zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSteeds meer grond van Inheemsen in Suriname in handen van anderen

Steeds meer grond van Inheemsen in Suriname in handen van anderen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 okt – Steeds meer grond van Inheemse dorpsgemeenschappen wordt uitgegeven aan anderen. Dit meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids. Van zeker drie dorpen kan gezegd worden dat die honderden hectaren kwijt zijn. Het kon gebeuren zonder dat de dorpshoofden of de gemeenschappen ergens van op de hoogte waren. De overheid in Paramaribo moet er wel meer van weten.

Het blijkt om land te gaan waar veel bos op staat. De nieuwe eigenaren kappen er grote hoeveelheden hout. Vids-voorzitter Theo Jubitana heeft de indruk dat er iets sinisters aan de hand is. Er schijnt haast te zijn met het nog ter elfder ure bemachtigen van Inheems land. Dat kan niet meer als het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens wordt uitgevoerd.

Het vonnis verbiedt de Staat nog langer gronden en hout- en andere concessies in Inheemse gebieden uit te geven. Het vonnis had al lang uitgevoerd moeten worden. Maar daar wordt al jaren mee getalmd. Ook de beloofde wetgeving voor erkenning van de landrechten wordt maar niet afgerond. Jubitana zei tijdens een persconferentie dat de Vids er op staat dat het vonnis meteen wordt uitgevoerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Normaal in dit land, mensenrechtenschendingen, en grondwetrechtenschendingen, snel nog even gronden uitdelen aan paars gelieerde ratten, voordat het niet meer kan.


  Maak melding
 2. De bewoners van het binnenland die daar al eeuwen wonen en leven van wat hun woongebied opbrengt zouden het exclusieve recht op het vruchtgebruik van dat woongebied moeten krijgen. Bedrijven en individuen van buiten zijn niet gemotiveerd om het bos duurzaam en ecologisch verantwoord te exploiteren. Hen gaat hen gewoon om geld, zo veel mogelijk, zo snel mogelijk.
  De plaatselijke bewoners hebben er belang bij dat hun woongebied een duurzame bron van inkomsten blijft en zullen dat wel doen. Zij zullen ook bereid zijn zich te houden aan zaken zoals het FSC keurmerk voorschrijft omdat dat hun afzetmogelijkheden vergroot. Uiteraard dienen zij wel netjes belasting af te dragen over de inkomsten.

  Bij veel aanhangers van de VHP speelt geld een grote rol. Als VHP zou men toch eens wat verder moeten kijken dan de inhoud van de portemonnee en solidair moeten zijn met de binnenland bevolking. In het streven van de VHP om de leiding van het land over te nemen en orde op zaken te stellen kunnen zij als coalitiepartner een doorslaggevende rol spelen. Bovendien, hun verlangens zijn gerechtvaardigd. Stop de uitverkoop van Suriname!


  Maak melding
 3. Ze zeggen de brutalen hebben de halve wereld, in Suriname de hele wereld.
  Ze denken wie doet ons wat, er is niets van jou.
  En iedereen laat ze maar doen wat ze willen, weer een stuk natuur weg.


  Maak melding
 4. Belangrijke zaak, de implementatie van de grondenrechten. Altijd een heet hangijzer geweest voor opeenvolgende regeringen. We moeten wel weten waar Suriname nu staat en over bijvoorbeeld honderd jaar. Over pakweg honderd jaar telt Suriname geen ongeveer half miljoen mensen zoals dat nu het geval is. Dus hoe je het draait of keert, zal er sprake zijn van decentralisatie. Suriname is nog steeds een geheel en iedereen heeft recht op een stukje grond en exploitatie.

  Het betekent dat de implementatie onderdeel moet zijn van het totaalplaatje en dat is gericht op de naaste toekomst. Zo kun je een evenwichtige balans houden en iedereen aan zijn trekken komt. Hierdoor blijft Suriname als staat een geheel. De flora en fauna kan je ook niet over het hoofd zien aangezien de prachtige dieren en planten en bomen nog steeds over honderd jaar moeten blijven bestaan.

  Hierbij gaat Suriname niet de kant op van USA met de indianenreservaten en waarbij wedstrijdje; wie-kan-het –meest- vuurwater-drinken, een dagelijkse bezigheid is geworden. Sitting Bull is er helaas niet meer.


  Maak melding
 5. Vuurwater drinken, de indianen hoeven zich niet aan passen het is een Volk van generaties , het is een volk apart van de rest, niemand mag ze dat afnemen, wie beslist dat dat in de maat moeten lopen als de rest.
  Suriname is een land met indianen en er moet geen reservaat komen, maar gewoon een gebied voor hun zelf.
  Vriendelijke Groet


  Maak melding
 6. Ach,laat maar,dezelfde indianen gaan straks weer stemmen op bouta die hun land van ze afpikt.
  Bovendien gedragen de indianen zich niet als surinamers.Ze laten alleen van zich horen als het om hun belang gaat,alleen als ze opgefucked worden komen ze in actie.Het bos staat niet op hun naam.Het is van een ieder.Als de indianen denken dat ze een volk met priveleges zijn dan moeten ze in natuurreservaten gaan leven .
  Het is erg dat onze bossen worden kaal gekapt want gevaar voor overstromingen wordt groter.36 jaar en we moeten nog horen van mensenrechten organisaties en de rechters in Suriname.En bouta weet de surinamers te naaien.De oorzaak van alle ellende,dat is hij!


  Maak melding
 7. Indianen: laat Suriname een poepie ruiken. Laat alle Indianen de vredespijp gaan roken en de tomahawk (strijdbijl) begraven. Bundel jullie krachten ineen en stem massaal op de Amazonepartij. Jullie zijn zeker goed voor 5 tot 6 zetels en leer die saka saka’s die met gespleten tong praten een lesje. Indianen :bundel jullie krachten en versla – net als de Marrons- op politieke niveau uw gemeenschappelijke vijand en die is die pikieng Ingie Boy.


  Maak melding
 8. Alweer zijn de hindustznendue het hebben gedaan.
  Zodra een hindustaan iets verkeerd doet is het een VHP hindustaan.
  Sardjoe, Doekhie om maar de een paar Hindustaanse namen te nkemen, zijn geen. VHP’ers maar
  NPR’ers, die graaien wat er maar te graaien valt.
  En dan die Chinezen die het Surinaamse oerwoud ontbossen, daar heeft men het niet over
  Het is zo.makkelijk om de hindustanen van alles de schuld te geven.


  Maak melding
 9. Ze stemden in 2010 en 2015 oerdom op de ndp. Heel veel ndper’ s zijn paria’ s geworden, anderen werkeloos, of zonder huis of enig bezit. Er rest nog een ding, als zwerver verder leven of het pad der misdaad opgaan. Ndp na wang vloek, wang hebi sa dong moro buriki ndpsma tek tapoe deng. En straks weer in 2020, dan na soso als von Poepheuvel, ddb poep vreten. Weg met de duivelse sekte de ndp en haar duivelse lijders. Domme Sjaak, een verslaafde Bouta drugs zwerver van Saron krijste onlangs, over me gedood lichaam. Ma als je hem ziet is de dood bij hem nabij, vervuilt, stinkend, vies van de ontlasting en pis, hongerig zichteloos starend blijft hij zijn geliefde afgod ddb de hemel inprijzen als ex soldaat drugs ddb verslaafde uit de jaren tachtig. Ai k. en pina moro startie dagoe, leki Dagoebalsing von Poepheuvel. Hij wacht nog steeds op een gratis hondhok en ete en drinke van zijn baas ddb.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES