woensdag, juni 12, 2024
HomeColumnsArmoede en liefde

Armoede en liefde

-

Does Travel - naar Suriname

Door Chris Polanen – Tijdens deze vakantie loop ik af en toe mee met mijn Surinaamse collega Rob.Hij neemt mij dan ook mee om samen met zijn assistentes te lunchen. Dit keer gaan we met één van zijn assistentes, Cherril naar een Javaans restaurant.
We nemen plaats aan een tafeltje en een ober snelt direct toe. Rob stelt hem een vraag in het Javaans. De ober trekt zijn wenkbrauwen omhoog en schudt zijn hoofd. Rob lacht en bestelt in het Nederlands saoto, de bekende Javaanse soep. ‘Hij vroeg of ze ook hondenvlees hadden,’zegt Cherril tegen mij als de ober weg is. Rob grijnst. Ik ken hem al sinds de middelbare school en eigenlijk is hij niets veranderd.
Nadat we alle diergeneeskundige onderwerpen besproken hebben, beginnen we, hoe kan het ook anders, over relaties tussen mannen en vrouwen in Suriname.
Volgens Rob leidt armoede tot losbandigheid.’Voor rijke mannen is 200 euro niets,’zegt hij en leunt achterover in zijn stoel,’voor een arme vrouw is het een maandsalaris. Het is vraag en aanbod.’Zijn assistente Cherril knikt.’Jongens bieden mij van alles aan,’zegt ze.
Ik kan mij dat voorstellen. Surinaamse mannen zouden haar beschrijven als een ‘poppetje’. Ze is kort, zelfs voor Surinaamse begrippen, maar ondanks haar lengte een opvallende verschijning. Als we met haar ergens binnenstappen om te lunchen zie ik mannenhoofden draaien. In hun blik lees ik altijd dezelfde boodschap: ik ben geïnteresseerd, het maakt echt niet uit dat ik een vriendin heb of jij een vriend, alles is mogelijk… Zij lijkt nooit iets op te merken.
Als ze over jongens praat, kijkt ze mij strak aan met haar grote bruine ogen. Het zijn niet de ogen van een meisje, maar die van een vrouw, een ervaren vrouw. ‘Het varieert van een telefoonkaart tot een huis,’zegt ze en lacht.’Vooral die drugsfiguren zijn erg.’ Haar mond vertrekt.’Ik ben niet gek, hoor, zegt ze. Ze buigt zich over de tafel naar mij toe.’Koop maar zeg ik, je krijgt mij toch niet,’ zeg ik tegen ze.’Ik heb ze direct door, maar ik ken meisjes die wel zo zijn.’
Rob en ik luisteren aandachtig. Cherril zucht en kijkt even om zich heen om er zeker van te zijn dat we niet afgeluisterd worden.’Ze slapen zelfs met jongens alleen maar als die ze naar de disco brengen en trakteren. Daar doen ze al alles voor.’
Rob kijkt geamuseerd.’Alles?’ vraagt hij. Cherril sluit haar ogen heel even en knikt.’Alles,’ zegt ze. Dat ene woordje veroorzaakt een korte stilte. Rob wipt op de achterste poten van zijn stoel heen en weer. Ik probeer mijn gezicht in de plooi te houden.
‘Mannen hebben dan toch geen enkel respect meer voor je?’ zegt Cherril tegen mij. Ik schud mijn hoofd.’Een man wil toch een vrouw waar hij moeite voor moet doen?’ vraagt ze. Ik knik.
De saoto wordt geserveerd. We beginnen voorzichtig, want de soep is heet.
Rob licht het onderwerp van de andere kant toe.’Je hebt mannen die bij zes vrouwen een kind hebben. ‘200 euro hier, 200 euro daar, zo houden ze iedereen tevreden.’ 200 euro is een magisch bedrag in Suriname, denk ik bij mezelf.
Rob roert langzaam in zijn soep.’Vrouwen zeggen wel eens tegen mij: ik wil een kind van je.’ Hij kijkt mij aan en grijnst.’Ik ben niet gek, hoor. Dat kind is gewoon een garantie voor een constante cash flow.’ Cherril lacht:’Dat was vroeger misschien zo, maar nu niet meer hoor.’Bere ne hori wan man,’zegt ze. We nemen allemaal een hap van onze soep. Het is stil. Alles in Suriname is veranderd in de twintig jaar dat ik er weg ben. Behalve de saoto. Die is nog even lekker.

Chris Polanen – [email protected]

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Ik herken in dit stuk heelveel uit mijn jeugd.Leuk om omte lezen, maar geen nieuws. Waarom denk je dat zoveel donkere suri’s achternamen hebben van chinesen, joden, libanezen en zijn ze trots op te vertellen dat ze joodsbloed hebben? Ook ondergetekende is een produkt van deze misstanden.

  Let wel! Wij de afstammelingen kunnen niet voor geblamet worden. Trouwens we zijn mooie mensen. Zo is het en niet anders. Wij zijn suri’s en geen afro of wat anders! De braziliaan is braziliaan of hij zwart is of mulat nunca mais ! adeus! ate logo!


  Maak melding
 2. juist. vrijen is niet verkeerd. en als je nog een keer zakgeld mee verdient is het mooi meegenomen.

  Zo genieten beide partijen. Vrouwen doen het niet uit armoede, maar puur om luiheid en dat ze het lekker vinden.

  Suriname heeft volop werk. maar dat willen ze niet.

  Wroko tranga ina zon of opo broki gi monie in a airco in barceloo.


  Maak melding
 3. Hallo broerders en zusters,

  Soms is het ook goed, economisch gezien als
  een man een 2e vrouwtje heeft, heeft in pricipe 3 partijen belang.

  De 1e vrouw voldoet na jaren niet meer aan de voorwaarde in het huwelijk.

  1) De 2e vrouw voldoet aan de behoefte van de man, die krijgt z’n centjes op tijd.

  2)De man moet een 2e baan op na houwen,
  om z’n 2e vrouw te onderhouden,zo heeft hij
  toch nog plezier in vrouwen die aan z’n wensen voldoet.

  3)Het land suriname heeft er baat bij,als een kondremang harder werkt,zo kan suriname
  ook op deze manier snel tot ontwikkeling.

  Dus kort samengevat :

  2e vrouw en man en het land suriname, is drie vliegen in een klap,maak je 3 partijen gelukkig.


  Maak melding
 4. 1 de huwelijkse voorwaarden, was t niet till death us do part?
  2 of welke specifieke voorwaarde bedoel je?
  3 de gegoede mannen hoeven niet extra hard te werken om een 2e 3e 4e vrouw te onderhouden

  4 de hardwerkende man geeft zijn 1e vrouw minder om zijn 2e vrouw te kunnen onderhouden.(dus harder werken????, meer leugen en bedrog)

  5 veel mannen (binnen bep culturen),onthouden hun eigen vrouwen veel sexueel plezier, door een hypocriete houding,en regels die ze bij een 2e vrouw geneigd zijn te overtreden.

  6 lastiger wordt het als de 2e 3e vrouw bezitterig wordt,kinderwens heeft, dan gaat ze teveel lijken op de 1e vrouw, daar is geen nieuwigheid meer aan, weg 2e vrouw.

  dus kort samengevat deze 3 vliegen kunnen alleen maar lastig zijn, vliegen zijn lastige insecten weet je


  Maak melding
 5. ..doorgaans is het zo dat mannen die het gemaakt hebben hun succes te danken hebben aan hun eerste vrouw….en hun tweede vrouw aan hun succes…..


  Maak melding
 6. Beste kondremang! Polygamie is strafbaar voor de sme wet.Ga stiekem(heel veel getrouwde mannen doen dat)en is voor de wet niet strafbaar.Geen gezeik achter af!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES