maandag, juni 17, 2024
HomeFotoSwiti Watra Alasma in Rotterdam op oudjaarsdag

Switi Watra Alasma in Rotterdam op oudjaarsdag

-

Does Travel - naar Suriname

ROTTERDAM, 26 dec – Veel Surinamers hebben de gewoonte om het jaar af te sluiten met een spiritueel bad om fris, positief en goed gestemd het nieuwe jaar tegemoet te gaan. Op 31 december, kunnen ook in Nederland, mensen op traditionele wijze hun handen en gezicht wassen met dit bijzonder ritueel.

De jaarlijkse Switi Watra Alasma wordt dit jaar ook weer gehouden op oudjaarsdag , 31 december. Het gebeurt op de stoep van FKS Inst. | Billboard Mall, Rotterdam. Dit event is van 13.00 uur – 16.00 uur.

Het is in feite een symbolische handeling die elk jaar plaatsvindt en meehelpt aan het reinigen van het innerlijke om de positieve energie naar binnen te halen.

Het event vorig jaar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

42 REACTIES
 1. Water uit de kraan uit NLD en de bladeren geïmporteerd uit de Surinamse bossen reken maar uit.
  Vergeet de 7 geesten, Florida water, blauwsel en pimba ook uit Su niet.
  Kassa!


  Maak melding
 2. Wat een gelul, waarom specifiek op de oudejaarsdag ?? Het is gewoon een afkodré ding, ik bid elke dag als ik nuchter bent : en het gaat nog steeds goed met mij !!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 3. Hey J. Zwartmans, die toevoeging ” als ik nuchter ben”- is het zo erg?
  Ik snap nu waarom je Jiyani en mij had uitgenodigd voor een drankje.Haha.
  Ik heb net een borgoe voor mezelf inschonken.
  Ik ben geen grote drinker, toch is die andere fles al op.
  Proost.


  Maak melding
 4. Er zit veel natuurlijke dettol in dat water tegen de bacteriën en ziektes en ook rum. Als je je lichaam elke dag insmeert met pure rum, dan wordt het lichaam energieker. Die rum moet je niet opdrinken, maar insmeren!


  Maak melding
 5. Sommige mense segge dat as je nie doesj of baat 3 weeke lang, dang jau ligaam maak sterke avweer teege siektes en jei wort gesonder.
  Keik naar die Hollanders. Froeger se baade nie, dang se waare sterk en ginge heel werelt plundere met hun sgeepe. En ferspreide ook feel siektes in werelt.


  Maak melding
 6. @Djoeka Joe
  Had je dat niet eerder kunnen schrijven. Fles is nu leeg, maar gelukkig heb ik nog anderhalf.
  Moet je elk deel van je lichaam insmeren? Mijn armen zijn te kort om m’n rug in te smeren. Heb je daar ook een tip voor?


  Maak melding
 7. @ Zwakka
  Dan waren die Hollanders slimme mensen mang
  Ze brachten hun ziektes de wereld rond, lieten die daar achter en keerden terug met goud en specerijen.
  Nu zijn ze nie meer zo slim .


  Maak melding
 8. Jullie lullen wanr Hindoestanen en Chinezen Javanen en anderen volken hun rituelen uitvoeren dan houden jullie bek dicht maar als wij creolen onze cultuur in stand willen houden hebben jullie altijd commentaar


  Maak melding
 9. @pico,

  Laat je vrouw je dan insmeren. Als je alleen bent: maak een spons vast aan de muur en drenk het met rum. Ga dan met je rug schuren tegen die spons.

  P.S: het was serieus bedoeld. Insmeren met rum en zelfs met brandspiritus helpt en maakt de botten ook gezonder.


  Maak melding
 10. @pico,

  Jei heb geleik dat Hollander laat agter sein siekte in troope. Want in troope was heel feel kruide en Hollander ging daar eete en hei wort gesond. Dang hei heef al die kruide meegenoome naar sein lant.
  Nu in Hollant en Europa, de beste kruide uit die troope haale se en se gebruike feel meer dang selfs de troopenaare. Fooral die mense met gelt eete feeel kruide en goede dinge. Die arme mense eete fooral avgekeurde flees en bleive siek.


  Maak melding
 11. @ Djoeka
  Bedankt voor je tips. Ik denk niet dat ik ze zal opvolgen.

  @ Zwakka
  Ik geniet van je postings. IEDERE keer weer.
  Mijn stem heb je als er een standbeeld moet komen of een nationale vrije dag.
  Hoe verzin jet het. Ongelooflijk


  Maak melding
 12. ”Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij” (Joh. 14, 6)

  Als wij teruggaan tot de oorsprong van de Kerk, dan vinden wij de duidelijke bevestiging dat Christus de enige Redder van allen is, de enige die God kan openbaren en naar God kan voeren.


  Maak melding
 13. @KELLY,WANNEER DE HINDOESTANEN JAVANEN EN DE CHINEZEN HUN RITUELEN HEBBEN UITGEVOERD GAAN ZIJ DAARNA NIET NAAR DE KERK/TEMPEL ZOALS DE SOMMIGE CREOLEN DAT DOEN (WINTIPREY,BONUMANG enz enz ) NIEMAND KAN GOD EN DE MAMMON DIENEN,HET IS HET EEN OF HET ANDER…..WARE CHRISTENEN VOLGEN DE LEER VAN JEZUS CHRISTUS WIENS BLOED GEVLOEID HEEFT VOOR ONZE ZONDEN….


  Maak melding
 14. Kondre Mang,
  Cultuur & Rituelen met alle respect, dienen in stand gehouden te worden mensen.
  Maar wie kan u of mij garanderen dat deze wasi (Culturele Bad) of het door creolen, hindostanen, inheemsen, marrons who ever het ook mag zijn uitgevoerd worden, dat het geluk en een goede gezondheid zal brengen?
  Mensen ondergaan jaarlijks deze rituelen maar tot op heden heb ik geen vooruit gang bij hun gezien dan alleen maar achteruitgang.
  Wij Surinamers geloven altijd de lokoemang & de bonoemang, waarom?
  Het eerste wat deze idioten mensen wijs maken is “IEMAND HEEFT U IETS GEDAAN” & men is geneigd dit te geloven.
  Brada nanga Sisa bribi ini wang ALMACHTIGE.
  BIJ DEZE WENS IK ALLE COMMENTATOREN & LEZERS VAN WATERKANT. NET VOOR 2019 HEEL VEEL GELUK EN IN HET BIJZONDER EEN GOEDE GEZONDHEID TOE.
  KKKKKKKRRRRRRAAAAAKKKKKKIIIIIII


  Maak melding
 15. @Karma
  Je hebt groot gelijk.Je kan geen twee goden dienen. Een Bigie sma op 93 jarige leeftijd overleden, zei altijd toen ik nog kind was. Geen enkele bonoemang zijn macht kan groter zijn dan die van God. God eist geen sieraden of geld, maar nederigheid. Ga in gebed tot de Heer. Dit waren haar wijze woorden. Begin er nooit aan.


  Maak melding
 16. Het is niet altijd zo, dat oude mensen vanzelfsprekend verstandig zijn. Ze kunnen een hoop nonsens uitkramen door hun bijgeloof. Velen zijn achterlijk gebleven en door hun koppigheid en valse schaamte niets willen bijleren, omdat ze eenmaal geïncarneerd zijn met kwaadaardigheid, want jong geleerd is oud gedaan. Het is goed om ouderen te respecteren, maar let er vooral op dat niet alle ouderen respect verdienen.

  In het algemeen zijn mensen die hun medemensen en nazaten een godsdienstsprookje aanleren erg opdringerig, egoïstisch en verwaand, die net zulke egoïstische mensen willen creëren als hunzelf om niet alleen te zijn en om hun leugens te kunnen blijven voeden, maar voornamelijk om hun kwaadaardige religie te consolideren tot wanhoop en ellende voor allen die zich in hun waanzin storten.
  http://vishnuh.nl/God-Zegent-Niet/


  Maak melding
 17. Een ritueel als deze heeft met afgodische en bonu zaken niks te maken. Rituelen zijn er om je aan te sterken. Als mensen zo dom zijn om niet vanuit hun eigen kracht en energie, het te redden dan pakken ze een valium, een librium, een methadon, een coke en knallen ze hun nieren kapot. Onze voorouders hadden geen valium en librium, methadon en coke. Ze hadden kruiden om zich op te krikken en leefden lang en gelukkig. Over Christendom gesproken: zie de boodschap van de paus over de geestelijken die hun vlees boven hun hersenen stelden. Hoeveel oorlogen zijn er veroorzaakt door de aan ons opgelegde godsdiensten: 80 jarige Oorlog, Beeldenstorm, Kruistochten, Ierland RK versus Protestanten, een door God uitverkoren volk moord een ander volk uit en wederzijds geweld. Dat zijn er een paar om niet te spreken van het Allah-isme met IS. Heeft Winti spiritualiteit ooit een oorlog veroorzaakt? Foute priesters, imams en bonumans/umas moetrn door het rechtssysteem worden aangepakt. Fijne jaarwisseling en een succesvol 2019


  Maak melding
 18. Als eerste wordt allen even wakker, Jezus of de God die we kennen, kennen we uit de slavernij tijd terwijl wij onze eigen goden en rituelen hadden.. maar dat is er uit geslagen met de zweep omdat het te verwilderd was voor de blanken..

  Zelfs in de eerste drukken van de bijbel stond in dat slavernij normaal was en dat je moet luisteren naar je meester. Dit is met der jaren wel gewijzigd maar alsnog ik aanbid geen blanke verhaaltjes of hun God dat allerlei kwade dingen in ons leven heeft aangericht. Daarom zijn de meeste Afrikanen of donkere mensen christenen maar mensen wordt wakker


  Maak melding
 19. KELLY JOE KIES DING MOOI. MIK DING BLAKKA MANG LOEKOE FA DING TRA CULTOEROE E DOE DING TORIE..KELLY JE HEBT GROOT GELIJK. GOD HEEFT ALLES GESCHAPEN . ALLA SMA GEBORE MET EEN GAVE DUS OENG BLAKKA MANG ALTIJD E TAK KA SANIE TEGEN OENG SREEFIE. SOEMA NA WAN WAS WANG SWIET WATRA DAT NA ING LOEK OUT . SO SO KRATIE KELLY .
  .


  Maak melding
 20. Men onderschat de kracht en kennis van Surinaamse kruiden. terwijl heel de midicinale wereld nu uitocht maken richting Suriname om kennis te vergaren zitten hier een paar hersenloze klojos weer hun eigen Suriname kapot te maken terwijl juist de medische wereld respect begint te krijgen van de heilzame werking van onze culturele erfgoed en kennis.zijn er zo als altijd een paar nationaliteiten hier die liever chemicaliën naar binnen werken en doodgaan of hulp zoeken bij hun duizenden goden die niks verhelpen dan de kracht van Afrikaanse kennis en kruiden de eer te geven.als straks de witte of Chinees met een kruid uit Suriname kanker kan bestrijden dan is het wel goed terwijl de creolen vanuit west africa deze kennis zelf hebben vergaard.hoe dan ook men zal proberen deze erfgoed in kwaad dag licht te zetten de resultaten spreken voor zich dat het menens is met de opgang van Surinaamse kruiden in de de midicinale wereld die niet te stoppen is.


  Maak melding
 21. @Henk,

  Je gaat er vanuit dat alleen Afrikanen kennis hebben van geneesachtige kruiden.
  Onderschat Indiërs niet met hun kennis over de geneeskunde gebasseerd op kruiden.
  En je gezeur over duizend goden kun je voortaan maar beter achterwege laten omdat je daar niets over weet. Je hebt het specifiek over de hindu’s. Heb respect voor elkaars cultuur, religie, normen en waarden. Je bent boos omdat bepaalde reageerders geen respect hebben voor de Afrikaanse cultuur terwijl je in jouw reactie ook geen respect toont voor de cultuur van anderen.


  Maak melding
 22. @ Jiyani & @ pico @ FER. E

  Jullie en mijn maat FER. E, zijn ten alle tijden bij mij welkom voor een hapje en een drankje.
  Weet alleen niet hoe ik met jullie in contact kan komen, en volgens mij is Fer inmiddels geremigreerd
  naar Su !

  Jacko


  Maak melding
 23. Wat ik grappig vind is dat mensen een wasi afkodrei of bonu vinden, in hun ogen niet goed.
  Heb je wel eraan gedacht dat de kerk ook heel veel objecten en beelden gebruikt om te dienen, “Gij zult geen beelden dienen” is dat geen afkodrei…
  Bovendien zijn er zat culturen en volken over de hele wereld die zich ritueel wassen op de een of andere manier, hetzij met kruiden en/ of oliën, het zij in een rivier of wat dan ook.

  Er zijn zat oplichter waarzeggers, bonumangs, oplichter pandits, valse christen profeten etc. die alleen gebruik maken van je zwaktes en je financiëel vernietigen. Dat wil nog niet zeggen dat er geen goede mensen zijn met gaves om anderen te genezen en te helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

  Heel vaak oordelen mensen zonder dat ze werkelijk weten wat het precies betekend, net zoals de term wisi.
  Weet je wat wisi is? Wisi is niet alleen werken met het kwaad of negatieve daden, het begint al met negatief denken en negatief spreken. Dus aan alle negatievelingen zou ik zeggen, un keba anga wisi.

  Tap’ a yari anga bun. Opo a yari anga bun. Odi odi fu switi Sranan!


  Maak melding
 24. Ach hou toch op met dit soort nonsens en achterlijk gedoe. Ik lijd al jaren aan lage rugklachten en heb mijn toevlucht gezocht tot een bekende bonoeman in Parra (niet zo lang geleden overleden). Hij maakte een sneetje in mijn rug en vulde dat met balderen en kruiden. Bond de snee vervolgens vast en zou ik van alle klachten bevrijd zijn. Natuurlijk moest ik in zijn winkeltje nog de nodige benodigdheden kopen zoals een fles 7 geesten en allerlei rookgerei. Enfin, de ingeroepen hulp heeft niet mogen baten ondanks de geweldige verhalen die ik in de ‘wachtkamer’ hoorde. Hij zou zelfs mensen van suikerziekte hebben genezen en ook de blinde kon weer zien. O ja, de 84jarige dame die naast mij zat kon weer als een 9 jarige huppelen….:-)
  Wat mij ook opviel was dat alle kinderen van deze bonoeman ziek waren. Deze zieken kon hij dus niet genezen!

  Het is waarin men gelooft maar ik kijk iets genuanceerder tegenaan en vind het afschuwelijk om mensen zo te besodemieteren. Mij zal dit niet meer overkomen.


  Maak melding
 25. @Henk, waarom is tegen de Ebola virus geen Afrikaans kruid gewassen ? Als de medicinale kennis onder Afrikanen zo groot is dan moet er toch ergens een medicijnman zijn die precies weet hoe dat virus bestreden moet worden. Of is het niet zo dat de Afrikaan liever alles aan de blanke man of Chinees overlaat ?
  Misschien komt het ook doordat Afrika niet investeert in kennis maar zich liever voor het domme houdt.


  Maak melding
 26. Te wani go datra dringi tablet anga omeni datra dresi yu srefi musu sabi. Datra nanga apotheek teki moro furu moni, ete a no yepi bun. Te yu go datra yu no sjie yu musu tan dringi datra dresi of moro omdat altijd yu kisi nyun siki of tra kwaal.
  No wan sma dwingi yu fu teki sani of go na presi.
  Te yu habi wit mang denki en yu teki Chinesi, blakka mang, koeli of tra traditioneel dresi, a no wroko. Wit mang altijd denki deng sabi alla sani. Den kiri den sma san sabi dan den taki deng habi koni. Chinesi sabi ook tak wit mang ley furu, ma un no spang. Un lafu, gi den tjaw min nanga dringi. Bijna alla sma sabi tak deng no bribi noti. Unu no lasi ten fu meki sma bribi te den no wani.


  Maak melding
 27. Ik vind het heel merkwaardig dat altijd overvrome evangelische gristenen heel snel zijn met oordelen en veroordelen. Heilig overtuigd van wat de kerk hen voorschoteld en met alles Jezus erbij betrekken. Je kunt duizend maal naar de kerk gaan en zogenaamd bidden, maar als je in je hart niet oprecht bent dan is alles wat je doet en zegt alleen maar bullshit.
  Er zijn meer oplichters in de kerken dan erbuiten, heel veel kerken en gemeentes bulken van het geld, afgetroggeld van de leden, en hun valse profeten en profetiën. God vraagt niet om geld, zal geen geld aanbieden, komt niet met allerlei poeha en geweldigheden of luxe en is echt niet exclusief aanwezig in de kerk. Het kwaad wil de mens meer overtuigen van zijn kunnen dan het goede of dacht je soms dat het kwaad ook niet aanwezig is in een kerk…
  Ogri no frede kerki, let na yu sei a kan sdon sondro fu yu sabi. Son lesi a pastor srefi na instrument fu a ogri.


  Maak melding
 28. Bepaalde Surinamers doen op oud en nieuw aan een (sweet) wasie.

  Wat is de betekenis/voordeel voor hen en wat gebeurd er al de ovige dagen van het jaar dan in vergelijking voor Surinamers die dat niet doen?

  Er zijn Surinamers die hun lichaam normaal verzorgen, die bakken er op veel gebieden van het leven meer uit dan de sweet (wasie) van deze Surinamers.

  Je kan maar beter het heel jaar, elke dag zaken doen om je lichaam en geest goed op peil te houden dan één keer per jaar bij taante aan een wasie te doen. Waarom moet taante die grote lummels een wasie geven? Opo go was ie skien, jouw lummel.

  Taante zal wel blij zijn om die lummels een wasie te geven in haar teil gevuld met heet water gevuld metmet kruiden. Wat voelt taante daar bij die lummel. Is het nou kruid of een wat anders. Mijn hemel! Hai baja taante, je bent me ook eentje om ieder jaar die lummels te verwennen met je wasie. Je ze zitten in je teil met kruiden. Nee! dit is niet een tuin vol kruiden, dit is een teil met water gevuld met kruiden, voor een wasie voor al die grote lummels vol problemen, overspannen zijn, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 29. Hamam-Massage
  De hamam-massage is een schuimritueel, met een spons-zeepmassage en ontspanningsmassage, welke toe te passen is op de gewone massagetafel.
  Tevens leert u om deze hamam-massage ook in een natte hamam toe te kunnen passen, voor het geval u in een wellnesscentrum werkt/gaat werken!
  De hamam-massage wordt vooraf gegaan door een bodyscrub met dode zeezout, het scrubben gebeurt met een speciale scrubhandschoen.
  De totale hamam-massage is werkelijk een weldaad voor het lichaam, een reiniging van binnen en buiten!
  De huid voelt na de hamam-behandeling zo mooi schoon, glad en zacht!

  Aromatherapie
  Aromatherapie…. een naam die heerlijke geuren oproept,…. een massage met natuurlijke geparfumeerde oliën en…. ontspanning. Het is een perfecte ondersteuning voor lichaam en geest.
  Hot Stone Massage
  Bij de hotstone-massage wordt gewerkt met warme stenen om in combinatie met de massage een totale ontspanning van lichaam en geest te verkrijgen.
  We gebruiken de stenen als ligstenen, maar ook als stenen om mee te masseren!
  Na o.a. uitleg over de stenen, aparatuur, effecten en (contra)indicaties, behandelen we de praktijk: Hotstone Massage van de rug, nek, schouders, benen, voeten, buik, armen, handen en gezicht.

  Oorkaarsentherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij een speciale kaars in het oor geplaatst wordt met als doel het oor te reinigen. Daarnaast wordt de therapie aanbevolen vanwege een vermeende ontspannende en stimulerende werking. …

  Zo kunnen we nog even doorgaan. Allemaal Bonu? of Wisi? of wat dan ook?
  Wat is het verschil tussen dit alles met de Ouroe jari wasi of Switi watra wasi? Waar schamen jullie je voor??
  Alle voorgaande rituelen zijn tot concepten uitgewerkt en men verdient er grof geld mee. Dat is mijns inziens het enige verschil met hetgeen die mevrouw in het openbaar in Rotterdam doet. En het commentaar hier is datgene waarmee ze beloond wordt. Inderdaad “dom” ja.
  Negativiteit, onwetendheid, onkunde, appels met peren vergelijken, niet in staat zijn om goed te lezen en te begrijpen, zaken erbij halen die er helemaal niet toedoen en vooral VALSE schaamte gecombineerd met een minderwaardigheidscomplex,
  zal een volk, van welke samenstelling dan ook, NOOIT VOORUIT helpen.
  Jullie gaan zelf zo ver om mekaar te beledigen, te kleineren, je racistisch te uiten. “Christenen” die kwaad spreken / oordelen over een ander !? Foei.

  Kennen jullie de definitie van “rituelen”?
  Niet eens fatsoenlijk schrijven kunnen de meesten van jullie.
  If oen’no sab’ skrifi in Bakra tongo, dan’skrifi ini joe egi tongo, mek’ sma verstan’ sang w’e skrifi. Totaal geen logica in de zinsopbouw.
  In plaats van je negatief te uiten over alles van een ander, zou de energie beter gebruikt kunnen worden in het vergaren van KENNIS. KENNIS IS MACHT. Het verrijkt je, maakt je tot een blijder mens.
  Ik wens jullie allen een goede WASI toe, elk op je eigen manier.


  Maak melding
 30. Hoe je het keert of draait, begaan de mens ieder seconde van de tijd een stommiteit of verraad zijn afkomst.
  Cultuur is om gecorrigeerd te worden en niet om na te doen. Vele onbewuste fouten zijn gemaakt door onze voorouders om de theoretische dingen om te zetten in ondoordachte praktische handelingen. Als dit zo verder gaat zal het moeilijk zijn om de achterstand in te lopen.


  Maak melding
 31. Mense, jei heb tok hont of kat tuis? Hoe faak die is siek? Keik goet naar jauw hont en kat en gedraag je ook so, dang ook jei wort niet gouw siek. Sie je, hont is nooit leider maar folger en kat is nooit folger maar leider. Dus as je ben hont-tiepe dang je moet alteit folge en as je bent kat-tiepe dang je moet nooit folge. So je bleif gesont en sonder stres.
  En asjeblief, as je heb geslagsiekte dang ga na de doctor.


  Maak melding
 32. Ben niet vroom, loop niet in een lange rok en loop niet de kerkdeuren plat, maar ik geloof wel in God, Jezus en de heilige Geest.
  Ik verloochen mijn cultuur niet want heb heb persoonlijk met mijn beide dochters meegemaakt dat ze ogri si kregen, ik geloofde daar niet in dacht echt dat het onzin was, kan tal van voorbeelden aanhalen.
  Mensen die een andere niet vergeven worden verbitterd, gaan heten maar hebben niet door dat zij onder alles gaan lijden.


  Maak melding
 33. Ben niet vroom, loop niet in een lange rok en loop niet de kerkdeuren plat, maar ik geloof wel in God, Jezus en de heilige Geest.
  Ik verloochen mijn cultuur niet want heb heb persoonlijk met mijn beide dochters meegemaakt dat ze ogri si kregen, ik geloofde daar niet in dacht echt dat het onzin was, kan tal van voorbeelden aanhalen.
  Mensen die een andere niet vergeven worden verbitterd, gaan haten maar hebben niet door dat zij onder alles gaan lijden.


  Maak melding
 34. Er zijn massa van mensen die nog niet klaarwakker zijn, omdat zij het leven niet willen of kunnen begrijpen. Zoniet bezeten zijn door onwetendheidonderdrukking. Als deze niet op een oprechte wijze wordt voorgelicht zullen zij het slachtoffer blijven van hun angststoornis/onbewustheid.
  Satan (zijn de mensen onder ons) weet precies wat zijn doel is, en bewust handelt anderen te misbruiken om zijn macht te behouden. De schepper heeft ons niks gevraagd en ook niet onder druk gezet. Het zijn de mensen (Judassen) dat dit hebben uitgevonden en grof geld mee verdienen.


  Maak melding
 35. In plaats dat die blakaman op onderzoek uitgaat om de foutieve dingen recht te trekken voeren zij juist hun stommiteit op. Men blijft maar sabiman spelen op het gebied van winti en cultuurmisleiding. Men is bezig de zwarte mens belachelijk te maken met allerlei termen en verdragen. De blakaman wordt nog steeds gezien als vee en niet als mens. De term marrons wordt ook nog steeds gebruikt door de vijfstammen der boslandbewoners. Maar blijft de naam marrons gebruiken, de hedendaagse boslandcreolen zijn afstammelingen van de (marrons) gevluchte slaven. En dit betekend niks anders dan:
  Weggelopen slaven werden ‘marrons’ genoemd. Deze term is afgeleid van het Spaanse woord ‘címarron’, weermee ontsnapt vee werd aangeduid.

  Jezus is vastgenageld aan een kruis en de zwarten aan hoefijzer van een paart of ezel.
  Vraag aan de mensen wat dit betekend ze weten het gewoon niet en ook geen moeite doen om het te achterhalen. Maar blijft maar sabiman spelen met vervelende of cultuurverkrachter bazuinen. We zijn onze voorouders schuldig als we dit soort handelingen niet corrigeert, dit hebben zij voor ons achtergelaten om aan te tonen hoe het gespeculeerd werd met hunne ongeschooldheid.
  Is tijd dat wij ons verstand gebruiken en niet met allerlei stomme dingen als etalagepoppen komen aandansen. We graven ons dieper de put in, of anders gezegd een bodemloze put.


  Maak melding
 36. Wat een negativiteit weer onder de Surinamers, kijk naar andere culturen die hun eigen tradities in stand houden. Ik vraag me af of deze mensen hun eigen geschiedenis kent
  Alles wat gedaan wordt, wordt gedaan met eerst een gebed aan de Heer.
  Als je het onzin vindt, hou dan je mond. Ik heb veel gezien waar ik niet in geloofde, en natuurlijk x
  Zijn er altijd mensen die de tradities negatief gebruiken en beïnvloeden
  Ik zou zeggen, kijk daar maar naar.
  Ik zou veel meer willen zeggen, maar Henk heeft het goed verwoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES