Debat: Dubbele nationaliteit voor Surinamers

7

Volgens cijfers van het CBS in Nederland woonden er in 2008 335.679 “Surinamers” in Nederland. Hiervan behoren 185.346 tot de eerste generatie (geboren in Suriname) en 150.333 tot de tweede generatie, waarvan ten minste een van de ouders in Suriname is geboren. Ongeveer 4.4 procent (ca. 15.000 personen) hiervan heeft naast hun Nederlandse – ook de Surinaamse nationaliteit; en dat terwijl de Surinaamse wetgeving momenteel niet voorziet in een dubbele nationaliteit.

Ranu Abhelakh schreef “De formule van de Surinaamse identiteit Toescheidingsovereenkomst, dubbele nationaliteit, PSO-kaart of duaal burgerschap” over het ontstaan en de werking van de Toescheidingsovereenkomst (TO), waarvan de uitvoering serieuze problemen met zich brengt in de praktijk. De rode draad wordt gevormd door de papieren oorlog van Mahin Jankie, een Nederlander van Surinaamse origine tegen de Staat Suriname. Jankie eist op basis van de TO dat hij als Surinamer behandeld wordt. En terwijl de Surinaamse Voetbalbond roept om invoering van de dubbele nationaliteit voor Nederlandse voetballers met Surinaamse roots, mogen niet-Surinamers geen bestuurslid worden van de Orde van Advocaten. De alternatieven op de gelijke behandeling als Surinamer komen ook aan de orde zoals duaal burgerschap en de Person of Surinamese Origin-kaart.

Abhelakh stelt indringende vragen en laat de conclusie over de Surinaamse identiteit aan de lezer.
Wat maakt iemand wel of geen Surinamer? Gaat het om de woonplaats, het paspoort, de nationaliteit, geboorte uit Surinaamse ouder(s), naturalisatie tot Surinaams staatsburger, of moet iemands kumba t’tey (navelstreng) in Suriname zijn begraven? Wat is de formule van de Surinaamse identiteit?

Verschillende Surinaamse presidenten hebben in het verleden laten weten dat de kwestie van de dubbele nationaliteit de aandacht had. Ten aanzien van de Surinamers in Nederland kwam President Bouterse er onlangs in zijn Keti Koti toespraak onomwonden voor uit:”…Laten wij er alles aan doen om te vergeten dat ze in het buitenland wonen: zij zijn onze landgenoten door banden van bloed en bodem. Of zij nu kiezen voor een andere nationaliteit mag ons niet deren. Wij moeten hen zoveel als maar mogelijk beschouwen als de onzen…De broederlijke relatie die wij continu naar hen toe vertonen, moet hen tot het besef brengen, dat wij innerlijk niet van hen vervreemd zijn.” Is deze uitspraak de intro voor de invoering van de dubbele nationaliteit of zal het achteraf blijken slechts lippendienst te zijn geweest?

Op zondag 24 juli, van 15.00 uur tot 17.30 uur, zullen vertegenwoordigers van afdelingen van Surinaamse politieke partijen in Nederland met elkaar in debat gaan over het vraagstuk van de dubbele nationaliteit voor Surinamers. Deelnemers aan het debat:

* Owen Venloo is verbonden aan de NPS Nederland; spreekt op persoonlijke titel.
* Gilmar MackNack is voorzitter van de NDP afd. Nederland.
* Ricardo Esajas is bestuurslid van het VHP Platform Sur-Ned.
* Sahida Albitrouw is bestuurslid van de Samenwerkende Marronorganisaties in Nederland.

Het debat wordt ingeleid door Ranu Abhelakh.
Dagvoorzitter is Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP.

Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam
T: 020 – 693 50 57

7 REACTIES

 1. De Landgenoten in het buitenland zijn geen lammetjes die zich zo laat pakken!

  Sluwe Bouta denk dat hij slimmer is dan de landgenoten in het buitenland!

  Natuurlijk zou ook mijn kleinkind van 5 zo’n uitspraak en toespraak doen! Alles uit de kast halen om te zeggen of doen dat wij hoe dan ook 1 zijn en bijelkaar behoren!

  Zolanga a doekoe e kong fu Olland! Jawel!

  Zolanng de niet slimme Surneds geld versturen en hulp in welk vorm dan ook naar Suriname! En ondanks de hulp worden zij uit gemaakt als een Tjoetia(idioot of klootzak!)

  Stoppen met alle hulp, zou dat niet een goede optie zijn??? Dan zou ik pas willen zien of horen in welk taal deze de zelfde Bouta zou kraaien of balken??


  Maak melding

 2. Wat is eigenlijk het nut om sranangmmangs in het buitenland te onthouden of afnemen van hun nationaliteit als surinamer? In mijn ogen kan dit meer voordelen opleveren dan nadelen.
  De afgunst onder surinamers moet geen belemmering vormen tot het succesformule van deze combinatie. In het buitenland wonen als surinamer betekent niet dat je geen bijdrage kunt leveren aan jou vaderland. Integendeel!


  Maak melding

 3. Ik hecht veel vertrouwen in de woorden van president Bouterse n.a.v. het nationaliteitsvraagstuk.Woorden moet je niet altijd wantrouwen.Daden moet je verwelkomen.
  Bouterse houdt altijd woord en dat is één van de belangrijke aspecten waarom hij vandaag president van het land is. Een goede onderhandelaar en beschikt over een gedegen mensenkennis en sociale vaardigheden en competenties. Hij heeft een voorzet gegeven en nu is het aan het parlement van suriname die alles in het werk moet stellen dat de TO wordt uitgevoerd zoals het bedoelt was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.