zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOM start onderzoek naar gedrag Pro-Zwarte Piet PSV hooligans

OM start onderzoek naar gedrag Pro-Zwarte Piet PSV hooligans

-

Does Travel - naar Suriname

EINDHOVEN, 19 nov – Rond de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag in Eindhoven zocht een flinke groep PSV voetbalhooligans de confrontatie met de demonstranten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Op beelden van VICE Nederland is te zien dat de vreedzame KOZP demonstranten door de pro-Zwarte Piet hooligans werden begroet met racistische spreekkoren en beledigingen, bekogeld met eieren en geïntimideerd. Op een van de foto’s is ook een man te zien die de Hitler groet brengt. Opvallend bij deze beelden is dat de aanwezige politie niet ingreep, hoewel de politie beweerd dat ze al in een vroeg stadium van de demonstratie optrad.

Kinderen met opgestoken middelvingers
“We werden vernederd, uitgescholden en bedreigd. Kinderen stonden met opgestoken middelvingers en lieten zich racistisch uit. De mensen eromheen klapten daarvoor. Bizar. Er werd niet ingegrepen” zegt Jerry Afriyie van KOZP tegen het Algemeen Dagblad. Zijn groep hield zich keurig aan de gemaakte afspraken maar de PSV-hooligans omsingelden het vak, gooiden eieren, pepernoten en bierblikjes en scandeerden racistische en seksistische leuzen. De politie stond aanvankelijk toe dat ze tot op een meter van de demonstranten konden gaan staan.

Pro-Zwarte Piet demonstranten aangehouden door de politie
Nadat de pro Zwarte Piet Hooligans eerst hun gang konden gaan greep de politie uiteindelijk wel in en werden zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt. Inmiddels is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen.

Recherche onderzoekt camerabeelden
De recherche betrekt onder meer camerabeelden bij het onderzoek en hoopt op basis daarvan de komende tijd nieuwe aanhoudingen te verrichten. Agenten hebben meerdere keren de wapenstok gebruikt bij confrontaties met de hooligans. Een aantal van hen raakte daarbij waarschijnlijk gewond.

Burgemeester: intimiderend gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er en grens is overschreden: “In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt” schrijft de politie.

Ook in andere steden problemen met pro-Zwarte Piet voetbalsupporters
Bij de intocht van Sinterklaas in Tilburg werden 44 pro-Zwarte Pietdemonstranten opgepakt en met een bus naar het politiebureau gebracht. De tientallen betogers zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Ze wilden de confrontatie aangaan, zegt de politie. Verder zochten supporters van Cambuur Leeuwarden en FC Groningen in hun stad ook de confrontatie met de demonstranten. Eerder zorgden bedreigingen van NEC-supporters ervoor dat de demonstratie in Nijmegen op voorhand werd afgeblazen. KOZP vindt dat de voetbalclubs supporters op hun gedrag moeten aanspreken. In Rotterdam was er een aanval van de pro-Zwarte Pietenbeweging waarbij met een rookbom en eieren werd gegooid. En in Hoorn heeft de politie pro-Pieten weggehaald bij het demonstratievak van de tegenstanders omdat de sfeer er grimmig werd.

Kick Out Zwarte Piet: ‘Gemeenten hebben gefaald’
Gemeenten hebben gefaald tegenstanders van Zwarte Piet op vreedzame wijze te laten demonstreren. Dat zegt actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een reactie op de ongeregeldheden bij verschillende intochten van Sinterklaas zaterdag en zondag. “Dit weekend heeft bewezen dat de overheid het demonstratierecht niet kan waarborgen”, zegt Jerry Afriyie van KOZP tegen het Algemeen Dagblad. Zijn mensen werden vernederd, uitgeschol­den en bedreigd. “Gemeenten waren niet voorbereid op wat ging komen. Het systeem heeft gefaald” aldus Afriyie.

Meten met twee maten
KOZP vindt dat met twee maten wordt gemeten. Volgend jaar moeten voor iedereen dezelfde regels gelden, zegt Afriyie. “Wij stonden gewoon op onze plek en we hebben nergens voor overlast gezorgd. Als wij buiten onze lijntjes gaan of ons misdragen, worden we opgepakt, weggejaagd of wordt onze demonstratie verboden. Waarom gelden die regels niet voor anderen?”

opening
Fernandes Express
BODO Party

28 REACTIES
 1. Ik wilde graag nog wat toevoegen aan mijn vorige bericht. Men vergeet dat er nog
  een derde groep die actief is. Naast de pro en anti pieten hebben de notoire
  relschoppers die dankbaar gebruik maken om onrust te stoken en alleen op vechten
  uit zijn zelfs tegen de politie. Denk aan voetbal supporters, extremisten. Wij als
  Surinamers zijn een beetje emotioneel volkje en deze groepen maken daar dankbaar
  gebruik van en jutten de boel nog een beetje extra op. Als klap op de vuurpijl krijgen
  we de boemerang keihard terug, want de gewone Nederlander gaat ons met een
  scheef oog aankijken.

  Als u de namen van Rogier Meijerink, Michael van Zeijl, de het kort geding hebben
  verloren even op google zoekt. Dit zijn mensen die hun hele leven protesteren tegen
  van alles en nog wat, dodenherdenking , Bevrijdingsdag , panden kraken, g root
  strafblad. Nu de pieten discussie. We moeten als Surinaamse gemeenschap met klem
  afstand nemen van dit soort lui, dit zijn gewoon beroeps criminelen die ons in een
  slecht daglicht plaatsen en de Surinaamse gemeenschap een slechte naam bezorgen


  Maak melding
 2. DE EZEL BALKT,DE KOE LOEIT,DE HOND BLAFT,DE KAT MIAUWT,MENSEN DAT ZIT ALLEMAAL IN DE AART(DNA) VAN HET BEESTJE….RACISME ZIT IN DNA V/D HOLLANDERS(De wreedste slavenmeesters) ,DUS AL WORDT DE ZWARTE PIET GESTOPT,RACISME ZAL NIET GESTOPT WORDEN : LAAT DAT DUIDELIJK ZIJN….


  Maak melding
 3. KARMA,
  Als ik de postings op de waterkant leest ,vraag ik me af wat u bedoeld ,als men in holland fluistert brult men in Suriname, misschien heeft u discriminatie wel uitgevonden,en ik vraag mij af waar u de laatste 350 jaar hebt gezeten,een beetje dom is het wel sari tori


  Maak melding
 4. Als je, zoals KOZP doet, de Nederlanders continue wegzet als racisten, dan zullen ze zich tegen je gaan keren.
  Actie = Reactie. Hooligans zullen in voorkomende gevallen gebruik maken van dit soort situaties. Dan krijg je klop en moet je niet gaan huilie huilie, want daar heb je dan zelf om gevraagd.

  Bent het volkomen eens met de posting van @ Forza.


  Maak melding
 5. Nu de z.g. voetbal supporters mee gaat bemoeien, breekt de pleuris los !!!
  Deze gasten moeten ze echt afschieten, wat ze doen hebben niks met voetballen te maken.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 6. Forza, heel juist geformuleerd, er zijn inderdaad veel beroepsprotesteerders die weer hun kans schoon zien, en weer een stel asociale zogenaamde voetbalsupportes die daar weer op reageren, elke aktie op reactie op en daar wordt/werd door Kick Out geen of onvoldoende rekening mee gehouden.
  Zwarte piet mag, er tegen protesteren ook maar verlies de realiteit van de dag niet uit het oog


  Maak melding
 7. Je kunt al zien aankomen dat dit dus elk jaar alleen maar erger gaat worden. Op een gegeven moment zal er toch een breekpunt worden bereikt. Zoals anderen aangeven, veel herrieschoppers en misbaksels gaan zich nu ermee bemoeien puur om chaos te creëren.

  Wat leren de kinderen hiervan…


  Maak melding
 8. Onder de voetbalhoolgans zitten ook enkele rechtsextremisten die elke gelegenheid aangrijpen om keet te schoppen en ze gaan vaak heel ver en schuwen geen enkel middel en slepen de beroepsprotesteerders gewoon mee.Ik denk dat de zwarte piet discussie alleen maar gaat verharden.Want het is nooit zo erg geweest als dit jaar.


  Maak melding
 9. Discriminatie in Nederland is verboden, en hiertegen kan je aangifte doen,
  een keer uitgescholden te worden betekend nog geen discriminatie.
  Ik ben een Groninger, toen ik voor het eerst in Amsterdam kwam
  werd ik ook uitscholden voor een boertje die uit de klei getrokken was.
  In Suriname word openlijk gediscrimineerd waarom doen we daar niets tegen.
  Het verbaast mij dat op youtube sinterklaas met zwarte pieten in Suriname
  feest vieren.


  Maak melding
 10. Yep, als je Pandora’s box open maakt dan kan het wel eens tegenvallen. Ze kunnen wel eens dingen in gang gezet hebben die heel ellendig voor ze uit kan pakken.
  Die Ghanese Jerry Afriyie, waarvoor is hij destijds eigenlijk gevlucht? Omdat het gewoon een iriitant mannetje is die heibel maakt om de heibel? Als hij het hier zo erg vind, dan keert ie toch lekker weder naar het land van herkomst. Daar is geen zwarte piet, en is hij onder gelijken. Alhoewel, die willen hem ook kielhalen.


  Maak melding
 11. Voor de verdediging in hoger beroep van de mensen die vorig jaar in Friesland de KOZP betogers hebben tegengehouden is in een week tijd meer dan 200.000 euro opgehaald. Daar kan Suriname een paar weken op draaien. Zo veel “sympathie” is er voor die zwarte zeurpieten.
  Laat men maar blij zijn dat er politie is want anders zouden al die demonstranten elke stad uitgekickt zijn waar ze zich vertoond hebben.

  De Nederlandse Afro-Surinamers zullen er aan moeten wennen dat Nederland niet Suriname is en dat in Nederland niet telt wie je kent maar wat je kunt.


  Maak melding
 12. Zwarte mensen kleuren hun gezicht wit als ze hun hun winti prey doen…….is dat dan geen discriminatie naar de witte mensen toe?? De zwarte mensen zullen dan ook zeggen het wit schminken van hun gezicht…dat het traditie is!!


  Maak melding
 13. @wazig,

  Doen de Afrikanen of mensen van Afrikaanse afkomst hun gezichten in Nederland witmaken en begeven zij zich daarna in het openbaar?
  Stel dat het inderdaad zo is dan zullen vermoedelijk de Hollanders daar geen aanstoot aannemen.
  Doen ze dat in het land waar ze wonen dan zal daar ook geen aanstoot aan genomen worden door de aldaar wonende witte mensen.
  Zwarte Piet echter vind ik gewoon niet meer van deze tijd. Het is niet het hele jaar door een cultuuruiting, terwijl het witmaken van hun gezichten door Afrikanen gedurende het hele jaar gebeurt.
  Wat is er toch zo moeilijk aan om de zwarte pieten aan te passen?
  De verhouding van een witte Sinterklaas in combinatie met zwarte pieten zit wel scheef.
  Ik kan er in komen dat het bij Afro mensen de associatie met de plantagehouders en de slaven oproept.

  De meeste hindustanen keuren zwarte Piet niet af. Ze doen dus ook niet mee met de ZP discussie. Dat hebben de creolen wel over zichzelf geroepen, door hindustanen voor kuli, daliet, honden etc. uit te maken. Mocht je ervan uitgaan dat hindustanen met een donkere huidskleur niet voor zwarte Piet worden uitgemaakt, dan heb je het mis. Maar ook deze hindustanen laten het afweten in de ZP discussie. Ook Ambonezen met een donkere huidskleur worden voor zwarte Piet uitgemaakt, maar ook zij doen niet mee aan de ZP discussie.
  Creolen roepen dat zij zich gekwetst voelen door de zwarte Piet, ze moeten er maar eens bij stilstaan hoe kwetsend zij zich gedragen naar anderen.


  Maak melding
 14. Breaking news Nederland zit in de top drie van kinderverkrachters wereldwijd,en als het om boelers gaat in de top vijf wereld wijd op dit forum zitten er zeker een aantal,vandaar dat sint kleine kinderen altijd op schoot wil hebben,kort gezegd Nederland is een viezerikken land,straks zijn jullie verplicht met een kurk in j reet rond te lopen be careful out there hoe kan j in zo een land wonen vol pedofielen,begrijp het niet


  Maak melding
 15. Zo te zien heeft piet veel aanhangers op dit forum,wie weet zijn het gefrustreerde zwakkelingen die de trauma’s niet hebben kunnen verwerken wat de figuur van sint ze allemaal aangedaan hebben in hun jeugd,in het land der viezerikken is alles mogelijk zie Rutte niemand weet met wie hij de lakens deelt man,vrouw,jongens,meisjes who knows


  Maak melding
 16. @Hans van den Broek,

  Dat jij pro zwarte Piet bent is mij wel duidelijk, maar dat je geweld toestaan tegen de anti zwarte pieten mensen, is niet kies.
  Schaar jij je maar achter Mark Rutte, de liegende president van Nederland.


  Maak melding
 17. De blanke en blanke hielenlikkers zullen wederom in hun vuistje lachen. Dacht je dat ze een moment wakker van liggen om kinderen en zelfs volwassenen die last hebben van Zwarte Piet? Nee joh. Elk moment zullen ze grijpen om mensen van een andere cultuur te denigreren. Ze zijn zelf van een andere oorsprong dan blank maar het zijn de spreekwoordelijke verraders. Laat staan de blanken zelf waarover dit item gaat.
  Zwarte Piet is een begin. Het einddoel voert veel verder. Namelijk gelijkheid tussen alle bevolkingsgroepen.

  Maar je begint in het kleine om in het grote te eindigen. Het zou veel beter zijn dat minderheidsgroeperingen zich samenbundelen tot een overkoepelende organisatie. En dan bedoel ik Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, zelfs mensen van Oost-Europese afkomst die in principe wel blank zijn maar de cultuur anders ervaren. Dan kunnen we zeggen; jouw probleem is het mijne, en mijn probleem is het jouwe. Dan vorm je samen een sterke vuist. Maar alstublieft geen Judassen in ons midden. Dat er mensen zijn van Surinaamse afkomst en die Zwarte Piet verdedigen is werkelijk van de zotte. Het voert verder dan dat. Maar begin eerst bij Zwarte Piet.

  Hebben deze van oorsprong Surinamers, geen kinderen en kleinkinderen? Zijn ze nooit voor Zwarte Piet uitgemaakt bij tij en ontij? Zijn ze nooit racistisch bejegend op de werkvloer enz? Nogmaals, begin bij Zwarte Piet om van daaruit verder orde op zaken te stellen. Denk aan je kinderen. Wie wil geen goede toekomst voor zijn /haar kinderen met een huidskleur waar ze niks aan hebben kunnen doen maar dan nog verguisd worden?


  Maak melding
 18. @ Hans van den Broek,

  De geschiedenis herhaalt zich slechts. Ten tijde van de slavernij was Nederland ook het laatste land met de afschaffing. Engeland en Frankrijk schaften de slavernij in hun koloniën af in 1833 en 1848. Als een van de laatste landen in Europa deed Nederland dat pas op 1 juli 1863 en nog wel onder dwang.

  Dit zijn dus slechts de laatste stuiptrekkingen rond de zwarte pieten discussie. Begin er dus maar aan te wennen dat er binnen nu en een paar jaar alleen roetpieten en of regenboogpieten rondlopen tijdens sinterklaas.

  Ik zou mij, als ik jou was, ook niet zo druk maken om het zwarte pieten gebeuren. Als de islamisering van Nederland met zo’n vaart blijft doorzetten loopt jouw dochter over een paar jaar ook in een boerka rond.
  Ik denk dat je daar een hardere kluif aan zult hebben.


  Maak melding
 19. Van actie komt reactie hoor ik een aantal keer dat is logisch echter als er vreedzaam word geprotesteerd geef dan ook een reactie zonder geweld terug.
  want dit nodig ook weer de harde kern van de tegenpartij uit om volgend jaar mee te doen wat voor beide partijen niet goed is vooral omdat het een kinderfeest is TOCH.


  Maak melding
 20. hans van der broek
  Je zegt Suriname kan teren op die 200.000euro zover ik weet teert nederland zoiezo op geld afkomstig van suriname afrika india en indoneschie gestolen en onder dwang wij allen bij elkaar hebben fatsoen noemen ze dat.
  Wij zouden nooit een hele volk bijna uitroeien om suiker koffie katoen en dergelijken en vandaag de dag zeggen tegen mensen ga terug naar je eigen land maar jullie zijn stelletje profiteurs niet beter als een parasiet. ik heb het dan alleen over jou en de mensen die hetzelfde denken als jij jullie zouden moeten opdonderen ergens op een eiland voor jullie alleen neem gelijk wilders mee hahahahah


  Maak melding
 21. Tja men komt aan het superieure gevoel die men uitgebreid wil vieren onder het mom van kinder feest.
  Als men het echt wilt dat het een feest dient te zijn voor alle kinderen. Waarom gezwelt gebruiken als een groep aangeeft. Een gedeelte nl zwarte Piet is kwetsen van de zwarte mens en hun kinderen. Argumenten ik mooie herinneringen aan dit kinderfeest. Dat is niet wat we willen afpakken. Graag een feest voor alle kinderen. Maar sta stil dat het verleden van Dit feest oproept wat witte voorouders de onze hebben aangedaan. Wij werden neergezet als beesten. Mindere de knecht ten dienste voor de superieure ras. Dit willen wij vandaag de dag niet meer. Stop de wond dat elk jaar weer ingezout word. Zie het in. Wij willen vergeven wat onze voor ouder is aangedaan. Wat is nou zo moeilijk om die Piet te veranderen. Dat kan niet de pret van een kinder feest minder leuk maken. Nogmaals verdiep in de geschiedenis en laat die neerbuigende lollige Piet verdwijnen. Ik en velen hebben geen leuke kinder herinningen aan Piet. We moesten bang zijn voor ons eigensoort. Hij was dom en moest precies doen wat de slimme witteman hem deed te doen. Kom nou dit kan niet meer in deze tijd. Ook al hebben jullie zijn functies veranderd. Bij ons zwarten die respect voor zichzelf hebben en hun voor ouders kunnen dit niet als een feest voor alle kinderen zien. En waarom mogen wij niet demonstreren waar die karikatuur nog gebruikt worden. Niet de mensen die demonstreren zoeken het geweld integendeel. De mensen die de vernedering willen voortzetten gebruiken geweld. Dat was toen ook het geval bij het afschaffen van slavernij. Ondanks de afschaffing werden zwarten door kwaadaardige witten gedood wat het waren hun eigendom die ze werden afgepakt. Net als nu het geweld weer willen zwarten ze wat afpakken. Hun feest hun superieure gevoel. Terwijl zwarten het feest niet af wil pakken. Maar karikatuur Zwarte Piet kan niet meer is not done. Als we met respect met elkaar om willen gaan na de slavernij.
  .


  Maak melding
 22. @Olivia,

  Helemaal mee eens met hetgeen je hebt geschreven: Ik wil hun feest niet van ze afpakken. Ik zou willen dat elk kind kan mee doen aan het feest.

  Maar op deze manier zal dat niet lukken. Lees wat Rosana Kluivert geeft gezegd in de Telegraaf. Haar zoon houdt ze op 5 december elk jaar thuis.


  Maak melding
 23. Voor de mensen die zeggen als je de Nederlandse mensen van racisme verwijten gaan ze zich tegen je keren eens goed lezen ik zeg het gewoon er zijn veel goede Nederlandse mensen die begrip en verstandig zijn en weten waar over dit gaat en vaak roepen de mensen die geen moer weten dat maar er zijn ook veel racisten in nl die het ook onbewust en bewust over dragen en is geen onkennen aan in the usa zie je dat ook nl overal er is een achter stand bewust gecreëerd en waar die donkere man en vrouw 1stap maak om bewust teworden is er een groep die ze tegen houden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES