Homofobie in Surinaams parlement trekt aandacht

19

PARAMARIBO, 14 jul – De homofobe uitspraken van parlementariër Ronny Asabina doen ook internationaal stof opwaaien. Na de kritische uithaal in het Nederlandse parlement, komt ook Human Rights Watch in het geweer. De internationale mensenrechtenorganisatie wil dat de regering tenminste afstand neemt. De coalitie gaf al een eerste reactie.

“We huldigen het standpunt dat niemand gediscrimineerd mag worden vanwege welke achtergrond dan ook. Het is geen fractiestandpunt en ook geen standpunt van de regering”, zegt Ricardo Panka, fractievoorzitter van de Mega Combinatie, tegenover de Ware Tijd. Hoewel Asabina’s politieke partij Bep tot de coalitie behoort, zou er geen sprake zijn van een gedeeld standpunt.

Of het parlement ook publiekelijk afstand neemt, is nog zeer de vraag. Als het van parlementariër Harish Monorath (Mega Combinatie) afhangt, gebeurt het wel. Hij wil al op de eerstvolgende openbare vergadering vragen om een standpunt over de uitspraken. Asabina noemt homofilie een ziekte, die al “epidemische vormen aangenomen heeft in Europa.” De regering zou geen maatregelen mogen treffen die een soortgelijke ontwikkeling in Suriname bevorderen.

19 REACTIES

 1. Bigi mofo!

  Weer zo’n Surinaamse parlementarier die een grote mond opzet en niet weet waar hij het over heeft. Anno 2011 is dit een grote schande.
  Asabina is of dom, of een impotente hetero.


  Maak melding

 2. Asabina is een heel domme neger die parlementslid is geworden door samen te werken met moordenaars, drugshandelaren en oplichters en dat mag van zijn geloof?stelletje huichelaars zijn deze ongeschoolde schoften.
  Asabina kijk maar wat er is gebeurt met een aantal reggae artiesten zoals shabba ranks, buju banton velen van hun worden gebycot in europa omdat ze homo haat predideken onderschat de homo loby niet. door deze domme en ondoordachte uitspraken van jou maakt jij het jou zelf en suriname moeilijk.


  Maak melding

 3. “De internationale mensenrechtenorganisatie wil dat de regering tenminste afstand neemt.”

  Hoezo, de regering hoeft als zij dat wil geen enkele afstand van te nemen. Dit is een DNA aangelegenheid.

  De Surinaamse grondwet zegt dat niemand gediscrimineerd mag worden op basis van geloof, huidskleur, enz. enz.

  Hetgeen Asabina heeft gezegd is voor zijn eigen rekening, zijn partij BEP zou hiervan afstand moeten nemen. Voor de rest hoort de DNA hiervan afstand te nemen, aangezien het in de DNA is gezegd. Straks zal men nog vragen dat de President hiervan afstand van neemt. Persoonlijk denk ik dat dit groter is gemaakt dan het is.


  Maak melding

 4. Mijn moeder is een chinese, vader een Djoeka, oma een ingie, opa een koelie, de ooms en tantes een hele miks- maks en wie maakt de homo’s ongelukkig? is het deze of zijn dat de slimme verstandigen in de regering?

  Slordige en domme ezels van de regering laat hen in hun waarden en normen! Laat de boelers met rust anders pakken zij misschien de tegenstaanders van achteren! Shame, shame and one’s again!!

  Smaken verschillen nu eenmaal!!

  Asabina moet weten dat criminaliteit in welk vorm dan ook, pas een ziekte is!! Ikzelf ben geen Homo maar laat een ieder in hun doen zoalang er geen kwaad wordt gezaaid!


  Maak melding

 5. Onderstaand is wat ik had gehoopt en zo geschiedde. Zo hoort het.

  Ik krijg het gevoel dat die hele mensenrechten organisatie verkeerd is ingelicht. Het zou me niet verbazen als een of andere onverlaat gewoon bericht heeft dat dit de standpunt is van de President. Waarom denk ik direct aan GRAP.

  ————————————-

  Parlement geeft verzekering bescherming van keuzes en vrijheden 14 Jul, 12:30

  DNA verzekert dat rechten van elke burger gewaarborgd worden. De Nationale Assemblee heeft vanmorgen aan het begin van de openbare vergadering de verzekering gegeven aan burgers en internationale organisaties dat het college zal waken over de vrije keuzes van burgers en groepen. Als het nu gaat om het geloof, seksuele geaardheid aan andere vormen van vrijheden, die blijven gewaarborgd.

  Aanleiding hiervoor zijn de opmerkingen van Ronny Asabina (BEP), die in het college en de media zijn mening heeft geuit over homoseksualiteit. Hij vindt dat homo-zijn een afwijkend gedrag en ziekte is en dat homoseksualiteit bestreden moet worden.

  Acceptatie en tolerantie
  DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat in het parlement niemand heeft opgeroepen tot discriminatie. “Suriname heeft een traditie en faam opgebouwd van acceptatie en tolerantie. We hakken niet nu slechts vandaag met dit bijltje. We zien dat in Suriname processen beter verlopen dan in landen waar maatregelen voor worden getroffen”, zei Simons. Volgens haar moet Suriname en het parlement zich niet laten verleiden om controverses te scheppen die er niet zijn. “Alle burgers moeten beschermd worden. We hebben voorbeelden gegeven aan de wereld hoe we omgaan met verschillen en laten we daarmee doorgaan. Als de tijd daar is gaan we ook de zaken bespreken”, aldus de DNA-voorzitter.

  Harish Monorath (Nieuw Suriname) vroeg aan het begin van de vergadering speciale aandacht voor de uitspraken van Asabina. Hij benadrukte dat in de grondwet wordt aangegeven dat elke burger in volledige vrijheid keuzes mag maken. Die keuzes zijn gekoppeld aan het eigendomsrecht en het recht op de eigen integriteit, het hoogste goed. “We praten over een geaardheid. Nationaal, regionaal en internationaal krijg ik vragen over deze uitspraken”, zei Monorath. Hij vindt dat het parlement die uitspraken dan ook uit de wereld moet helpen. “Het parlement is het parlement van elke burger ongeacht diens keuze”, stelde Monorath.

  Fractieleider Ricardo Panka (Mega combinatie/NDP) benadrukte dat zijn partij, de NDP en ook de fractie van de Mega Combinatie geen standpunt heeft ingenomen en geventileerd over homoseksualiteit. Dit vraagstuk wordt breed besproken, maar laten wij ons rustig houden. Dat beroep doe ik op eenieder, ook aan de internationale organisaties. In elk geval moet elke Surinamer ongeacht kleur, ras en geaardheid zich veilig voelen in het land. Laten we zaken niet op de spits drijven”, aldus Panka.


  Maak melding

 6. als asabina een kleinbeetje respect had voor zich zelf,dan zou hij onmiddellijk de eer aan zich zelf houden en vertrekken..

  deze man is waardeloos..erger dan zijn voorganers.


  Maak melding

 7. Deze Asabina is er in geslaagd om ieders aandacht te vestigen op homofilie.Nu blijkt dat het al sinds mensen heugenis dat homofilie bestaat.Al bij de oude grieken was het gebruik een schandknaap te hebben tot men trouwde.Deze traditie hebben de romeinen voortgezet.Ook komt homofilie vaak bij de dieren voor.Bij de primaten is het soms als steekpenning bedoeld om hoger op in de hierarchie te komen of soms om de leider van de troep gunstig te stemmen.Asabina heeft zich gewoon door emotie laten leiden.Misschien dat zijn be-oogde [zoveelste]partner de voorkeur heeft gegeven aan iemand van hetzelfde geslacht.

  Cobie.


  Maak melding

 8. @frontlosers
  die twee berichten van jou spreken elkaar tegen.
  die criminele president van jou is regerings lijder dus hij moet afstand nemen van deze domme en idiote uitspraken van
  asabina .
  als suriname internationaal in nog meer in problemen wil komen moeten ze zo doorgaan met deze idiote en ondoordachte uitspraken.


  Maak melding

 9. over een paar jaar is pedofiele ook gelegaliseerd nu heb je een pedofiele partij in Nederland.Wie wilt me overtuigen dat de wetenschap gelijk heeft met hun zogenaamde onderzoek over homo. Waarom heb je een man en een vrouw.Alles wat het westen goed vindt is goed voor de rest van de wereld.God maakt geen fout,daarom heeft een man een vrouw nodig om een gezin te vormen.en praat niet van een man met man een vrouw met een vrouw.Je hebt veel economische homo’s in Suriname en in de arme landen zogenaamde Bie. Ieder heeft een vrije keuze door de keuze willen we meer en zelf weten we echt niet wat we zelf willen, wat we willen wordt zelf een ziekte je verlangen dus.Ik heb geen moeite met homo, maar sta eerst stil voordat je begint het te propageren.


  Maak melding

 10. Wanneer een Nederlandse parlementarier zijn mening geeft over een bepaalde groep mensen een hun relegie, dan houden velen hun mond, inclusief vele Suri’s die dit geloof aanhangen.Recentelijk heeft ook de Nederlandse rechtspraak hem in het gelijk gesteld, vanwege de maatschappelijke discussie bla bla bla….
  Nu geeft een Surinaamse parlementarier zijn mening over een onderwerp wat gevoelig is in SU, en misschien ook een maatschappelijke discussie is in SU, wil men hem nu kruisigen.
  Ik hoef het niet eens met hem te zijn,maar het is zijn mening en die respecteer ik. We moeten ons niets laten op dringen door niemand.

  P.S Is het jullie niet opgevallen dat als men Homoparen kinderen laat adopteren, het meestal zwarte kinderen zijn, waarom?
  Is het dat als het fout gaat, dat het toch zwartjes zijn?
  Kruisigen jullie me a.u.b niet, het is me alleen altijd opgevallen!


  Maak melding

 11. @hendrik
  Je posting komt over als een slechte poging om de waan ideeen van Asabina goed te praten.

  Bij homofilie is er sprake van twee partners die zelf bewust daarvoor kiezen en alle consequenties overzien.

  Bij pedofilie is sprake van een enorme ongelijkheid alshet kind ergens in de leeftijd van 12 – 18 jaar is. Reden om dat kind te beschermen .
  Bij een leeftijd van 0 – 11 jaar, ja ook die inderen worden regelmatig misbruikt, is zondermeer sprake van het feit dat de pedofiel zijn daad uit het meest lage en walgelijke egoisme uitoefend.

  Derhalve kun je deze twee zaken NIET met elkaar vergelijken en is het zelfs ongepast om dit te doen.


  Maak melding

 12. Beste Granman,


  P.S Is het jullie niet opgevallen dat als men Homoparen kinderen laat adopteren, het meestal zwarte kinderen zijn, waarom?
  Is het dat als het fout gaat, dat het toch zwartjes zijn? Kruisigen jullie me a.u.b niet, het is me alleen altijd opgevallen”

  Dit is natuurlijk schot voor open doel. Omdat zwarte kinderen vaak door hun ouders ter adoptie worden aangeboden. Pa is verdwenen en ma staat er alleen voor.


  Maak melding

 13. homo’s zeggen dat zij door God zijn geschapen,maar dat zeggen pedofielen ook.
  hoe dan?? moeten ook zij dan niet geaccepteerd worden ???!!!
  of toch maar niet !!???????????


  Maak melding

 14. de wereld is zo groot.waarom gaan de homo’s niet een eigen stad oprichten. ik ben zeker dat ze het nieteens 20 jaren zullen maken.want er is geen voortplanting bij hen.lage geboorte cijver hoge sterfte cijver..liever gaan ze ergens alleen wonen in plaats van onze goeie gemeenschap komen tot een homo gemeenschap maken…als het word toegelaten in suriname zijn we over 20 jaren met de helf afgenomen


  Maak melding

 15. wel, asabina is rijklijk laat. al die frontjaren hebben we deze ontwikkeling gedoogd. daarvoor waren ze zelfs bang op straat te gaan of gingen ze naar nederland. veel kan je nu niet meer tegen deze ontwikkelingen. het is ook niet nodig. het zijn surinamers die het land ook helpen opbouwen. we moeten deze mensen gewoon accepteren zoals ze zijn. zij kiezen hun levenstijl. homo’s worden zo geboren denk ik.
  hoe corrigeer je dat?????????
  waar het fout kan gaan, is wanneer deze mensen zich als een hypegroep gaan zien in su en heel wat gekke dingen gaan doen om aandacht te trekken: parades voor homo’s, homo huweijken, adoptie enz. Want als we al deze dingen ook gaan accepteren zullen we ook alle uitspattingen welke deze zaken met zich meebrengen moeten accepteren. ik zeg gewoon: niet alles wat de blanke goed en normaal vindt, is ook werkelijk goed en normaal. elk mens (ook homo’s) weet heel goed onderscheid te maken tussen normaal en abnormaal, de natuur werkt eenmaal zo…… de natuur heeft natuurijk ook onzuiverheden en onvolkomenheden.


  Maak melding

 16. Eens met reactie nummer 13.
  Nummer 11 hendrik laat wederom zien dat sommige Surinamers alles aan doen om hun onzin en achterlijkheid naar voren te brengen.
  Die achterlijk surinamers hebben een hekel aan homo’s maar ze vinden het de normaalste zaak van de wereld dat hun land wordt vertegenwoordig door massamoordenaar en drugscrimineel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.