Suriname vandaag 44 jaar onafhankelijk

28
Suriname vandaag 44 jaar onafhankelijk

De republiek Suriname viert vandaag haar 44-jarige staatkundige onafhankelijkheid. Moengo in het district Marowijne is de plek waar dit jaar de officiële viering plaatsvindt. Geheel Moengo heeft zich opgemaakt voor dit heuglijk feest met parade en defilé.

Moengo is zoals de Surinaamse overheid zelf heeft laten weten er helemaal klaar voor. De voorbereidingen naar deze dag toe zijn volgens schema en vlekkeloos verlopen. Verschillende plaatsen zijn schoongemaakt, opgeknapt en versierd. De Wijdenboschbrug als de Stolkertsijverbrug zijn ook schoongemaakt.

In verband met 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid heeft districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne-Zuidwest zaterdag een Moengo monument onthuld en geschonken aan de plaatselijke gemeenschap. Volgens de burgermoeder komt het monument goed te pas bij de ontwikkeling van de toerismesector.

President Desi Bouterse vertrekt meteen nadat hij de parade heeft afgenomen samen met zijn echtgenote en een grote delegatie naar China voor een officieel staatsbezoek. Inmiddels is een vliegtuig van de Turkse low cost-luchtvaartmaatschappij Atlas Global gisteravond aangekomen in Suriname. Dit is het vliegtuig waarmee Bouterse later op de dag vertrekt.

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Op die dag vond de proclamatie plaats van de republiek, in aanwezigheid van premier Den Uyl en kroonprinses Beatrix. De onafhankelijkheid kwam na meer dan 300 jaar kolonisatie door Nederland. Deze dag wordt in het Surinaams ook wel srefidensi genoemd, een woord bedacht door de schrijver van het Surinaamse volkslied Trefossa.


28 REACTIES

 1. Afhankelijkheidsdag wordt groot gevierd.
  Grote schoonmaak voor deze dag haalt zelfs de media. Geweldig initiatief hoop dat het vooraltijd schoon blijft.


  Maak melding

 2. Suriname als staat/land is op papier misschien onafhankelijk. Maar de bevolking niet!!! Ze zijn afhankelijk van voedselpakketten..leningen…en de genade van 1 man. Slavernij bestaat nog!!! Maar heeft nu een ander gezicht en leider.Denka a torie datie!!


  Maak melding

 3. Welke onafhankelijkheid dan? Zien de Surinamers dan echt niet in dat er totaal geen onafhankelijkheid is? Met alleen leningen heb je nog heel erg lang geen onafhankelijkheid. Het gaat er alleen om om het geld uit de zakken van het volk te krijgen.
  Welke groep is dommer, zij die het organiseren of zij die het vrolijk meevieren? Maar goed, als je niet beter weet kan men ook niet kwalijk worden genomen..


  Maak melding

 4. Iedereen die Nederland hoog heeft zitten. Niet vergeten dat Nederland er bijna 200 jaar over heeft gedaan om nu te zijn waar ze nu zijn economische. Dus iedereen die nu zo klacht dat slecht gaat in Suriname denk daar maar even aan.


  Maak melding

 5. Marino

  25 november 2019 At 09:21

  Iedereen die Nederland hoog heeft zitten. Niet vergeten dat Nederland er bijna 200 jaar over heeft gedaan om nu te zijn waar ze nu zijn economische. Dus iedereen die nu zo klacht dat slecht gaat in Suriname denk daar maar even aan.

  =============================

  Voor de gemak vergeet je dat regering Venetiaan een monetaire reserve van US 1 Miljard dollar achter heeft gelaten met koers van 1 op 2. Venetiaan heeft de puinhopen van Wijdenbosch moeten opruimen en is hem gelukt. Bouterse kon het alleen maar beter doen. Helaas bezweek hij aan de hebzucht. Vandaag de dag is Suriname overgeleverd aan leningen, giften en voedselpakketten. Jammer.


  Maak melding

 6. Als Suriname niet credit waardig was zou het nooit leningen kunnen afsluiten, als Suriname niet kon aflossen dan zouden jullie nu stenen moeten eten.


  Maak melding

 7. Papirra motje

  25 november 2019 At 09:57

  Als Suriname niet credit waardig was zou het nooit leningen kunnen afsluiten, als Suriname niet kon aflossen dan zouden jullie nu stenen moeten eten.

  ===========================

  Is het normaal om een lening af te sluiten
  om te kunnen eten ? Moet niet gekker worden.


  Maak melding

 8. 44 jaar onafhankelijkheid, ėėn grote puinhoop, toegegeven door eigen paarse coalitiegenoten, door en door corrupt, gestolen als de raven, en vandaag te dag, zijn we afhankelijk geworden van een voedselpakketje die door middel van leningen gefinancieerd worden,


  Maak melding

 9. Surinamers mogen trots zijn op de onafhankelijkheid. Als je zo langzamerhand ouder wordt moet je het nest gaan verlaten. Ook al heb je de brandnieuwe televisie niet. De tweedehandse koelkast heb je wel. De meeste ouders zijn niet echt blij als kinderen het nest verlaten. Er valt een patroon weg. Sommige ouders zijn wel blij. Blij of niet blij, als jonge natie heb je stappen gezet op weg naar zelfstandigheid. Soms ben je gebakken vanaf het begin. Rijke ouders ,een opleiding en zo. Maar vaker moet je keihard aan de slag om doelen te bereiken. Zo is Suriname. Een kalme reis is niet gegarandeerd. Wel een behouden aankomst.


  Maak melding

 10. Klopt vroeger was alles beter in Suriname en ik ben niet oud hoor.
  Ik als deskundige (gedragswetenschappers) heb hier echt veel moeite mee.
  Ons zo mooi Suriname wordt gewoon vernietigd door een stel debielen.
  Fijne bezinningsdag allemaal!


  Maak melding

 11. Kondremangs,

  Vandaag herdenk ik 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid…..maar helaas 39 jaar katibo van de negatieve invloed van DiDiBri en zijn boevenbende……….denk a tori……….witte mensen zijn weg en onderdrukking door eigen landgenoten………ik ga straks hengelen in Damboengtong…….
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. Vandaag de dag zou ik trots zijn als ik had gezien dat mijn land niet in de etalage stond. Ik zou trots zijn als ik had kunnen zien hoe welvarend Suriname was. Ik zou trots zijn als ik had gezien dat er geen corruptie en zelfverrijking was. Ik zou trots zijn als ik had gezien dat de regering niet op beedel toer was. Ik zou trots zijn als een toerist ergens zou verkondigen dat het land heel mooi is opgebouwd en rijk is aan natuur.

  Aan alle gasten die vandaag trots zijn op de onafhankelijkheid kan ik maar één ding oordelen jullie hebben een trots op niks. Jullie zijn alleen trots op je arrogantie. Jullie zijn trots om te bedelen.


  Maak melding

 13. Alleen idioten die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is vieren feest vandaag want er valt eigenlijk helemaal niks te vieren.

  Sinds de onafhankelijkheid sukkelt het land van crisis tot crisis en blijft een structurele en duurzame ontwikkeling uit.

  Het land is ver verwijderd v.h. realiseren v.d. volle potentie. SU had een topland in de regio en zelfs de wereld kunnen zijn in plaats daarvan bungelen we samen met Haiti, Guyana en Venezuela ergens aan de onderkant.

  Corruptie, wanbeleid en criminaliteit vieren hoogtij.

  SU is momenteel opgezadelt met torenhoge schulden terwijl het land in 1975 schuldenvrij was.

  Van een koers van sf 1,8 gulden voor een U$ dollar ten tijde v.d. onafhankelijkheid is de koers nu gestegen naar ruim srd 8,3/sf 8300 voor een $ dollar.

  SU is ook hard op weg om een soort kolonie van China te worden.

  Voor de onafhankelijkheid had iedereen een Nederlands paspoort en kon men zonder belemmeringen naar Europa en Amerika reizen. Met het Surinaams paspoort heeft men nu een visum nodig daarvoor.

  De enigste groep die flink baat heeft gehad bij de onafhankelijkheid is de politieke elite en hun friends & family. De rest v.d. bevolking heeft niets gezien v.d. beloofde ontwikkeling.

  Het bovenstaande zijn de keiharde feiten.


  Maak melding

 14. SU is vandaag 44 jaar onafhankelijk maar heeft al veel langer zelfbestuur (65 jaren) namelijk vanaf 1954 toen het land een zelfstandig land werd binnen het koninkrijk der nederlanden.

  Het veel gehoorde argument is dat SU een jonge natie is vandaar het gebrek aan structurele en duurzame ontwikkeling. Wel dat argument slaat op niets want met goed bestuur en leiderschap welke beschikt over een ontwikkelingsvisie is het weldegelijk mogelijk om een land binnen 40/50 jaren te ontwikkelen. Landen als Israel, Singapore en Zuid Korea hebben dat bewezen.


  Maak melding

 15. Geen dag van feestvieren eerder een dag van bezinning en rouw.Geen enkel land met een democratische regering zal Suriname feliciteren!Maar surinamers, net partybeesten.Feesten dat kunnen ze het beste doen.Bevrijd Suriname van bouta,dat is voor vandaag mijn hartewens.


  Maak melding

 16. @Pakiratigri
  Suriname is nooit stief-ouderlijk behandeld door NL.

  Als meer dan honderd jaar ging er jaarlijks meer NL geld naar Suriname dan er uit Suriname naar NL ging. Lees Anton de Kom maar.

  In 1975 schreef NL voor de zoveelste maal de schulden af en gaf het nog een hele schat mee.

  3 maal Bouterse heeft het land gebracht waar het nu is.
  1>> Mislukte revolutie en Binnenlandsconflict.
  2>> Wijdenbosch z’m zelf overschatting
  3>> 10 jaar ontgaan van het gevang door Bouterse.
  3 maal reductie van de productie, 3 maal exploderen van de schulden iets anders is er niet van te maken.
  3 maal eigenbelang van een stelletje gefrustreerde dwarsliggers.

  Er is niets om te vieren beste Pakiritigri behoudens dan de hoop dat ook uit het diepste dal geklommen kan worden en daar kan NL heel aardig bij helpen.


  Maak melding

 17. Heb hart voor Suriname.
  Bidden en Werken zal helpen.
  Na alle opmerkingen gelezen re hebben, is het duidelijk dat er veel mis is.
  Maar voor de mensen die wel in Su wonen, kan er alleen gebeden worden om het tij te keren.
  Moge de almachtige een ieder de Wijsheid schenken om dit land te redden.
  Wat moet er nu gebeuren?
  Hoe lossen we de problemen op?
  Wie kan ons helpen?
  Kunnen de dieven stoppen met stelen?
  Hoe kan je rijk zijn op grond van diefstal van het land? En dan nog trots zijn.
  Wanneer jullie op tientallen hectares lopen, gestolen van het land, hoe voelen jullie je?
  Het geldt voor iedere partij ook Jogi, ook de Sardjoes, ook de Pl enz.
  Stoppen met die onzin.
  Zelfs tot in het diepe binnenland stelen ze.
  Daarom moet er een verbetering komen.


  Maak melding

 18. Wanneer je denkt dat je het ergste hebt gelezen op waterkant.net.

  Ene jojo beweerd dat meer dan 100 jaar geld van Nederland naar Suriname ging.

  Misschien tijd dat jojo zijn hersenen een keer gaat gebruiken.

  Voorwie het niet weet, als het aan Nederland lag was Suriname nu niet onafhankelijk. Nederland wilde vasthouden aan hun wingewest, zo werd Suriname genoemd. Mede onder druk van Amerika is Suriname onafhankelijk geworden. Amerika wilde Suriname al sinds de 2e Wereldoorlog overnemen.

  Daniël je leest reacties van een paar ezels (zie jojo zijn reactie ) en een paar zwakbegaafden en denk jij dat het slecht gaat in Suriname. Het ging slecht in Suriname ten tijde van de SAP van Vene. Nu gaat het goed behalve misschien de diefstal, winkels zijn vol, er wordt overal gebouwd er zijn zoveel auto’s op de weg en showrooms, de restaurants zitten vol, hoe duurder ze zijn hoe voller, je hoort zelf te reserveren, fastfood restaurant zitten vol, in het weekend zijn alle buitenplaatsen vol en Suriname telt nu heel veel buitenplaatsen, wegen worden geasfalteerd. Suriname oogt eindelijk als een modernestad. Luister dus niet naar idioten hier, sommige zijn sinds de 60er jaren niet meer naar Suriname geweest.


  Maak melding

 19. Jij ook Robert. Jij zit al minstens 60 jaar onder een steen. Je praat echt onzin. Alsof het nu beter gaat. Gebruik je eigen gezonde verstand als je dat hebt.
  In 1975 was Suriname nog schulden vrij. Nu is het lening op lening. Schaamteloos gewoon! Jij zit hier de hele boel goed te praten van alle misdragingen en mensonterende praktijken van een voor moord veroordeelde bejaarde drugscriminele clown…


  Maak melding

 20. @ Robert: Misschien wordt het tijd dat jij je hersens eens gaat gebruiken. Als je de reacties van Jojo wat vaker leest dan zou je moeten weten dat hij een van de meest deskundige reageerders is met kennis van zaken op velerlei gebied.
  Je gelooft nog steeds in de mythe dat Suriname voor Nederland een profijtelijke zaak was. Jojo geeft een bron waaruit blijkt dat Suriname de laatste 100 jaar alleen maar geld gekost heeft. Jij roept maar wat, gebaseerd op de anti-Nederland hetze in Suriname. Als Nederland zoveel aan Suriname verdiende, waarom lukt het Suriname dan niet om rond te komen zonder grote schulden te maken? Kan alleen Nederland geld verdienen in Suriname? De realiteit is dat niemand dat kan. Sommigen worden rijk maar het volk blijft arm.

  Nederland heeft totaal geen belangstelling meer voor Suriname. Het gebouw van de Nederlandse ambassade staat te koop. Wat wil je nog meer voor bewijs. En als je zo zeker weet dat Nederland geld verdiende aan Suriname, waar verdiende men dat geld dan wel mee? Ik vrees dat je het antwoord schuldig moet blijven omdat het onzin is. De opbrengst van de bauxiet was voor Suriname, niet voor Nederland. Het leegroven van Suriname is nu pas begonnen.

  Er is in Nederland nog veel sympathie voor Suriname, maar het moet van twee kanten komen. Blijft Suriname met de rug naar Nederland staan, is goed. Nederland maakt het niets uit. Guyana is op dit moment veel interessanter. Aan Guyana verdient Nederland veel geld dank zij de speciale schepen die nodig zijn voor de oliewinning en die miljarden kosten. Aan Suriname verdient Nederland niets. Dat zijn de feiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.