dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnsClarkIn de huid van een andere

In de huid van een andere

-

Does Travel - naar Suriname

Door Clark Accord – Net als miljoenen mensen over de hele wereld, keek ook ik naar het spraakmakende interview met Micheal Jackson. Daags na de uitzending stond de pers bol van verontwaardiging over zijn vermeende voorliefde voor kinderen. Dat is in ieder geval begrijpelijk want kinderen daar moet je als volwassene met je poten van afblijven.

Wat mij het meest is bijgebleven van het interview is de transparante bijna lichtgevende huid beeld van Micheal Jackson. Beelden van de jonge zwarte Micheal met afrokapsel die vrolijk Ben zingt maken de verwarring nog groter. Het lijkt er op alsof met het verwijderen van zijn kleur ook het leven uit zijn lijf is verdwenen. Wat rest, is een angstige verwarde man. Een zwarte die leeft in een witte huid.

Vol verbijstering keek ik naar het interview. Hoeveel zelfhaat moet er in je zitten je uiterlijk zo drastisch te willen veranderen ging er constant door mijn heen. In de Verenigde Staten is men erg kleur bewust en tot vandaag de dag kan je kleur je maatschappelijke positie bepalen. Het is niet verwonderlijk dat de verpersoonlijking van dit fenomeen in dat land woont

Maar Micheal Jackson is niet de enige persoon op deze aardbol die zijn door natuur gegeven kleur wilt inruilen voor een andere. Wereldwijd zijn er miljoenen gekleurde mensen, die ook die wens koesteren. Ook in ons land zijn ze te vinden. De beste kans om ze tegen de komen is in de metro naar de Bijlmer. Van de week op weg naar mijn moeder zag ik ze weer zitten de veelal Afrikaanse gebruikers van obscure producten om de huid te bleken. Je kunt ze er zo uithalen. Ongezonde vale doorschijnende gezichten, waar de oren donker tegen afsteken. Bij sommige zit de huid onder de donkere vlekken, het gevolg van langdurig gebruik van Whiteners, zoals de producten genoemd worden. Dat er gezondheid risico kleven aan het gebruik van deze producten, is voor hen blijkbaar niet voldoende om de drang tot het bleken van de huid te onderdrukken.

Vroeger in Suriname had men het over opo yu kleur wat vrij vertaalt betekend je verhef je kleur of wel maak je huid lichter. Hier bij ging het er niet om de eigen huid, maar dat van het nageslacht. En dat kon je doen door een partner met een lichte huidskleur te kiezen. Het ging zelfs zo ver dat ouders een donkere wederhelft afwezen. Je nazaten zijn in ieder geval gezegend met een lichte huid.

Hoe verbijsterend het ook is te zien dat iemand zichzelf zo haat en daarom van kleur willen veranderen. Nog erger vindt ik het feit dat er fabrikanten zijn die cateren voor dat soort lui. Je kleur “verheffen” kan vandaag de dag stukken eenvoudiger. Daar hoef je het vrijers pad niet voor op te gaan. De “kleur verheffer” komt tegenwoordig uit een potje of tube. Waren het vroeger de vrij onbekende obscure merken met afzet in derde wereld landen, die de whiteners op de markt brachten.Vandaag de dag hebben ook internationale merken Als Mac. Shiseido en L’Oréal.de markt voor whitening producten ontdekt. Gebruikte men vroeger lood om de huidkleur op te lichten. Hetgeen zo slecht was dat men daaraan kon sterven.. Vandaag is Hydrogynon, vitamine C derivaten of arbutin de werkbare stof die moet zorgen voor een lelie blanke huid. Van die stoffen is Hydrogynon het gevaarlijkste. Dierproeven hebben uitgewezen dat gebruik ervan tot nierkanker kan lijden. Langdurig gebruik door de pigment cellen die verantwoordelijk zijn voor de huidskleur. Ik kan me niet voorstellen dat men pigment verschuivingen, scheuren in de onderhuid,contact allergie, eczeem reactie en het ontstaan van donkere vlekken op de huid over heeft om zo wit mogelijk te worden..Toch vinden producten op basis van deze stof in ons land via toko’s – waar ze tussen de tropische groeten en gedroogde vis staan – hun weg naar de consumenten. Mijns inzien ligt er hier werk voor de keuringsdienst van waren. Want ook wat de gezondheid van de gekleurde consument betreft hebben ze in deze een verantwoording.

Bij de bekende merken als Mac Shiseido en L’Oréal is de werkbare stof op natuurlijke basis. Ze werken minder agressief en slechte bijwerkingen zijn niet bekend.Ik vraag me af waarom zulke bekende merken dit soort producten op de mark brengen. Natuurlijk is het een kwestie van vraag en aanbod. Morele standpunten zullen daar natuurlijk onder moeten lijden. Het lijkt erop dat nu whiteners de schappen van de grote warenhuizen hebben bereikt ze geaccepteerd zijn.

Of het nou de naweeën van de slavernij en het kolonialisme zijn. Dat bekende zwarte vrouwen als Beyonce en Naomie Campbell het toe laten dat hun huid door de computer wordt opgelicht voor een reclame campagne en Micheal Jackson in een witte huid kruipt .Vraag ik af waar miljoenen zwarten over de hele wereld in de zeventiger jaren voor gestreden hebben. I will say it out loud Say it loud i’m black and Im proud.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. ik moet je gelijk geven dat het zo is dat er tot nu toe domme negers zijn die graag licht willen zijn.ik zelf ben donker en ik zie het niet als afgunst.ben je licht gekleurd dan ben je het maar als je zwrt ben be proud.mijn vader zei het ooit van alle volken zijn negers vereweg de meest ontvreden volk op aarde.het is zo erg we worden gedicrimineerd door blanken en ook door elkaar.want geloof mij als er een volk is die niet blij is met zijn haar dan is het de neger volk.de meeste willen glad haar hebben.zo licht mogelijk zijn.want dan denken ze dat de blanke ze gaat accepteren.ik heb zelfs gemerkt dat met name vooral surinamers het in zich hebben om heel happy met hun domme kop zo vrolijk te vertellen hoe blij e niet ijn dat hun vere opa of moeder of wat dan ook blank is of chinees of indiaans.over de black side geen gelul.het doet mij als zwarte pijn om tot een volk te behoren die zichzelf haat.en daarom gaan wij nooit verder komen.ik ben een afro surinamer en ik zie mij zelf gelijk aan de afrikaan of welke zwarte dan ook.jammer dat er veeeeeel negers zijn die daar anders over denken.ik raak die uitvindingen van de blanke duivel niet aan de hair relaxer is troep en slecht voor je haar.en al die lichte negers die zo denken.die komen er wel achter.als ze ouder ijn of zien dat de blanke ze ook als hetzelfde uitschot ziet of je nou licht bent of niet.ma ja ik denk dat wij mischien vervloekt zijn met de slaven verleden


  Maak melding
 2. Mr./mw. Accord,

  Of het nou de naweeën van de slavernij of kolonialisatie is,…vraag ik mij ook wel eens af. Het kan! Dat heb ik mij vroeger ook altijd voorgehouden door opmerkingen persoonlijk naar mij toe. En de onderdanigheid van mijn landgenoten. Ik ben opgegroeid in een gezin waar mijn vader geen onderscheid maaktte van huidskleur/ras. Terwijl zijn partner altijd op de licht getinte kinderen iets negatiefs te zeggen had. Ik ben niet opgegroeid bij mijn eigen moeder. Zij is niet van creoolse afkomst.Ondanks ik veel lichter ben dan een deel v/d fam. heb ik toen ik klein was, nooit dat onderscheid kunnen voelen.Maar ik was wel altijd verbitterd als men mij een naam gaf vanwege mijn huidskleur.Ik heb het vervoeid naar mate ik ouder werd.Ik heb nooit “zwarte” als scheld woord gebruikt. Mijn vader was een “zwarte” en ik hield van hem.

  Maar toen mijn kinderen kleur bewust werden, wilden zij net zo wit zijn als hun moeder. Terwijl ik hen nooit de aanleiding voor heb gegeven, want hun vader is een “zwarte’.
  Dus ben ik mezelf gaan afvragen, waar het vandaan kan komen.!!!


  Maak melding
 3. Blakkamang,

  Ff een reactie op jou schrijven. Niet als kritiek maar als aanvulling mijn zijde. Inderdaad datgene u schrijft klopt als een bus. In de tijd van de preskam, wist ik nog hoezeer men hun haar glad wilde hebben. Dan kun je stellen dat het toen die tjd was. Het ontkroesen vind ik in principe niet erg want alles moet tegenwoordig hurryhurry gaan. Makkelijk als je echt dik haar hebt en goed voor de dag wilt komen. Maar dat er mensen zijn die perse niet met kort kroeshaar gezien willen worden, vind ik bizar. Ik kan me nog heugen dat in de tijd van afro, ik mijn haar kort knipte zodat ik een leuk kapsel had en makkelijk met de afrokam. Iedereen had op mij een opmerking”; “zulk mooi haar , meisje en je hebt het zomaar geknipt”werd er gezeurd. Wanneer heb je mooi haar en wanneer niet, denk ik vaak! Dus als je kroesig haar hebt, is dat dan lelijk en stijl haar mooi? Al die hele lange nep vlechten of al dat gewave, is dat wel passent?
  Gelukkig wordt men nu wijzer en heb je tegenwoordig workshops etc. waar men heel leuk van kroeshaar een perfecte kapsel maakt. Ik houd van puur natuur en puur natuur is precies zo blijven als je bent.
  Wij hebben nog een hele lange weg te gaan, willen wij terug van waar wij komen.
  Ik heb ook gemerkt dat het creoolse volk( niet iedereen) hun familie naam zo hoog prijzen. Dan kan het zijn dat het hoogaanprijzen van de naam het ‘geslacht’ persoonlijk is vanwege de mens. Maar vaak is het vanwege de afkomst. Een voorbeeld te noemen; Engelse dus blank, Hollandse ook blank, Chinees etc. etc. Het maakt eigenlijk niet uit want als je een creeolse bent met een gedeelte chinese groot of overgroot ouders dan ben je wie je bent. Maar daar waar het Afrikaanse bloed het meest naar voren komt, wordt genegeerd. Velen van ons vergeten dat onze familie naam een smeltkroes is uit de slavernij. Mijn achernaam is niet omdat ik uit het geslacht ben van “…” maar nazaat van een slaaf die de naam kreeg van een slavenhouder!
  Uit de geschiedenis, omdat ik mij graag daarin verdiep, heb ik op gemaakt dat het erop lijkt dat het ras van de negers en de joden het nog steeds moeten vergelden. Zij gaan gebukt onder het juk van discriminatie. Of die twee boven genoemden hetzelfde ras zijn weet ik nog niet maar dat is hoe ik erover denk. Mijn gedachten!!!


  Maak melding
 4. De slavernij heeft diepe wonden geslagen ,waardoor afstammelingen van vooral slaven bewust of onbewust met een complex zitten.Hoe lang dat zo zal blijven weet ik niet ,maar er moet openlijk erover gepraat worden ,zodat deze groep erover heen kan geraken .Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen schoonheid .Kan God iemand scheppen die lelijk is ? Wij Surinamers moeten verder kijken dan ons neus lang is :de chinezen en de indiers zijn trots op wat en wie ze zijn en daardoor kunnen zij hun land opbouwen .In ons land hebben we zoveel prachtige bevolkingsgroepen die een geheel met elkaar vormen .Wij moeten erg trots zijn op onszelf en uit deze trotsheid (geen hoogmoed ) moeten wij kracht putten om ons zo prachtig land te ontwikkelen.


  Maak melding
 5. Mijn beste zwarte broeders

  Besef dat de indruk die anderen van je hebben enkel bepaalt wordt door je attitude, gedrag, prestatie, levenshouding, vergevingsgezindheid, naastenliefde…. .enfin vul zelf maar verder aan… En of je nou pikzwart bent of botergeel doet in deze 21 ste eeuw weinig aan toe.Onthoud goed een ding: ‘Zolang jullie blijven zaniken over je verdoemde negerafkomst en slavenverleden wordt de slavernij en negerdiscriminatie door jullie zelf levend en actueel gehouden.
  Ik denk niet dat er in deze 21 ste eeuw een persoon op deze aarde nog wakker ligt van het slavernij verleden…..Pak aan …doe wat..presteer iets waarop jij en de groep trots aan kunnen ontlenen…toon je grootse menselijke zijde van absolutie.en..TREK EEN DIKKE STREEP ONDER DIT HOOFDSTUK…
  Broederlijk

  Sonnebloem


  Maak melding
 6. Al dat gezeur over Afro-Surinamers die een lichte huid willen e.d. en zij die hen verafschuwen. Negers hebben al een hoop manieren om zich van elkaar te willen onderscheiden en elkaar te bekritiseren en dan verzinnen we er nog een. De eeuwige vraag of je wel Surinaams, Afro-Amerikaans genoeg lijkt, kleedt, muziek maakt ,praat, danst….het gaat nergens over!!! Al die mensen die zich zo druk maken over anderen die zich te weinig zouden identificeren met de Afro-Surinaamse groep wil ik 1 ding vragen: wat doe je zélf voor de eigen groep, wat draag je bij, maatschappelijk en economisch. Maak je je druk om je naaste familie, weet je hoe je jongere broertjes , zusjes, neefjes en nichtjes in het leven staan? Weet je wat ze uitspoken en houd je goed contact met ze? Stimuleer je ze en ben je een rolmodel voor hen?
  Er wordt beweerd dat we vanwege ons slavernijverleden geremd worden. Kan, maar er kunnnen veel overwinningen behaald worden. Door simpelweg werkelijk betrokken te zijn bij onze Afro-Surinaamse samenleving , anderen ook te helpen als je zelf succesvol bent, respect te hebbben voor anderen, of het nu gaat om hun keuzes op het gebied van kleding, haardracht,leefstijl, partner, noem maar op. De echte Afro-Amerikaan is hij/zij die – met respect voor zijn mede Afro-Surinamer – bijdraagt aan de economische, maatschapppelijke en sociale groei van onze Afro-Surinaamse gemeenschap. Niet degene die kennelijk bij gebrek aan wapenfeiten gebruik moet maken van uiterlijke kenmerken om de Afro-Surinaamse identiteit te benadrukken.
  Het feit dat je kroeshaar hebt, in een koto rondloopt, of een tenue in de kleuren van de Surinaamse vlag draagt, is leuk, maar zegt in feite niets. Het is een omhulsel. Je vult het door je daden. En wat zijn die????????


  Maak melding
 7. Ik ben gelukkig een optimistische denker. Ik ben geen dwaze optimiste die de ogen sluit voor dingen die verkeerd gaan en hoe ze zijn gegaan. Ik blijf realistisch. Maar realistisch is niet hetzelfde als pessimistisch.Ik gebruik de kracht van mijn gedachten om mij gericht te houden op de beste uitkomst, ongeacht de situatie.Om mij bewust te worden van de onaangename dingen, kan ik het beste eerst terugdenken aan het voorbije. Ik geef het een plek en blijf helder denken zodat ik er makkelijk over kan praten. Want over dingen praten die niet prettig aanvoelt, maakt dat ik er beter mee omga.
  Anno 21e eeuw wordt op het hart gedrukt “gespreks therapie” aan te raden. Waarom?…. omdat praten een “niet uit den boze” vorm is om uit een bepaalde isolatie te geraken. Is praten ‘zaniken’? En is het menselijk, een ras ‘verdoemd’te noemen?
  Of je nou zwart, botergeel bent, lang stijl-,kroesig- tot kroeshaar hebt, als jij je met een mes open snijdt, welke kleur heeft je vlees en welke kleur heeft je bloed??
  Vooroordelen… dat is menselijk voor al diegene die hun hart op een andere plek hebben.
  Zie… actueel…nog meer onderzoek naar eeuwen oude leefgewoontes der mensheid uit de geschiedenis!!
  WAAROM EEN DIKKE STREEP ONDER DIT HOOFDSTUK TREKKEN????


  Maak melding
 8. Al heel lang wordt door de surinamers hun halfblanke kleinkinderen als een afgod gezien. Ik heb kennis met veel afrikanen, die hebben niet zo`n minderwaardigheidscomplex in vergelijking met de surinaamse negers.Het is toch idioot om over black /white african te praten.
  De negers beseffen niet hoe uniek ze zijn, de enige mensen die hun afkomst niet hoeven te verbergen.


  Maak melding
 9. Gelijk heb je azimullah : In tegenstelling met wat men de neger heeft geleerd dat ze vervloekt zijn, doelend op Genesis 9:25, terwijl de bijbel het hier niet heeft over de neger maar over kanaaniten die mensen met een lichte huidkleur waren.

  Lees je Jeremia hfst 38 en hfst 39 zie je hoe God een Ethiopier gunst heeft geschonken
  Hetzelfde kan gezegd worden van handelingen hfst 8.

  Mensen met een donkere kleur zouden infeite trots moeten zijn. God houdt van een ieder inclusief de neger.

  Dom is het om je huidkleur op te lichten of je haar te blonderen terwijl het duidelijk niet bij je past.


  Maak melding
 10. Alleen zwarte mensen weten wat ze in het dagelijks leven te verduren hebben. Het is niet alleen in het westen zo dat je constant op een subtiele wijze op je huidskleur of herkomst gewezen wordt. Over de hele wereld leeft dit probleem. “Je deugt pas als je een lichtere huidskleur hebt”. De mens schijnt behoefte te hebben aan dit onderscheid.
  Ook de zelfbewuste neger moet hieraan geloven. Ik heb mijn hele jeugd moeten aanhoren dat de neger door God vervloekt is en nergens voor deugd. Gelukkig kreeg ik van mijn vader mee dat niet je huidskleur bepaald wie je bent, maar de prestaties die levert. Racisme is er altijd al geweest en zal er ook blijven. Zolang er sukkels op deze wereld zijn die op basis van hun superioriteitswaan en persoonlijke frustratie de ander duidelijk wil maken dat hij of zij op grond van zijn uiterlijk niet deugd zal dit probleem blijven bestaan. Van belang is dat je als mens, niemand aan je waardigheid laat komen. Dat anderen discrimineren en racistisch zijn moet en mag ik niet tot mijn probleem maken. Net als alle andere mensen ben ik als neger op deze wereld om hier te zijn en daar zal niemand wat aan veranderen. Ik ben mij er van bewust dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar een grote stap naar het zelfbewustwordingsproces is het afzweren van het Christendom dat als een zware last op de zwartecultuur rust. Het Christendom is het laatste stukje straf dat we van de “witte slavenmeester” hebben meegekregen en als gehoorzame slaven blijven we dit met ons mee zeulen.
  Geloof in je zelf.


  Maak melding
 11. het klueren ding is niet alleen een zwart of creools ding of zwart amerikaans ding als ik het zo mag noemen.hier waar ik woont heb ik een heleboel vrienden en kennisen van india en die hebben my gezegd dat het veel erger is in india dan by voorbeeld in amerika of suriname.naar hun zeggen indiase vrouwen worden door hun ouders geleerd om naar de lichtere huidskluer uit te kijken en alleen met die te trouwen.ik denk dat dit een globaal fenomeen is.maar dan blanken gaan toch ook in de zon zitten branden.ik hoor niemand iets daarvan zeggen.


  Maak melding
 12. Nou als we de zaak nu even omdraaien.
  Hoeveel blanken zouden niet zwart willen zijn, want de zwarte mannen en vrouwen hebben veel pluspunten.
  Hebben vaak volgens de blanken een mooier figuur, mooiere tanden en hun huid blijft langer strak.
  En hoeveel blanke mannen zouden geen zwarte man willen zijn, want die hebben toch vanwege de kleur, bouw veel meer sexappeal!!!!
  En is het niet vanwege hun prestaties op het erotische vlak dat men vol afgunst daarnaar kijkt. Kortom ik denk vaak dat de blanke die de donkere bejegend als minderwaardig, zichzelf als minderwaardig ervaart om op die manier toch te willen heersen en niet toe tegeven aan zijn eigen tekortkomingen, zich dus bedreigd voelt.
  Dus als men zichzelf neemt zoals die is en dit vol trots accepteert zouden wij het ons veel makkelijker maken in deze wereld.Want je kunt niet kiezen waar je geboren wordt, maar een ding kan je wel kiezen en dat is de keuze maken om trots te zijn op je afkomst met wat voor kleur dan ook.
  Kleur geeft juist sjeu in het leven.

  Julia

  roosila


  Maak melding
 13. Mijn zwarte broeders waarom zijn wij niet trots op uiterlijk en ons haar. Waarom zie ik in mijn omgeving geen enkele negerin met kroeshaar? Ze hebben altijd van die lelijke vlechtjes of ze hebben dat neppe stijlhaar aan hun eigen haar geflanst. Sommigen negerinnen blonderen hun haar dat is toch diep triest geen trots en zelfrespect.
  Kijk maar onze indianen, javanen, hindoestanen ze hebben mooi haar en en mooie kleur ze hebben hun trots.
  waar wij niet aan kunnen tippen. Maar wij hebben ook onze schoonheden. Kijk maar in Amerika naar M.Jackson dit is toch een verschrikking voor onze zwarte ras en kijk maar diana ros enz.
  Kijk maar naar de gezusters Wiliams een heeft blond haar en een heeft van die lelijke vlechtjes met kraaltjes.
  Bij negers/negerinnen zie altijd dat ze iets neps dragen iets wat niet puur natuur is en dat vind ik zo jammer. Het ergste vind ik als ik op een voetbalveld een neger zie met blond haar mensen dit is toch zo vernederend.

  Pronken met andersmans veren.
  Redi Musi


  Maak melding
 14. Ja, wat zal ik hierop zeggen.
  Ik denk dat veel bepaald wordt door onze omgeving, hoe die reageerd op wit en zwart als ik het zo mag zeggen en hoe wij daar persoonlijk mee omgaan. Laten we het gebeuren of accepteren we het niet.
  Zelf in Suriname van vandaag reageert men anders op wit dan op zwart. In winkels, als je naar kantoren gaat, op de markt, in het ziekenhuis, etc etc etc noem maar op.
  Degene die het ontkennen “dromen”.
  We worden dood gegooid met stereotypen over zwart(slecht, struggle, achterstelling, lui) en wit (goed, deuren gaan open, voordeel van de twijfel, vooruitstrevend).
  Er is niet zo lang geleden een film in Amerika uitgekomen over dit soort vooroordelen. Ik kan even niet op de titel komen een steengoede weergave van hoe het in het dagelijkse leven gaat in Amerika en geloof me het verschilt niet veel van de rest van de wereld want Amerika is zeker in Suriname het grote voorbeeld.
  Zelf maak ik het als blanke sranangman regelmatig mee hoe dat werkt, anderen worden vaak direct aan hun lot overgelaten als je ergens binnenkomt. Het opvallendste wat ik ooit heb meegemaakt was toen ik een vriend die niet over vervoer beschikte naar verschillende sollicitatie afspraken bracht. Ik ging ieder keer met hem mee het betreffende pand in. Hij was gekleed in maatpak, was duidelijk niet blank en ik liep er normaal bij. Die dag werd ik 5x ( alle sollicitaties) aangesproken door de receptiemedewerker(ster) van de verschillende bedrijven of ik ergens mee geholpen kon worden, terwijl die blakamang in maatpak naast me liep.
  2x zei ik dat men zich vergist had, maar de daarop volgende malen zei ik wijzend naar mijn mati: ” neen mijn chauffeur heeft een sollicitatie gesprek” vervolgens ” neen mijn butler is niet meer tevreden met zijn huidige baan en heeft hier een sollicitatie gesprek” en vervolgens zei tegen mijn vriend zonder de vraag te beantwoorden die mij gesteld werd ” Meneer,ik wacht wel in de auto op U”.

  Ik denk dat hetgeen in het artikel wordt omschreven gebeurt met mensen die geen ruggegraad hebben. Mensen die grootgebracht zijn in een milieu waarin onderdanig en overdreven vriendelijk werd gedaan tegen alles en iedereen die blank was/is (lees suriname, ontken het maar……..)
  Is dat een overblijfstel van de slaventijd/blanke overheersing. Ik denk het wel maar dan gebruikt als struisvogelpolitie om niet jezelf te confronteren met dit vraagstuk en lekker mee te gaan met de flow.
  Brokobaka


  Maak melding
 15. Redi Musi,

  Ik constateer bij zwarte kappers helaas nog steeds geen specialisme in kroeshaar.
  Wat je daar ziet men is gespecialiseerd in ontkroezen, straighten, vlechtjes, blonderen,
  pruiken passen enz.
  Waarom dan de naam blackhair styling?

  kankantrie


  Maak melding
 16. Beste kondremans,

  Helaas komt het gezeur over kleur ook in onze familie voor. Ik heb een prachtige gemeleerde familie, alle kleuren van blank tot zwart en alle tinten bruin zijn vertegenwoordigd. Ook alle soorten haar, kroes, kaboegroe wirie, golf, krul en glad. Ik roep altijd dat mijn familie representatief is voor het surinaamse volk en ik ben trots op alle familieleden.

  Maar de erfenis van de slavernij is ook in onze familie te merken. Zodra er een kindje geboren wordt, wordt er meteen naar de kleur gekeken. Al tijdens de zwangerschap wordt er maandenlang gespeculeerd over de huidskleur van de baby.”Misschien lijkt hij op zijn moeder. Als hij op zijn vader lijkt, gaat hij bruin zijn hoor. Liever lijkt hij niet op zijn oma, want dan gaat hij echt donker zijn”. Zodra de baby er is, wordt er constant commentaar geleverd over kleur en haar, want de baby moet “goed” haar hebben.

  Over dit fenomeen heb ik me van kind af aan verbaasd. Als kind had ik al gauw in de gaten dat ik mijn moeder (lichte huid) het meest kon kwetsen door haar een negerin te noemen. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik dat vaak naar haar geroepen heb tijdens ruzies. Ik werd altijd vergeleken met mijn zusje, dat een veel lichtere huid heeft dan ik. Ik ging altijd zwemmen op het heetst van de dag en liep nooit met een parasol en bracht daarmee mijn oma tot wanhoop. Ze riep altijd: “kijk hoe je eruit ziet, zo zwart, je lijkt wel een landarbeider”.

  We zijn nu 40 jaar verder, je zou denken dat er veel veranderd zou zijn. Jammer genoeg is dat niet zo. Het gezeur over huidskleur en haar is nog steeds actueel. Wat we zelf eraan kunnen doen, is onze kinderen leren dat het uiterlijk niet belangrijk is. Wat ze van buiten horen (inclusief familie), daar hebben we niet zoveel invloed op, maar als we ervoor zorgen dat onze kinderen zelfvertrouwen hebben en stevig in hun schoenen staan, en zelf niet over huidskleur en haar praten met hen, dan houdt dit hopelijk over enkele jaren op.

  Ik wil trouwens wel iets zeggen over het verven van ons haar. Wij vrouwen verven ons haar niet omdat we blank willen overkomen, maar gewoon omdat we eens een keertje iets anders willen. Je draagt toch ook niet steeds dezelfde kleren?
  En door ons haar te relaxen, wordt het leven wel een stuk makkelijker. Kroes haar kammen en verzorgen neemt veel meer tijd. Vandaar dat veel vrouwen hun haar glad maken.

  Groetjes,

  Mei


  Maak melding
 17. Mei,
  ik heb een creoolse vrouw en we hebben een prachtige dochter mooie kleurenschakering en full stijlhaar. Maar als we op verjaardagen zijn of op feestjes wordt ik heel vaak gevraagd door de familie van mij vrouw haar nichtjes en tantes “wanneer gaan we een keer lekker stappen in de hoop dat ik ook zoo een mooie dochter krijg met dat goddelijke stijlhaar”. Ik wordt de hele avond mee geconfronteerd. Ook door andere familieleden. Ik heb een hele grote blaka eye op mijn dochter haar kleding gespeld maar toch die ogrie eye gaat er dwars doorheen.

  Wat moet ik doen moet ik een avondje gaan stappen met die en de volgende met die andere. maar dan krijg je toch inteelt.

  Akshay


  Maak melding
 18. Mei met alle respect mie goodoe.
  Ik draag ook niet elke dag dezelfde kleren maar mijn uitlook is wel hetzelfde en dat is toch wel effe iets anders.
  Nogmaal geen verwijt of denigratie.
  Maar enkel een aanvulling.
  tang boeng

  kankantrie


  Maak melding
 19. Ben ik even blij dat ik in mijn familie dit gezeik over huidskleur of soort haar nooit heb gehad ondanks de kleurschakeringen.
  Waar hebben wij het over?!
  Ik vind het een trieste aangelegenheid dat zoiets überhaupt onderwerp is van gesprek (en dat binnen een familie). Jouw familie kan jij niet kiezen, jouw vrienden wel.


  Maak melding
 20. Get a life,

  Betreft onderwerp van gesprek.

  Het bovenste (onderwerp) artikel is op de website van waterkant geplaatst om te reageren. Want onderaan zie je reacties. Dat is democratie. Dien je klacht dan bij waterkant omtrent het plaatsen van zo een artikel.
  kennelijk voel je je erg aangeproken ontrent dit artikel. Want het stinkt naar waarheid.

  Bhosarcaper (boskapper)


  Maak melding
 21. Get a life als we steeds maar over 1 onderwerp zouden discussieren zou het forum niet te zaai worden. 2 weken na de watersnoodramp nog steeds daaarover praten.
  Denkt toch na het leven gaat door.
  Daarom is deze website zo leuk en divers.
  Alle onderwerpen zijn leuk, politiek, economisch, sport, lifesyle, muziek, natuur enz.

  Boerkehol


  Maak melding
 22. Julia heeft de zwarte man gezien hun bouw veel meer sexappeal.

  Helaas komen ze 1 belangrijk gen tekort in hun lichaam en dat is workappeal.
  Zie somaliers en massai die hebben ook een sexappeal.

  gharkehol


  Maak melding
 23. Beste meneer Clark,

  Ik wilde al lang reageren op uw schrijven over het onderwerp HUIDSKLEUR en BLEEKMIDDELEN, maar tijdgebrek.
  Velen zullen als zij dit lezen wat ik nu ga schrijven mij flink van langs geven, maar het moet van mijn hart.

  Laat mij eerst aan iedereen duidelijk maken dat: EEN ZWARTE een ZWARTE blijft. EEN WITTE een WITTE blijft ondanks veel blekingsmiddel of bruiningsmiddelgebruik.
  Ik wil dhr Clark vragen waarom de WITTE VROUW niet zo wordt aangevallen als zij haar bruiningsmiddelen gebruikt. Waarom worden Zwarten bekritiseerd als zij blekingsmiddelen gebruiken om hun te verfraaien. Het is dus hetzelfde wat de Witte vrouw ook doet met haar bruiningscreme om zich te verfraaien, alleen heeft zij nooit kritiek van haar OMGEVING – MEDIA of VRIENDEN.Bruiningscreme is in de ogen van de WITTE vrouw een vorm van BETER en mooier uitzien. Haar MAKE-UP vindt zij er beter uit zien in een gebruinde gezicht. Wij zwarten klagen toch ook niet naar haar toe en haar erop wijzen dat zij WIT moet blijven en tevreden moet zijn met haar WITTE BAST. Begrijp één ding goed, zij zal nooit bruin worden, zij is een WITTE en dat blijft zij ook en dat weet zij ook, ik denk dat dat het verschil maakt met haar zwarte collega’s. Die weten namelijk niet dat de blekingsmiddelen bedoelt zijn als verzorgingsmiddel om a. het probleem dat bij veel donkerhuidigen voorkomt,bv als je een puistje openkrabt er na een paar dagen van genezing er een donkerder plek ontstaat. Je kunt het bv opbleken met die creme. b Je kunt die creme ook na het douchen of baden één of twee keer in de week over je body smeren om EGAAL je bruine of zwarte huidskleur te verfraaien. WITTE mensen gebruiken deze soorten aan cremes ook en voornamelijk OUDERE WITTE VROUWEN ( pigmentvlekken op hun handen – nek en soms schouders) bij de drogisterijen heet dat FADECREME of cremes van soms dure merken op basis van Zuren.Alleen hoor je de WITTE er niet over praten. Wat mij HEEEEEEEEL erg stoort meneer Akkoord is: Telkens als wij zwarten ons willen verfraaien of herdefiniéren heb je ALTIJD dat GEZEIK van de WITTE kant en wat OOOOOO, ZOOOOOO ERG IS het GEZEIK van EIGEN mensen.U geeft ook aan dat vooral Afrikanen deze blekingsmiddelen ( zwaar) gebruiken en er in het gezicht VLKEKKEN ontstaan en de oorpartij er zwart bij afsteekt. Cremes op basis van hydrogynic kunnen zelfs gevaarlijk zijn bij het dagelijks gebruik en dan met name KILO’S ervan om maar lichter te lijken. Deze Afrikanen zijn OERDOM, want ze weten niet dat zij ondanks het gebruik van deze creme zij toch zwart blijven. De cremes moet je zien om je eigen kleur te verfraaien,waardoor je make-up, je huid er KOPERACHTIG met een MOOIE glans erop gaat uitzien. Vele Witte vrouwen zij er STINKEND jaloers op. Ik kan er over meepraten, want de creme houdt je huid bij zeer hoge leeftijd goed strak.WEinig tot geen plooien en dat kan de WITTE VROUW niet uitstaan.Het zal nooit worden gezegd, want ZWARTEN mogen zich niet VERFRAAIEN. Het is net zo met de NEGERZOEN: er werd/ word van allerlei argumenten naar voren gebracht om maar BESTAANDE wetten INTACT te houden.Wanneer gaat de ZWARTE dat inzien of door hebben. Ik schaam mij niet dat ik die creme ook gebruik en ik laat hem uit Amerika halen,want dan ben je een stuk zekerder dat het goed spul is. Een paar jaar terug was er een Duitse fabrikant die blekingsmiddelen voor de donkere vrouw op de markt bracht,het bleek achteraf dat het middel je nog zwarter maakte. Dus mensen je ziet hoe er geprobeerd wordt om ZWARTVOLK in zijn VERDOMHOEKJE te laten en wij gaan met hun Onzin hierin mee.Vrouwen moeten bij het kopen van zulke produkten goed uitkijken of het product in amerika is gefabriceerd. LINKE JONGENS die er een slaatje uit willen slaan en ROTZOOI verkopen, bv WHITENING CREME advertenties in bladen als Privé en Story.

  Ook wil ik u er opwijzen dat het GODSGEKLAAG over KROESHAAR weer zo,n verschijnsel van ZWARTEN is, om zogenaamd GLAD HAAR te hebben omdat hij/zij er niet mee tevreden is. ONZIN,ONZIN en nogmaals ONZIN. In de periode van de FLOWER POWER en in AMERIKA toen zwarten hun rechten bevochten had je vrouwen zoals ANGELA DAVIS,ARETHA FRANKLIN die hun Afro-kapsel met TROTS droegen. Er waren zelfs WITTEN die Afro-pruiken droegen in de showbisness.Denk aan DUSTY SPRINGFIELD.Allemaal nageaapt van de Zwarten.

  Hetzelfde zie je nu weer gebeuren met het Nephaar.Die kun je in allerlei kleuren krijgen. Verbaas je niet als je die prachtige blondines op de TV ziet met een DOS haar allemaal om zich te verfraaien,maar geen hond die er over ZEIKT. Als zwarten kunsthaar draagt dan is dit alleen maar beledigend. Het haren vlechten was vroeger alleen maar voorbehouden aan zwarte vrouwen, nu loopt bijna elke ras ermee, en niet te spreken over SHOWBISS mensen. Maar als Zwarten er mee rondlopen dan wordt er weer flink GEZEIKT. Zwarten brengen en ontwikkelen tenminste produkten en zijn TRENDSETTERS. Eerst worden we uitgelachen en als het SUCCES daar is dan wil een ieder een graantje meepikken.Je haar straihgten is voor vooral werkende vrouwen een verademing. Kroeshaar is PRACHTIG maar erg bewerkelijk.Ik ben het met u eens dat vele zwarten hun kleur en haar vreselijk vinden, maar geloof u mij het is allemaal op onwetendheid gebasseerd. In Suri is het nog van belang en daarom blijven die mensen daar zo achterlijk, omdat alles op het uiterlijk is gebasseerd. In de Westerse wereld is KENNIS-MACHT en MONEY waar het om draait. Kijk maar naar onze zwarte voetballers, ze kunnen zo zwart zijn als de nacht, maar de DOMSTE BLONDJE MET GEEN TOT WEINIG SCHOLING rent achter ze aan. WHYYYYYYYYYY. Het verschijnsel van DOGLAS,JAVANEN,HINDOES met hun glad haar is weer zoiets,volgens deze groepen worden ze benijdt om hun sluike haardos. Weer speelt het uiterlijk een rol bij deze groep en ze worden zelfs door hun families gepusht niet met creolen te trouwen, tenzij het geen MILJONAIRS zijn.In Nederland en het WESTEN heeft menige ZWARTE van welke ras ook de ogen geopend. If you are in Amerika and your skin is dark you are a black indian/african or aziatic people. How SAD dat deze rassen niets willen weten over hun kleur en scharrelen zich achter de rug van de WITTE MAN,want zeggen zij de witte man ziet ons niet als zwart. Een Japanner en Indische mensen worden ook tot indo-europe gezien en waarom MONEY-MONEY-MONEY en Het zaken doen moet je toch een beetje kunnen HUICHELEN.Ik wil nu eindigen en nogmaals benadrukken dat WIT -WIT blijft en ZWART-ZWART blijft en GEEL- GEEL blijft en BRUIN- BRUIN en ROOD- ROOD blijft ondanks alles wat we doen om de WITTE en andere kleuren te benaderen.Onder de lichtgepigmenteerden zijn er ook die DOODSBANG zijn om nog bruiner te worden, tegen die groepen zou ik willen zeggen, als je zo bang bent volg MICHEL JACKSON,want die heeft ons zwarte ras echt voor SCHUT GEZET.Hij is nu WIT, maar word nogsteeds als BLACK gezien. Wat dat betreft geef mij OPHRA WINFREY, zij gebruikt ook blekingscreme voor onder haar make-up en na het baden en dan met mate. Ze zegt: BUT I AM STILL BLACK, and a SUCCES POWERFULL WOMAN. THANK YOU OPHRA FOR OPEN MANY BLACKS THERE EYES.


  Maak melding
 24. beste farahdiba

  aangezien anno 2006, wit wereldwijd nog steeds het schoonheidsideaal is. Ophra´s beweringen tenspijt. is er voor mij een wezenlijk vershil tussen iemand die zijn huid bleekt met ziekmakende chemicalien en iemand die in de zon gaat liggen en zich op natuurlijke wijze laat kleuren.
  De beeldvorming over de zwarte mens is nog steeds te negatief om dit aan elkaar gelijk te stellen. we zijn allemaal opgegroeid met schoonheidsideaal van de witte mens. Je kunt je dus afvragen hoe onschuldig het is dit ideaal na te streven. Uitzonderingen zijn er altijd. en misschien bent u een van de uitzonderingen. Bij het gros ligt volgens mij een diep gewortelde minderwaardigheids complex over hun donkere huid te grondslag aan het feit dat ze hun gezondheid in de waagschaal stellen.
  Het artikel gaat niet slechts over het bleken van de huid, maar vooral over heit feid dat men zielkmakende middelen gebruikt om dit te bewerkstelligen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat ook in haar relaxer chemische middelen zitten die slecht zijn voor de gezondheid van de gebruiker.
  Wie ondanks deze kennis toch dit soort middelen gebruikt, heeft toch een groot probleem.

  clark accord


  Maak melding
 25. ja what ever
  waar discuseren jullie over?
  ik ben zelf licht gekleurt en ik vind donker kleur mooi,maar tog mensen moeten zelf weten wat ze willen! als een blanke onder de zonne bank gaat zeggen ze tog ook nix mang doe niet alsof ut jouw huid is!! get a life of your own


  Maak melding
 26. elke kleur is uniek 😉 waarom zou de blanke kleur de zogenaamde ‘normale’ kleur zijn.
  echt niet.
  ik ben zelf een bruine meid, die trots is op haar kleur. gemengd uit witte moeder en zwarte vader.
  alle mensen zijn gelijk! geen onderscheid!
  als er op de hele wereld maar 1 kleur zou zijn, zou het hier wel hele saaie boel worden:P
  discriminatie is alleen maar pijnlijk. laat een ander zoals ie is.

  groetjes,

  T.M


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES