‘Bezoek premier Rutte geeft aan dat vertrouwen in Suriname terug is’

26

President Santokhi is in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) breedvoerig ingegaan op het officiële werkbezoek van de Nederlandse minister-president Mark Rutte aan Suriname. Het is een formeel tegenbezoek volgend op het bezoek van het Surinaamse staatshoofd in september 2021 aan het koninkrijk.

Op zaterdag 10 september 2022 heeft president Santokhi opgemerkt dat het bezoek van de premier op zijn plaats is. “Binnen twee jaar is de relatie met Nederland in snel tempo verbeterd. Zijn aanwezigheid toont ook aan dat de relatie tussen beide landen op alle niveaus verbeterd, verbreed en verdiept is. Het vertrouwen in Suriname is terug”, laat het Surinaamse staatshoofd optekenen.

President Santokhi benadrukt verder dat het bezoek van de Nederlandse regeringsleider een bevestiging is dat de samenwerking op alle niveaus goed geregeld is. “Natuurlijk zijn er nog issues, maar ook die zullen besproken worden om de hernieuwde relatie verder te intensiveren.” De regeringsleiders zullen behalve een bilateraal gesprek, ook een evaluatiegesprek gesprek hebben. Deze zal gaan over de huidige samenwerking. Het aantrekken van investeringen vanuit Nederland staat heel hoog op de agenda van het Surinaamse staatshoofd. Verder zal de president met premier Mark Rutte van gedachten wisselen over onder andere veiligheid, onderwijs, economie en visumbeleid.

Het visumbeleid is volgens president Santokhi zeer cruciaal. Echter heeft dit vraagstuk meer te maken met de onderhandelingen met de Europese Commissie. “Nederland heeft een belangrijke stem. Er zal gekeken worden hoe zij ondersteunend kunnen bijstaan in de onderhandelingen”.

De effecten van de oorlog in Zuid-Europa (Russische invasie in Oekraïne) is overal in de wereld merkbaar. President Chandrikapersad Santokhi merkt op dat deze situatie ook kansen biedt. “Die oorlog biedt kansen op het gebied van olie en gas, maar ook in de agrarische sector. Ook over deze zaken zullen we praten”, aldus president Santokhi doelend op het bilateraal gesprek dat hij zal voeren met de Nederlandse premier Mark Rutte.

Het Surinaamse staatshoofd geeft aan dat de regeringsleiders niet alleen overleg zullen hebben aangaande zaken de twee landen en hun samenlevingen rakende. “Leiders praten ook over zaken die zich internationaal voltrekken. Het is belangrijk om te bespreken wat onze gezamenlijke positie zou kunnen zijn in multilaterale instituten”, aldus president Santokhi.

In de hoedanigheid van Caricom-voorzitter zal de Surinaamse president, premier Mark Rutte uitleggen dat investeren in Suriname veel voordelen met zich zal meebrengen. “Investeren in Suriname betekent ook investeren in de Caricom. Investeerders kunnen gebruik maken van de Caricom als regionale organisatie”, geeft president Santokhi aan.

Hij merkt verder op dat er koninkrijksdelen zijn in de Caribische regio bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. “Die zullen ook geassocieerde leden worden van de Caricom.” Het Surinaamse staatshoofd zegt dat er voldoende onderwerpen zijn die vanuit een Caricom-perspectief kenbaar gemaakt kunnen worden.

Zijn voorganger oud-president Bouterse is minder enthousiast over de komst van premier Rutte. Zaterdag zei hij dat Rutte moest oprotten.

26 REACTIES

 1. Advies Nederland….vertrouw nooit, niks en niemand in die corrupte, criminele FAILED STATE. Het is 1 groot rovershol, wat al decennia lang in de politieke wurggreep verkeerd van veroordeelde massamoordenaar, drugscriminelen, bankrovers en verkrachters.
  gemodereerd

 2. Premier Rukker komt niet zomaar met een delegatie van ondernemers langs. Zijn VOC, sorry VVD maatjes moeten meer rendement behalen.
  Er valt heel goedkoop olie en gas te halen bij die Surie’s de komende jaren. “Sjeg als we onze strategie goed uitstippelen dan worden we in 1 klap miljardair”
  “Den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Leve de compagnie! Ik bedoel leve de koning…”
  gemodereerd

 3. Een verschil van dag en nacht tussen ZE de heer C. Santokhi en de drol bouterse
  Zeg nou eerlijk, wil je je laten vertegenwoordigen door de heer Santokhi of de drol bouterse💩💩💩?????
  door de huidige opgevoede en geschoolde president of door een ongeschoolde onopgevoede idioot, die al in het voorportaal van de hel zit?
  Wees eerlijk tegen je zelf en zeg het maar
  gemodereerd

 4. Met het buitenlands-beleid zit het wel snor.

  Suri beschikt nu over de nodige internationale betrekkingen, dat is bewezen door steun vanuit diverse landen tijdens covid. De basis is gelegd en dit dankzij president Santokhi. Geef die man nou eens de credit die hij verdient, want landen als bv Cuba, Haiti en Venezuela hebben dit niet. Vergelijk suri met landen in de regio en niet het westen.

  Het binnenlands-beleid gaat een stuk trager, omdat er na twee jr nog steeds paarse lijken uit de kast vallen.
  Het volk is ongeduldig, niets is goed. 10 jr geleden was dit ook het geval. Klaarblijkelijk is de les nog niet geland.

  De Caricom-zet is een hele goeie!
  gemodereerd

 5. Het visumbeleid is volgens president Santokhi zeer cruciaal.

  Cruciaal is overdreven!

  Als je landje voor meer dan de helft uit criminelen bestaat, dan kan hij dat hele visumbeleid op zijn buik schrijven.
  gemodereerd

 6. Kan Rutte niet meteen die dronken junk Bouterse meenemen in een extra koffer of zo.

  En onderweg tijdens het vliegen over de oceaan even een Julio Poch doen.
  Klepje open en een harde trap onder Bouterse ballen en de wereld is eindelijk verlost van dit stuk chemisch afval.
  Want uit zijn eigen gaat hij niet dood, de grootste ratten leven helaas het langst!
  gemodereerd

 7. 1. Er is geen oorlog in Zuid-Europa zoals hierboven staat, Oekraïne ligt in oost Europa.
  2. Rutte komt niet voor gas omdat Suriname simpelweg geen gas heeft (noch onshore noch offshore), in ieder geval geen grote hoeveelheden om te exporteren. Voor de olie Shell (tegenwoordig brits bedrijf) zit al in block 42 en ze hebben tot nu toe niets gevonden
  3. De EU zal nooit visumvrij reizen voor Surinamers accepteren al wil Rutte dat wel want Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen en veel andere landen zullen dat nooit accepteren.

  Kortom, ik verwacht niet veel uit het bezoek van Rutte en zijn minister Schreinemacher aan Suriname, misschien ’n paar miljoenen in het kader van ontwikkelingssamenwerking.
  Voor de rest bedrijven gaan daar investeren alleen als zij daar geld kunnen verdienen.
  gemodereerd

 8. Welke journalist zal Rutte vragen dat als de stikstof waarde van de boeren omlaag moet dus ook de kunstmest produktie,waarom men nog strengere eisen hanteert op geimporteerde groenten die organisch verbouwd is en het bewijs te vinden is onder de kelkblaadjes van bv de antroewa.enz. waar zijn jullie daar nou mee bezig man.
  gemodereerd

 9. Ik Heb Het Vermoeden Dat Mark Rutte Met Vrisse tegenzin Naar Surinaams Toekomt. Mark Rutte Is Er Van Op De Hoogte Wat Zich Afspeelt In Ons Land.
  gemodereerd

 10. Nederland en Suriname zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij hebben elkaar nodig en moeten elkaar steunen. Er wonen namelijk meer mensen met een intieme band met Suriname in Nederland dan dat Suriname inwoners heeft.

  Het moet dus sowieso een win-win worden met natuurlijk meer voordeel voor Suriname

  Btw
  Wordt Rutte ook uitgenodigd door studenten in Suriname en zal hem ook de vraag gesteld worden :
  Hoe kleurrijk is (de top van) uw partij en hoe kleurrijk is de Nederlandse regering ?

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 11. Als Rutte denkt dat hij met een stelletje dommie’s te maken hft, hft hij het mis. Deze gasten beloven en niets meer. Guyana wacht op visvergunningen, dubai op goud, diaspira wacht, intussen moe, israel wacht op ambassade..
  gemodereerd

 12. En@ Debby wacht op pakketje van Bouta.en deze Debby wacht en niets meer.als ze denk dat ze iets gaat krijgen dan hft,hft deze dommie het mis.
  Ps ik probeer het op haar niveau,kijken als mijn reactie nu wel wordt geplaatst.
  gemodereerd

 13. B B Mamba ,debby krijgt geen pakketje met………… meer van zijn baasje , debby is stout geweest en hij heeft vergeten gisteren op het plein om op afstand zijn baas zijn kontje te likken , of zat debby ook aan de Heineken
  gemodereerd

 14. president juich niet te vroeg Rutte weet dat U ook niet daadkrachtig overkomt , dus het zal tussen U en Rutte gewoon formeel zijn , misschien komt er wel iets goed uit de delegatie van werkgevers dat er hier banen komen en ook dat er eindproducten hier gemaakt worden voor export , dan kan Suriname deviezen binnen krijgen en de koers zal dan eindelijk gaan zakken , maar hoe krijg je hier de velen die niet willen werken zover dat ze wel willen werken , dat zal een grootte kluif worden
  gemodereerd

 15. debby , was die geestelijke persoon of heet hij een dominee , die zei wij Suriname worden de tweede Dubai , o ja misiekaba heet die geloofsverrader , en wat deed die zak , hij bedankte zich bij de ndp , of is hij ook gevlucht net als hoefdraad , debby jij weet toch alles van de ndp , kom vertel het ons aan de echte Surinamers waar die hoefdraad en die geestelijke zak zich begeven
  gemodereerd

 16. Vraag Rutte naar onze 19 miljoen bij aankomst op zanderij. Indien hij dat niet bij zich heeft kan hij oprotten en rechtsomkeer maken. Ik snap de lage onderdanige handelingen van Chan niet..,! Wat hoopt hij uiteindelijk te bereiken met zijn geslijm richting Nederland!? Veel zal het niet zijn. Rutte gaat de problemen van Suriname echt niet oplossen
  gemodereerd

 17. Als ik aan iets dom denkt, denk ik gelijk aan Debby.
  Of aan @ ” Damsco want Debby en Damsco” is 1 en het-
  zelfde domme persoon”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 18. Eindelijk heeft Rutjes een manipuleerbare regeringshoofd aangetroffen. Zelf wordt ook hij gemanipuleerd door Klaus Barbie Schwab.
  gemodereerd

 19. “Hij geeft toe dat er tijdens zijn regeerperiodes fouten zijn gemaakt. “Elke regering die werkt maakt fouten. Wij hebben verschrikkelijk hard gewerkt dus we hebben veel fouten gemaakt, maar dat neemt niet weg dat ik mij niet moet storen aan dat hele gedoe van deze mensen. A no mi seni yu fu go fufuru. Ik vind dat we regelrecht de afgrond ingaan”, klonk het misnoegd.”

  Woorden van de grootste crimineel van Suriname die het land in chaos en ellende heeft achtergelaten in een interview in de Ware Tijd.
  Conclusie: Geef deze regering dan ook de kans haar fouten te maken en te corrigeren. Sa yu feti fu puru a regering disi, bika yu no mang fufuru moro?
  Niet vergeten moet worden dat jij DDB voor al deze ellende hebt gezorgd waar deze regering nu mee te maken heeft. Veelzeggend is de opmerking “A no mi seni yu fu go fufuru”.

  “Volgens de oud-president bereidt zijn partij, de NDP, zich nu al voor hoe het land te besturen en de financieel-economische crisis op te lossen mocht zij weer regeermacht krijgen.”
  Een lachertje, het volk heeft allang begrepen dat er nooit meer iemand met een NDP achtergrond het ooit nog voor het zeggen krijgt in het land. Deze lieden hebben in de 40 jaar durende zogenaamde revolutie bewezen het land niet vooruit te kunnen helpen en alleen maar voor eigen rijkdom gaan. Het land heeft na 40 jaar DDB mondiaal de status van een paria- en narcostaat.
  gemodereerd

 20. Goed controleren of MR niet een lai mee neemt, bij hem vindt er geen controle plaats.

  Niet in Suriname, Antillen en ook niet in Nederland.
  gemodereerd

 21. Kleden jullie MR uit en kleedt hem in een pangie om zijn troelala, doen jullie een kransje Afrikaanse bloemen op zijn hoofd. Vervolgens doet hij een kruiden wasie bij Taante die voor hem een mofo doet op het onafhankelijkheidsplein en dat er Sranan Tongo liederen voor hem gezongen worden met tam tam maken op een trommel of bangi. Natuurlijk onder het genot van stevige slok Parbobier.

  Niet alleen Surinamers, maar ook op het internet zal zien we hem dansen met ddb, bravo hun pangies en zij hiermee het wereldnieuws halen. Hierdoor kunnen alle slechte dingen die er gebeurd zijn in het verleden tussen Suriname en Nederland worden weg gewassen. Hij zal direct weer grote hoeveelheden valuta geven en excuses maken, een inheemse vrouw of marron vrouw met pangie mee nemen om te zonnen, zoenen, enz op de Antillen en naar Nederland brengen voor hem pepre watra of boefroe soep te koken.
  gemodereerd

 22. Teken een uitleveringsverdrag en pak alle criminelen op neem alles van ze af via pluk ze wet , als Su dat heeft tenminste
  Zo lost je veel
  Op in Suriname want brunswijk Bouta en Santoki zijn allen geen zuivere koffie
  En Rutte ziet meteen hoe goed wij het hebben in NL Suriname lijkt precies op het jaar 1845 weinig voor uit gang van het land ze blijven hangen Arme su heeft zelfs geen Landmark ,Suriname heeft zoveel niet tji potie sranang triest
  gemodereerd

 23. mijn Rutte is hoog niveau!!
  als….als…..maar gaat niet gebeuren,
  heel diep in mijn hart laat de blankeman onze Suriname land regeren!!
  ons Suriname is een grote puinhoop!!!de ene klaploper naar de ander klaploperij.
  gemodereerd

 24. Waarom moet pres Rutte in een pagnie, pfff.

  Niks daarvan. Ver wegblijven van die mensen.
  Als het bezoek voorbij is verwacht ik een onmiddellijke opsluiting v leo b.
  Gejat 5.2 miljoen vd EBS.

  Het volk wordt onthouden van informatie door de media. Correctie, het volk leest alleen maar rioolnieuws.

  Ik weet zeker dat de Nederlandse expats, ondernemers, ambassadeur, boeroe’s, hun president spontaan en stijlvol zullen ontvangen.

  Jij met je Hollandse paspoort (de helft v suri) mag ook meedoen hoor..
  gemodereerd

 25. Terwijl er in ons buurland Guyana wij een booming-economie zien( Guyana gaat honderden-miljoenen investeren in de Landbouw), zien wij een Surinameeen land, welke wordt geleid door een bankrover en door Interpol-gezochte misdadiger. In het bijzijn van een oud-politieman die denkt dat een land leiden hetzelfde is als een hoofd zijn van een politie-eenheid.
  Santhoki noch Brunswijk hebben visie en inzicht.
  Terwijl in Guyana het tweetal Ali en Jagdew hun land economisch sterk maken en serieus worden genomen door buitenlandse investeerders, wij in Suriname over elkaar heen rollen over schandalen op schandalen( corruptie- diefstal- toenemende criminaliteit- een losgeslagen VP die naar de psy moet). Een onbetrouwbaar OM en Rechterlijke macht- stelende militairen- ontevreden politiemensen- artsen en verpleegkundigen die het land verlaten om elders in de regio meer te gaan verdienen( geen hen ongelijk). Daarnaast Pinokkio Santhoki uit Lelydorp met zijn mooie beloften die hij niet waar kan maken. Ach Suriname: wij zitten ook opgescheept met een DINO-saurus die Bouterse heet en het land frustreert met zijn coke-neusgaten en al die oude ezels om hem heen en de domme massa die hem volgt( en juist die massa heeft geen ene moer). Intussen hebben deze oude ezels miljoenen uitstaan op hun buitenlandse bankrekeningen( Zwitserland en San FRancisco).
  gemodereerd

 26. Wanneer Rutte terug is in Nederland en verantwoording gaat afleggen in de 2de Kamer dan zal blijken dat zijn komst in Suriname van nul en generlei waarde voor Su. is geweest.

  De Leugenaar van Lelydorp dacht de slimste jongetje van de klas te zijn … ondanks alle waarschuwingen tegen binnen halen IMF. Nu smeekt hij Nederland hun invloed aan te wenden … om bepaalde zaken gedaan te krijgen bij het IMF.

  Wat de Leugenaar van Lelydorp niet weet … zijn souffleur had hem moeten influisteren … Nederland is één van de … zeg … eigenaar … van IMF.

  Nederland heeft dus geen speciale bevoegdheden…. bij een stemming heeft Nederland één {1} stem.

  Misschien kunnen de “slimme babadragers ” op dit forum de Leugenaar van Lelydorp … beter adviseren … dan VP Ramdin.

  Nederland gaat dus niet zorgen dat IMF zich anders gaat gedragen t.o.v. Suriname … meneer de Leugenaar van Lelydorp.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.