vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandOverstroming ontwricht leven in Boven-Suriname

Overstroming ontwricht leven in Boven-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/BOVEN-SURINAME, 8 mei – In tientallen dorpen aan de Boven-Suriname is het maatschappelijk leven ontwricht door overstroming. Honderden zijn dakloos en voedselvoorraden zijn aangetast. Slagregens hebben de Surinamerivier buiten zijn oevers gejaagd, waardoor huizen, scholen, poliklinieken en energiecentrales onder water zijn geraakt.

Ook toeristenoorden in het natuurrijke gebied zijn onder water verdwenen. Er is nog geen hulp op gang gekomen. Wel heeft onder meer parlementariër Ronny Brunswijk van coalitiepartner A Combinatie zich plaatselijk georiënteerd, evenals een delegatie van het Rode Kruis. “De regering is in beraad, we weten nog niet hoe groot de schade is”, zegt minister Felisi van Regionale Ontwikkeling.

Suriname beschikt niet over een rampenplan en een gerichte aanpak moet ad hoc gepland worden. Het is de eerste maal dat een ramp van dergelijke omvang het Boven-Surinamegebied treft, dat bewoond wordt door Saramaccaner-marrons. “Op deze schaal is het groter dan wat wij op zouden kunnen brengen aan hulpverlening”, zegt Rode Kruis-vertegenwoordiger Melvin Tjon Sie Fat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

52 REACTIES
 1. Dit is de eerste grote waarschuwing aan de huidige corrupte regering,die uitverkoop houd.Het oerwoud wordt leeggeroofd,zonder dat er een plan is voor nieuwe aanplant,straks zijn er geen bomen meer in het binneland om het regenwater te reguleren,want die grote hout consessie’s(Bruynzeel),die goud consessie’s(Rosebel),vernietigen ons o zo geliefde binneland.De regering en haar ambtenaren,verdienen eraan en de binnelandse bewoners,verzuipen letterlijk aan deze ellende.Iedereen zag deze ramp aankomen,behalve de regering;nu pas gaan ze vergaderen over hoe verder.Als de kalf bijna verdronken is wil men gaan vergaderen om de beerput te gaan dempen,want de regering had in eerste instantie,alleen dollar tekens in hun ogen.Ze zaten maar handen-wrijvend achter de kassa in Paramaribo.Maar ja ieder volk krijgt de regering die het verdient!


  Maak melding
 2. Dit is heel erg. Mama Sranan e warskow’ unu fu no mek’ grap nanga en gron (ondoordachte uitverkoop van haar bodemschatten.
  Ook Suriname heeft nu met een echte natuurramp te maken. Weer een bewijs dat Gado dray en baka dyi Sranan.

  Mijn diepe medeleven aan onze binnenlandse bewoners en ik hoop dat alles tot een goed einde komt.
  We hadden nu al internationale hulp hebben moeten inroepen want zoals vaak kunnen we het niet aan in Sur. Nu oas gaat men denken aan wat te doen. Schande!
  Ik wil ook meegeven dat het al langer dan 15 jaar geleden is dat de SLM ramp heeft plaatsgevonden en nu na al die tijd is er geen rampenplan. Hoe lang moet dit opzetten nog duren?

  Wat ik ook nog wel wil benadrukken is dat Sur. kan bidden van nu tot in eeuwigheid tot God, ma solanga wan sma ati blaka fu sundu Gado no’o arki. Zolang je maar op een persoon boos bent en bidt, zal God niet naar je luisteren. Ik wil dan slechts zeggen aan de leider van het land laat hij goed kijken in zijn hart naar zijn relatie met anderen en ik denk dan aan bepaalde andere politici.
  Krin yu ati en dan pas Gado o arki yu.

  God bless Suriname!


  Maak melding
 3. Ik snap eerlijk gezegd niet hoe het mogelijk is dat het Binnenland van Suriname door een week-endje regen onder water kan raken, al eeuwenlang regent het hier elk jaar zwaar. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat men door de ongebreidelde goudwinning en houtkap het bos zo heeft vernietigd dat het natuurlijk evenwicht in het gebied is verstoord. Ik zou zeggen: de mensen die boos zijn op Allendy, dat hij bedenkingen heeft op het verlenen van een concessie aan de Chinezen om nog meer bos te kappen in het Marowijne gebied, moeten ook even bij deze ramp (het begin) stilstaan.


  Maak melding
 4. ik ben eens met de mensen die zeggen dat wij surinamers,en vooral de regering hier een les moeten leren het aldoor kappen van de natuurschoon en nog iets laat die zogenaamde miniesters hun dure auto verkopen dan heeft suriname tog 150,000 us dollar om te besteden aan deze mensen het is tog niet te geloven dat amafo nog maar pas miniester is en dat nog niets tastbaar heeft gedaan in suriname dat die mensen in zulke dure auto,s rondrijden ik met de dag teleurgesteld door deze regering echtwaar


  Maak melding
 5. Helemaal eens ex-men en patricia! En bovendien wil ik dit nog erbij toevoegen: Natuurlijk is iedere surinamer trots op zijn land maar denk a torie: als wij getroffen worden door dit soort rampen dan zijn wij ook gelijk alles verloren met de gevolgen van dien. En aan alle surinamers laat het verleden achterwege en denk aan de toekomst.Het binnenland is van de weggelopen slaven en dat wordt nu door de regering vergeten en ik zeg je de meeste van ze zijn domme idioten die niets weten over politiek !
  A tang so


  Maak melding
 6. Kolibrie,

  Het binnenland van Suriname is niet alleen van de weggelopen slaven. Het is van iedereen in Suriname en vooral nog van mijn voorouders, de INDIANEN, die daar al eeuwen op een vredelievende manier wonen, in harmonie met de NATUUR.

  Indiaan


  Maak melding
 7. Jammer dat de regering niets doet in het binnenland,want je moet een rampenplan al
  klaar liggen mocht er iets gebeuren.Die gasten die aan de macht komen vullen alleen
  maar hun zakken.Of het wijdenbosch of bouta
  of venne ze zijn allemaal schurken.
  ruud.


  Maak melding
 8. Geen paniek voetbal spelen, door weersomstandigheden is er meer regenwater door god naar beneden gegooid in suriname, dus de binnenlandse gebieden heeft meer m2 ontvangen, en daardoor zijn de rivieren hoger komen te liggen, en het water heeft tijd nodig om af gevoerd te worden,,,.dus als je een hut bouw, langs de river dan moet je eerst het 1 meter of meer verhogen, ingeval van water stijging, kijk als volgend jaar het zelfde gebeurd, dan is er sprake van klimaats veranderingen als El Ninjo.. bovendien zijn de rivieren in het binnenland heel ondiep komen te liggen, doordat zandophoping toeneemt door de tijd.


  Maak melding
 9. Vraag mij af welke dorpen onder water staan? Ben in april diverse keren in het binnenland geweest.Het binnenland is onvoorstelbaar mooi en ook grillig.De Marons hebben hun leven lang gevochten voor hun bestaan en moeten dat nog. Het is indrukwekkend te zien met welk een moed zij leven en overleven in het binnenland.Ook zag ik particulier initiatief om touristen te ontvangen en bekend te maken met het prachtige binneland. Ook nu ben ik er bang voor dat zij(de Marons) alles weer zelf moeten opknappen. Of zijn er buiten de regering nog rijke Surinamers die wat voor het binnenland kunnen en willen doen?Welke Surinamers kunnen hulp verlenen?Volgens mij heeft bijna iedereen het zwaar in Suriname en zijn er in absolute eenheden te weinig arbeidskrachten en kapitaal om problemen als deze aan te kunnen.
  Ik ben vol van verdriet en zorg.Het is te hopen dat ook in Suriname de sterkste schouders de zwaarste lasten willen gaan dragen.Machteloos zie ik toe.


  Maak melding
 10. De tijd van God is aangebroken,de arrogante leider.die moet nu zijn mond openen,al zal hij nu voor vergevenis vragen.Gado no sa arki en(g)
  hij denkt alleeeen aan zichzelf de rest mag stikken.ze blijven de schaten van het binnenland verkopen,Mama Aisa tak te dja no moro fara mi kon weri fu den kruktu sa we du fu a fasi fa we liebi tapu mi doti.un tapu fu seri mi.mi atibron e kari tuna gi unu mi sa sorgu fu kibri den bun wan. mies Akoeba


  Maak melding
 11. Zo mensen, het is tijd om wakker te worden. De wereld is aan het veranderen, en ook Suriname zal niet bespaard blijven.
  Recente voorbeelden zijn te noemen, zie Tsunamie in Azië, de smelting van de Noordpool enz. Dit zijn tekenen dat je ruim van te voren moet nadenken hoe met dergelijke rampen om te gaan.
  Het wordt nu tijd om de bewoners te beschermen tegen droge voeten en veiligheid tegen wateroverlast. Wat mij betreft mogen er rivierverruimende maatregelen genomen worden of dijkdoorgravingen. Eveneens kunnen er maatregelen genomen worden dat mensen niet zo dicht langs de oever wonen.
  Kortom er is werk aan de winkel om na te denken hoe hiermee in de toekomst om te gaan.

  SZ


  Maak melding
 12. STUWMEER/BROKOPONDODAM is grootste boosdoener,waardoor het regenwater blijft liggen.Afvoer van de watermassa raakt verstopt.Het probleem ligt dus in het ver verleden.Toen was er een dorp onderwater gebracht,toch??Toen werd ergeprotesteerd,maar niets hielp.De witte energie (stuwdam),kaste wat het kost moet komen!aan de bewuste bewoners van Pokigron:eis schadeclaim aan de beheerder van de BROKOPONDO-CENTRALE! VEEL SUCCES!!


  Maak melding
 13. Allemaal leuk en aardig hoor beste mensen, maar soms moet je de natuur een handje helpen. Surinamers schreeuwen decenia lang dat er nooit rampen gebeuren in suriname of dat suriname tot een van de 17 rijkste landen ter wereld behoort. En intussen doen we niks, immers ooit zijn er ergens in de wereld manna en kwakkels uit de lucht gevallen om hongersnood te bestrijden. Dus waarom zal je je in een land met een hoog-probleem-oplossend-vermogen druk maken. No spang toch?
  Als je iets uit de natuur neemt, moet je weer iets daarvoor in de plaats zetten. Surinamers denken alleen maar aan ontginning door anderen en zelf de vruchten ervan plukken. Maar afwatering, dijkenbouw, waterbeheersing ho maar. Daar zal nederland of de eeg maar voor moeten zorgen tog? En als het berejong dood is blaast men er adem in. Suriname opgepast. Dit is een vingerwijzing van boven. Let’s pray


  Maak melding
 14. We leven nu in de 21ste eeuw waar heel heel rampen en catastrofen van pas zullen komen. kijk maar naar de aanslagen en Tsunami en de orkanen. Er moet gewoon dagen van te voren een voorspelling gemaakt worden van de weersomstandigheden in suriname.!!!! Zodat de mensen op de hoogte zijn van allerlei omstandigheden.


  Maak melding
 15. Ik vind dat de regering iets moet doen niet alleen’ haar eigen zak vullen .? er zijn zoveel mensen dakloos, geen voedesel?
  nou andere landen gaan niet lang kunnen ondersteunen, de regering van SURINAME moet ook wat er aan gaan doen.
  Ik vind het erg dat mense er aan leiden ,er zijn tientallen kinderen die er aan leiden ook .Er moet echt iets gedaan worden…
  De regering moet niet op andere landen wachten tot zij iets doen. hij moet ook eraan werken.
  Tot zo ver was mijn mening over de overstroming. ik zal blyfen volgen.


  Maak melding
 16. Het binnenland van Suriname is niet alleen van de weggelopen slaven, maar vooral van de Indianen, die de oorspronkelijke bewoners zijn. Het is erg dat een gedeelte van het binnenland is overstroomd.


