwarten ervan vinden. Jammer genoeg zijn velen van ons te laf om te protesteren.


  Maak melding

 2. Ik heb ook een hekel aan dat woord en het is een scheldwoord. Maar ja, wat doe je eraan. Als de Zwarte gemeenschap in Amerika zo naar elkaar roepen dan is dat geen probleem. Maar o wee, als de blanken gemeenschap dat doet, dan zijn ze meteen gekwetst. En dat is ook verwarrend voor de blanken. Dus wie houdt wie voor de gek! Het zal gewoon uit het woordenboek gehaald moeten worden. Enig idee hoe we dat zouden kunnen regelen?


  Maak melding

 3. Ik heb ook een hekel aan het woord neger, nikker, kafri, djoeka, koeli, kankerjood, mof, bakra en noem maar op.
  We zijn allemaal mensen toch.
  Noem elkaar dus gewoon bij de naam afro-suri, marron, hindustaan, duitser, hollander etc.


  Maak melding

 4. Randwijk,

  We bedoelen dat het woord ‘neger’ niet klopt. Het is een scheldwoord. Dus niet wat het verschil is. Want dat heeft er niets mee mee te maken.


  Maak melding

 5. Randwijk,
  Ik ben het eens met sparkle, maar ik wil een aanvullen door wat zeggen t.a.v.”dat ik nooit heb gehoord over de Afikaanse neger”, maar van de Ghanees, Nigeriaan en niet van die onzin. Wanneer het om een zwarte gaat, wordt de zwarte Gh.. gezegd en ga zo voort. Tot slot Afro geeft aan dat je Roots daar vandaar komt en niet anders. naar de naam te oordelen ben je wellicht een wit iemand, overigens niet slecht bedoeld, omdat ik me niet kan voorstellen dat een zwarte die vraag stelt.

  Odì Acuba


  Maak melding

 6. waarom al die heisa over een dode woord als neger?!Last van minderwaardigheidscomplex?
  Denk je heus dat de witte mens er wakker van zal liggen als”zwarten”gaan protesteren? Het is gewoon een pedante, benepen eigenschap van gefrustreerde mensen. Weet wat je waard ben en leef.


  Maak melding

 7. Beste mensen,

  Black is beautiful.
  White is beautiful.
  brown is beautiful.
  Yellow is beautiful.

  The only one who think that one particular color is the most beautiful is the biggest fool.
  Think about it.

  Rainbow


  Maak melding

 8. Neger koeli allemaal een pot nat even discriminerend! Als iemand koeli zegt benadeelt je meteen onze voorouders die voor die witte hebben gewerkt. Maar in welk land zitten we? Buitenlander of te wel allien is door witte mensen vezonnen. Multicultureel land is dit dan van waar de veschillen tussen een nederlander en een buitenlander? Oorspronkelijk bestaat er niet eens een echte Nederlanders het waren allemaal zee piraten (vikkingen)! En vanuit deze positie maar onderscheid te mogen maken tussen veschillende mensen? Wie is nou echt een buitenlander?

  p.s. hindustaan vertegenwoordigd een geloof in deze het Hindoe geloof dat is jouw stan waarschijnlijk? ik hou het op Indian moslims, cristenen en hindoes vallen hieronder. Nu ben je evengoed aan het discrimineren. Ingewikkeld allemaal he?


  Maak melding

 9. Get a Life, ha, ha, ha wij gaan steeds meer op Hollanders lijken, dat vind ik een ZEEERRRRRRRRR GROOOOOTTTTT COMPLIMENT voor de Suri,s. Het betekent dat wij goed aangepast zijn en van jullie land houden met alle UPS and DOWNS.

  Wij kunnen liever KLAGEN dan (TERROR)ISEREN.
  You know what I mean. Ons Nederlandje opblazen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.