dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieTot nu toe 14 lichamen geborgen na instorten goudput Matawai gebied

Tot nu toe 14 lichamen geborgen na instorten goudput Matawai gebied

-

Does Travel - naar Suriname

In het Matawai gebied in Suriname, waar maandagmiddag illegale goudzoekers bedolven werden na instorting bij een goudput, zijn op het moment van schrijven 14 lichamen geborgen. De verwachting is dat er meer slachtoffers zijn.

Het incident deed zich maandag rond 15.30u voor in een gebied waar er eerder een goudader was ontdekt en grote groepen naar toe waren getogen. Een graafmachine was op die plek werkzaamheden aan het verrichten, toen het misging.

De politie van Brownsweg kreeg omstreeks 15.45 uur de melding, dat een goudmijn te 21 pasie in het Matawaigebied was ingestort en hierdoor enkele goudzoekers onder het puin waren bedolven. De hulpdiensten gingen daarna naar het gebied.

De Surinaamse regering zette een grote operatie op touw en stelde en technisch team samen bestaande uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en Financiën en Planning.

Een team van deze cluster is inmiddels in het gebied en bezig met reddingswerkzaamheden, informatie, het bergen en transporteren van de lichamen van de slachtoffers en forensische onderzoek.

Er komt ook een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal om dit incident grondig te onderzoeken. Verder zullen opties bekeken worden om, indien nodig, bijstand van het buitenland in te roepen.

In het gebied waar het incident plaatsvond is het al langer onrustig. Goudmaatschappij ZIJIN had reeds om veiligheidsmaatregelen gevraagd en leger en politie hadden opgezette kampen van illegale goudzoekers reeds vernietigd en de mensen opgedragen de plek te verlaten.

Vicepresident Ronnie Brunswijk die maandagmiddag met spoed vertrok naar het gebied zat eerder op de dag nog met vertegenwoordigers van de goudmaatschappij en vertegenwoordigers van het gebied om de tafel om tot een duurzame oplossing te geraken voor de kleinschalige goudzoekers die nabij het concessiegebied van de multinational opereren.

Onlangs zijn de porknokkers door de politie op hardhandige wijze uit het gebied verwijderd. Daar dit niet de gewenste manier is om dit probleem aan te pakken, hebben partijen besloten de koppen bij elkaar te steken om oplossingsmodellen aan te dragen.

President Santokhi sprak de bevolking in onderstaande video toe. Hij gaf aan dat de regering alles eraan doet om de nabestaanden zo goed mogelijk bij te staan in het opgraven van de lijken. Waar nodig zal ook buitenlandse hulp worden ingeroepen.

“Ik condoleer alle families en vrienden die bij dit incident een dierbare hebben verloren. Veel kracht en sterkte toegewenst in deze moeilijke dagen” aldus de president:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
  1. Verschrikkelijk dit. Heel veel sterkte aan de nabestaanden. Een dag van nationale rouw is op zijn plaats


    gemodereerd
  2. Is triest. Maar het maakt niet uit of er 10 100 1000 of 100.000 mensen zijn omgekomen men gaat gewoon door met goud zoeken alsof er niets gebeurd is. De ene zijn dood is de andere zijn brood . Mensen hebben geen soms geen alternatief . Is triest wat men doet voor de kans op rijkdom . Maar dat is Suriname het paradijs op aarde


    gemodereerd
  3. Altijd weer de verkeerde mensen, dat op een verschrikkelijke
    manier komt te overlijden! ”Ik had liever iets anders gezien”
    Maar goed ik ben de Here niet!
    Rust in vrede jongens, en heel veel sterkte aan de nabestaanden!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  4. Alle nabestaanden, frinds & familie uit mijn aller diepste hart gecondoleerd en heel veel sterkte. Geef elkaar een stevige brasa en een stevige hand in deze ondraaglijke uurtjes, dagen en wellicht maanden bij elkaar.Moge Gado blessy op u allen nederdalen.


    Maak melding
  5. Heel triest allemaal. Maar de risico is altijd heel groot als mensen zich met illegale praktijken bezighouden. De regering moest erop toezien dat al deze illegale praktijken niet konden plaatsvinden door vooraf in te grijpen. Het is altijd achteraf en dan worden tientallen commissies door de president in het leven geroepen. Resultaat blijft nul komma nul, alleen de commissieleden spekken hun zakken. Je zou als regering minder show moeten maken en daadkrachtig moeten optreden. Ik zie dat er geregeld militairen onderscheiden worden door de minister, maar wat doen ze eigenlijk. Plaats deze militaire op plekken waar illegale praktijken plaatsvinden, onder andere illegaliteit in de goudsector, houtsector, vissector, milieu etc. De helikopter die de president en vicepresident vaak voor de show gebruiken zou je kunnen inzetten om te patrouilleren.


    gemodereerd
  6. Moge hun zielen in vrede rusten

    Sterkte aan de familielieden en de Surinamers.

    Veiligheid moet altijd in acht worden genomen bij alles in het leven, laat dit een wijze les zijn voor de Surinamers.


    Maak melding
  7. Of het nu om illegale goudzoekers gaat of niet het gast om Surinamers. Ze wilden tenminste werken om voor zichzelf te zorgen. Beter dan roven. Wat voor andere kansen hebben ze. Sterkte aan de familie’s. Het zijn veel jongeren. Heel heel erg triest.


    gemodereerd
  8. Sari tori, mijn condoleances aan de nabestaanden en laten wij lering trekken uit deze rampen, maar om een nationale rouwdag in te stellen vind ik overdreven. Dit was een illegale bouwput waar illegaal naar goud gezocht werd. Dit betekent dat deze figuren geen belasting betaalden en omdat ze geen belasting betalen worden de belastingen steeds verhoogd. U draait dus op voor de belastingschade , die deze figuren de staat bezorgen.
    Dus: wel stilstaan bij deze ramp, maar een dag van rouw instellen komt op mij over alsof belastingontduiking in Suriname wordt gehuldigd en gewaardeerd.


    Maak melding
  9. Zeer trieste gebeurtenis voor Suriname. Ondanks het feit dat deze zeer hardwerkende Surinamers illegaal bezig waren moeten wij toch het respect opbrengen om bij deze tragische gebeurtenis stil te staan. Ik opper daarom de suggestie dat de Surinaamse regering een dag van nationale rouw afkondigd.


    Maak melding
  10. Die mensen hebben blijkbaar zo veel trillingen veroorzaakt dat die goudkuil is ingestort.
    Ze hebben kennelijk zelf een kleine aardbeving veroorzaakt.
    In die illegale sector vallen er veel doden de laatste tijd.


    Maak melding
  11. Niks nationale rouw. Illegaal werk moet niet beloond worden, want dan wordt de regering straks verantwoordelijk gesteld voor die instorting van de mijn.


    Maak melding
  12. Het land en de rijkdommen behoren aan het VOLK. (Voor 1800 waren de Europese en andere vorsten eigenaren van het land) Het beheer van die rijkdommen is in handen van de Staat, de Regering. Personen of anderen die de rijkdommen (goud,vis,bauxiet,schelpen) willen ontginnen kunnen dat doen met toestemming van de Staat tegen betaling. (Voor het volk) Veel mensen vooral in het binnenland, begrijpen of kennen deze condities niet en menen dat die rijkdommen toebehoren aan de persoon die het als eerste kan pakken.


    Maak melding
  13. Jaag Ziin en newmont weg. Geef de binnenland bewoners een beginkapitaal om de moderne machines en equipment aan te schaffen. Geef ze ook de know how, de kennis om milieuvriendelijk te werk te gaan. Waarom moeten deze mensen porknokkers worden genoemd en in de illegaliteit blijven hosselen om een goed besmeerde boterham te verdienen. Ik persoonlijk vind het triest dat daar niet over word nagedacht..

    Mijn condoleances aan alle nabestaanden en families..krakti


    Maak melding
  14. Een ramp is altijd erg. Maar ik heb meer liefde voor de Surinaamse grond met haar schatten en de onschuldige bewoners van de Goud roofgebieden . De rovers verpesten de Natuur met hun goudroof en kwikgebruik A grong bari now fu oeng keba nengre a doti. Now sma pai ede en ze waren illegaal dus zonder toestemming en zonder afdrachten. Waarom een nationale rouw afkondigen? Het waren criminelen met goudkoorts. En nee ik heb niets met of van goud of zilver. Laat de grond met rust en respecteer het. Vaak hebben we onze mond vol van Mama Sranang vereringen Mama Sranang is nu boos! Oeng deki a tori dipi!


    Maak melding
  15. Sari torie, Sterkte
    .
    CITAAT: technisch team samen bestaande uit de ministers
    REACTIE: Gaan die daar graven? Of gaan ze met onzin adviezen in de weg lopen?
    .
    Dat dit soort illegale goud zoeken op gevaarlijke plekken nog steeds plaatsvind is gevolg van ontbrekend beleid. Al tig jaar speelt het, ook elders storten regelmatig mijnen in of moorden ze elkaar uit. Gewoon omdat het kan!


    Maak melding
  16. risico van het vak. Niet voor een baas willen werken betekent vaak ook risico’s willen lopen
    Spijtig voor ze en hun nabestaanden maar ik zal geen dag hierom rouwen.
    Man vermoordt vrouw om dat bla bla bla
    Kind verdronken tijdens zwemmen
    automobilist slaat af en ziet voetganger niet
    Hier om kan ik rouwen
    Maar zij die illegaal bezig zijn. kom op zeg hoe blauw wil jet maken. Het enige dat gedaan zou kunnen worden is een vordering neerleggen bij de nabestaanden voor illegale praktijken . Ik ben er van overtuigd dat mannetjes en vrouwtjes en non binairen die rouwen uit hetzelfde hout zijn gesneden


    gemodereerd
  17. Blijkbaar hebben deze heren nooit met zand gespeeld. Als je naar de video kijkt hoe het gebeurt, zal je merken dat ze het zelfs hebben gezocht, je blijft maar graven terwijl er boven je een berg zand is die steil afloopt. Ba suku, Ba feni.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES