TV: Nederlanders proeven Sopropo die helpt tegen diabetes en obesitas

21
TV: 'Sopropo helpt tegen diabetes en obesitas' - Nederlanders proeven
Foto: screenshot filmpje (c) RTL Editie NL

AMSTERDAM, 19 okt – Sopropo, een van de bekendste groenten uit Suriname, raakt ook steeds meer bekend in Nederland. Eerder kon je op onze site al een item lezen over een Nederlander die Gin maakt van Sopropo en Madam-Jeanette. En deze week kwam in het nieuws dat er nieuw onderzoek is dat moet aantonen dat Sopropo helpt tegen diabetes en obesitas!

Editie NL, het Nederlands nieuwsprogramma van RTL 4 bracht dit nieuws gisteren naar buiten. Tegelijkertijd ging het programma de straat op om Nederlanders Sopropo te laten proeven.

Wat vinden ze van de smaak van rauwe Sopropo? Bekijk het filmpje van Editie NL hieronder:

Bekijk ook een filmpje over Sopropo van Thomas Dijkman, auteur van het boek ´De 45 meest geneeskrachtige groenten´:

21 REACTIES

 1. A jap japi wannabee doet alsof hij sopropo niet kent terwijl de echte Hollanders nuchter reageren terwijl a mang e draai e tongo moro leki deng Hollanders ,Shame on jou japi


  Maak melding

 2. hahaaa,Moet aan mijn broer denken.die kookt teveel sopropo.zodra je op bezoek bent en hij je vraagt of je zult mee-eten krijg je steevast sopropo voorgeschoteld..en als je de volgende dag weer vraagt wat de pot schaft ,dan is het Antroea.ik weet nou niet welke bitterder is.gewoon omdat hij niet van groenten plukken houd.dus als wij op buiten gaan om te logeren bij broer Johan ,brengen wij voor de zekerheid iets anders mee.


  Maak melding

 3. @Von poepenheuvel

  Ik heb maar 1 reactie hierop:
  Veel knoflook, uien, kwart theelepel verse djiera, mespuntje massala, klein beetje tomatenpuree, madame Jeanette, beetje bakkeljauw, zwarte peper, drie druppeltjes vissaus of een ietsiepietsie trasi, heet bakken, afblussen met een kwart glas water, serveren met faya alesi, een birambietje op azijn en een ijskoud glas cola.

  Zo zijn er nog tig manieren, maar dit is mijn meest favoriete. Eet smakelijk, ook voor de japjapi.

  Me mars papa!


  Maak melding

 4. Oude nieuws en sopropo is in India al eeuwen bekent. Sopropo is een vervanging van insuline.
  In China word veel sopropo soep gedronken, word kort gekookt en met weinig zout.
  Helaas heeft men nog steeds geen medicijnen diabetes dat diabetes geneest.
  Muslims eten geen varkenvlees wel ze spuiten ze zich vol met insuline en dat is van
  varken gemaakt. Varkens zijn slimmer dan andere dieren en zie in youtube.
  Bij de operatie tafel word ook varkens organen gebruikt.
  Zonder insuline en dan miljoenen doden. Wat is haram?


  Maak melding

 5. Er zijn twee soorten diabetes, type 1 en type 2. Type 1 is aangeboren, daar is voorlopig niets aan te doen. Iets werkt gewoon niet. Er wordt geen insuline geproduceerd, sopropo doet daar ook niets aan.
  Type 2 is in het algemeen een gevolg van een verkeerde leefwijze, te weinig bewegen, te dik, verkeerde voeding. Door daar wat aan te doen kan er verbetering van de situatie optreden en gaat de alvleesklier weer beter werken. Er zijn ook medicijnen en waarschijnlijk ook planten die daarbij kunnen helpen zoals blijkbaar die sopropo.
  Een andere bekende plant is de Gynura procumbens. Die is afkomstig uit Maleisië en omgeving en wordt daar Daun Dewa genoemd, oftewel “Plant van God”. Aan deze plant worden allerlei wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven waaronder een werking bij diabetes type 2. Je hoeft alleen maar dagelijks enkele blaadjes te eten. Het smaakt min of meer als sla, niet vies dus. In Suriname groeit deze plant als kool, in Nederland kan hij alleen in de zomer buiten.

  Het gebruik van medicijnen en kruiden verbetert de situatie van diabetes patiënten. Het verstandigst is natuurlijk om gezonder te gaan leven. Iedereen weet wel wat dat inhoudt en anders vraag je het maar aan de dokter.


  Maak melding

 6. Ai boi, antruwa nanga sopropo, one of my favourite vegetables. Beide bitter van smaak waardoor je of de ene kiest of de andere. Heeft weinig zin beide tegelijk te kopen vanwege de houdbaarheidsdatum en de bittere smaak. Vooral antruwa. Den toko tyari drei-ai kefalek. Het loont de moeite een vertrouwensband op te bouwen. Want als je naar de toko gaat, zie je een krat met antruwa helemaal bruin van kleur alsof het om iemand gaat die net iets te lang onder de zonnebank heeft gelegen. Maar door de vertrouwensband loopt hij naar achteren en voilà, daar heb je die lekkere verse gezonde antruwa. Eet smakelijk.


  Maak melding

 7. Hans van den Broek je schrijf alleen onzin. Type 1 is niet aangeboren en je kan het ook door griep krijgen. Er is weinig bekent over Type 1. Ik ken mensen dat Type 1 op 60 jarige leeftijd hebben gekregen. Praat niet over kruiden en ze helpen gewoon niet. Niet alle dikke mensen hebben Type 2, er zijn ook magere mensen die het ook hebben, het is erfelijk en is ook weinig over bekent. Hindustanen eten veel sopropo en toch zijn er veel diabeten. Bart Roep verteld meer dan 30 jaar over genezing van Type 1 en toch ir er geen genezing. Ze vertellen alleen onzin en alleen om geld binnen te halen


  Maak melding

 8. Een Kaolo aap die niet weet wat sopropo is, is gewoon belachelijk !!
  Toen er gevraagd werd: of hij wist wat voor groente het is, zei hij aubergine.
  Deze MPP zet zich zelf en de zwarte gemeenschap voor LUL, wat een misbaksel zeg.
  Zijn gedrag is buitensporig overdreven en gewoon belachelijk !!!!! (MPP )

  sari tori
  Jacko
  .


  Maak melding

 9. Onze correspondent vanuit het buitenland 19 oktober 2018 at 04:45
  @Von poepenheuvel

  Ik heb maar 1 reactie hierop:
  Veel knoflook, uien, kwart theelepel verse djiera, mespuntje massala, klein beetje tomatenpuree, madame Jeanette, beetje bakkeljauw, zwarte peper, drie druppeltjes vissaus of een ietsiepietsie trasi, heet bakken, afblussen met een kwart glas water, serveren met faya alesi, een birambietje op azijn en een ijskoud glas cola.

  Zo zijn er nog tig manieren, maar dit is mijn meest favoriete. Eet smakelijk, ook voor de japjapi.

  Me mars papa!

  En uw recept helpt tegen ? Beri Beri ???


  Maak melding

 10. Door wie is deze kaolo clown ingehuurd? Sinds wanneer ga je sopropo en antruwa rauw eten? Wat dat betreft is het geen komkommer die wel een neutrale smaak heeft. Nu pas kijk ik naar het filmpje en deze uncle Tom wil zich nog witter voelen. Donderstraal op man!


  Maak melding

 11. Er is een essentieel verschil tussen type 1 diabetes en type 2 diabetes. Bij type 1 wordt er geen of onvoldoende insuline geproduceerd en het is niet te genezen. De oorzaak van type 1 is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline produceren. Het is inderdaad niet aangeboren, maar het ontwikkeld zich wel op jeugdige leeftijd ten gevolge van een verkeerd werkend immuunsysteem.

  Bij type 2 is er sprake van dat insulinereceptoren het lichaam niet meer goed reageren op insuline. Het is te verbeteren door dieetmaatregelen, lichaamsbeweging, afvallen, en dat soort zaken. Daarnaast worden medicijnen voorgeschreven en als dat onvoldoende helpt insulinetoediening. Een neef van mij heeft diabetes type 2. Hij is afgevallen en gezonder gaan leven en het gaat steeds beter. De verwachting is dat hij op termijn geen insuline meer hoeft te gebruiken.
  Bij type 2 is ook zonder meer sprake van erfelijke componenten. Zo ook bij mijn neef. Het komt voor in de familie van zijn moeder. Wie het heeft in de familie moet dus extra oppassen.

  Als het zo is dat type 2 gevoelig is voor leefwijze en voeding, dan is het aannemelijk dat er plantaardige stoffen zijn die positief van invloed zijn op de ziekte. Dat geldt voor zo veel ziekten, dus waarom niet voor diabetes? Wie bijvoorbeeld zoekt bij Google op de zoekterm: “gynura procumbens diabetes” krijgt genoeg informatie te zien met verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken die de indruk geven dat het effect heeft. Het vervangt natuurlijk niet een gezonde leefwijze, dat moet ook gebeuren. Maar ach wie het niet gelooft, even goede vrienden.


  Maak melding

 12. Ik heb andere ervaringen met superpo; wat zalig die ribbels. Jammer voor hun korte houdbaarheid. Kosten me daarom klauwen vol geld. Geef mij maar superpo i.p.v. die aap in dat filmpje.


  Maak melding

 13. Na soso fu law suma ede en meki moni, dalijk do taki na wan “superfood”.
  Den kan du omen onderzoek anga skrifi omeni buku, noiti den o sabi alla koni.


  Maak melding

 14. Ik geloof niet in wetenschappelijke onderzoeken en ze zijn 100 jaren mee bezich. Wetenschappers belazeren de boel en Bart Roep kon ook niks bewijzen. Sommigen met Type 2 moeten insuline gebruiken en het helpt goed.
  Veel sterke verhalen om Sopropo en waarom nog veel diabeten onder de sopropo eters?


  Maak melding

 15. Parate kennis die ik heb over diabetes en met name type II is dat het ook erfelijk is. Met andere woorden: je ouders die de genen overgenomen hebben van hun voorouders waar suikerziekte heerst binnen de familie, bestaat er een reële kans dat de kinderen het ook krijgen. Mijn vader had het, mijn oom ook en een neefje van mijn tante heeft het op ongeveer 48-jarige leeftijd opgelopen.

  Verder twee broers die het ook hadden\hebben. Ik was als de dood dat ik het ook had dus had ik me laten checken. Gelukkig ben ik daaraan ontsnapt. Maar het kan ontstaan op welke leeftijd dan ook. Overgewicht gepaard gaande met te weinig beweging, ongezond voedsel en erfelijke factoren kunnen het proces aanwakkeren.

  Dit is het geval bij zowel bij de Surinaamse vrouwen als mannen. Sporten helpt hoor, neem dat van me aan. Want als je toch niet van het lekkere eten kan afblijven, zorg het dan te compenseren met veel sporten zodat je enigszins op gewicht blijft.Jammer genoeg is de gemiddelde Surinamer bijzonder lui haha.


  Maak melding

 16. Sopropo
  Bloemen
  Taxonomische indeling
  Rijk: Plantae (Planten)
  Stam: Embryophyta (Landplanten)
  Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  Clade: Bedektzadigen
  Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
  Clade: Fabiden
  Orde: Cucurbitales
  Familie: Cucurbitaceae (Komkommerfamilie)
  Geslacht: Momordica
  soort
  Momordica charantia
  sopropo
  Afbeeldingen Sopropo op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
  Sopropo op Wikispecies Wikispecies
  Portaal Portaalicoon Biologie

  Botanische afbeelding

  Een andere verschijningsvorm van de sopropo
  De sopropo (Surinaams), balsempeer, bittermeloen of paré (Momordica charantia) is een overblijvende, in cultuur eenjarige, eenhuizige, kruidachtige, snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De tot 10 m lange groeischeuten zijn vijfkantig en in de lengterichting gegroefd. De plant heeft enkelvoudige ranken, die uit de zijkant van de stengelknopen ontspringen. De afwisselend geplaatste bladeren zijn 2,5-10 x 3-12 cm groot en hebben drie tot negen uitgesproken lobben. De 3 cm grote, gele, eenslachtige bloemen staan solitair in de bladoksels. Ze openen zich maar voor een dag.
  De hangende, onrijp groene vrucht heeft een wrattige schil. De vruchten zijn zeer variabel van grootte (3-40 x 2-8 cm groot) en van vorm. Rijpe vruchten verkleuren naar geel tot oranje en klappen driekleppig open, waarbij rode zaadmantels tevoorschijn komen. Net als bij komkommers zijn het de onrijpe vruchten die worden gegeten. Het vruchtvlees van voor consumptie geschikte vruchten is wit of bleekgroen, sappig en smaakt bitter. De vrucht bevat vele tot 1,5 cm grote zaden. Vers plantensap is giftig. De vrucht moet daarom een aantal uur in zout water worden geweekt om de stoffen die de bittere smaak veroorzaken (momordicine), kwijt te raken. Hierna kunnen de vruchten worden gekookt of gestoofd. Kleinere vruchten worden ook wel zoetzuur ingelegd. Ook jonge scheuten, bladeren en bloemen worden wel als groente gegeten.

  De sopropo komt van oorsprong uit tropisch Azië. De soort wordt onder andere in warme gebieden in Zuid- en Zuidoost-Azië, in China, in tropisch Zuid-Amerika (onder andere in Suriname) en in het Caribisch gebied gekweekt. In Nederland worden de vruchten te koop aangeboden in toko’s, de beter gesorteerde supermarkten in de grote steden en op markten in de grote steden.

  Eén van de bitterste groenten die hier niet is genoemd is de bitawiwirie.
  De Bounties zeggen bitterhaar.
  Afgezien van en voor medicinale doeleinden moet je deze groenten niet rauw eten, tenzij je tegen die bitterheid kan. Dit ga je ook niet doen met al die bekende Surinaamse bittere medicinale kruiden zoals de kwassie bieta en vele anderen.
  En mijn favorite bereidingswijze voor sopropo?
  Gevulde sopropo en natuurlijk sopropo met zoutvlees. N.B. Zoutvlees en bakkeljauw eerst uitkoken en Surinamers niet uit onwetendheid op de TV gaan beschuldigen dat hun zoutvlees en bakkeljauw te zout zijn..


  Maak melding

 17. Sopropo wordt zowel in het Hindi als in het Sarnami karaila genoemd.
  In India, vooral in het Zuiden waar karaila groeit, wordt deze groente veel gegeten door Indiërs die diabetes II hebben.
  Het blad wordt gedroogd en daar trekt men thee van. Is bitter, maar 1 glaasje elke dag schijnt al voldoende te zijn.
  Er is ook thee van karaila te koop. In de familie van mijn moeders kant komt diabetes II voor. Mijn nana is op vrij jonge leeftijd aan deze ziekte overleden.
  Dus wordt vooral in de familie van moederskant goed gelet op wat ze eten. Bewegen is belangrijk, dat wordt ook gedaan, desondanks hebben toch een paar familieleden deze ziekte gekregen.
  Gelukkig is mijn moeder tot nu bespaard gebleven. Mijn huisarts laat mij elk jaar op diabetes controleren.
  Een tante moest naast het spuiten van insuline ook nog tabletten slikken.
  Inmiddels slikt ze alleen nog tabletten, nadat ze een flink aantal kilo’s is afgevallen.
  Ze moet nog minstens 10 kilo afvallen. Daarom wordt er binnen de familie vooral door mijn moeder veel gepraat over hoe belangrijk bewegen/sporten en het volgen van een dieet is. Dat overgewicht zo kan leiden tot het krijgen van diabetes.
  Er worden sowieso over veel onderwerpen binnen de familie en vriendenkring gesproken.
  We houden elkaar alert voor bepaalde zaken.


  Maak melding

 18. Robbie je heb gelijk en eindelijk ben je de eerste die erover schrijft. Waarom hebben we meer oude vrouwen in de wereld dan mannen? Omdat de mannen eerder sterven als de vrouw geen zin meer heeft. Robbie dat is beter dan alle soorten sportten en je gebruik meer energie. Vergeet sopropo en het is gewoon te duur!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.