dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieIllegale goudzoekers nog steeds actief op rampplek Matawai

Illegale goudzoekers nog steeds actief op rampplek Matawai

-

Does Travel - naar Suriname

Een bezoek van onze redactie aan het Matawai-gebied in Suriname, waar maandag gouddelvers op een tragische wijze om het leven kwamen, heeft meer duidelijkheid gebracht in wat er zich precies heeft afgespeeld bij de goudput.

Duidelijk is dat het noodlottig ongeval niet heeft plaatsgevonden in een tunnel of een schacht maar bij een bergwand aan de rand van de goudmijn van Rosebel/ZiJiN.

De onderkant van de bergwand was eerder afgegraven, waardoor er een hangend deel aan de bovenkant was overgebleven. Dit deel dat door de goudzoekers werd aangemerkt als ‘balkon’ is omlaag gekomen waarbij mannen die aan de onderkant naar goud aan het zoeken waren bedolven raakten.

De autoriteiten zijn dinsdagmorgen gestopt met de reddingsactie. In totaal werden er 14 lichamen uit het puin gehaald, maar de gouddelvers hebben sterk het vermoeden dat er nog meer lichamen onder het puin liggen. Dit omdat een aantal personen nog vermist wordt.

De gouddelvers ter plaatse hebben aangegeven dat er begin deze maand een goudader was ontdekt waarop een heleboel goudzoekers afkwamen en er sprake was van chaos. Vicepresident Brunswijk en minister Amoksi waren begin deze maand naar het gebied geweest om de gouddelvers toe e spreken.

Volgens hen zou Brunswijk de gouddelvers aangegeven hebben dat zij rustig moeten wachten tot er een oplossing komt om veilig te werken. De vp zou ervoor zorgen dat er rollend materiaal zou worden ingezet zodat er gewerkt kon worden.

De gouddelvers gaven aan dat er plotseling mannen met wapens ter plaatse kwamen en het gebied hebben bezet. Met behulp van een graafmachine werd daar gezocht naar goud. Nadat ze klaar waren vertrokken de mannen en zijn de andere gouddelvers in het gemaakte gat gaan werken. Ze werden ernstig gewaarschuwd voor de gevaren hiervan, hetgeen ook gebleken is toen het bovenste gedeelte neerkwam.

Wie de gewapende mannen heeft ingezet is niet duidelijk.

Vandaag waren er ondanks het ongeluk weer mensen op dezelfde plek illegaal op zoek naar goud zoals op onderstaande foto te zien is:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Dan is men bezig zichzelf de dood in te jagen. Ik zeg weer wie niet wil horen moet maar voelen.


    gemodereerd
  2. Kan iemand mij bijbrengen hoe men zo een mooi land bestuurt? Ik ben wat voorzichtig. Een 2de man zegt tegen illegalen zegt om te wachten tot hij alles geregeld heeft dan kunnen ze weer aan het werk. Ik dacht ; opsluiten die criminelen Maar toen ik dacht aan de loopbaan van die 2de man als bankrover, drugsdealer enz. vielen bepaalde dingen op hun plaats. Lieve mensen; hoogste tijd om uit een ander vat te tappen wanneer we zoeken naar bestuurders om ons mooi land te besturen. Ondertussen blijven de criminelen door gaan met mijnen en de 2de man met het land lijden.


    Maak melding
  3. Zo zoet de ordening v Chan en Bravo r uit.
    Neks no fout. Tralala of bla bla bla. Same shit other flies.
    PS. Ondertussen…Chan cs plant zn volgende reis.


    Maak melding
  4. wanneer is de volgende dag van rouw? gaat de ndp in plaats van vergaderen weer naar de hangmat.
    Erg wat gebeurt is, maar meer niet


    gemodereerd
  5. Feit is dat het beter is dat Surinaamse rijkdom in Su moet blijven voor zijn arme volk. Ipv dat alles doorgevoerd wordt naar het buitenland. Het volk heeft het harder nodig dat de rijke landen. De regering moet ervoor zorgen dan men legaal en veilig goud kan winnen en dat ook de regering hier voordeel aan kan hebben dmv belastinginkomsten. Waarom is dit niet te realiseren?


    Maak melding
  6. Goedemorgen allenmaal
    Moeten die mannen zich dan niet gaan beraden😁😁😁😁
    Rouw? Respect voor de doden en de nabestaanden? No lul mie geest, mie moes mik a monie. het is erg, ma mie moes mik a njang
    Parmessar, de volgende nieuwe leider van de ndp staat en kijkt er naar.
    Ik zou nu het land mij nodig heeft me niet ontrekken aan mijn plicht
    Ik zou me dood en doodschamen als ik de dood van mijn medemens misbruikt voor eigen gewin
    ik snap niet waarom adhin parmessar niet heeft teruggefloten. hij had hiermee kunnen scoren


    Maak melding
  7. Het is een ongeorganiseerde bende daar precies zoals de basha en de leider van de poknokkers het verwoorden. Het is hebzucht en ongeoorloofd te werk gaan met het nemen van risico’s. Chan heeft de Koning gestuurd om te ordenen ,deze heeft gezien en gewogen en als goudmagnaat zijn voordelen benut door het sturen van gewapende mannen om al het goede zelf weg te halen, en jongens waarvan een deel sterk in hem gelooft met beloftes en onderlinge strijd achter te laten met de kruimels.


    Maak melding
  8. dit is een les voor de goudzoekers,die illegaal alles doen .Dit krijg je ervan.
    Nu de regering voor de kosten laten draaien.Gewoon laten die gasten daar.
    Het is al een puinhoop in suriname.
    allemaal rovers en dieven moordenaars,en illegalen


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES