maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePresident Santokhi: "Het gaat niet alleen om ordening, maar om het redden...

President Santokhi: “Het gaat niet alleen om ordening, maar om het redden van mensenlevens”

-

Does Travel - naar Suriname

Het is volgens president Chan Santokhi hoog tijd dat de kleinschalige goudsector in Suriname wordt aangepakt. Volgens het staatshoofd zal de regering niet wachten op een derde, vierde of vijfde mijnramp. Het goudordeningsbeleid wordt daarom aangescherpt.

“De opdracht is al geruime tijd gegeven voor de ordening van die goudsector. En nu moet het gaan gebeuren. De financiële middelen worden vrijgemaakt, het staatsbesluit is al getekend. Het gaat niet alleen om ordening van die goudsector; het gaat om het redden van mensenlevens”, zei de president donderdag aan journalisten.

Kort daarvoor heeft hij op het Commissariaat van het district Sipaliwini het condoleanceregister voor de slachtoffers van de goudramp in het Matawaigebied, getekend.

Op een persconferentie later op de dag heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie meegedeeld dat er tot nu toe 14 lichamen zijn geborgen, waarvan 12 al zijn geïdentificeerd. 1 gewonde die voor medische hulp naar de stad was vervoerd, is komen te overlijden. Hij deed een beroep aan nabestaanden van vermiste personen om zich aan te melden bij de politie.

Aan porknokkers deed hij een beroep om het gebied te verlaten, zodat de zoek en reddingsoperatie op een veilige manier kan gebeuren. Voor nu is het gebied onveilig verklaard.

Santokhi voerde aan dat er een heel gevaarlijke ontwikkeling in de goudsector gaande is, waardoor de regering het als een plicht ziet om ordening te brengen. Het staatshoofd begrijpt dat mensen hun dagelijkse brood moeten verdienen.

“Maar dat kan ook op een ordelijke en geordende wijze. Dat kan ook op basis van een goede training aan de mensen om de goudwinning zonder kwikgebruik te doen. Dat kan op basis van goede afspraken over in welke gebieden het wel mag en welke niet. Ook op basis van goede afspraken met de concessionarissen. Alles kan, maar daarvoor heb je een duurzaam ordeningsbeleid nodig in de goudsector”, aldus de president.

Het staatshoofd benadrukte dat er ook een strafrechtelijk onderzoek zal komen. Het traject daartoe is al begonnen. “Dat is onder leiding van de procureur-generaal met een heel onderzoeksteam. Ik koop dat wij uit dit ernstig incident wijze lessen hebben geleerd”, stelde hij.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. president ,u keurt het goed dan de illegale goudzoekers op zo’n manier hun brood verdienen , sorry , maar illegaal bezig zijn is ook stelen van andermans goed , we zijn erachter , u steunt dus de totale criminaliteit zo te zien , daarom voelen we ons niet meer veilig , u zei in 2020 dat u de criminaliteit zou aanpakken , maar naar 3,5 jaar verder is het alleen maar erger geworden , stop president stop , geen de macht terug aan bouterse , kijken op die gangster ons land veilig kan maken , zodat de ndp dna leden zeggen , maar mensen die ndp zal surinme totaal vernietigen , ach over twee jaar zal karma deze ndp ook totaal vernietigen


    gemodereerd
  2. CHAN, je bent gewoon brokobana aan het spelen.
    Jij had vanmiddag naar het live fesprek van journalist Harderwijk met een ooggetuige en zelfs goudzoeker moeten volgen.
    Het is een wassenaars en belangenverstrengeling van je welste. Omkoping en noem maar op.
    De man zei, dat hij blijft bij zijn verhandelingen.
    De gouddelvers worden gewoon uitgebuit en gebruikt door gezagsdragers en invloedrijke personen.
    Inlaatspruitstuk van ontwikkeling en werkgelegenheid te verschaffen in het binnenland, kom je met je ordening en je strafrechtelijke onderzoek.
    Jij hebt de kat op het spek gebonden en opzettelijk belangenverstrengeling gecreëerd.
    De voortrekker van de ordening ligt diep met kop en kont in het exploiteren van goud consessies.
    Dit geeft aan, dat jij principe loos bent. Een inter mens doet dit niet.
    Ikchoop dat het OM inderdaad een onderzoek instelt naar de gezagsdragers die zich laten omkopen.
    Voor de rest is het afwachten of je gebakken lucht in de koekjes zit.
    Je gaat dit en dat, zus en zo!
    End van het verhaal, jij doet niets envjij weet waarom. Trouwens, jij geeft geen b a l om de rest van het volk. Jij bent gewoon een ordinaire leugenaar en misleider.


    Maak melding
  3. ari , kijk in een spiegel dan zie ook een ordinaire leugenaar en mislijder , kijk ook achter de spiegel daar zie je de duivel bouterse in levende lijve de lijder van het kwaad , ja lijden zal je zegt mozes als je de duivel aanbidt


    gemodereerd
  4. Voor de illegale goudzoekers geld vrijmaken terwijl mensen die legaal hard werken en honger lijden??
    Het binnenland van Suriname levert alleen maar ellende op, het geldstroom verdwijnt in zakken van hebzuchtige mensen zogenaamd gasten die Suriname gaan redden. Het zijn parasieten die heel het land naar de klote helpen.


    Maak melding
  5. Lonny is dus belast met het op duurzame wijze ordenen van de goudsector. Maar hoe dan??? Gaat hij zelf dat strategisch beleidsstuk opstellen en de vertaling daarvan maken naar tactisch en operationeel niveau??
    Dat wordt vast lachen😂
    Daarnaast, de man heeft zelf meerdere concessies, dus het is pure belangenverstrengeling. Wat een land dat Suriname, de slager mag z’n eigen vlees keuren en iedereen vind dat goed.🤔


    Maak melding
  6. De importeur van kwik is meneer linscheer . Hopen dat hij geen vergunning meer krijgt het te importeren. En de consessie is van brunswijk bouterse kanhai abrahams en co.


    Maak melding
  7. @Wat,
    Jij hebt het over stelen, de mensen zijn illegaal goud aan het delven.
    Dat mag je zeker met je bekrompen smoel zeggen, prima.
    Er ligt al jaren een vonnis ivm de rechten van inheemsen en tribalen of niet.
    Dat de staat Suriname, de mensen hun rechten toekennen, neen ze vertrappen de rechten en is de staat Suriname die steelt en illegaal bezig is.
    De staat Suriname is gewoon walgelijk bezig. Hoeveel regeringen hebben het vonnis genegeerd.
    Breek mij de bek niet open. Waar ben jij geboren en opgegroeid. De staat Suriname heeft de plicht om de rechten van deze mensen te erkennen en te respecteren, zoals zij willen dat deze mensen de rechten van de consessiehouders moeten respecteren.
    Dus houdt op met je BS over illegaal en diefstal.
    Om dit soort zaken kijk ik dagelijks mezelf in de spiegel en ben meer dan trots op mezelf.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES