maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurTheater over decembermoorden naar Suriname

Theater over decembermoorden naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De tranen van Den Uyl, de theatrale lezing ter herdenking van de Surinaamse 8-decembermoorden, wordt komende zomer ook opgevoerd in Suriname. Journalist en PvdA-coryfee Felix Rottenberg neemt in Paramaribo een van de hoofdrollen over van Wouter Bos. Dit heeft regisseur en PvdA-Kamerlid John Leerdam gezegd.

De Tranen van Den Uyl werd in de jaren negentig geschreven door de inmiddels overleden Hugo Pos. In het stuk spreken een Nederlandse journalist (Rottenberg) en een Surinaamse (de vermoorde Jozef Slagveer, gespeeld door Kenneth Herdegein) elkaar over het Suriname van na de onafhankelijkheid. De gevolgen van de militaire coup van 1980 komen uitgebreid aan de orde, net als de 8-decembermoorden van 1982, toen het militaire regime van Desi Bouterse vijftien tegenstanders om het leven bracht. De omstandigheden waarin die moorden werden gepleegd, zijn nog altijd niet helemaal opgehelderd.

Leerdam kwam op het idee voor de opvoering na de laatste verkiezingen in Suriname. Veel jongeren stemden toen op de partij van Desi Bouterse. Het lijkt er volgens de regisseur op dat Surinaamse jongeren niet meer weten wat er in 1982 is gebeurd. Het stuk werd goed ontvangen toen Leerdam het in december 2005 in Amsterdam opvoerde. Het staat nu van 10 tot en met 13 augustus vier keer op het programma in het Thalia Theater in Paramaribo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES