President Santokhi roept diasporagemeenschap op actie te ondernemen

37
President Santokhi roept diasporagemeenschap op actie te ondernemen
Een deel van de aanwezigen in Opera (Den Haag).

“Blijf niet langer aan de kantlijn zitten, take action en raak betrokken”. Zo luidde de oproep van president Chandrikapersad Santokhi aan de Surinaamse diasporagemeenschap op maandag 6 september tijdens een toespraak in het Zalencentrum Opera Den Haag, Nederland. Het staatshoofd vertoeft er voor een werkbezoek in het Koninkrijk der Nederlanden, waar hij vooral de nadruk zal leggen op de betrokkenheid van de diaspora in de ontwikkeling van Suriname.

Santokhi wees erop dat in deze fase, namelijk het tweede jaar van het regeerbeleid, de bijdrage van de diaspora meer dan ooit nodig is. Hij gaf aan dat de diasporagemeenschap wel degelijk betrokken is geweest in het oplossen van de financiële crisis waarin Suriname verkeert. Zo zijn de gebroeders Jethu betrokken bij de onderhandelingen met de bondholders van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het staatshoofd riep de diaspora op om zelf ook aan te geven hoe zij ingezet wenst te worden. “U zal goede besluiten moeten nemen voor zichzelf en goede afspraken maken.”

Het Surinaamse staatshoofd benadrukte dat juist in deze tijd waar de crisis doorwerkt binnen de samenleving, de diaspora in Nederland de druk ook zal voelen. Hij benadrukt dat de Surinaamse samenleving meer steun nodig heeft en weet dat de diaspora in tijd van nood telkens weer inkomt met nodige ondersteuning. 

Volgens de president staat Suriname aan de vooravond van grote industriële ontwikkelingen in de olie- en gassector. Suriname heeft echter ook goede wetten gemaakt en goede contracten met oliemaatschappijen gesloten. In het ontwikkelen van deze sector zal er voorkeur gegeven worden aan local content, te weten lokale dienstverleners c.q. Surinaamse bedrijven.

Santokhi legde er andermaal de nadruk op dat het land ontwikkeld zal worden met 1 miljoen Surinamers, te weten de lokale bevolking en de diaspora. Ook de Surinaamse bedrijven in Nederland gaan voorkeur krijgen bij de ontwikkeling van olie en gas. In dit kader riep hij de diaspora op niet langer aan de kantlijn te blijven zitten, actie te ondernemen en betrokken te raken. “Onze regering is er een voor de volgende generatie, we hebben daarbij jullie betrokkenheid nodig. Pak het op, na vandaag moet het anders. U moet niet alleen zeggen dat u beschikbaar bent, maar ook besluiten nemen wat u wil doen.”

Als boodschap naar politiek Den Haag zei de president dat Suriname wil gaan naar een intensieve, duurzame en integrale samenwerking zoals de Nederlandse regering dat in de afgelopen periode heeft laten zien met de steun naar de gezondheidszorg. President Santokhi: “Dat is wat we willen met de samenwerking, dat is wat bedoelen wanneer we zeggen dat de samenwerking volledig is hersteld.” Er moet sprake zijn van een volwassen relatie, niet belast met emotie en zakendoen in belang van beide landen. Hij benadrukt dat er op een volwassen wijze wordt gewerkt naar alle sectoren met inzet van expertise uit Nederland en de diasporagemeenschap.

De Surinaamse regering gaan al haar beloften uitvoeren, echter wel in de periode waarvoor deze gepland zijn om uitgevoerd te worden. Als staatshoofd wordt er samen met de regering sturing daaraan gegeven. Niet alles verloopt feilloos, maar daarvoor wordt er ook geëvalueerd. 

In het beleid naar Nederland toe is het de bedoeling te gaan naar een nieuw programma van samenwerking en afspraken op handels- en investeringsgebied alsook de optimale inzet van de diasporagemeenschap. Bij het aantrekken van investeerders zal Nederland gebruikt worden als facilitair land om ook voor Suriname te gaan interveniëren daar waar mogelijk. 

37 REACTIES

 1. Geachte Chan,

  De Hindoestaanse diaspora is in 1975 massaal gevlucht vanwege 1 probleem. Dit probleem is juist na 46 jaar veel erger geworden. Jij als Hindoestaanse president zou eventueel ervoor kunnen zorgen dat dit probleem opgelost wordt. Misschien dat de diaspora dan weer massaal en serieus terugkomt met alle voordelen van dien.

  Ik had het geprobeerd maar helaas niet mijn ding op dit moment.


  Maak melding

 2. “Blijf niet langer aan de kantlijn zitten, take action en raak betrokken”. Zo luidde de oproep van president Chandrikapersad Santokhi aan de Surinaamse diasporagemeenschap op maandag 6 september tijdens een toespraak in het Zalencentrum Opera Den Haag, Nederland.”

  President Chandrikapersad Santokh
  Zolang Suriname wars heeft aan:
  – criminaliteit en vooral de rovers en inbrekers en overvallers en moordenaars
  – nepotisme
  – meer kennissen hebben belangrijker vind dan kennis bezitten
  – slechte infrastructuur
  – milieu problemen kent
  – omkoping
  – etc

  dan zal het overgroot deel niet meedoen aan de gedane oproep doch alleen zij die voldoen aan de hiervoor genoemde aspecten en zich daarin thuis voelen.


  Maak melding

 3. Met mooie praatjes kom jij er niet Chan. Geef eerst het goede voorbeeld…..waar NEPOTISME en RACISME geen plek hebben om te bestaan en zorg dat een ieder een normale kans krijgt om zich te ontplooien en niet alleen mensen die op jou lijken…..dan staan wij open voor samenwerken……anders niet.


  Maak melding

 4. De voorwaarden, suggesties, vooroordelen, verwijten en festiviteiten, is de revue gepasseerd.

  Ik ben benieuwd met welke bagage, de president terug keert.


  Maak melding

 5. We leven in een wereld, waar de criminaliteit, niet te elimineren is, laatstaan te minimaliseren.
  Dit, heeft wereldonderzoek, onderzocht.
  In Nederland gebeurt, elke minuut iets illegaal.
  Maar de autoriteiten, doen hun best om ons een veilig gevoel te geven.


  Maak melding

 6. AI famiri, natuurlijk is het een moreel oproep van de president, maar misschien kan hij eerst de rotte bana’s & casaba’s uit de regering verwijderen. Criminaliteit harder laten aanpakken.
  Hij denk dat de Suri-neds gek zijn om zonder garanties in Suriname te komen investeren?

  Gado de wi fesi mang.


  Maak melding

 7. Het is gebleken dat de grootste criminelen in Suriname, mensen zijn die hoogopgeleid zijn, die geld over hebben om ambtenaren om te kopen en zo een corrupt land te creëren. Welke kleine crimineel heeft ooit miljoenen kunnen buitmaken en nog beschermd worden door de regering?
  Welke kleine crimineel heeft duizenden hectare land kunnen stelen, om het in cultuur te brengen middels moderne slavernij?
  Zolang deze grote criminelen niet worden aangepakt, zal de criminaliteit in Su steeds groter worden. Men verwijst naar kruimeldieven, terwijl de grote heren en dames criminelen zich voordoen als de eerbare van dit land.
  Strooi maar zand in de ogen van het volk, eens zullen zij wakker worden.


  Maak melding

 8. Als het land ontwikkeld gaat worden met 1.000.000 Surinamers kan Chan beginnen voor de Surineds ook minimaal 1 ha domeingrond gratis in Suriname ter beschikkimg te stellen.

  Hierdoor kunnen die op de gronden hun doelen gaan realiseren en komt er zo valuta/ euro in Suriname. Zo eenvoudig is dat. Maar als men vanuit gaat we willen jullie diaspora kapitaal en wij bepalen dat Suriname op die manier blijven sukkelen.

  Iedereen wil baas over zijn/ haar valuta blijven en ziin/ haar eigen doelen mee verwezenlijken.

  Wat is dan mooier om dd diaspora minimaal 1 ha domeingrond gratis te verstrekken al
  naar het doel, waardoor er activiteiten in Suriname onstaat en er ontwikkeling komt wat ten goede is voor de ecomomie van Suriname.

  Dat is een van de sleutels die sloten open maakt die valuta/ euro heel eenvoudig in en voor de Surinaamse economie binnen laat komen. De diaspora bij Suriname betrekt en er ontwikkeling en vooruitgang laat ontstaan.

  Waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan?
  Zo betrekt men de Surineds in de Surinaamse ecomomie met hun diasporakapitaal. Zie hoe eenvoudig met Surinaamse investeerders binnen haalt met hun diasporakapitaal en dan hen ik
  het in deze eigenlijk alleen over Surineds die op hun 1 ha gratisdomeingrond die ze gratis van Chan ter beschikking krijgen. Niet eens over Surineneds ondernemingen die al naar hun doelen grotere zaken willen doen.


  Maak melding

 9. Ze zijn al bezig met verkiezings campagne voor verkiezingen 2025 of eerder.
  Haha hij weet dat hij al op de schopstoel zit.
  En die diaspora moet snel doen anders kan hij niet meer witwassen voor ze.
  Chan had geen rode loper. Wat een belachelijke ontvangdt voor een Pres
  Rutte en Willem moeten uitkijken voor covid. Chan was overal zonder mondkap in Su. Dus brengt mooie covid mee


  Maak melding

 10. Ik zou gek zijn, als diaspora kapitaalbezitter, om te gaan investeren in een land waar veroordeelde moordenaars vrij kunnen blijven rondlopen. Dat is namelijk het bewijs dat wet en recht niet voor iedereen gelden in dat land. Wie kan mij garanderen dat mijn kapitaal veilig is dat land?


  Maak melding

 11. Ja mijnheer de president mooi en aardig dat u een beroep doet op alle Surinamers. Ik adviseer u om alleen uw zweet aan de Hindoestanen en de Chinezen te schenken want zij gaan weer de kar trekken. Van die luie donders hoeft u niks te verwachten behalve racistische prietpraat.


  Maak melding

 12. Popo jantje,
  Om de economie in een land te ontwikkelen moet je het verdiende geld een aantal keren laten rondgaan in de economie van het land, sommige rassen kunnen dat niet, vandaar dat er armoede en wanorde heerst in Suriname, wat ze verdienen wordt opgepot en verlaat het land.
  Er wordt vaak gesproken over vraag en aanbod, maar als je geen balans daarin kan creëren dan is het doelloos, en heb je verarming tot gevolg.
  Verarming van een land geeft aan dat er gebrek is aan een duidelijke visie.
  Ondernemers laat het geld circuleren, creëer banen met export mogelijkheden, en dan kan Suriname uitgroeien tot een van de rijkste landen in ZA,


  Maak melding

 13. Popo Jantje 7 september 2021 At 12:44
  Ja mijnheer de president mooi en aardig dat u een beroep doet op alle Surinamers. Ik adviseer u om alleen uw zweet aan de Hindoestanen en de Chinezen te schenken want zij gaan weer de kar trekken. Van die luie donders hoeft u niks te verwachten behalve racistische prietpraat.
  —————————————————————————————————–
  Rassen haat zoals hierboven verkondigt brengt alleen ellende met zich mee en geen vooruitgang. De creolen moeten zich meer dan ooit gaan bundelen en niet trappen in de beloftes gemaakt door deze ORANGE RATTEN. Laat je niet meer misleiden en stem bewust. Racisten mogen nooit meer aan de macht komen in ons mooi Land.


  Maak melding

 14. enkes 7 september 2021 At 12:33
  Ik zou gek zijn, als diaspora kapitaalbezitter, om te gaan investeren in een land waar veroordeelde moordenaars vrij kunnen blijven rondlo……….
  —————————————————————————————————
  Henkes…jij hebt niets om te investeren dus zwijg.


  Maak melding

 15. FRANCO 11
  7 september 2021 At 13:39
  enkes 7 september 2021 At 12:33
  Ik zou gek zijn, als diaspora kapitaalbezitter, om te gaan investeren in een land waar veroordeelde moordenaars vrij kunnen blijven rondlo……….
  —————————————————————————————————
  Henkes…jij hebt niets om te investeren dus zwijg.

  Hoezo heeft Henkes niets om te investeren? Ja misschien geen kapitaal maar kennis en ervaring is ook zeer welkom in dit land. Waarom moet altijd alles om geld draaien.? Iedereen die het beste voor heeft met Suriname is zeer van harte welkom.


  Maak melding

 16. zie je wel dat die zwarte racist franco 11 alleen maar met zwarten wil werken( luiheid) en dit ook toegeeft , nou iedereen ziet nu dat jullie zwarte paarse ndp boeven iets van plan zijn , maar onthoud alvast dat ze jou en je zwarte ndp bende daar in Nederland ook vinden , en het hoeven niet alleen de oranje ratten te zijn er zijn heel veel anderen die jullie bloed kunnen drinken , en dan is het uit en over om naar het dan mooie Suriname te komen , geen plek meer voor de Nederlandse paarse ndp boeven


  Maak melding

 17. President laat die diaspora los.
  Die suri’s moeten zelf uit het dal komen.
  Familie wordt al gesteund.

  Het ziet ernaar uit er voor elke suri een bond is opgericht, absurd. En dan nog de 11 eisen v ravaksur. Als ik nr 1 bekijk dan ben ik gauw klaar.

  Het eisenpakket van Ravaksur
  1. Een loonronde van 85% aan alle landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden, gebaseerd op een inflatiecorrectie van 75% over de periode januari 2020 tot en met april 2021 en een koopkrachtversterking van 10%. De ingangsdatum van de loonronde moet gesteld worden 1 januari 2021;

  Die mensen hebben al 1000 srd extra ontvangen, niet gewerkt vanwege covid en ze willen nog meer, pffff.

  Kennisoverdracht geschied al. Er is een reden waarom er weinig animo is.


  Maak melding

 18. =Je kunt kunt zeggen wat je wilt van Santhoki, maar hij is wel daadkrachtig en stelt zich wel als een President op. Ook doet hij wat belangrijk is om het land uit die hel te halen die achtergelaten is door die moordenaar.

  Omdat hij iemand is die voor orde, transparantie, wet en regelgeving gaat sta ik op deze punten 1000% achter hem, dit omdat als Surinamers op vakantie gaan zij met lof spreken hoe prachtig het land is en ook hoe geordend en netjes het land is. Wonen ze in Suriname dan willen zij in chaos leven….Mocht het verkeerd gaan zal ik het ook aangeven.

  Surinamers die steeds afgeven en niet door denken zullen daarom ook NOOIT voorruit gaan en zullen gedoemd zijn te mislukken in de verre toekomst.!!!

  Ik ben niet van de VHP, maar blijf wel positief over Suriname met Santhoki. Hopende dat ze waarmaken wat ze beloofd hebben.


  Maak melding

 19. Popo Jantje 7 september 2021 At 14:39
  FRANCO 11
  7 september 2021 At 13:39
  enkes 7 september 2021 At 12:33
  Ik zou gek zijn, als diaspora kapitaalbezitter, om te gaan investeren in een land waar veroordeelde moordenaars vrij kunnen blijven rondlo……….
  —————————————————————————————————
  Henkes…jij hebt niets om te investeren dus zwijg.

  Hoezo heeft Henkes niets om te investeren? Ja misschien geen kapitaal maar kennis en ervaring is ook zeer welkom in dit land. Waarom moet altijd alles om geld draaien.? Iedereen die het beste voor heeft met Suriname is zeer van harte welkom.@@@

  Popo, lees je laatste zin nog een keer, ga naar jou laatste comments en vergelijk, wat zie je???? De haat die jij predikt tussen de Creolen en Hindoestanen gaan de Surineds niet massaal over de streep trekken in tegendeel.

  Trouwens dat hele gedoe met Surineds betrekken bij de ontwikkeling door Santokhi is zuiver en alleen stemmingmakerij.
  In betere tijden hebben zijn voorgangers dit ook gepredikt en met welk resultaat.
  Voor en tegenstanders hier op WKT gaan niet terug, sommigen voor geen goud.


  Maak melding

 20. Pony
  7 september 2021 At 16:48

  Niet Waar ! Onzin wat jij beweert nu Pony. Ik leg meer de nadruk op de luie Suris die zich zo afhankelijk van derden stellen en maar een te grote kwebbel hebben en alles alles beter weten. Wat zeg je daar ? Een wig tussen creolen en Hindoestanen drijven? Is de Haïtiaan geen creool dan? Ben je gek geworden. Zonder mop mijn aversie richt zich tegen hen die geen moer voor het land doen behalve alleen maar negativisme.


  Maak melding

 21. WAT 7 september 2021 At 15:41
  zie je wel dat die zwarte racist franco 11 alleen maar met zwarten wil werken( luiheid) en dit ook toegeeft , nou iedereen ziet nu dat jullie zwarte paarse ndp boeven iets van plan zijn , maar onthoud alvast dat ze jou en je zwarte ndp bende daar in Nederland ook vinden , en het hoeven niet alleen de oranje ratten te zijn er zijn heel veel anderen die jullie bloed kunnen drinken , en dan is het uit en over om naar het dan mooie Suriname te komen , geen plek meer voor de Nederlandse paarse ndp boeven
  ——————————————————————————————
  @WAT…Volgens mij ben ik vaker in Suriname vanwege zaken dan jij met je sociale uitkering. Je teerd op de Staat en zal dat altijd blijven doen..vandaar mijn advies ; blijf lekker zitten waar je zit en geniet van je laatste jaren op deze aardbol in je flatje van 12 hoog.
  mooie praatjes vullen geen gaatjes …jou prestatie geldt..maar dat is nihil dus wees stil.!!


  Maak melding

 22. @ Franco
  Je teerd op de Staat en zal dat altijd blijven doen..vandaar mijn advies ; blijf lekker zitten waar je zit en geniet van je laatste jaren op deze aardbol in je flatje van 12 hoog.
  mooie praatjes vullen geen gaatjes …jou prestatie geldt..maar dat is nihil dus wees stil.!!

  Je teert ..
  JouW prestatie

  Nou, met zo een zakenman wil ik geen zaken doen.
  Oke, terugweg van Coronie ( 33 graden)


  Maak melding

 23. Ik moet niets hebben van de NDP, maar waarom noemen een paar racistische idioten de NDP een zwarte racistische bende, terwijl Abdoel, Parmesar, Keshopersad Gangaram Panday, Doekhie en Adhin prominente leden van deze multi-etnische bende waren en soms nog steeds zijn.


  Maak melding

 24. Niemand durft de vinger op de zere plek te
  leggen.
  Wel, president zolang die veroordeelde moordenaar niet achter slot en grendel zit zal er weinig animo zijn bij de diaspora.

  Er zijn duizenden intellectuelen, mensen met geld en middenstanders vertrokken na de coup en zeker na de decembermoorden.
  Die mensen willen wel, de enige voorwaarde is lock him up!

  Zo niet zullen jullie het zelf moeten oplossen. Dat is de keiharde realiteit.


  Maak melding

 25. haaaaaaa , haaaaaa , die franco de onnozel , Santokhi roept jou niet op , jij hebt nog geen veer om je kont te krabben , dat doet debby toch , lekker paars boelen he sexmaniakken

  en jij met zaken in Suriname , ja stelen , verkrachten , de kont van bouta schoonlikken , de Hindoestanen beledigen , ja zo ben jij vervloekte paarse rat

  wij wonen al 60 jaar in Suriname en jij bent zeker gevlucht he toen bouta in 1980 met wapen geweld mensen vermoorde en je later dacht , goh die man moet je aanbidden , zijn daden geeft mij een stijve he franco , en dat nog steeds elke dag , viespeuk


  Maak melding

 26. Henkes
  7 september 2021 At 19:54
  Ik moet niets hebben van de NDP, maar waarom noemen een paar racistische idioten de NDP een zwarte racistische bende

  Wanneer heb ik ze uitgemaakt voor racistische bendeleden ? De door mij gebezigde woorden zijn “ fascistische beweging of fascistische dictator”
  Maar Astrid Roemer heb ik wel een racistische populist genoemd. Terecht want dat is zij ook.


  Maak melding

 27. Esmerald , daar kun je wel gelijk aan hebben , deze regering heeft echt geen ballen om die criminelen , die moordenaars en die boevenpartij ndp aan te pakken , zijn ze een tak van die klojo’s die ons land vernietigd hebben , dus hebben we en vele Surinamers niet slim maar fout gestemd , en Santokhi zei gisteren in Den Haag dat er misschien wel vervroegde verkiezingen komen , dat hij geen 5 jaar aanzit , nou dit geeft aan dat de ndp nog de macht heeft , die klojo bouta met zijn wapens heeft iedereen in deze regering een wapen in hun nek gezet een foute beweging en je bent net zo dood als w.b. , deze massamoordenaar wil nog meer moorden plegen , maar een stijve zal die slappeling nooit meer krijgen , leeft zijn vrouwtje nog je hoort er niets meer van , heeft zij ook wapens gestolen


  Maak melding

 28. @Wat vette ratelslang lulzuiger van Oranje partij en van je vrienden je domineert dagelijks alle artikelen op WKN met je zieke haay en scheld geest. Je valt ook steeds robg enz aan. Nou ik ga echt niet naar suriname al is nederland niet mijn Droom land. Ik ga niet naar jouw ratten land komen en juile vuile zweet ruiken slijmballen ratten ik ben noch paarse rat nog oranje rat. Ik ben erg moe anders zou ik je flinke les leren. Lulzuiger van Oranje partij. Straks worden je ratten vrienden @jk en @ resdkin wakker hun slapen te veel gedronken.en gesnoven. Ik ga echt niet naar suriname ik ga liever van krekels geluiden genieten op You tube in spanje. Nu gaat de stinkende bom van @Wat ontploffen met vuile scheldpartijen lulzuiger kontzuiger homo. Ik ben niet bang voor je zieke geest @wat en co. Schrijf maar raak. Suriname trekt mij gewoon weg niet aan.


  Maak melding

 29. Esmeralda, je hebt gelijk dat de diaspora niet veel animo zal hebben om te investeren in Suriname, zolang die veroordeelde moordenaars nog vrij rondloopt in Suriname, je hebt wel ongelijk als je zegt dat niemand dat eerder gezegd heeft. Zie mijn bijdrage van 7 Sept. 12.33 uur.

  Rami Rams, het spijt me voor jou, maar ik remigreerde in 1982, voor de december moorden, naar Suriname, ik heb er nooit over gepiekerd Suriname voor een ander land te verruilen, zelfs niet tijdens de regeringen van die moordlustige psychopaat, dat had ik met mijn diplomas en mijn toenmalige Nederlandse nationaliteit makkelijk kunnen doen. Ik heb dus het recht verdiend mijn mening over de gang van zaken in Suriname te mogen geven, of jij het daar mee eens bent of niet.


  Maak melding

 30. Waarom zijn die Surinamers zo ontzettend dom?
  Mensen, Suriname is een ontwikkelingsland en zal dat nog lange tijd ook blijven. Met 600.000 mensen, waarvan heel veel slechts half geletterd, stijg je niet op tot het niveau van een ontwikkeld land. Besef dat en probeer daarom ook niet op een te grote voet te leven. Helaas willen mensen in Suriname alles hebben wat de mensen in bijv. Europa ook hebben. Zonder dat het land geld verdient aan wat da ook.


  Maak melding

 31. Zolang die spook van de zogenaamde “revo” nog rondwaart in Paramaribo zal geen enkel diaspora kapitaal verandering brengen in het leed van het volk.
  In Nederland bijvoorbeeld is een jaarlijkse loonronde tussen 1 á 3 % gebruikelijk. Hoe ze dan een loonronde van 85% verzinnen in Suriname “zonder zelf enige eigen inbreng” is mij een raadsel. Je kan dan onmogelijk van de Surineds verwachten dat het luie Surinaamse volk op kosten van diasporakapitaal gaat feesten.


  Maak melding

 32. @Debby 7 september 2021 At 12:20

  Chan had geen rode loper. Wat een belachelijke ontvangdt voor een Pres
  =========

  Alleen de douane stond hem op te wachten om gelijk het hele toestel uit elkaar te trekken op zoek naar drugs 😂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.