Vliegramp Suriname op 7 juni 1989

32

Op 7 juni 1989 vond de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaats in Suriname. In de ochtend stortte vlucht PY 764, de Douglas DC8 Super 62 genaamd “Anthony Nesty”, van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neer bij Zanderij. Na de vierde mislukte poging om bij mist te landen op Johan Adolf Pengel International Airport, vielen er 176 veelal Surinaams Nederlandse slachtoffers waaronder veertien leden van het Kleurrijk Elftal uit Nederland. Er waren slechts elf overlevenden. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Zanderij.

De oorzaak was een fout van de piloot. De gezagvoerder Will Rogers besloot in dichte mist via het Instrument Landing System te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo’n landing ook geen toestemming had. Ook negeerde hij een automatische waarschuwing dat het toestel te laag. Bij het landen raakte het toestel daardoor op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd neer met het landingsgestel naar boven.

Uit onderzoek achteraf bleek dat de papieren van de bemanning niet in orde waren. Een van de leden van de cockpitbemanning had gelogen over zijn leeftijd. Bovendien was de gezagvoerder al formeel geschorst, wegens landen op een verkeerde baan.


Denki den dei-denki tide (Suriprofs)

In gedachte begeef ik me ergens langs de kust van de Suriname rivier
Me sdon tap wan ston en drink een cup Parbo bier
Ik voel de hitte van de zon die hoog aan de hemel staat
op mijn lichaam branden
Ai Sranan helemaal in Holland kom ik je mijn gedachten overhandigen

Al enkele jaren wil ik je zoveel vertellen
Ma ke, nu pas durf ik me open te stellen

Om je ´t een en ander te bekennen
moet ik terug in ´t verleden
zodat je me beter kan begrijpen

Op 7 juni 1989 hebben zovele het leven moeten bekopen
doordat een gevogelte van ijzer zijn weg verloor in de douw der morgen
Ooktu mi papa Orniel Codrington lasi en libi
Sranan yu no sabi
Ma ete sari e nak´ en pasi
Als ik denk aan die verongelukte voetballende profs van Suri
sa ooktu las den libi
Wendel Fraser, Andro Knel, Fred Patrick
Ortwin Linger,, Steve van Dorpel, Andy Scharmin
Virgil Joemankhan, Elfried Veldman, Florian Vyent
Ruud Degenaar, Jerry Haatrecht, Nick Stientra
Ruben Kogeldans, Lloyd Doesburg, Frits Goodings
Wij gedenken ze alle 15

Mama Sranan nu staan we aan de ander kant van de oceaan
18 jaar na hun heen gaan
en staan hier voor mijn aangezicht Surinamers, Hollanders, jong en oud
en dit mi mama laat mij niet koud
want ze zijn voor hun bradas en sisas komen juichen
prodo moi krosi, uitgedost om naar voetbal te komen kijken

Kijk ook die Hollanders zo trots en vier
Wilhelmus van Nassau kijk ze hier
ze staan vlak hier
maar zij drinken dan Heineken bier
ik niet baja, want ik drink Parbo bier
Er galmt ineens een vraag door mijn hoofd:
wie wint er hier? Jong Oranje of die trotse Suri’s?
Ke baja mi no sabi, maar één ding dat gegeven is:

Stree de fu stree wi no sa frede
Gado de wi fesi man heri libi te na dede
Wi sa feti gi Sranan!

Written by: © Dayenne Denneboom a.k.a. One-sincere-Love
In loving memory of those whom passed away.
Especially my dad: Orniel Codrington

32 REACTIES

 1. ILS bestaat uit 2 signalen:’markerbaken'(afstand tot baan) en ‘glideslope'(daling gelijding).Bij ramp een zwak signaal door glideslope.

  Hadden ze met een deel van de ontwikkelingshulp een radar op zanderij laten plaatsen ,dan had tower/approach controle ook gemerkt dat die machine lager dan de ‘glidepath’ zat.

  ILS is ook het enige dat op Zanderij werkt , VOR doet het al jaren niet meer , omdat ze er vanuit gaan dat de meeste kisten nu onboard-GPS hebben.

  Moet je maar overkomen dat je GPS en ILS uitvallen en je geen VMC(slecht zicht) hebt om telanden , dan maar uitwijken.

  EN DAAR HAD DEZE CAPTAIN NOUW JUIST GEEN ZIN IN.(geen wonder dat hij een “rode kaart” van FAA had)

  M.v.g


  Maak melding

 2. De “DC-8” en “DC-9” toestellen waren één van de beste in hun tijd.Zij hebben a.h.w de KLM groot gemaakt.Maar als je dronken bent reageren ze niet op jou eigenwijze bevelen.


  Maak melding

 3. Nog steeds wel erg voor al die nabestaanden en degenen die op weg waren naar een heerlijke paradijselijke vakantie, maar uiteindelijk naar de eeuwige paradijs zijn beland. dit heeft allemaal te maken met het
  MILITAIRE DICTATUUR, waar in die tijd alle REGELS en WETTEN met de militaire laarzen werd gelapt. BOUTERSE is indirekt schuldige aan zoveel leed.Charo…


  Maak melding

 4. Mijn oma heeft de vliegtuigramp meegemaakt, het was geen makkelijke dag niet voor ons en niet voor haar en ook niet voor de nabestaanden
  Vlak naast mijn grootmoeders kamp en kostgrondje heeft het plaatsgevonden en toevallig was ze daar.Maar ze had toevallig samen met andere vriendinnen( ouwe vrouwen) geslapen in een ander kamp.Die kamp waar die bomen staan, waartegen dat vliegtuig is aangekomen.Het was geen makkelijke avond voor deze ouwe vrouwen.

  Tot zo ver


  Maak melding

 5. Als ze niet oppassen met de huidige toestel waarmee ze nu vliegen denk ik dat het er eens weer kan gebeuren en dit keer zullen er meer slachtoffers zijn dan de vorige.
  wellicht dat het dit keer in het atlanische oceaan beland.


  Maak melding

 6. Weten jullie hoeveel keer jullie in een niet SLM toestel hebben gezeten , waarbij een of onderdelen het niet deden en waren uitgeschakeld(van de belangrijkste onderdelen zijn er meestal 2 reserves aan board beschikbaar)

  Die 747-300 van de slm is veiliger dan een KLM toestel die kist heeft een D-chek ondergaan , dwz helemaal op de puntjes gecontroleerd en meeste onderdelen vernieuw.

  Dat beschadigde gedeelte is niet gerepareerd maar vernieuwd door boeing zelf , de meeste maatschappijen laten soortgelijke schades repareren.

  Dus zitten jullie die machine van de SLM niet aftekraken.

  M.v.g.


  Maak melding

 7. ben bang om met slm te vliegen, heel veel vertragingen en defecte motor, veel turbelentie heb ik gemerkt.
  tang boeng sranang sa wini.
  beter kunnen jullie eentje leasen van de klm zoals vroeger, toch maken jullie geen wins.
  zonde voor het geld.


  Maak melding

 8. Sabi,

  Bij turbulentie ligt het niet aan het toestel .
  maar is meestal waar 2 jetstreams elkaar kruisen bij kruishoogte.(jetstreams zijn windbundels met hele hoge snelheden die half rond de aarde waaien en waar piloten graag in vliegen om de vlucht goedkoper en sneller te maken)

  Turbulentie bij daling en landing is ook niets aan te doen.

  M.v.g


  Maak melding

 9. ik ga elk jaar naar de plaats waar het toestel is neergestort .
  het is toch een plek die niet vergeten mag worden waar zo veel mensen het leven hebben gelaten om hun moederland te bezoeken maar keren nooit meer terug .
  ik heb zelf ook zo,n ervaring mee gemaakt ik kan u zeggen het valt niet mee om van zo hoogte te vallen al denk je dat de brandstof zowat op is en denkt er komen geen vlammen meer heb ik me zeer op vergist .
  pannik heeft de boven toon iedereen wil er als eeste uit het toestel maar daar vallen de meeste doden bij niet alleen de chras opzig.
  maar nog even op de viegtuig chras terug te komen ik wens alle nabestaande en de mensen die het ook hebben overleeft heel veel sterkte met hun verlies van hun dierbare


  Maak melding

 10. Paniek kweken heeft geen zin. Voorgevoel of niet ik ben een blanke en boek altijd SLM want de stewardessen zijn zo lief. En de piloten verdienen respekt voor hun vliegkunst. De stuwardessen verdienen respekt omdat ze zoveel geouwehoer moeten aanhoren van klagers zoals ook te lezen is.
  Dus mensen gewoon SLM vliegen en laat je niet gek maken.


  Maak melding

 11. ik vindt dat ook wat u hebt geschreven,laat de mens die plek herdenken waar de ongeluk is gebeurd,want het kan/kon ook met andere toestelen gebeuren,en dit soort gevallen lijkt voor mijn voor niemand leuk.maar uitdrukelijk de piloten en stewardessen kunnen er niks aan doen want meestal weten hun zelf niet wat er mer die toestel aan de hand is


  Maak melding

 12. Hoi,
  het heeft helemaal geen zin je zo druk te maken over SLM! Die ramp is natuurlijk afschuwelijk geweest en het is ook belachelijk als je leest wat voor fouten er zijn gemaakt, maar reken maar dat ze nu extra voorzichtig zijn; zeker ook met het mogelijke faillisement dat ze boven het hoofd hangt. Ik heb vorige week nog met SLM gevlogen, dat was echt hartstikke goed. Toestel zag er supergoed uit, supervriendelijke stewardessen. Alles wordt door KLM gecheckt en ook veel piloten van SLM zijn van KLM afkomstig. Ten slotte: alle maatschappijen die op Schiphol mogen landen, zijn echt veilig. Nederland zou zo’n risico echt niet nemen. Dus: gewoon lekker blijven vliegen met SLM!
  groetjes Sanne


  Maak melding

 13. Ik heb vorig jaar ook met SLM gevlogen. En de service was daar super! Het toestel is weliswaar een beetje krap maar het eten vandaar is geweldig. En dat kan ik van KLM niet zeggen.

  Tegen de nabestaanden wil ik zeggen, het is erg wat er 17 jaar geleden gebeurt is. En ik wens jullie veel sterkte toe. God bless you all.


  Maak melding

 14. Ik vind de berichtgeving over de ramp eenzijdig. Men doet het voorkomen alsof er alleen maar voetballers bij de ramp zijn omgekomen. Plaats voor de volledigheid ook de namen van de overige slachtoffers. Romeo Castelen leeft gelukkig nog maar er staat wel dat zijn zus en moeder bij de ramp zijn omgekomen. Wat is hiervan dan de toegevoegde waarde als de rest niet genoemd wordt.Is het alleen maar omdat hij nu bekend is? Het is geen verwijt maar plaats in godsnaam ook de namen van de overige slachtoffers om het geheel compleet te maken.
  PD


  Maak melding

 15. Ik wens al mijn ex collega’s sterkte toe die aanwezig waren op deze dag van het gebeuren toen het toestel neer storte nabij de weg naar colakreek.Ik was namelijk de chauffeur op de brandweer wagen.


  Maak melding

 16. Heer Perry Drielingen,

  Ik begrijp uw reactie over het feit dat het lijkt alsof alleen voetballers zijn omgekomen tijdens de vliegramp van 7 juni 1989.
  Voor wat betreft mijn poëzie stuk zeg ik het volgende: het stuk dat ik heb geschreven is als ontstaan door het moeten verzorgen van een Spoken word optreden voor de organisatie van Suriprofs.
  Aangezien dit in mei georganiseerd werd en niet lang daarna de herdenking van 7 juni was, heb ik besloten zo’n gedicht te schrijven.
  Het zou fantastisch zijn als alle 176 inzittenden genoemd werden.
  Daar zal in de toekomst door mij vast een stuk komen.
  Dayenne


  Maak melding

 17. voor mijn wil eingelijk niets meer horen van dec moorden want heb gen zin
  trouwns di overleden waren verraders dus !!
  keur het ni goed ma ja nederland zat en zit ng steeds achter en wij domme suri kunnen dat ng ni in zien dat vindt je heel jammer ma goed ooit hoop ik dt alls aan de dacht licht komt
  love u sweti sranang


  Maak melding

 18. Lissette, het is ;dat toestel!.Ik begrijp dat orans moelijk is maar probeer het goed te schrijven en te lezen.Ik vlieg met klem met de slm.Jullie die schelden zijn de eerste die moeten toe geven dat jullie slaven zijn van een systeem dat jeullie nooit meer los laat namelijk ,het holland syndroom ,waarbij alles dat holland doet goed is.mensen met soortgelijke denkbeelden doen er beter aan zich zelf in de spiegel aan te kijken en zich af te vragen of ze het waard zijn om zich mens te noemen .Met klem slm!


  Maak melding

 19. Ik heb nog vorig jaar met SLM gevlogen, en met trots kan ik zeggen, de reis was fantastisch. Het eten was gewoon lekker en de stewardessen heel lief. Voor wat het toestel betreft, gewoon te goed. Surinamers die er een scheel oogje op het toestel hebben, zijn dan geen echte Surinamers, want als je je eigen luchtvaartmaatschappij niet vertrouwt hoef je nooit te reizen. Want alles wat je leert begint thuis. En ik ben helemaal akkoord met de reacties van Jap-japie. Ik zou aan hem willen zeggen: Hou ‘m daar, en ga zo door.


  Maak melding

 20. Waarom denk je dat de SLM vluchten eerder volgeboekt zijn dan KLM en Martinair?
  Nou het antwoord is simpel af te leiden uit het volgende. Sinds het SLM toestel is ingezet heb ik nooit meer KLM gevlogen naar Suriname en ik ga er elk jaar naar toe. Ik heb dan liever een vertraging,maar een veilige vlucht. SLM Flying on Trusted Wings


  Maak melding

 21. Ik vind uitleg van Jap-japi gewoon prachtig,wat ik jammer vind dat er nog steeds zoveel domkoppen rondlopen tegenwoordig,sinds de slm vliegt met die 743 heb ik alleen wat vertragingen meegemaakt (dat is in de luchtvaart normaal)die reaktie over turbulentie vind ik gewoon belachelijk,als we dat konden voorkomen dan konden wij ook de regen en de kou verbannen.
  Ik volg geregeld de vluchten naar suriname en moet erbij vermelden dat als die kist om 11 uur moet vertrekken hij 11 uur vertrekt vanaf de gate,voordat hij in de lucht is kan het meestal een uur duren,hangt van de drukte af op schiphol,zanderij is weer een ander geval.En wat hoor je altijd,slm is weer vertraagd,echt belachelijk!!


  Maak melding

 22. Hee mensen, kijk ik heb heen en weer met de SLM gevlogen twee jaar terug naar NL. Nou was wel een rustige vlucht met vriendelijk dames. Ik heb weer naar Curacao heen en weer gevlogen weer met SLM en weer een veilige aankomst. Ik heb voor de verandering laatst met de KLM gevlogen heen/weer naar NL. Ook prima en rustige vlucht. Dus het is totaaL VEILIG voor de mensen die vrezen. Wel had SlM wel lekkerder eten aan boord in tegenstelling tot SLM. Maar geen van die maatschappijen zijn af te kraken. Oke groetjes en wel altijd God vragen om je veilig heen te leiden ,dat is een must. doeiiii


  Maak melding

 23. Correctie , ik zei dat SLM lekkerder eten had dan SLM. nou moest zijn de SLM heeft overheerlijk eten in tegenstelling tot de KLM. Maar beide maatschappijen heeft lieve stuwardessen


  Maak melding

 24. Alles van Sur. is voor mij als Surinamer het beste en dat geef ik aan mijn kinderen door voor bepaalde mensen onder de surinamers is het juist anders om heb medelijden met ze die zijn nog niet bewust.


  Maak melding

 25. In de zomer van dat jaar ben ik met mijn ouders naar Suriname geweest. We zijn toen ook naar de plaats van het ongeluk geweest. Dat was in juli 1989. Achteraf best een bizarre gedachte om te zijn geweest op een plaats waar toen een maand geleden zoveel mensen om zijn gekomen. We hebben er toen zelfs gezinsfoto’s gemaakt. Nu denk ik, wat een stelletje ramptoeristen waren we toen.
  Het is nu inmiddels alweer 21 jaar geleden, maar ik zal het aangezicht nooit vergeten van al die spullen die daar lagen.


  Maak melding

 26. heb in de week voor deze ramp mijn nicht,man en twee kinderen nog mogen mee maken bij ons thuis..
  nog steeds ongelooflijk te bedenken dat zij alle 4 in één ruk zijn weggenomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.