  Maak melding
 17. god bless suriname?

  Op god kun je niet wachten, geef gewoon toe dat na de onafhankelijkheid suriname in de stront is geraakt en zal blijven zitten,want over politiek in Suriname kun je niet spreken. er staat de ‘regering’ is in beraad .. geld en steun moet je uitrekken om de ondergelopen mensen te redden.. Su heeft toch 175 miljoen van holland gehad? misschien kun je daarmee de bevolking redden, of kopen de politici daar liever een mooie brandje waggie van ? God bless , big up youre ches.


  Maak melding
 18. Ik vind het onzin om te beginnen door te zeggen, de eerste waarschuwing aan de corrupte regering.Geen enkel land met zijn regering, corrupt of niet, is opgewassen tegen een natuurramp.Ook in de meest welvarendste landen met een niet corrupte regering aan het hoofd gebeuren dit soort rampen.Ook in Nederland komen dit soort overstromingen jaarlijks voor.Er is soms weinig aan te doen.Het enige wat het surinaamse volk tesamen met zijn regering moet doen is zorgen voor nood opvang en hulp.Denken aan de rijken in Suriname die alleen maar aan zichzelve denken.De handen in een slaan dat is de beste oplossing bij dit soort rampen.

  G.Warring


  Maak melding
 19. Beste surinamers en vrienden van suriname over de rest van de wereld,
  laten wij de koppen bij elkaar steken en helpen waar dat nodig is. een inzamelings actie en een organisatie die alles in goede banen leidt. Nederland heeft de kennis over watersnood en zijn de beste op dat gebied. zelfs amerika kwam na Catharine kijken naar de delta werken.
  laten we elkaar niet de schuld geven over het verleden. wat gebeurd is is gebeurt. naar de toekomst kijken en helpen dat is wat de mensen nodig hebben.


  Maak melding
 20. Beste mensen,

  ik denk dat nu de tijd is aangebroken om te laten zien wat de surinaamse gemeenschap hier in Nederland kan doen voor zijn mensen in het binnenland van Suriname. Hoe kleinschalig het is opgezet,we moeten SOLIDAIR zijn met de mensen daar.Zelf ben ik al begonnen bij kennissen en collega’s aan het werk te vragen ofdat zij ( mij ) hun suri collega willen steunen in het ophalen van gebruikte goederen en het laatste ( geld ) om over te maken en wel te verstaan gaat het om een klein bedrag van 2 euro per gevraagd persoon. Een klein gebaar kan grote betekenis hebben en krijgen. Zelf heb ik nog veel huiswaar dat door de STICHTING TAMARA gratis elk jaar wordt opgehaald.Stichting Tamara is op het internet te vinden.


  Maak melding
 21. Kolibrie, als ik het goed begrijp ben je zelf de domme idioot. wie heeft wel verstand van politiek? 26 jaar na onafhankelijkheid is er nog niks bereikt en yoen waren de binnenlandbewoners nog niet bij, dus. Een rampenplan hebben heet niks met politiek te maken.


  Maak melding
 22. Mijn medeleven gaat uit naar de binnenlandbewoners van boven Suriname. zij hebben de moed gehad om de slavennij te ontvluchten om zich vervolgens in de bos te vestigen en tegen de gevestigde orde te vechten.Ook hebben zij zich zonder verdere bemoeienis van de regering in leven weten te houden. Afgezien van dat hebben ze ook het binnenland gangbaar weten te houden voor onderandere de horde toeristen die zich daar begeven. Oké goed voor het land, vind ik prima, maar “What about Them”….

  Ricardo


  Maak melding
 23. Typisch weer het fenomeen dat iedereen met een theorie komt van de oorzaken. Dat is nu niet van belang!

  Feit is dat we individueel moeten bekijken wat uw bijdrage kan zijn aan onze mensen die getroffen zijn en van het een op het ander moment niks hebben.

  Stop met zeuren en onderneem actie!


  Maak melding
 24. Sorry, en even voor de duidelijkheid dit geldt niet voor http://www.waterkant.net en haar bezoekers. wie zijn land niet vergeet wordt niet vergeten. maar hoeveel politicus zullen deze teksten willen aanhoren. De “A Combinatie” misschien? Ach laat me niet lachen! “Time is Money, Remember?”

  vervolg van tekst.
  Ricardo


  Maak melding
 25. De regering in Suriname…. goed, Hoe kunnen wij de mensen in suriname helpen (zij die niet in suriname woonachtig zijn) Kent er iemand stichting in suriname die zich nu al bezighoudt met het getroffen gebied ? Wellicht dat ik via het bedrijfsleven één of andere actie zou kunnen opzetten.


  Maak melding
 26. ik vind dat het niet de tijd is om de vinger naar elkaar te wijzen
  laten wij de mensen zo snel mogelijk helpen
  al dat gelul ze weten het allemaal beter
  te vertellen ja
  de hand uit steken homaar
  iedereen weet dat coruptie overal ter wereld is
  ook in nederland
  ik stuur al jaren hulp goederen
  ik heb nog genoeg staan
  wie heeft de beschikking over een 40 foet
  container
  laten we wat doen
  0104151003/0616266030
  b.e.bastien voorzitter stichting 1/3 wereld


  Maak melding
 27. Ik ben t ook helemaal eens ex-men en patricia! Alleen zijn ze me voor geweest. Maar pae die weet niet waarover hij praat, we hoeven niet terug te gaan naar t verleden. die dam moest er komen; nooit eerder is er zoiets gebeurt en waaneer t nu gebeurt, dan is t de schuld van de dam. Pure nonsens. Feit is dat de regering allang een rampen plan had moet klaarliggen om de mensen uit de nood te helpen. Dat is nu het eccentiele wat er moet gebeuren. Maar deze regering die zit elke arme burger maar te beloven, maar er komt niets van terecht. Regering doe je huiswerk nu eindelijk, want anders kun je opstappen.


  Maak melding
 28. ik ben het eens met de vorige sprekers.
  We hebben een meteorolgische dienst.Wil deze regering me zeggen dat er niet van tevoren is gewaarschuwd, ik geloof dat niet
  Paramaribo is vaak onder water en ze doen niets, ik vraag me af hoe ze dit nu gaan aanpakken.De trenzen hier in de stad worden niet opgehaalD, ik vraag me af wat de minister van openbare wegen doet.Alle trenzen zijn zo voL.
  Ze moeten het buitenland inschakelen en niet koppig doen

  ik heb medelijden met de bewoners van het binnenland en ik bid voor ze

  wanneer het om het rijkdom in het binnenland gaat dan weten ze wel hoe ze het moeten verkopen aan buitenlanders.

  veel liefs marlene en Gods zegen


  Maak melding
 29. Beste mensen,

  Vanmiddag om 16.45 u kunt zal op de radio aandacht besteedt worden hieraan en kunt u uw mening geven over deze overstroming. Dat kan op Radio Fayalobi, ook via internet te ontvangen. http://www.radiofayalobi.nl stelling:

  Hoe heeft het zover kunnen komen?

  groeten,
  De Redactie

  telefoonnummer studio: 020-6953641


  Maak melding
 30. toen ik anderhalf jaar geleden na 19 jaar weer in Suriname was, overkwam mij een kultuurschok, die ik nog niet te boven ben, toen men mij uitlegde en wees wat er in het binnenland aan de gang was. Mij werd verteld dat de gouddeal met de VS/Can. over 50.000 kg per jaar een looptijd van 10 jaar heeft. En dat men daarna een nieuw kontract met Sme. wil afsluiten om op de volgende lokatie verder te gaan met het delven van goud. Die andere lokatie is het Brokopondo/ van Blommenstijen meer. Hiervoor zullen de VS weer z.g. enkele miljarden moeten investeren.
  Omdat het Brokopondomeer eerst leeg moet. Dit zal enkele jaren duren, vertelde mij een bij deze zaken betrokken ambtenaar/ingenieur.
  Terwijl de Chinezen 24 per dag/ 7 dgn. per week alle hout kappen. En de Shell alle Sur. olie van staatsolie koopt.
  Mijn terechte wantrouwen en vraag nu, is: Is er “misschien hier sprake van kwade opzet door het int. kapitaal die de hele wereld aan het verdelen is (olie Irak-Afghanistan-Uzuristan-Venezuela-Afrika- Sme., etc”?
  Of zie ik nu spoken, DIE ER WEL ZIJN?


  Maak melding
 31. Ik vind het een kwalijke zaak dat dit gebeurd,maar we hopen dat dit nieuwe fenomeen dat onze binnenlanden teistert niet meer zal voorkomen.Ik ben zelf een sarmaccaner geboren in het discrict brokopondo ( ganze)en we zullen ons best doen om wat hulp voor de mensen daar te sturen .maar a gron ma foe a boesi nanga a watra atie e bron ,want er is allen maar milieu vervuiling ik hoop dat alles weer goed komt met onze binnenland.Namens de Muziek groep the disciples (16,staka en easy soso lobie)Laten we het binnenland van suriname waarderen.


  Maak melding
 32. Zo is dat, lezers en sprekers hier>
  Suriname is voor wat betreft ‘natuur rampen’,
  vrij. Het is een feit dat mensen de natuur vernielen en vergeten dat de wij mens ook bij de natuur horot. Voor wat hoort wat zegt dan de natuur. Als wij mensen de natuur niet respecteren, respecteren wij geen leven, en ons zelf niet.Wij moeten niet doen als of maar ernaar handelen. Eerder is de afobakkadam aangehaald, dit is een van boosdoeners maar dan wel in die tijd.Dat is na de slavenij ook mens onterend geweest. Wij willen ons in suriname ook gaan ontwikkelen waardoor wij meegaan met de stroom. Maar is er ruimte in denkvermogen? Kijk om je heen en zie hoe wij met de mode meegaan, het moderniseren van alles en nog wat. Dat is natuurlijk mooi megenomen. Maar niet alles kan en daarin vergissen wij ons heel veel.Wij mensen verwijderen steeds verder van de natuur. Als wij dichter bij de natuur zouden blijven, zou het wellicht fijner leven worden op deze aarde.En laten wij ook niet vergeten dat het vandaag weer de bosland creolen zijn die zo weer lijden maar de indianen leven ook inhet binnenland. En voor wat de gemeenschap aan de andere kant betreft neem een voorbeeld aan coronie, daar brokkelt de kust ook af. “De” regering die voor onafhankelijkheid heeft gezorgd, zonder er bij na te denken, Suriname eerst te laten te stabiliseren, waar zij ze???Wat moet er met de toekomst van ons nageslacht?? Mesen, laat deze ramp een waarschuwing zijn, wees niet te hebberig in het leven!!!


  Maak melding
 33. Ik ben het eens met ex-men en Pratricia,

  Gaan de Surinaamse leider zich nu ook af vragen wat er illegaal in het binnenland gebeurd door de buitenlanders?
  Houtkap, goudzoekers, noem maar op. Ik vind het vreselijk voor de mensen die daar wonen. Hopelijk krijgen ze de nodige hulp waarom gevraagd wordt.
  Ik zal ook mijn steentje bijdragen.


  Maak melding
 34. Even schrikken,

  Het is schrikbarend, achteraf relativerend blijf ik positief en denk dat de getroffenen hoe moeilijk het is, dit weer te boven zullen komen. Bosneger weten altijd te overleven in eigen grondgebied. De grootste dreigende rampen zijn de indringers die uit zijn op hulpbronnen uit dat gebied. De samenleving was al lang ontwricht sinds lieden als ik de weg hebben gevonden naar de westerese maatschappij. Er is een onevenwicht onstaan in de samenhang mannen-vrouwen waardoor de gemeenschap zijn kracht heeft verloren. Geboren en voor een deel groot gebracht in het binnenland doet het even pijn om te zien. Als een echte saramaccaner leef ik ook mee.

  Bonjo


  Maak melding
 35. Tja;

  Wanneer ons land decennia lang wordt geregeerd door leeghoofden; wanneer deze leeghoofden sereieuze waarschuwingen in de wind slaan; wanneer zij eerder denken aan hun eigen zak(korte termijn) dan aan hun kleinkinderen( lange termijn); wanneer elke idioot president van ons land kan worden; wanneer opeenvolgende regeringen alaleen maar aan Paramaribo denken en de rest van het land laat stikken; wanneer de bevolking zich elke 4 jaar wederom in de luren laat leggen; wanneer de hoogmoed en arrogantie in Suriname heerst t.o.v. hun landgenoten buiten de grenzen; wanneer wij zo verdeeld zijn ( en worden gehouden ) door omhooggevallen figuren; wanneer de Schepper Suriname eens eindelijk wakker schudt uit haar zelfvoldaanheid( wij hebben nooit te maken met rampen etc.) , wanneer………..


  Maak melding
 36. Jullie allemaal zitten maar te kletsen, “het is the schuld van die, of die, of de regering.” Dit is een natuurramp, niemand kan voorspellen wanneer moeder natuur zal toeslaan. Het heeft niets te maken met ontbossen of mijnen of schatten wegdragen.
  “Moeder Natuur heeft bepaald!” Zelfs God kan niet helpen wanneer Moeder Natuur toeslaat. Oeng moest tekie nomo.


  Maak melding
 37. Bigi Odi Nanga Bawé:
  Téng na teng mie bing bari unnu, ma un no bing wan jéré! wie niet horen wil moet voelen. KAAIMANGRASI KAAIMANGGRASI UN GO LUL toch en nu moeten jullie er voor zorgen dat alles weer op de rails komen! maak geen grap
  met moeder natuur. ik heb het een paar keer al aangegeven,namelijk het delven van, (gutu).boxi, en ga zo maar door .
  Het kan ook anders,whe verstoor na proces in na binnenland. ga zo door dan zal je merken wat er gaat gebeuren.odi odi fu bawé soso lobi P:S ik hoop dat het goed komt met ons
  mie na SU :SU na mie mi é luku .


  Maak melding
 38. Ik vindt het heel erg dat er zo’n een natuurramp is gebeurd in onze Suriname.
  Ik leef mee met alle getroffene, en moge God hun alle moed en kracht geven.
  Groetje’s
  Sila.T


  Maak melding
 39. heej mensen.. ik had eigenlijk maar 1 vraagje… wat voor mij heel belangrijk is. Mijn zus zit sinds maandag (8 mei) in suriname. ze gaat stage lopen in Palumeu. Nou vind ik de informatie over al die overstromingen redelijk onduidelijk dus nu was mijn vraag of iemand misschien weet of palumeu ook tot de overstroomde gebieden hoort.. Ik zou graag wat meer zekerheid willen hebben omdat wij geen contact kunnen hebben met mijn zus. Er is daar namelijk geen enkele manier van communiceren met de buitenwereld mogelijk. Hopelijk kunnen jullie me iets meer vertellen.
  Groetjes Cynthia


  Maak melding
 40. Wij weten allen dat elke regering wereld wijd zn zakken vult.
  Misschien is het belangrijk dat wij ophouden met lullen over hoe slecht de regering is en hoe erg de natuur en god ons haat.
  De natuur en god en de regering zijn niet de schuldig aan deze ramp.
  Wij die zo een regering de mogelijkheid geven zijn politiek uit te oefenen hebben hier de schuld aan (het feit dat wij een regering hebben die bv geen rampenplan heeft).
  m.a.w verdiennen wij onze eingen regering?
  Of gaan wij eindelijk hier iets aan doen?
  Zal het doel de middelen heiligen?
  Hoogstwaarschijnlijk niet want wij zijn kinderen van onze omgeving en wij zullen
  altijd toekijken en klagen.
  Elders was zo een regering allang vervangen door een andere, goedschiks zo niet kwaadschiks.

  George


  Maak melding
 41. Ach, zoals gewoonlijk lopen we weer achter de feiten aan.

  Leuke voorstellen allemaal, maar kan iemand mij verzekeren of mijn zuur verdiende euro’s ook daadwerkelijk goed terecht komt?? Indien iemand mij kan overtuigen, ben ik bereid iets te doen.

  Die gasten in de regering daaro, daar kan je echt geen oorlog mee winnen. Wat een lachertje. Handje ophouden, oh daar zijn we goed in…Minister van Ardenne is goud waard.


  Maak melding
 42. Misschien heeft Bassie hierboven wel gelijk. Weermanipulatie is tegenwoordig al heel ver (zie ook het boek ‘State of Fear’ van Michael Crichton). Orkaan Katrina ging wel heel toevallig precies over New Orleans heen.
  Ik weet effe niet waterhuishouding-technisch hoe het zit in Sur maar zou dit een plan zijn om het van Blommesteijnmeer zsm leeg te krijgen?


  Maak melding
 43. Ik ben het NIET eens met ex-men, Patricia en velen anderen onder jullie die de regering de schuld geeft van een natuurverschijnsel.

  Jullie regering heeft weliswaar de hout-, bauxiet- en goud consessies voor een habbekrats aan buitenlandse compagnies verkocht maar die inkomsten zijn het enige (naast wat jullie familie uit Nederland en de States sturen) waar de economie van Suriname op draaid.
  Het ontbreekt hen aan visie en politieke moed en het volk is niet bij machte een goede man op de goede plaats te kiezen. De onmacht en de angst die de overheid laat zien bij het onder controle houden van goud diefstal door Braziliaanse miners is ook een doorn slechte zaak en een ramp voor het binnenland.
  Dit alles heeft echter niets te maken met de rampspoed en de nood die nu moet worden gelenigd. Dit heeft coordinatie nodig en initiatieven van de private sector, en dat zijn jullie zelf dus. Bundel die krachten en meld je aan bij een centraal platform in Nedrland of in Suriname zelf om wat voor de mensen te doen die in nood zijn nu.
  Dat zijn niet alleen de boscreolen en de indianen maar alle mensen die hun huis en goed zijn kwijtgeraakt in de boven Tapanahony, de Lawa en de gebieden boven het stuwmeer.
  Kijk daarom op de website die Ricardo aangaf op reactie nummer 31.

  Ze kunnen jullie hulp niet missen nu.
  Frans Vermeulen.


  Maak melding
 44. Hopelijk komt het geld terecht bij de mensen
  die echt getroffen zijn.
  Namelijk door het bouwen van hogergelegen
  woningen met betere materialen.
  Het aanleggen van betere infrastructuur,
  wegen, watervoorzieningen, telefoon en
  electriciteitsaansluitingen.
  Er dient een commissie van buitenlandse en
  Surinaamse mensen op toe te zien dat elke
  Euro gebruikt wordt voor wederopbouw en
  verbetering van de infrastructuur.
  Desnoods maakt men een verdeelsleutel om
  preventieve maatregelen te treffen voor
  de toekomst.


  Maak melding
 45. Lieve Mensen, 13 mei 2006

  Als coordinator van de werkgroep Expression for Christ,ben ik met enkele leden een inzamelingsactie begonnen,bij ons in friesland.Ik ben nu nog op zoek naar mensen
  Die de spullen bij mij thuis kan komen ophalen.Via hulporganisatie zoals mensen in nood of Stichting sunclub in Rotterdam.Maar
  een andere organisatie mag ook reageren.Ik heb dit georganiseerd,omdat ik hier in Friesland nog niks over inzamelingsacties heb opgemerkt.

  Graag wil ik zo mijn steentje gaan bijdragen.

  Met vriendelijke groeten en Bovenal Gods zegen en kracht toegwenst,

  Mevr.S.Walta-De Wilde
  De Zanding 38
  9201 BM Drachten
  Tel:0512-523964

  ALLE HULP IS WELKOM,MENSEN UIT FRIESLAND…..
  GRONINGEN,DRENTE,OVERIJSEL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES