De hel is hier op aarde

8

Door: Clark Accord – In Nederland dreigen asielzoekers, die hier al tien jaar zijn gedoogd – wat erop neerkomt dat ze hier een leven hebben opgebouwd – het land te worden uitgezet. Hun kinderen, van wie de meeste niet anders gewend zijn dan de op het oog liberale levenswijze van Nederland, worden verbannen naar oorden waar je god elke dag op je blote knieën bedankt dat je daar niet het levenslicht heb gezien. Zelfs met vakantie wil je er niet heen.
Ik vraag me wel eens af waarom god de ene mens op een plek in de wereld zet waar het gras groener is dan het groenste groen en de bomen tot aan de hemel reiken, en waarom anderen ter wereld komen in de dorre uithoeken van deze planeet, waar niets groeit en barbaarse regiemes heersen, die hun bestaansrecht ontlenen aan het economisch belang dat ze hebben voor regiemes in landen waar het wel goed toeven is.
Het heeft er veel van weg dat hemel en hel niet in een volgend leven op ons wachten, maar dat we ons daar reeds in bevinden. Hemel en hel zijn hier, op deze aarde.
De gelukzoeker, of zo je wilt de ongelukkige die zich heeft weten te ontrekken aan het leven in de hel en heeft mogen proeven van de geneugten van de hemel, wordt door de moderne inquisiteurs terug gestuurd naar de plek waar hij zoals de Heer het bepaald, thuishoort. Want zo heeft de Heer het nou eenmaal bedoeld. Anders waren ze wel hier geboren.
Geen wonder dat meester inquisiteur Rita Verdonk zo stellig achter zo’n onmenselijk beslissing kan staan om asielzoekers terug te sturen naar plekken waar soms niet eens recht en orde heersen. Ze voert immers de wens van de heer uit. Terug naar de hel met dat tuig.
Net zoals ten tijden van de inquisitie valt tegen een eenmaal uitgesproken vonnis niets in te brengen. Anders dan in de middel eeuwen pikt het gepeupel het tegenwoordig gelukkig niet. Toen stond men te juichen als er in de naam van de Heer weer eens een afvallige werd opgehangen of wegens blasfemie een hoofd werd afgehakt.
Politieke correctheid is door de wc-pot getrokken. Ergens diep in de spelonken onder de stad waar de drek zich richting zee begeeft, houd het zich schuil. In afwachting van betere tijden.
Mededogen schijnt zo langzamerhand het zelfde lot beschoren te zijn.
We maken ons druk over onrecht dat zich ver van ons bed afspeelt. Werken mee aan het omverwerpen van regiems die ons niet welgevallig zijn, met als argument de bevolking ter plaatse een beter leven te bieden. Dat het zo velen in de voormalige sovjetrepublieken, Zuid-Afrika en Irak vandaag de dag slecht vergaat, is niet onze zorg. Dank zij onze inspanning is de veel geprezen democratie voor hen toch binnen hand bereik. Dat ons eigenbelang, dank zij de wisseling van de wacht beter gediend is, daar willen we niet met de brede kant van onze mond voor uit komen. We lopen aan de leiband van een land waar de blote borst van Jeanet Jackson voor traumatische taferelen zorgt.
Ik hoef hier niet weg. Ik mag me in de hemel blijven laven aan alle weelde die hier – mede dankzij de uitbuiting van hen in de hel – met bakken te vinden is.

Clark Accord

———————–
De Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord heeft naast twee romans ook een hele stapel columns op zijn naam staan. Deze stapel is nu gebundeld in Shirley in Allochtonië.

Shirley in Allochtonië
Clark Accord
Uitgever: Vassallucci
Prijs: € 14,95
224 bladzijden
ISBN 90 5000 830 5

Bekijk ook:

8 REACTIES

 1. Ik denk dat dit te maken heeft met de reincarnatie vandaar dat men daar geboren wordt.Waarom zijn sommige filmsterren zo mooi en rijk terwijl anderen niets te eten hebben?
  Christus zei het in zijn bergreden “Zalig zijn zij die hongëren en dorsten etc.


  Maak melding

 2. Nederland zou een onbewoonbaar eilandengroep zijn wanneer de Nederlanders niet hard hadden gewerkt om van dit stukje aarde iets moois te maken .China en India ,die ook veel ellende hebben gekend ,zijn nu op een overtuigende manier bezig om een waardige plaats in deze wereld te verwerven ,maar in veel gebieden is men bezig elkaar uit te roeien .Hoe kan men dan vooruitkomen ? Ligt het lot niet in ons eigen handen ?


  Maak melding

 3. Hr Clark Accord

  Bent ú schrijver van boek over de eerste Surinaamse verpleegsters,die naar Ned. kwamen?

  Wat u hierboven stelt,daar ben ik het roerend mee eens,het is echt van de domme,om zo met mensen om te gaan. Ieder mens heeft recht op een menswaardig leven,vindt men het niet in eigen land,dan vertrekt men,en zoekt het elders. Ooit trokken Europeanen massaal richting America,OM DAAR HUN HEIL TE ZOEKEN


  Maak melding

 4. Vervolg.

  Wie beletten het hun? Nu zoeken Mexicanan e.a.volken hun heil in America, met alle gevolgen van dien. Ik heb echt te doen,met de heil zoekers uit Africa in Europa,hart verscheurend,hoe men deze mensen behandelt.
  Ooit hadden de Spanjaarden een groep afrikanen in de woestijn gedropt,hoe zou het met hun zijn afgelopen,je hoort er niets meer over…..sari tori…sari tori.


  Maak melding

 5. beste Carmen
  je vroeg of ik het boek over de zusters uit Suriname heb geschreven. Dat is niet het geval. Prachtig boek overigens. Ik ben de schrijver van De koningin van Paramaribo, over het leven van Maxi Linder,en Tussen Apoera en Oreala.
  groetjes Clark Accord


  Maak melding

 6. Beste meneer Accord wat is de essentie van het leven op deze “aarde”?
  Heeft het een bepaalde doel of is vanwege lusten dat wij hier gedump zijn?

  Respect voor Allen


  Maak melding

 7. Beste meneer Akkoord,

  U vraagt zich af waarom de ene mens op een groene deel van de wereld het licht heeft gezien en de andere in een dorre, zanderige land waar niets groeit. In mijn ogen is het deels de schuld van het koloniaal regiem en deels ons zwarten eigen schuld. Koloniaal gezien zijn veel bossen geruineerd(nogsteeds)
  de verdeeldheid die de heersers onder het volk hebben gebracht, denk maar aan het boek de ‘negerhut van oom Tom’Blanke mannen hadden sex met negerinnen om zo licht gekleurde zwarten in hun bestand te hebben en die mochten dan als bediende in hun huis fungeren en op de kindertjes passen. Een licht gekleurde zwarte leverde ook veel geld op bij het door verkopen aan andere landen.
  Deze LICHTHUIDIGEN, hadden weer een ‘sleutelpositie’t.o.v DONKERGEKLEURDEN.
  Velen onder ons weten niet wie de apartheid in ZUID-AFRIKA heeft ingevoerd. Het was een NEDERLANDER en zijn naam is Dhr. VERWOERD.Hij zaaide verwarring onder verschillende rassen in Afrika met name Aziaten vanwege hun bruine huid en sluik haar, maar waren toch weer ondergeschikt aan de blanke. Het zaken doen was voorbehouden aan deze groepen mensen en zij stelden zich weer SUPERIEUR op t.o.v. de Zwarte. Kortom verwarring alom tussen de rassen vooral bij de Afrikanen.Het grote probleem onder de ZWARTEN is de scholing en hun ONWETENDHEID. Zij kunnen dan niet over wereldproblemen meepraten, laatstaan naar een oplossing voor hun problemen vinden. Deels wordt hun onderwijs onthouden en deels is het de grote GEMAKZUCHT van de zwarte om op te staan en voor ONDERWIJS te gaan. Deels zijn Zwarten ook niet ÉÉNGEZINDS om samen op een VREDIGE manier één vuist te maken.Het is heel moeilijk om gelijkgestemden te vinden om over BLACK PROBLEMS te praten. De enige die hier in Nederland bepaalde onderwerpen aan het daglicht brengt is in mijn ogen dhr Julian With. Het is ook SCHANDALIG dat hij door de media wordt gemeden vanwege zijn openlijke kritiek over het onderwijs aan allochtone kinderen. Ik ben de mening toegedaan dat alleen ONDERWIJS en een flinke dosis aan liefde en respect voor elkaar ons uit het SLOB zal halen.Zwarte kinderen meer aanzetten tot Lezen is heel erg belangrijk.

  Om terug te gaan naar het eigenlijke onderwerp, waarom de éné op de groene kant en de andere op de dorre kant van de wereld wordt geboren is in mijn ogen ook een geografische ligging die een rol spelen. De arme landen liggen meestal Zuidelijker,warm,dor en droog(bewoond door gekleurden en zwarten ) het noorden meer bewoond door blanken of zeer lichtgetinten.Ook weer de geraffineerdheid van de koloniale bazen toen zij de wereld verdeelden.Een grote vraag die ik mij telkens stel is: Kan suriname ondanks zijn prachtige ligging en klimaat, het groen wat er weelderig tiert, niet uit het slob komen,waar ligt dat aan. Suriname behoort tot één van de rijke ontwikkelingslanden en nog kunnen wij het niet op eigen kracht ontwikkelen. Heb ik het soms MIS,als ik denk dat het aan het onderwijssysteem ligt om jongeren klaar te stomen voor hun taak. Spelen rassen vraagstukken ook een grote rol en met name de hindustaan die zich probeert af te scheiden van de creolen en andersom ook. Daarbij denkend dat Nederland er handig op inspringt en verwijst naar de ijverige hindustaan en de luie creool.Nu zijn het de o zo nare benaming voor de boslandcreolen( djoeka’s ) die door de hindustanen word gezien als plunderaars en gevaarlijk.
  Al met al zeer moeilijke vragen om gelijk een antwoord op te geven.


  Maak melding

 8. Men.Accord,ik heb mij verdiept in uw colum, dat
  stomme Rita,zo graag de asielzoekes weg wilt hebben,denk ik dat ze bang is dat Nederland over 25 jaar alleen uit gemengd ras bestaat hahahhahah,kijk maar om u heen, steeds meer halfbloedjes lopen er rond.Als het even kon gooide ze alle allochtonen eruit.
  Dat het ene deel van de wereld arm is en het andere rijk,komt allemaal door de blanken,ze hebben door de eeuwen heen alleen maar dood en verderf gezaaid in alle wereddelen.En die continenten leeggeroofd,om er zelf rijk van geworden en nog .Maar tja, vooral de zwarte wereld bevolking doet er zelf niets aan vb Zuid-Afrika ,de blanken zijn verjaagd ,maar het land gaat steeds de afgrond in, door de zwarten veroorzaakt,het zelfde geld voor Zimbabwe,dus die zijn er zelf debet aan dat ze arm blijven.Al met al de weeld blijft zoals het nu is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.