Black holocaust

54

Door Clark Accord –

“De doodstraf bestond uit ophangen of radbraken. Veelvuldig kwam ook de straf voor, waarbij de slaven aan de haak gehangen werden. Men sloeg deze haak dan door de vel of onder de ribben en alsof de vreselijke pijnen nog niet genoeg waren, zo werd de straf nog verzwaard door gloeiende tangen in de vlezige delen te klemmen. Ook levend verbranden van slaven was geen uitzondering in die tijd”.

Boven staande passage uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, staat als een gloeiende brandmerk in mijn hersen gegrift.
Wie dit boek van de in Suriname geboren de Kom, de later door de koloniale overheid uit zijn geboorteland verbannen activist leest, kan niet anders dan concluderen, dat de slavernij één van de gruwelijkste misdaden tegen de menslijkheid is geweest.
” We have to write our own history, cause no body will do it for us” zei de Afro-Amerikaanse schrijver Charles Johnes tegen mij, tijdens de presentatie van zijn boek “Roman over het leven van Martin Luther King” in de Balie in Amsterdam jaren geleden.
Anton de Kom is de eerste Surinaamse nazaat van slaven die de gruwelen van de zwarte holocaust op schrift heeft gezet. Met “Wij Slaven van Suriname” is het hem gelukt een beeld van de slavernij te scheppen, vanuit het perspectief van degenen die de zweepslagen op hun rug voelden.

“Honger is een scherp zwaard” zegt een Hollands spreekwoord, maar de angst was ten allen tijde een scherper zwaard dan de honger.
De bezittende klasse van Suriname mag in het gouvernementspaleis dansen tot zij erbij neervalt, zij weet, dat er op de rand van een vulkaan gedanst wordt. Zij weet de verbittering in die zwarte menigte buiten de vensters, ook al verstaat zij de taal niet, die in de hutten der slaven wordt gesproken.
Zij weet dat de kruik onverwachts breekt, die reeds zovele malen te water werd gelaten, dat slaven soms plotseling in opstand komen tegen hun blanke meesters.

Dat de slaven niet lijdzaam de gruwelen van de slavernij, over zich heen lieten komen, en velen net als in de tweede wereld oorlog het verzet in gingen blijkt uit boven staande passage uit het boek van Anton de Kom. Dat het van belang is dat – zoals Charles Johnson beweert – we onze eigen geschiedenis schrijven, blijkt uit het feit dat zij die in opstand kwamen tegen de slavernij anders dan in veertig, vijfenveertig het geval was, in de geschiedenis boeken geen verzetshelden werden genoemd, maar brandstichters, oproerkraaiers en benamingen van gelijke aard.
Vandaag de dag zijn er gelukkig steeds meer Surinamers die zich verdiepen in de zwarte holocaust. Gewaakt moet worden dat binnen de zwarte gemeenschap individuen of groepen het alleen recht claimen over dit onderwerp te praten. Vooral in deze tijd is het van belang dat er hierover een heldere en open discussie wordt gevoerd, met respect voor de mening van een ieder.
Om de informatie over de slavernij en de landen van herkomst van de afstammelingen van de slaven voor een ieder toegankelijk te maken, is een documentatie centrum naar voorbeeld van het CIDI geen overbodige luxe.
Zo een instituut kan voorzien in de behoefte die er momenteel, bij zowel tweede en derde generatie Surinamers en Antilianen als bij Nederlandse jongeren is, naar informatie uit de landen van herkomst van de nakomelingen van de slaven.
Anton de Kom verdient gezien zijn voorlopers rol, beter dan het wanstaltig gedrocht dat nu in Zuidoost staat.

Bekijk ook:

54 REACTIES

 1. Kan de doodstraf niet opnieuw ingevoerd worden in Suriname.
  Zo kun je de zware misdrijven met de dood als gevolg behoorlijk terugdringen.
  Zie misdrijven anno 2006 in paramaribo en omstreken.

  katiboe


  Maak melding

 2. Blanken voelen de pijn nog steeds van de tweedewereld oorlog. zelfs hebben zij een nationaal en internationaal vrije dag van gemaakt.

  Maar voor ons leed voelen ze zeker niet.
  Alles wat zwart is is negatief.

  Zogenaamd lachen ze nu met ons en beschermen zich zelf snel met regels en willen dat wij hun regels overnemen.

  Zodra wij maar een eigen mening vormen worden we vervolgd of diplomatiek doodgemaakt.


  Maak melding

 3. Ben het 100% eens.

  Nederland is een rijk en ontwikkeld land door en dankzij de slavernij.
  Ik ben van mening dat er zeker een open en eerlijke discussie gevoerd moet worden. Maar helaas zal dit gezien onze culture erfgoed onmogelijk zijn, jammer maar a kraboe mentaliteit o tang. Zo zijn we door de blanke opgevoed.

  Suc6
  Maar ja


  Maak melding

 4. Val niet steeds terug op de slavernij het is een vergane zaak. Wie zijn nu de slavenhouders in Suriname?
  Wie wordt nu gemarteld, beroofd, verkracht en misbruikt?
  Als nou de slavenhouders nou zwarten waren zoals vroeger in Ghana. Op wie zou je dan nu schelden Zuid-afrikanen- Mozambiqanen, Liberianen? Vergeet niet dat toen je hier kwam je heel netjes bent ontangen op schiphol en met de bus naar opvangcentra’s bent gebracht je kreeg alles of niet.
  Welke andere “groepen” hebben deze luxe gehad?
  Men heeft ook goede huisvesting gekregen terwijl ze suriname in plaggenhutten leefden zie binnenland. En altijd maar zeuren, klagen, en schelden.

  Mw. Diepgang


  Maak melding

 5. Een “blanke” zal eens wat zeggen over de door jullie zelf aangepraatte slachtofferrol..wij hebben het na 50 jaar niet meer over 40-45 en kijken de nieuwe generatie Duitsers niet aan op de wantoestanden die hun voorouders hebben begaan. Sterker nog, ik was er niet bij om dit te beoordelen. En datzelfde geldt voor gegarandeerd elk van jullie omdat de slavernij NOG veel langer geleden is. Maar het is toch zo handig om te blijven wijzen naar anderen in plaats van de hand in eigen boezem te steken voor de “situatie” waar jullie nu in zitten. Zielig hoor. Zelfs de woorden die ik hier besteeds aan dat geneuzel van jullie is nog teveel krediet. Vreselijk gesodemieter.


  Maak melding

 6. Ik blijf het zeggen,dood en verderf komt van de blanken af,overal waar ze kwamen werd er dat gezaaid.
  Vandaag de dag nog steeds,zie de oorlogen.
  En ook het terrotisme hebben de blanken uitgevonden,dus Apollo houd je bek.
  De blanken zijn de grootste aanstichters van het kwaad door de eeuwen heen.
  Waarvan het uitroeien van de hele volksstamen(Indianen)en de slavrnij het grootste voorbeeld zijn.


  Maak melding

 7. Touché Clark!
  Eat your hart out Apollo! Wie ben jij om alle Surinemers over 1 kam te scheren? Datzelfde doe je ook voor Nederlanders, want er zijn heus nog wel een paar die Duitsers nog steeds niet kunnen luchten vanwege 40-45. Dus doe me een lol en ga pas zeggen dat jullie nederlanders dat niet meer doen als je van iedereen een bewijs kunt overleggen waar dat in bevestigd word. Lastige klus lijkt mij.

  Mw.Diepgang of kokoto

  Je commentaar over planggenhutten is je reinste flauwekul! Tuurlijk kunnen mensen niet in planggenhuten leven in Nederland, zoals ze dat in Suriname doen! Als jij kennis van zaken had zou je weten dat een boel van die mensen die in plangenhutten wonen in het binnenland ook een stenenhuis hebben in Paramaribo! En maar denken dat je kennis van zaken hebt.

  Groetjes

  Een meisje van 21


  Maak melding

 8. Gelijk heb je chiney,

  Ik heb vandaag weer iets nieuws mogen leze in de Spits.
  Nieuwe vorm van integratie van mevr. Verdonk.
  Moslim vrouwen zijn bezig varkensspek te roosteren als inburgering in Nederland.

  Spannend allemaal hier in Nederland wat er gebeurd.


  Maak melding

 9. Die kraboe mentaliteit was ook gedurende de holocoast aan de orde. De eersten die stierven in de gaskamers stierven niet door het gas maar door degenen door wie ze werden vertrapt om hogerop te komen. Namelijk hoe hoger je in de gaskamer kroop hoe meer en langer je zuurstof had. Dus die kraboe mentaliteit is niet alleen zwart. Maar dat terzijde, elke holocaust, of ie nu blank of zwart is dient herdacht, herkauwt te worden, al was het alleen maar om herhaling te voorkomen.

  En brada’s en sisa’s, laten we niet vergeten dat we door onze eigen zwarte koningen geselecteerd zijn om in Ghana en andere Afrikaanse kanden (vergeet dat niet) aan de blanke slavenhandelaars verkocht te worden. Om door dat ene kleine gat van het fort in een bootje gepleurd te worden. Vergeet niet het aandeel van onze eigen zwarte koningen (machthebbers).
  “Know your history so you will know who you are”. Wie zei dit ook al weer???


  Maak melding

 10. De geschiedenis mag nimmer genegeerd worden, al zal het schaamrood op de kaken brengen van anderen (lees nederland). De gebeurtenissen uit het verleden bepalen immers hoe je het heden ondergaat. Als nederland heden ten dage nog steeds prat gaat op de kunsten van piet hein dan moeten we ze ook fijntjes eraan herinneren dat ze ook een slavernij verleden hebben.


  Maak melding

 11. De geschiedenis (er)kennen wij nu wel, nu onze toekomst nog als surinamers in Nederland. Als ambulante begeleider in het voortgezet onderwijs maak ik mij ernstig zorgen over de surinaamse jeugd.Op bijna alle scholen in Amsterdam, hoe hoger het niveau hoe witter de doelgroep.


  Maak melding

 12. Weliswaar hebben onze eigen ZWARTEN ook bewust meegedaan aan de slavenhandel, maar met dwang van de zijde van de WITTE Man. DOM, ACHTERLIJK en GEWETENLOOS als de Zwarte koningen en krijgsheren die tijd waren,zo SLIM,ARROGANT,MEDOGENLOOS en voooooooraaalllllll ECONOMISCH GERICHT waren de WITTE OVERHEERSERS over de ZWARTE KONINGEN en KRIJGSHEREN.Zij konden ze van ALLES wijs maken voor de ruilhandel in de vorm van SPEREN, DIEREN, VOEDSEL en ander werktuig.In de tweede wereldoorlog zijn ook heel veel mensen omgekocht om EIGEN VOLK te ruineren. Zelfs kinderen moesten hun ouders als zij wat vermoeden van hulp aan de goede kant opgeven. Hele gezinnen werden afgemaakt.GEINDOCTRINEERD.Ik snap daarom niet dat er telkens word verwezen naar de eigen mensen die zelfs hun mensen verkochten aan de WITTE. Velen weten het echter niet,maar wat er in DARFUR zich nu afspeelt is ook een kwestie van de ARABIEREN, die zichzelf niet als zwart zien en hele volksstammen aan het uitroeien zijn. De MEDIA blijft maar hierover ZWIJGEN. ARABIEREN waren in het verleden DE GROOTSTE SLAVENDRIJVERS en NU NOG ( blanke slavinnen), het zijn GEWELDADIGE mensen met een GESPLETEN persoonlijkheid.Kijk maar weer wat er in Somalie gebeurd ( de hoofdstad MOGADISHU ) is weer in handen van hun. Van daaruit zal er weer een broedkast van TERRORISME opbloeien. Als het er op aankomt om het ook op te nemen voor zijn ZWARTE broeders zijn zij niet daar, want ARABIEREN zien zich zelf niet als zwart. Mensen, als u het NIEUWS van enkele dagen terug goed heeft gevolgd, dan zal u wel opgevallen zijn wat MAROKKO doet met AFRIKANEN die hun land binnen willen komen. Tot BLOEDENS toe werden/worden de Afrikanen die met kleine bootjes en uitgeput aan land komen geknuppeld of het bos ingestuurd zonder eten of drinken of weer de boot op gezet, richting Zee om te VERZUIPEN. Het zijn dezelfde MAROKKANEN die MASSAAL Europa onder valse voorwendselen illegaal binnenkomen en toch geprobeerd word om ze op te vangen en niet tot BLOEDENS toe geknuppeld worden en weggestuurd. U ziet het IEDEREEN vecht voor
  zijn eigen Hachie en vergeet de ander. Spanje is voor dit probleem een oplossing aan het zoeken en heeft dit probleem voorgelegd aan de EU. Het begint er op te lijken dat er een onderlinge afspraak is in het midden-oosten om vooral het zwartvolk te veroveren en daarna hun GELOOF opdringen en vervolgens te laten CREPEREN.


  Maak melding

 13. She,

  Het is inderdaad waar de negerslaven zijn door hun eigen soort opgepakt en verhandeld aan de blanken die deze weer naar verre bestemmingen heeft verspreid.
  Schelden heeft geen zin gewoon accepteren en door gaan met onwikkeling.


  Maak melding

 14. what is er mis met ‘know your history to define you destiny.’ het heeft niets met slachtoffer rol te maken. ik ben er trots op een nakomeling te zijn van mensen die bestemd waren om tot in lengte des dagen dienstbaar te zijn en nu succesvol te zijn in de maatschappij. wie heeft het over slachtofferrol. wie heeft er gebaat bij dat er gezwogen wordt over de slavernij.
  Als we de slavernij vergeten. is het leed van onze voorouders voor niets geweest. laten we trots op ze zijn.

  Clark


  Maak melding

 15. Beste Mensen,

  Fawaka? Alla sanie boeng? Een interessant onderwerp met veel meningen. Laat ik beginnen met een paar wijze zinnen. Wie het verleden vergeet, verliest de toekomst. Wie in het verleden blijft leven, verliest ook de toekomst. De kunst is denk ik van het verleden te leren en dat in je huidige leven in te passen voor een betere toekomst. Ik zeg weleens: leer van het verleden, leef in het heden en kijk naar de toekomst!!!
  Terugkomend op het beeld van Anton de Kom ben ik inderdaad van mening dat hij veel beter verdient. Waarom is ie er dan toch gekomen, met medewerking van de zwarten, vraag ik me af?? Misschien kan het antwoord gevonden worden in het begrip ‘Post Koloniaal Syndroom’. Dit betekent dat zowel de zwarten als de blanken het koloniale verleden niet hebben kunnen loslaten. Een voorbeeld is dat een blanke het idee kan hebben dat een zwarte nog steeds onderdanig moet zijn, een ander voorbeeld is dat een zwarte kan denken dat alles wat een blanke doet per definitie goed is!
  Anno 2006 is de slavernij weliswaar in een andere vorm nog steeds aanwezig in heel de wereld. Dit zal ook zo blijven zolang er armoede blijft bestaan op de wereld. Opleiding, Eerlijkheid, Respect en Rechtvaardigheid zijn volgens mij de sleutelwoorden voor een oplossing.
  Have fun, be happy; make love not war

  Sranangman


  Maak melding

 16. Makkelijk he dat je de blanken overal de schuld van kunt geven…maar het bewijst maar eens te meer dat JULLIE (en dan bedoel ik de klagertjes hier op de site) BLIND zijn voor wat er dagelijks gebeurd in de wereld, maar dat zal ook wel de schuld van de blanke man/vrouw zijn. En dan nog iets..wellicht zijn er nog blanke Nederlanders die de Duitsers nog altijd een wrok nadragen tav de 2e wereldoorlog, maar die zeiken er dan tenminste niet over dat ze zodoende in de “situatie” zitten waar ze dan nu in zitten…niet klagen maar dragen en bidden om kracht…hoe dan ook, hi hi..de discussie is weer fors aangewakkerd..en dat was de opzet. En bovendien..om nog wat olie op het vuur te gooien…ik ben geeneens BLANK.


  Maak melding

 17. Chiney,

  Ja inderdaad een boel mensen die in het binnenland in plaggenhutten wonen hebben allemaal een stenenhuis in Paramaribo.
  Dus even analyseren van de 20.000 mensen die ontvlucht zijn vanwege de watersnoodramp
  een boel daarvan is ongeveer 75% ongeveer.
  Conclusie Er is zoveel geld opgehaald in Nederland, Suriname en niet te vergeten buitenlandse steun. MAAR toen men pakketten ging uitdelen gingen die bosnegers die in villa’s wonen in paramaribo massaal (75%)naar het binnenland om voedselpakeeten in ontvangst te nemen. Conclusie men heeft de hele zaak verdoezeld om geld te bedelen.
  Want de bosnegers die in de stad wonen stonden ook blank en zijn van huis en haard verdreven noh. Wie houdt wie voor de gek?
  Dus de hele inzamelingsactie hier is gebaserd op een affaire die in scene is gezet om mensen te misleiden he.
  Vind je dit niet asociaal?

  Groetjes Leeney,

  Een meisje van 10 jaar citotoets advies

  VWO/GYMNASIUM


  Maak melding

 18. lees dit boek,
  dan begrijp je Dhr.Khan van Pakistan.
  Wie is niet geindoctrineerd genoeg om de geschiedenis eindelijk een wending in onze (niet arisch)richting te geven.Of denk je nog te wachten op de zon;Zaken als Melanoma
  verzwakken ons ras(Bob Marley):De zon wordt intenser;De originele afrikaan kent geen milenoma//De natuur rekent altijd af met haar grillen(dna fout/verminderde weerstand tegen radiatie) Hoe lang weet men zich nog kunstmatig te beschermen.
  Iedereen zaait haat van regering tot pers,
  Onze gezwellen (Seedorf,Kluivert en Davids)zijn geweerd uit het nat. elftal vindt dhr boskamp.
  hopelijk voor hun is het een goedaardige want ik verander van goed aardig in een kwaadaardige,onderdeel van een land,mijn helden zijn een gezwel,wat is mijn waarde als ik dan maar een fractie van hun belastingafdrachten afdraag.
  En dit op nederland 2/ mijn zgnde Oranje koorts was gelijk over.
  Het probleem is dat men mij nu in mijn
  sociale kringen als haatzaaier en rasist ziet.

  Do I Care.
  Fight The Power.

  of ga je zondag ook Picknicken(cq.pick a nigger too be lynched).
  1 juli 1863 is een hoax,1873 is een beter jaartal 10 jaren werken om 300 gld aan de nederl. staat terug te betalen/Vrijkooppremie//

  Succes


  Maak melding

 19. Thanks Clark Accord/
  werd Adek verbannen om te sterven in een concentratie kamp.
  Think about this/
  De meeste verlinkers tijdens de 2 e wereldoorlog had je hier.(1 der landen met de grootste aantallen joden op transp. naar Duitsland).
  Know your History so you won,t be surprised in the Future,,Be Prepared


  Maak melding

 20. NU Antillianen terug naar de slavenkolonie(neo- alcatraz)later misschien Suries
  wanneer de limburger/De Brabander/of moet opnieuw inge(geindoctrineerd)-burgerd worden.
  Be prepared

  Educate Yourself.
  Dont be a competitor in their society,educate yourself to establish our own competitive society so you will have to be recognized.
  Topple their own.


  Maak melding

 21. nou dat jij in je eigen sociale kringen als haatzaaier wordt bestempeld kan ik begrijpen, jouw analogie is werkelijk waar volledig van de pot gerukt…Mi na kakalaka mi no ab leti na fowru mofo


  Maak melding

 22. Apollo succes met jou analyse die is wel kort
  zal wel je max. capaciteit zijn.Jij begrijpt het niet dat als je toegang heb tot zeer gevaarlijke lab. prod. als master in chemie/etisch gezien het voor anderen geen taboe is om zaken te incuberen tot max. distructie van een samenleving:Is dat jou overtuiging Hoe komen we dan tot een goede samenleving met een hechte cohesie.
  Laat het over zijn met de vreedzame coexistentie en laat ons nu met de huidige kennis mekaar vernietigen.

  amen


  Maak melding

 23. Soms schaam ik me als surinamer zijnde tussen de surinamers ,niemand beseft dat wij onze positie in dit land te grabbel gooien.
  enkele zwarte mensen heb je wel die zich ontwikkelen tot master.(geen zielige mbo of bachelor),laat het niet te laat zijn voor jou kids zorg voor een universitaire educatie.

  verder daag ik jou uit mr apollo,
  mij verder uit te dagen,mijn volk uit te dagen(zebra) daar wordt ik juist sterker van ;en dat versterkt mij ,anderen die om misschien religieuze reden(trouwens zeer onterecht)te voorzien van info met het doel jou volk een hak te zetten.

  jij bent nu aan zet onze grote analist.


  Maak melding

 24. Apollo was de Zonnegod of ook wel God van de Beschaving en Orde, God van Muziek .Kortom: Apollo was voor de Oude Grieken de meest belangrijke Griekse god

  Apollo is een historisch Duits merk van auto’s en vrachtwagens.

  Apollo is een Nederlands vrachtwagenmerk.

  Apollo(homojongerenvereniging) (1968-heden)


  Maak melding

 25. Waarom moeten ZWARTEN niet meer ZEIKEN over de slavernij??? Joden zeiken nogsteeds over het LEED wat hen is aangedaan en hebben zelfs om schadevergoeding gevraagd. Een JOOD die bij de ZWITSERSE BANK heeft gewerkt heeft vele klanten bespioneerd en kreeg INZAGE in hun bezittingen bij de ZWITSERSE bank. Zodoende heeft hij openbaar gemaakt hoe zijn voorouders zijn bestolen en alles naar de ZWITSERSE bank bracht. Nogsteeds hoor je af en toe in het nieuws dat Joodse familieleden bezittingen terug eisen en die terug hebben gekregen. Recentelijk nog heeft een Amerikaanse Joodse familie honderden SCHILDERIJEN van hun familieleden terug gekregen. Deze schilderijen hingen en hangen nogsteeds in beroemde Museums. VUILE SCHURKEN ZIJN HET GEWEEST toenterijd. De Joden hebben een lange adem en vechten nogsteeds voor hun RECHT en BEZITTINGEN. De enige VERSCHIL tussen Joden en zwarten zijn: Joden hebben zich opgewerkt en bekleden BELANGRIJKE posities in de wereld en hebben zo toegang tot interresante posten en kunnen SMERIGE PRAKTIJKEN langzaam ONTMASKEREN. Waarom word de Tweede wereldoorlog herdacht. Omdat wij nooit mogen VERGETEN hoe onschuldige mensen geleden hebben.Zullen wij dit vergeten dan maken wij vrijbaan voor de SATANS onder ons. HOEZO DE SLAVERNIJ VERGETEN. We moeten niet VERGETEN,maar VERGEVEN en het ons niet in ons dagelijksbestaan zodanig laten inwerken dat we stil blijven staan. Maaaaaaaaar vergeten dat NOOOOOOOOITTTTTT mensen. Je moet weten waar je vandaan komt en wat jou voorouders is aangedaan. Met trots wordt het Witte kind ook bijgebracht wie PIET HEIN, KAREL de GROTE,enz was en wat hij voor NEDERLAND heeft betekent.Waarom mogen ZWARTEN niet hun history kennen.Ja dat wil de WITTE maar al te graag dat wij vergeten om nogsteeds zijn GANG te gaan. VERGEVEN,maar niet VERGETEN.
  Wie kent de Zwitserse Jood niet: SIMON WISTENTHAL die zijn hele leven tot aan het eind toe heeft gestreden voor DE JOODSE ZAAK.
  Wie geen leed heeft ondervonden en heeft LIEF GEHAD, heeft makkelijk lullen. Wie voor de ogen van zijn kinderen is gemarteld en mensonterend is afgeslacht, daar willen de NAZATEN van dat het recht word zegevierd en vooral DE WERELD MOET EN ZAL HET WETEN.


  Maak melding

 26. Brada Accord,

  Wij hopen dat je met je artikel, onze mensen zover mag krijgen, daadwerkelijk het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de kom te gaan lezen.

  Het bewustzijnsproces is geen makkelijk proces, en juist wat soms goed is voor onze mensen, laten ze liggen.

  Het lijkt soms alsof sommigen onder ons een hard hoofd hebben, en wanneer er dingen gebeuren die beschamend zijn voor onze gemeenschap, dan willen zij het hards roepen naar anderen.

  Dat is ook de rede waarom enkelen, die zich
  voordeden als voorlopers in de strijd voor het zwartbewustzijn, zo gefaald hebben. Velen lezen niet meer, verdiepen zich niet, en genieten maar slechts van de complimenten die zij krijgen, tot dat zij in de fout gaan.

  Racisme is een geslepen kwaad, dat zich stilletjes aan je opdringt en hard toeslaat voordat je wat tegen kan doen. Wij moeten altijd alert zijn en ons verdiepen over de methodieken van racisten.

  Het bespottelijk standbeeld dat Anton de Kom moet voorstellen, is zo’n voorbeeld van.

  Voor dat je het door hebt wat dat ding is, staat het er, ongeacht of er nou een bezwaar procedure loopt of niet. Typisch racisme; minachting!!! Zo denken die gasten;

  “En dit is jullie oom Anton”, wordt ook nog een keer geroepen. En sommigen onder ons willen ook nog eens een feestje van maken, niet wetende wat speelt.

  En brada Accord, weet dit, hun schande is ook onze schande.Want die racist lacht niet hen alleen uit, maar elk van ons, en dat is die tyutya.

  Sommige van onze mensen doen dingen, vragen niets aan die achterban, nemen zelf de beslissingen als te zijn vertegenwoordigers van een grote groep (solo acties). En wanneer je ze erop wijst als brada, dan roepen die zelfde mensen die op je lijken van: Het zal wel een kunu zijn, of ach…het is gewoon ruis, of niet protesteren jongens tegen mevr. Verdonk, want je stelt me teleur.

  Maar wat krijg je hierdoor brada Accord;en dat is dat racisten daardoor de ruimte krijgen om vrijerlijk in onze gemeenschap te kunnen opereren. En dat doen zij heel ruim, omdat de racisten, binnen onze gemeenschap BONDGENOTEN hebben!!!!!! die ons verraden (Redimusus)!!!!!! en voor voor een beetje subsidie.

  Ter realisering van het monument van Anton de Kom, heeft eentje ons verraden voor slechts €1000,= en een andere voor een vaste baan bij het stadsdeel.En nog begrijpen ze de boodschap van racisten met dit standbeeld niet hoor.

  Geen wonder dat dit bespottelijk standbeeld dat Anton de Kom zou moeten wezen, een keurig geklede man, er nu naakt bij staat.
  En hoe langer het blijft staan, hoe meer men ons in het geniep uitlacht en op ons neerkijkt van “zie je wel, zo zijn jullie; schaamteloos”

  Maar wij van het Commité zullen er alles aan doen dat dat ding opsjodemieterd.

  Stre de fu strey, wi no sa frede!!!

  Tan bun, het ga je goed.

  Eduard Muys.


  Maak melding

 27. Ik ben blij dat Clark het onderwerp heeft aangesneden. Zelf denk ik dat het belangrijk is dat wij “zwarten respect leren opbrengen voor elkaar. Mijn inziens maken wij een grote stap vooruit om niet langer tegen de witte mens op te kijken, niet zozeer naar wat hij bereikt heeft maar meer om zijn witte kleur. Als ik in Sur. op vakantie ben lijkt het alsof de witte mens heilig is en dat maakt ons mede schuldig. Wij zijn net zoveel waard en omdat ik en trotse zwarte vrouw ben zeg ik altijd: Kijk naar wie we zijn een prachtige volk, waarvan de voorouders jarenlang qua educatie zijn achtergehouden en NU zitten en werken we naast die Witte mens. We zijn ver gekomen maar zijn er nog lang niet. Dus laat ons trots zijn op onszelf en elkaar en laat ons vooral SAMENWERKEN.
  Een manier om bewust te worden is inderdaad lezen en elkaar vertellen wat we weten.

  Misschien dmv een boekenclub??

  Fijne avond allemaal


  Maak melding

 28. slavernij is niet iets om te vergeten, ermee leren leven is een kunst.Kijk naar de joden ,nog steeds heb je mensen die op anderen jagen ,om deze voor het gerecht te krijgen voor feiten die ze gepleegd hebben.Wij afstammelingen van slaven kunnen dit niet omdat onze voorouders enigszins onder bedrog en leugens en niet te vergeten eigen gebruiken,hier ook schuldig aan zijn .maar de misstanden op de plantages waren ,niet aan afrikanen voorgelegd,dat is gewoon wreedheid geweest van de witte mensen tegen onze donkere voorouders.doordat wij volgens hen niks wisten van orde recht en liefde of bestaansrecht.In Middelburg waar de slavernij gestalte kreeg ,kan je heel veel informatie vinden over het denken van de handelaren van toen,de afstammelingen van die handelaren zijn nu de miljonairs in Nederland.Jammer dat ze ons dat aangedaan hebben,de wereld had er anders kunnen uit zien voor de afro-amerikaan en alle andere naties die onder verdrukking geleefd hebben. LOVE AND RESPECT.


  Maak melding

 29. Shir,

  Ik ben altijd de mening toegedaan dat in Suriname alleen SCHOLING en KENNIS van zaken het volk tot inzicht zal brengen. Er wordt inderdaad veel te weinig gelezen en ervaring doorgegeven.Hoe komt dat en hoe breng je verandering hierin? Er zijn nogsteeds Surinamers die op vakantie naar Suri, gaan en daar de MOOIE meneer/madam uithangen, beladen met goud en diamantje in hun mond of gouden piercing in hun neus, waardoor er een verkeerd beeld gegeven wordt van het leven hier in Nederland.Voor een deel zijn wij zelfs schuldig aan onze eigen BEELDVORMING in de MEDIA.


  Maak melding

 30. rassendiscriminatie: het maken van onderscheid in behandeling tussen personen van verschillend ras1 (2)
  rassenhaat: haat die berust op verschil in ras.
  racisme: discriminatie op grond van het ras

  Kan me vergissen..maar jullie doen precies hetzelfde op basis van zaken in het verleden…iets waar alle generaties erna helemaal geen ene fluit aan kunnen doen..en dan maar met moeilijke woorden rondstrooien waarvan je waarschijnlijk de betekenis in de context maar half begrijpt. Niks meegemaakt maar wel hard willen schreeuwen naar, misschien wel terechte misstanden, maar geen hond die luistert als je op deze obstinate wijze blijft ageren. Maar goed, veel succes met je strijd. Het wordt, op jouw manier, vechten tegen de (witte) bierkaai…want die zullen het toch wel weer schuld zijn als jij de strijd om eender welke reden dan ook moet staken.


  Maak melding

 31. IK BEN BLANK EN KUUR DE SLAVERNIJ ABSOLUUT NIET GOED!!

  MAAR: let op de slaven werden regelmatig verkocht door stammen in ruil voor wapens, alcohole en andere goederen.

  Hoe denken jullie hierover?

  Tevens meld een persoon hiervoor in zijn reaktie dat blanke mensen terrorisme en verderf zaaien… is belachelijk… heo zit dat met hutsi’s en tutsi’s en andere ontelbare oorlogen tussen afrikanen waar blanken geen inbreng in hebben.

  Tevens zijn vooral Surinamers erg verdeeld, er heerst ontzettend veel discriminatie in Suriname. En dat onder de verschillende bevolkingsgroepen, maar ook onder de creolen onderling.

  het verleden kan ik en niemand veranderen de toekomst wel. Ben het wel eens dat de slavernij ook in Nederland in de schoolbanken van Ned. behandeld moet worden.

  Maar absurde reakties op bijvoorbeeld het beeld van de heer de Kom is er jammer. Er zijn verschillende rondes geweest en selcties, waarbij men hun voorkeur kon uitspreken. Het is democratisch gegaan, dus waarom nu (te laat) klagen?


  Maak melding

 32. Waarom niet een monument voor alle bevolkingsgroepen zoals op het dam een monumument voor de gevallenen van de tweede wereldoorlog. En dit ieder jaar herdenken.
  Iedereen heeft offers gebracht in suriname.

  Conjo


  Maak melding

 33. Jullie moeten nu eens aan de toekomst denken In plaats terug te grijpen in het verleden.
  Jullie hebben de slaverny,niet mee gemaakt,
  Ga aan het werk,en bouw een toekomst op in dit mooi nederland.en ga ook eens in het verleden spitten in jullie afrika,kijk wat jullie broeders gedaan hebben.
  Mijn advies zadel jullie kinderen niet op met jullie gezeur.
  vr gr cees..


  Maak melding

 34. En zadel jullie kinderen niet op met de hollocoast,want dat is niet erger dan de slavernij,de blanken mogen alles herdenken,maar wat ze zelf geflikt hebben,dood en verderf zaaien in de gehele wereld,dat moet maar dood gezwegen worden noh cees,Go To Hell.Wat de Afrikanen gedaan hebben komt omdat ze door de blanken onder druk gezet waren,werd ze beloofd dat de slaven een schitterende toekomst tegemoet gingen,die leugenaars en moordenaars.
  En cees,weet je wat jij moet doen? af en toe de BBC kijken,daar zul je de waarheid gauw achterhalen.
  Dus, kom ons niet verellen wat en hoe wij onze dingen herdenken.Jullie herdenken de 2e wereld toch ook,heb jij die meegemaakt dan? Eerst flink heulen met de Duitsers en dan zg de helden uithangen,ja helden op sokken.


  Maak melding

 35. Roos,

  Vandaar dat jullie nooit vooruit komen zie andere groepen ondanks genocide zijn ze jullie allang voorbij gestreefd.
  En als maar terugvallen op de slavernij.
  Wees blij dat je voorouders slaven waren. want nu zit je in mooi nederland en je hebt het goed want anders had je geen internet zat je ergens in de rimboe in swaziland zonder kledij en liep je achter de beesten aan met een speer. Dat negerinnen zoveel kinderen hebben van verschillende mannen is zeker ook een erfenis van de slavernij. Of kunnen ze niet stilzitten? Kijk maar in afrika is dit fenomeen inherent aan de cultuur/natuur.
  Maar verantwoording no way.

  Klootwijk

  klootwijk


  Maak melding

 36. Beste Roos.
  Jullie doen als of jullie zo veel onrecht is aan gedaan.dat zal wel zo zijn,maar dat betekend niet dat je dat over moet gaan brengen op jullie kinderen,die zijn hier opgegroeit en hebben een heel ander beeld.
  Dat bedoel ik dat het niet juist is om jullie kinderen met zo iets op te zadelen.
  Neem nu de grote groep Hindoestanen zij hebben het ook niet makkelijk gehad,maar hoor je die mensen nee die zijn bezig om een toekomst op de bouwen,zo wel in nickerie als in nederland en in de wereld.neem hun maar als voorbeeld.
  en nee Roos ik heb de oorlog niet mee gemaakt,maar 4 mei en 5 mei moet blijven als een voorbeeld voor de wereld.
  vr gr cees..


  Maak melding

 37. Cees,en Klootwijk, ik ben geen negerin,heb geen druppel bloed van een neger in me.Zie daar het racistisch denken van jullie,blij dat ik in Ned.zit heb ik aan mijn hard werkende ouders te danken,ben er geboren en getogen,moet ik daarom gaan slijmen met de blanken,neen ik heb iedereen lief ongeacht kleur,of afkomst in tegenstelling tot jullie.Maar ik vind sosowieso dat het niet eerlijk verdeeld is in de wereld.Waarom moet alles van de blanken herdacht worden en van de rest in het vergeetboek blijven.
  Vogens mij zijn jullie beiden omhoog gevallen Surinamers die koste wat kost o zo graag als blanken willen overkomen,wel een recht geaarde Ned.(blank) lult zo niet en heeft respekt voor anderen hun mening.
  Ik reageer als echte Surinaamse,want zo voel ik me,al zou je het niet zeggen gezien mijn huidskleur,dus Klo(te)otwijk,schaam je je omdat je zelf zwart bent ? Zo ook Cees?Waarom is het nodig,mij te zeggen als ik in swazieland gewoond had dit en dat?Tja i rest my case,tegen zulke DOMBO`s is het zinlos te typen.


  Maak melding

 38. het is altijd goed om na te denken over hoe wij hier beland zijn.
  1] De slavernij zegt iets over de overheerser,en niet over de slachtoffers.
  2] Onze geschiedenis begint niet bij slavernij,want voor de slavernij hadden wij al geschiedenis.
  3] Als je geschiedenis niet begint bij slavernij ga dan op zoek naar je roots via je eigen stamboom ,om verlost te worden van deze HEBIE.
  BEFORE THERE WAS ANY HISTORY ,THERE WAS BLACK HISTORY.


  Maak melding

 39. Beste Roos,
  Even voor de duidelijkheid,ik ben ook geen neger,maar een blanke,alleen ik ben wel op de hoogte van jullie achter grond.
  Ik kom elke jaar in nickerie en als ik dan zie, hoe hard die mensen moeten werken, om de mensen die in paramaribo wonen te, onderhouden, heb ik daar veel respect voor,
  ook hun voorouders hadden het niet makkelijk maar daar hoor ik u niet over,alleen maar zelf beklacht, jullie hebben nu toch ook een standbeeld van een slaaf,en een beeld van anton de kom.
  nu niet meer zeuren maar werkt aan je, toekomst en die van u kinderen.
  vr gr cees..


  Maak melding

 40. Cees jij een blanke? get out of here,zelf beklacht????????? maar werkt aan je toekomst??????? Als jij een blanke bent?????? huh jij bent dan een Hind.Vergeet je niet even te vermelden dat die mensen waar jij het over hebt,ook klagen? En dat ze de drugshandel in hun handen hebben? Boi niet alles wat blinkt is goud.
  Ik en de anderen doen niet aan zelf beklacht hahahaah zo als jij het zo goed typt.Zelf beklag is niet aan de orde hier, dhr.Acoord,heeft een onderwerp ter sprake gebracht, wat in het vergeetboek belandt als er niet over geschreven wordt,nl the blackholocaust.Het is nu 1x een feit dat het een niet te vergeten zwarte bladzijde is ,in het mensendom.Jij beweert dat de Nickianen niet klagen????????? Welke Nickerie ga je dan zeker van wk-chat noh.Al met al ,jij bent een ras-echte RACIST zo te lezen.
  Kinderen heb ik voorlopig niet,maar als het zover is,voed ik ze op met de geschiedenis van Suriname en de rest van de wereld.Ben jij al gesetteld dan,daar je mij komt vertellen wat aan mijn toekomst te doen.
  Tja,laat ook maar wannabe Blanke.


  Maak melding

 41. De zwarte heeft geen probleem meer met zijn huidskleur, het is de blanke die hem steeds weer laat zien dat zwart niet mooi is en dat gevoel van niet mooi zijn verdwijnt terzijnertijd wel bij de zwarte.De zwarte is nu nog op zoek naar zijn ware IK.Het zal nog generaties duren voordat hij met zichzelf overeenkomt en zich niet meer aan de witte zijn oordeel iets van aantrekt.Dit verschijnsel van zelfbewustwording bij de zwarte wekt onlustgevoelens bij de witte, omdat hij ziet dat de zwarte aan het opkomen is voor zijn rechten.De witte is doodsbenauwd dat de zwarte hem zal overstijgen. Dus; er is nog hier en daar een vorm van zelfhaat bij de zwarte,maar door zijn scholing en zelfkennis verdwijnt het gevoel van onderdanig zijn aan de witte en wint de zwarte meer en meer aan zelfvertrouwen.Op de lange duur heb je geen zwartprobleem meer, maar Witprobleem, wat in mijn ogen NU het geval is.


  Maak melding

 42. Geachte heer Accord,

  Ik hoop dat het geoorlooft is te reageren op wat nummer 34 zich noemende “de koning van Amsterdam” te berde heeft gebracht.

  Brada Accord,

  Het is telkens weer het zelfde liedje en het is om moe van te worden, wanneer racisten, chauvinisten en sommige witte mensen die nog opgescheept zitten met een vals superioriteitsgevoel, geconfronteerd worden met het onderwerp slavernij verleden,en telkens weer proberen de zaken te manipuleren.

  Wij zwarte mensen, zo u wil Afrikaanse Surinamers of Afriiden in het algemeen, laten ons niet manipuleren met praatjes van;
  “maar zwartjes hebben ook meegedaan”.

  JULLIE ZIJN DE IDEOLOGISCHE DADERS GEWEEST!!!

  En nu wat rustig verder in de hoop dat dit bij no.34 goed is doorgekomen.

  Europeanen hebben het systeem (script)van de Arabieren dusdanig ‘herschreven’ waardoor zij van zichzelf beesten gemaakt hebben.
  Vandaar dat de Europese slavernij internationaal omschreven staat als de ergstigste mensenrechtenschending ooit.

  Ik bedoel, waar lult no.34 nou over. En ik zeg het zo omdat men telkens weer probeert zaken te ontkennen of te bagetalliseren van “maar jullie hebben ook meegedaan”.

  Maar heer of mevrouw 34, toch ben ik blij dat u voorstander ben van het behandelen van het thema slavernij in het onderwijs. Tot daar kan ik met u meegaan, maar kom mij niet manipuleren met kletspraat, je past op!!

  Trouwens, over de Hutu’s en de Tutsi’s dit:
  Hoeveel kaas heeft u gegeten omtrent internationale politiek. Ik ken geen enkele Afrikaans land (misschien Libie uitgezonderd ????), die vrij is van manipulatie door het westen. U denkt toch niet dat al die dure Westerse Ambassades in die Afrikaanse landen, voor pietlul daar aanwezig zijn? Waarom denkt u dat men spreekt van ‘Mediamacht’; wat u weet is wat men wil dat u weet en meer niet, tenzij u zoekt en goed zoekt ook.

  En als u het zou durven naar de waarheid te gaan zoeken, en het geluk zou hebben die te vinden ook, dan zou u verbaast van kunnen opkijken. Waarom denk u dat het Nederlands slavernij verleden nog niet op de agenda staat om in het nederlandsonderwijs behandeld te worden. Dus wat Afrika betreft no.34, zwijg als je je eigen geschiedenis niet kent, niet wil kennen, om vervolgens te proberen anderen met je eigen versie op te willen schepen of te manipuleren. werk nie.

  Ho, hoezo beeld van Anton de Kom. Heb je onze held wel gekend. Voor sommige onwetenden of racisten kan dit stkunstwerk wel door. Zet jouw vader maar daar op een voetstuk in zijn blote kont, of je moeder met hangende schaamlippen op een sokkel op de Dam (ps. wat voel je op dit moment).

  De bewoners hebben niet gevraagd om een kunstwerk, maar om een STANDBEELD. EN ZE HEBBEN GESJOEMELD!!!! Begrijp dat nou eens.
  En ze dachten zo als ze normaal denken van,
  ach die zwartjes, zo gepiept, mooi niet.

  En nu vanaf de 19de juni n.a.v. de bezwaarbehandelingen, bellen ze mij laat in de nacht om pas nu toe te teven dat ze verkeerd waren “als ik eraan wil meewerken omde zaak a.u.b. in de doofpot te willen doen”. Dus no.34, weet voortaan waar je het over hebt ja? Accoord, en ga nu wat boeken lezen om je algemene ontwikkeling op te frissen.

  En ik hoop nu dat je voortaan voorzichtiger zal zijn in je poging de geschiedenis te manipuleren of te bagetalisseren of een mening te geven over zaken waar je weinig van afweet.Want wat betreft het standbeeld van ben ik nogsteeds woeden, en racisme = racisme, daar sluit je geen compromis mee.

  Dit was trouwens, my redemtion song/Marley for you.

  Tan bun, groeten,

  Eduard Muys.


  Maak melding

 43. Het is verschikkelijk,hoe sommige Surinamers denken,en zich hier uitgeven voor blanken.Een beetje opletter haalt ze zo eruit, ik durf te wedden dat er geen 1 blanke hier zijn reactie plaats,die lullen niet zo,zeker weten.1oo% zijn het mensn die koste wat kost blank willen lijken en zich schamen voor hun afkomst.Jullie doen lekker je best,daar verander je niets aan,virtueel kunnen jullie voor een blanke spelen,maar het blijft zo dat je,je afkomst niet kan verloochenen.

  Dank je wel men.Accord voor je colum.


  Maak melding

 44. Altijd gezeur over slavernij dit en slavernij dat.Kijk wat er tegenwoordig gebeurd,strijd nou daartegen,het heeft geen zin om in deze achterom te kijken en dramatisch te doen.Slavernij was een tijdsgeest,tegenwoordig heb je andere mistanden laten wij daar wat aan doen.Volkeren die steeds achterom kijken kunnen niet doorstoten in de welvaart.Daarvan zijn er voorbeelden genoeg.
  Niet zeuren,studeren en breng je soort tot grotere hoogten.En daarmee mischien ook je eigen land:Suriname.Als men de durf heeft om terug te gaan en mee te helpen met de opbouw in Suriname.De beste stuurlui staan aan wal.Lever niet alleen kritiek,stroop je mouwen en gaat daar (Suriname)mee helpen met de opbouw van ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 45. ai bajaaaa, soso negre eh gie af tapoe negre dja.Duuck,wat loop je uit je nek te kletsen, joe dong kaw, dus als je het verleden vergeet gaat het je goed noh?Daaro zal er niets van de Creolen te recht komen ooi.Tenminste de Surnaamse, zie Amerika,daar blijft het een hete hangijzer,maar toch zie ik zwarten hoge positie`s bekleden,Hoezo ga Suriname opbouwen? Zolang de oude politiek nog het volk dom houdt,en de jonge garde geen kans geeft om ook iets in de politiekepap te brokkelen zal Suriname zo blijven,maar ga jij noh,dan zullen meerdere je volgen.Al met al weer het domme geleuter van zo een zwarte die zich schaamt voor zijn afkomst en blank wil lijken.

  Roos en Opletter jullie hebben vedomd gelijk.

  Slavernij een tijdsgeest mie gado Duuck volens mij ben je echt een boerikie.Zulk soort als jij noem ik : Black-evil.


  Maak melding

 46. Mitaki je hebt volgens mij een behoorlijke klap van de molen gehad. Jij doet “jouw” soort meer schade dan goed met je dom geleuter en niet alleen jouw soort, maar alle medemensen. Jongen wat een vreselijke oproerkraaier ben jij en negative vibes dat iemand er de pispokken van krijgen kan…wordt jij niet zelf ontzettend moe van dat oeverloze gezwam van je?


  Maak melding

 47. Beste schrijvers, ik wil dhr Accord bedanken voor zijn literaire ondersteuning en hopelijk is zijn studie een aanvulling op de reeds bestaande documentatie over dit onderwerp. Het is zéér belangrijk, opdat hopelijk het oeverloze gezever van mensen die steeds maar weer met de zelfde argumentatie trachten “slavernij” uit te leggen,zich gaan verdiepen en studie doen over dit onderwerp om zo te kunnen komen tot een “objectieve” beeld van deze tijdloze tragedie. Want “slavernij” bestaat nog steeds en zal nooit verdwijnen zolang mensen dit menselijk probleem bagataliseren.A de Kom,Freire,Fannon,Marx,Engels,Dante,Espinoza enzovoort, ga lezen mensen, ontwikkel je denken en dan pas praten. Espirit, Bigi futu.


  Maak melding

 48. Tevens zijn vooral Surinamers erg verdeeld, er heerst ontzettend veel discriminatie in Suriname. En dat onder de verschillende bevolkingsgroepen, maar ook onder de creolen onderling.

  Sorry koningin van Amsterdam, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Over het intregratie beleid in Suriname, daar kan Nederland veel van leren.

  I rest my case


  Maak melding

 49. Weet de surinaamse jeugd (ook die in Nederland opgroeien) wie Kodjo, Mentor en Present waren? Weten ze wie Susana Duplessis was? Weten ze wat een pans-boko was?Suriname is gebouwd op het leed van de negerslaven, van de uitgemoorde indianen, de uitgebuite javaanse en hindoestaanse contractarbeiders. Dat is de waarheid. Maar het goede nieuws hierbij is, dat de daders zijn vertrokken. Suriname is nu van de nazaten van diegenen die gemarteld, gedood en misbruikt zijn. Het verleden kun je niet meer terugdraaien, helaas. Maar het heden kun je wel beinvloeden. Je kunt je bijdrage leveren om het heden en daardoor ook de toekomst, beter te maken.

  een chinees spreekwoord luidt:
  Beter een kaars aan te steken
  dan over de duisternis te klagen

  groetjes aan allen


  Maak melding

 50. verleden mag niet vergeten worden , pijn wat niet met woorden en pen te beschrijven is. en ja blanken bagatliseren en kunnen achter retoriek /taalkundige trucjes , de waarheid verschuilen/verschuiven..laat ze maar voelen wat ze gedaan hebben en als de voorouders beter hadden nagedacht over de GEVOLGEN , dan hadden de witten nazaadjes in 2010 nu geen discussie of onderwerpen slavernij te babbbelen dus witte nazaadjes is eigen resultaat van je voorouders. laten we in balans blijven de toekomst is voor ons allemaal van belang in vrede en liefde en warmte . lees de bijbel huiver en leer er van … allemaal levenmet een kalm hart en gevuld met het goede doen voorjezelf en voor de anderen daT ZIJN de les over alle volkeren op de hele aarde sweet kiss and LOVE. tropical (FORGIVE BUT NOT FORGET )PEACE AND LOVE.


  Maak melding

 51. Felicitari.fiica mea a avut ocazia sa cunoasca cativa din ei.Din pacate Toti vor pleca sa studieze afara.Cei de acolo au sa aiba grija sa i determine sa ramana.Pe noi ne vor conduce tot2;8230#&#8&30;.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.