Bestuursraden in Suriname vatbaar voor charmes

13

PARAMARIBO, 15 jul – Bestuursraden van staatsbedrijven zijn gevoelig voor de charmes van directies. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. Er wordt vaak onder één hoedje gespeeld en de overheid heeft als aandeelhouder het nakijken. Controle op de boeken blijft zo een hele opgave.

Het maakt dan niet uit of het om raden gaat die de huidige regeerders benoemden. De leden schijnen eerder te luisteren naar de directies. “Het is niet altijd even makkelijk achter informatie te komen over de financiële huishouding”, zei Ameerali in het parlement. De raden worden als het ware ingepalmd. Dat gebeurt vooral bij de goed boerende bedrijven. Het is ook waarom het zo lang duurt om informatie te verschaffen over de hoogte van salarissen.

Het parlement vraagt erom, hoewel dat eerder ook al het geval is geweest. Publieke bedrijven zijn traditioneel waterdichte boeken. Eerdere regeringen hebben er mee leren leven. Ameerali belooft het parlement zijn best te zullen doen. Het zal wel langer duren dan hij had beloofd. Ook dit keer was de reactie in het parlement een en al verontwaardiging. Alsof het een nieuw fenomeen betreft.

13 REACTIES

 1. Ik begrijp dit niet zo goed. Er moet toch belasting worden afgedragen door deze employees? Dat wordt toch berekend over hun inkomen? Als dat niet richtig gebeurt dan doen deze mensen aan belastingontduiking en dat is strafbaar. Er is toch een afdeling personeelszaken die elke maand de loonstaten opstelt?
  Ook moeten hun privileges in een contract zijn vastgelegd, die ergens liggen opgeborgen. Ik kan me niet voorstellen dat deze directeuren ongestraft en naar willekeur met ’s lands middelen mogen omspringen.

  Ik vertrouw erop dat VP Ameerali heel gauw met die cijfers op de proppen komt. Als het allemaal zo lang duurt, dan is het geen koshere zaak.


  Maak melding

 2. De aandeelhouders benoemen de RVC leden al dan niet met de vakbond etc. De RVC benoemd de algemeen directeur en die benoemd de onderdirecteuren. Dit algemeen gedrag kan worden doorbroken door regels en normen aan de RVC te stellen. Maar als dat niet gebeurt dan is het de schuld van de aandeelhouders.
  De RVC controleert en stelt vast dat de ireceur zijn – haar taken naar behoeren heeft volbracht.
  Het is ook de RVC die de directeur ontslaat. Dus Vice het ligt niet alleen aan de RVC maar aan de aandeelhouder zelf. Geef dus niet anderen de schuld van je eigen falen.


  Maak melding

 3. Maar dat krijg je als je RVC leden benoemd die geen notie hebben waarvoor ze moeten gaan. Voorbeeld: vrienden en familieleden van ministers en of rijke en bekende personen.
  Bijvoorbeeld: Brunswijk RVC lid SLM


  Maak melding

 4. Wat een onzin.

  Elk bedrijf hoort gewoon tijdig de Jaarrekening te presenteren en daarin staan in detail de financiele gegevens. Die JR wordt door externe accountants gecontroleerd. De RvB is vooral een controle orgaan op het beleid.

  Het hele verhaal:
  -1- toont weer dat Ameerlaibaba / de regering / de NDP niet weet waarover ze praten.
  -2- we constant met allerlei onzin worden opgezadeld zoals homofobie, tigri, spook-investeerders, buitenlandse reizen, etc.
  -3- deze regering blijkbaar niet weet wat ze moet doen.
  -4- deze regering dus ook geen f.ck doet.

  Zo langzamerhand slaat de vemoeidheid toe. Moeten we blijven reageren op de onzin en rookgordijnen van deze idioten?? 🙁


  Maak melding

 5. Robert,
  Dit is toch niets nieuws onder de Surinaamse zon? Ik weet niet anders en zou haast wel willen beweren dat deze onoorbare handelingen nou eenmaal zijn ingebed in de Surinaamse cultuur. Nochthans is dat geen reden om af te zien van maatregelen die kunnen resulteren in een positieve draai aan het geheel. In dat kader vind ik het al een stap vooruit dat je dit fenomeen onder de aandacht brengt in het parlement.

  Mijn inziens zal er nog veel meer moeten gebeuren en ben mij ervan bewust dat dit een zware opgave wordt. Je hebt met mensen en met cultuuromslag te maken. Dit is een kwestie van ‘lange adem’, maar zeker realiseerbaar.
  Begin -naar mijn bescheiden mening- met de opzet van een gedegen en goed functionerende audit instantie binnen het overheidsapparaat (de Rekenkamer; bestaat die nog?).
  Geef opdracht tot het regelmatig uitvoeren van audits op de governance stuctuur bij alle overheidsbedrijven en laat je periodiek dmv rapportages informeren over onjuistheden in de opzet, het bestaan en de werking van alle kritische processen van deze bedrijven.
  Zie erop toe dat aanbevelingen van de audit instantie -op straffe van sancties- worden opgevolgd.

  Ik snap ook wel dat bij het opzetten van zo’n controle instantie het kostenaspect een belangrijke rol speelt. Accountants zijn nou eenmaal niet de goedkoopste krachten. Vergeet echter niet dat je de kosten binnen afzienbare tijd terug hebt verdiend.

  Heel veel sterkte and go for it.
  Overigens ik twijfel absoluut niet aan je capaciteiten, gezien jouw ervaringen als directeur van KKF in het verleden.

  Greats

  QQQ


  Maak melding

 6. Bekentenis!

  Deze zelfde Ameerali zei een paar weken geleden dat hij gaat loeren in de financiele administrie van IAMGOLD.
  Als je niet in de boeken van je eigen staatsbedrijven kan kijken, wat denk je te vinden bij een particulier bedrijf?

  Onwetendheid geeft dit heerschap het gevoel van machteloosheid. Wanneer je denkt dat je veel weet kom je door ondervinding erachter dat je eigenlijk niets weet (DAS).


  Maak melding

 7. Sinds Bouterse president van Su is geworden, heb je geen belangrijke nieuws meer telezen over een economische ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 8. ameer-ali,kijk het is gewoon makelijk..

  je hebt een minis-terie van finaciën,daarmee controleer je alle ministeries van de overheids ..

  je stelt alle ministeries van de overheid onder curatele en doorzoekt alle uitgaven inkomsten van de vele vele vele ministeries..

  anders huur je een buitendienst administratie bureeau en laat alles van de overheid controleren..

  en zie de resultaten,wie niet meewerkt,direct staande de vergadering ontslaan..


  Maak melding

 9. Ameeralie,
  Ik stel voor om de belastingdienst te bellen met het verzoek om de jaaropgave die de bedrijven jaarlijks opsturen.
  Zet de afgelopen 10 jaar naast elkaar en dan zie je de verschillen.
  Tevens is het eenvoudig, zoals Patricia dat aangeeft, om een kopie contract op te vragen. Zelfs de secretaresse van de directeur kan hierachter komen alsook de onderdirecteur PZ.
  Ben ik dom of benne zij dommer?


  Maak melding

 10. Het meer onkunde .De vraag is of ze begrijpen wat ze door de bedrijven voorgeschoteld krijgen. Deze regering heeft al aangetoond dat ze geen beleid kunnen maken. Anders zouden ze niet alles va de vorige regering hebben overgeschreven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.