Realiteit

44

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het is alweer meer dan 24 uur geleden dat ik, toen ik een vriend naar huis reed, de 10-jarige Safiro van straat pikte. Hij heeft bij me op de bank geslapen. Vredig en tevreden. Hij is nu ergens veilig. Maar wat me maar niet loslaat, is het beeld van hoe hij zo doelloos over straat liep. Elf uur ’s avonds; voor een kind in de holst van de nacht. Wat hield hem bezig, wat waren zijn gedachten, waarop hoopte hij? Hoe verlaten voelde hij zich?

Het was een vrij onoverzichtelijk kruispunt. Ik was vooral geconcentreerd op voertuigen die uit een dode hoek konden komen, toen Safiro ineens opdoemde uit het donker. Hij wilde diagonaal het kruispunt oversteken. Gelukkig reed ik rustig. Opvoedend had ik hem vermaand elders een kortere oversteek te maken. Braaf had hij geknikt en gehoorzaamd. We waren alweer een paar honderd meter doorgereden toen we ons realiseerden dat daar net een jong kind doolde. De tijd voor sinistere figuren was al aangebroken.

Ik besloot te keren. Voor zijn veiligheid. Ook omdat ik benieuwd was of hij een zwerfkind was. Hij kon ons niet vertellen waar hij heen ging. Hij had een vaag verhaal over “water halen”. Dan was hij behoorlijk van huis afgedwaald. Laten lopen of naar huis brengen? We lieten hem instappen. Safiro dirigeerde ons naar een stukje vergeten maatschappij: een getto waar, zoals een vriend het zei, “zelfs de ratten niet willen wonen”. Zijn ‘huis’ was de zoveelste krot in een achtergelegen doolhof van krotten. Het was er pikkedonker, maar de troosteloosheid was onbehaaglijk voelbaar en ruikbaar. Safiro had een paar keer zachtjes geklopt. Door een spleetje zag je licht. Er was radiogeluid. Ik klopte wat harder. Tevergeefs. “Mijn moeder slaapt al”, beweerde hij.

Ik besloot hem mee naar huis te nemen. Ook dat kan ik nog steeds moeilijk bevatten: dat een kind er maar op moet vertrouwen dat het een wildvreemde met goede bedoelingen is. Aan tafel, toen hij at, zei ik hem: “God houdt van je.” Hij had geknikt. “Maar er lopen ook slechte mensen ’s avonds op straat, dat weet je toch?” Weer had hij geknikt.

Safiro bleek “een bekend geval” bij de Jeugdpolitie. Het was al meermalen daar terechtgekomen. “De moeder is steeds uit beeld gebleven”, vertelde de maatschappelijk werkster. Ook over al die andere kinderen die aan hun lot worden overgelaten omdat er geen vaders zijn en hun moeders vroeg weggaan “om te werken” en heel laat terugkomen. En dat die kinderen meestal dan pas eten. Soms blijft zo’n moeder weken weg en laat ze de “oudste”, die nog puber is, achter met de kleintjes, onder wie peuters. Uiteindelijk gaan ze bedelen of stelen. Ze worden ook seksueel misbruikt. “Het gebeurt dat mensen ze meenemen, zich op ze botvieren en ze daarna met een broodje wegsturen”, vertelde de maatschappelijk werkster.

Ze schetste het beeld van moeders wie het “niet kan schelen”. Zoals een straathond, die voor de zoveelste keer drachtig is en haar puppies verstoot; zelf op zoek naar overleving. Zo voelt het ook: ik heb Safiro als een puppy van straat geplukt, meegenomen, gevoerd en naar het asiel gebracht. Hij is nu bij het gezin van mijn pastor. Zijn vrouw leidt namelijk de stichting ‘Brasa Mi’, die ernstig verwaarloosde kinderen opvangt. Zeer toepasselijke naam. Na het ontbijt had ik Safiro een knuffelbrasa gegeven; om hem een menswaardig gevoel te geven.

Hij is nu (voor even?) in goede handen. Maar dat beeld van zijn dolende kindsilhouet in de nacht, laat me maar niet los. Maar nog minder het feit hij niet gemist of vermist wordt; niet thuis, niet op school, niet bij de buren. Haast onverteerbaar in ons kleine ‘ons-kent-ons’-Suriname! “Je moet maar eens een nachtje meegaan naar de Palmentuin”, zei de pastors vrouw uitnodigend. “Dit is een stukje realiteit van ons land.”

Paramaribo; ’s avonds een vijver voor pedofielen en een kweekvijver voor prostitueetjes en crimineeltjes. Onvoorstelbaar maar waar.

Iwan Brave

44 REACTIES

 1. Goed artikel.

  En degene die het verschil kunnen maken hebben het te duk met sensatie en het zoeken naar schuldigen buiten de eigen omgeving. Als je stoepje overdag maar schoon lijkt. 🙁


  Maak melding

 2. Dank je wel voor dit getuigenis.
  het ontroerd en beweegt me wel.
  Ik ga kijken wat binnen mijn mogelijkheden liggen om een deel te zijn van een verandering.


  Maak melding

 3. En dan lopen de tranen over mijn wangen,want kinderen zijn mijn zwakke plek.Doe ook wat met een tehuis in Su.maar eerlijk gezegd je hart breekt bij het aanhoren van sommige verhalen van de kinderen en gezien de huidige situatie in het land weet je ook dat de toekomst voor vele van deze kinderen er vrij somber uitziet.Maar we moeten deze kinderen blijven helpen en erin geloven dat de HERE ons daarbij zal helpen want het zijn ook zijn kinderen.


  Maak melding

 4. Hulde aan de stichting Brasa Mi. Als je je realiseert dat jij hem gewoon mee kon nemen, weet je ook dat de pedofielen hier een open jachtseizoen aantreffen. Niet alleen de Palmentuin maar ook andere delen van Paramaribo. Zoveel ouders kunnen het niet aan en vluchten voor de realiteit, de kinderen stinken er middenin. Ik ben absoluut tegen abortus, maar als extreme verwaarlozing het alternatief is, of tehuizen vol kindermishandeling en misbruik, weet ik het soms niet. Gelukkig kun je je pen hiertegen inzetten. Blijf vooral schrijven Iwan, zeker nu ! Want voor elk kind kan een volwassene iets positiefs doen. Dat houdt ons bij de realiteit en hoeven er geen abortussen gepleegd te worden. Pro Life. Bijvoorbaat Thanks !


  Maak melding

 5. Wat is dit een verschrikkelijk verhaal anno 2011 in ons (mag ik dit nog wel zeggen) swetie sranan.
  Als dit de keiharde realiteit is Iwan hoe moet dit in aangepakt worden.
  Mama is in dit geval geen “sriebi krosie” om op het beroemde surinaamse liedje terug te komen.
  Dit maakt mij echt zeer verdrietig.


  Maak melding

 6. Dit mooie land is in 30 jaren tijd kapot gemaakt door een stelletje avonturiers, en dat doet mij erg pijn serieus.Wat ik het ergste vindt is dat veroorzakers van deze ellende worden beloond in mijn land, en dat doet mij hel erg pijn, ze rijden rond in de duurste auto’s hebben de beste functie, grote lappen grond en die arme bevolking die mag stikken.Ik heb eerder aangegeven dat mijn land verkeerd in een morele staat van ontbinding, het bewijs kan je iedere dag hier op dit forum lezen.wat ik nu ga zeggen zal tegen het zere been van die zogenaamde nationalisten zijn, die alleen aan hun eigen denken maar ik zeg het toch, Als ik het voor het zeggen zou hebben dan mag Nederland de boel daar weer overnemen want in dertig jaren tijd hebben wij geen moer van gebakken. Mijn mening.


  Maak melding

 7. En dit geval maakt aan ons surinaamse mannen des te meer duidelijk,vooral de creoolse man,wat wij niet moeten doen namelijk:niet met alles en iedereen neuken,en als je door je macho driften
  in de problemen terecht gekomen bent,is er maar 1 oplossing,je verantwoording nemen dus
  zorgen voor het kind dat je de wereld ingeneukt hebt,laat niet een ander voor je shit opdraaien dat is niet sociaal,en het is smerig onverantwoord gedrag jegens de mensheid dus de maatschappij.De surinaamse man en vrouw hebben nu meer dan ooit de taak hun kinderen op te voeden om ze behoeden voor dit soort gedrag.


  Maak melding

 8. ga je eigen familie na in suriname,in het
  algemeen,ze willen alleen hebben en hebben
  maar om kinderen en dieren geven ze geen moer
  het bekende gezegde klinkt daar:wie het kind
  krijgt,mag hem houden


  Maak melding

 9. Ai Wikileaks, mag het een beetje genuanceerder? Dank u.

  Dit probleem is niet iets van de laatste 30 jaar, het bestaat al veel langer. Het verschil is alleen de intensiteit waarmee de media dit onder onze aandacht brengt. Sur is nooit een paradijs geweest voor de minderbedeelden.

  Tijdens mijn jeugd had ik van die soc. geengageerde leerkrachten die uitstapjes naar de soc-zwakkere wijken in ons land organiseerden. Wat we daar aantroffen, vonden we niet leuk maar het heeft ons wel de ogen geopend. De ontwikkelingen van de laatste decennia in ons land hebben het alleen naar de oppervlakte geduwd, voorheen was het netjes opgeborgen: Je zag ze niet, dus waren ze er niet, toch?

  Tegenwoordig bevinden ze zich pal in de stad en dan kun je er niet meer om heen. Dit artikel vind ik een prima poging om alle neuzen een richting op te krijgen. Als je deze kids en de ouders niet helpt, krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Ja, tuurlijk draait je maag ondersteboven, maar verplaats je even in de wereld van zo’n kind, moederziel alleen, met niemand dan zichzelf. Dat leidt tot niets anders dan schoppen tegen de maatschappij die duidelijk debet is aan de situatie.

  Wie zo’n kind wil helpen, moet van zijn zeepkistje komen en naar oplossingen gaan zoeken. Politieke voorkeur is hierin slechts bijzaak. Ik hoop dat Ingrid B. dit artikel leest en zich daadwerkelijk gaat inzetten voor het Kind van de rekening.

  Wij hier kunnen ook naar middelen zoeken om dit probleem gezamenlijk te tackelen. Want de ouders van deze kids zien in elke regering nieuwe hoop. Tackle andere problemen Wiki, maar breng de kids liever niet in relatie met die toch al zo vuile politieke touwtrekkerijen.

  Iwan ga zo door.


  Maak melding

 10. Iwan, een heel aangrijpende ervaring en aangrijpend verhaald. Wanneer ik met al het kinderleed geconfronteerd word, vraag ik me altijd af waar alle stichtingen zijn die zijn opgericht met het doel kinderen te beschermen. Ik hoop van harte dat naast de reeds vele verhalen van seksueel molest van kinderen en pedofilie, mensen zich nu echt gaan inzetten voor het welzijn van onze kinderen en niet met het gedoneerde geld een ‘vettere’ auto gaan rijden.
  xinxiya


  Maak melding

 11. Em wat denk je van moeders die hun kinderen in de steek laten. Wij moeten soms niet allen andere de schuld geven. Een buurvrouw gaat bijna elk weekeind dansen en als dat nog niet genoeg is, gaat ze ook door de week naar de BINGO EN NAAR DE Casino. Zij laat haar kinderen vaak alleen. Haar kind is 13 jaar en moet voor haar 5 broertjes en zusjes zorgen. Ze gaan vaak niet naar school omdat mama geen geld voor heeft. Of moeders die in het buitenland zitten en hun kinderen voor een ander of voor pedo’s hebben achter gelaten. Mijn hart bloed als ik dit zie of leest.


  Maak melding

 12. @ joyce.
  Genuanceerd of niet, de feiten zijn daar.
  Voor de jaren 80 had je L.W.G de zogenaamde lansiegrung of lantigrong daar kon men iedere maand een zijn pakketje halen, daarna had je de cis van eddy bruma, je had de rijper jeugd, je had veel meer instantie die zich het lot van de zwakkeren in onze samenleving aantrok, de mytylschool, de Kennedy school noem ze allemaal maar op, het waren allemaal instantie en organisatie die heel goed werk deden in Suriname, waar is dat allemaal gebleven joyce? Ik ben geen econoom maar ik weet wel dat wanneer de waarde van jou munt devalueert door slecht beleid, jij de hele economische huishouding van het land in het moeras trekt en daar zitten wij nu met zijn allen in . Luister no joyce Hou A.U.B op over INGRID B de B van Barbie zeker? In plaats dat deze regering de noden van het volk verlicht wat ze beloofd hebben komen zei met Grote prestige projecten om zo het volk te paaien, onder de naam van groot denken.Als je naar de schulden kijkt van de jaren 80 dan kom je op honderden miljoenen euro’s schuld bijvoorbeeld aan wapens die gekocht zijn in brazilie, italie,geweldige projecten die nooit van de grond zijn gekomen maar wel miljoenen in zijn gepompt zelf verrijking noem ik deze projecten.Joyce je mag lullen wat jij wil, maar in de jaren tachtig is de teloorgang van Suriname ingezet dat is een feit die alleen kortzichtige en onwetende mensen kunnen tegen spreken.
  Ik wil dit nog kwijt de media van voor de jaren tachtig waren velen malen beter en alerter dan de media van nu in suriname.
  A.U.B Joyce.


  Maak melding

 13. Wikileaks (15),

  Dank je voor je reactie, maar lees mijn reactie op #12 nogmaals. Laten we de dingen niet door elkaar halen. Jouw reactie gaat in op de schuldvraag en dan kom je bij DDB uit.

  Mijn reactie is dat de armoede veel eerder begonnen is dan 1980, maar dat de datum niet zo belangrijk is. Ik pleit voor het oplossen van de armoede en hulp voor de kinderen en hun moeders anno 2011 en kom uit bij NGO’s en zijdelings toch bij Ingrid. DDB aan de schandpaal nagelen, laat ik aan jou over.

  Waarom Ingrid B? Wel, ook al geniet zij niet mijn voorkeur, vind ik dat zij in haar positie haar handen uit de mouwen mag steken. Als moeder des lands, wilde ze kinderen gaan helpen. Wel, de Palmentuin is achter haar woning, laat haar maar daar beginnen.

  Mijn accent ligt niet bij de politiek, maar bij de NGO’s, die wars van politiek het kind centraal stellen. Daar gaat het mij om. Wie ook aan de macht is, de kinderen hebben hulp nodig. Een politiek sausje over deze problematiek heen gieten, verzuipt de situatie van de kids en verhardt de ghetto mentaliteit die nu dreigt op te komen. De kinderen verdienen beter, of niet soms Wikileaks?


  Maak melding

 14. Joyce,

  Ik ben volkomen met je eens!!!!!!!!!!!!!

  Is jammer dat jij reageert op de berichten van Wikileaks.

  Het gaat alleen maar over 1980 en DDB!!!

  Jij en ik weten beter. Dit onderwerp gaat over onze kinderen die problemen hebben in Suriname en niet over 1980 en DDB.

  Het belangrijkste is dat wij onze Kinderen in Suriname helpen en beschermen. Want ze vragen niet om Kindermishandeling, Pedofilie enz………


  Maak melding

 15. beste joyce,
  Ik ben het voor de volle 200% met jou eens dat dat kinderen overal in de wereld beter verdienen, armoede kom je zelf in de rijkste landen in wereld tegen maar de vraag is wat doen de beleidsbepalers in Suriname om deze problemen te verhelpen, als je de oorzaak van de problemen niet in kaart brengt zal het moeilijk zijn om de oplossing te vinden, dat is mijn mening.Voorbeeld een bankdirecteur die twee of drie banken failliet heeft laten gaan zou jij toch niet nog eens vertrouwen?
  In de Suriname van voor de jaren 80 had je rijk middenstand en arm , nu heb je steenrijk en straatarm daar tussen in zit niets meer.Over Igrid B gesproken, om met kinderen op de foto te gaan lost je het probleem niet op, ik zie het meer als goedkope stunt van deze dame.
  Ik zal jou heel eerlijk zeggen joyce ,ik vertrouw die hele troep niet en het gelijk staat aan mij zijde als ik naar de ontwikkelingen kijk die nu gaande zijn in mijn geliefde land Suriname.ik zou nog dagen lang van gedachten met jou willen wisselen over deze problematiek. ik wens jou een fijne weekend, en ik mijn mening en jij de jouwe respect.


  Maak melding

 16. @Wikileaks

  He he, eindelijk wordt je eens door een ander op je fobie gewezen. Je hoort in een gesticht thuis met je DDB fobie.

  Elke scheet die in Suriname wordt gelaten, probeer je aan DDB te koppelen.

  Wellicht heb je teveel je hoofd in de reet van anderen (om het op zijn Davids’s te zeggen).

  Wake up man, Surinamers moeten gaan inzien dat de enige manier om het land op te bouwen is dat een ieder hard werkt om dat ideaal te bereiken. Meer zelf doen, meer sparen en minder ons hand ophouden.


  Maak melding

 17. Iwan,

  een goed stuk en natuurlijk mooi geschreven. Denk je dat het wat zou uitmaken als je deze case aan mevr Amafo van Sociale Zaken zou voorleggen?

  En niet om ministertje te pesten (zoals je dat graag doet bij Abrahams) maar om te kijken of je invloed kunt uitoefenen waardoor er wellicht iets structureels kan veranderen.


  Maak melding

 18. Beste Wikileaks,

  Door bij echt alles de schuld te geven aan NDP en Bouterse dreig je nu een soort omgekeerde Pinto en Doorn te worden. En dat wil je toch niet?


  Maak melding

 19. Een groot deel van mij landgenoten hebben een heel grote probleem, en dat is praten over oorzaak en gevolg , lees reactie nummer 19 dan begrijpt u wat ik bedoel.
  Ik blijf erbij dat de armoede vraagstuk in Suriname verergerd is na de jaren tachtig, en de feiten liegen er niet om, degene die dat tegen spreken moeten dan hun kop uit de kumakoisi halen, de revolutie is de oorzaak van de teloorgang van Suriname, en nu zitten wij met immense problemen, om een land kapot te maken gaat makkelijk , maar om het weer op te bouwen kost veel meer bloed zweet en tranen. Groot denken in Suriname betekend een dure auto voor de deur hebben of een dure BB terwijl je zelf in krot woon, Groot denken betekend Voor DDB geweldige prestige plannen terwijl jou bevolking omkomt van de honger de binnenstad vies en vuil is, slechte medische voorzieningen hey blakaboi blijft maar lekker slapen .


  Maak melding

 20. @Joyce 16
  @blakaboy 19

  Maar het is volkomen normaal om bij de huidige welvaart te kijken naar de historische oorzaken en dan kan zelfs de grootste idioot niet ontkennen dat de jaren 80 gekenmerkt werden door een enorme sociaal-economiese achteruitgang en dat we slechts dankzij het stabiele economische beleid van Veni sinds kort in de buurt komen van waar we voor de jaren 80 al waren. Goed we waren en zijn niet stinked rijk. Maar we kunnen wel weer olie en meerdere hele rollen toiletpapier kopen we hebben weer monetaire reserves (ten minste als die er nog zijn want de cijfers worden niet meer gepubliceerd).


  Maak melding

 21. Wikileaks (18),

  Wat de beleidbepalers in Sur. doen om deze problemen te verhelpen weet ik niet. Je kunt het zo zien: Armoede heeft diverse oorzaken die goed onderzocht moeten worden. Maar gaan we zitten wachten tot het moment waarop de beleidmakers eruit zijn?

  Nee toch? Daarom springen de NGO’s massaal in de bres voor de kinderen. In Sur. staan Kinderen en onderwijs helaas niet op de eerste plaats, sterker, alles krijgt prioriteit en het kind eindigt ergens onder aan de lijst. We hopen dat daarin gauw verandering komt.

  NGO’s + stichtingen geven een tijdelijke verlichting, maar wachten op een structurele verandering van welke regering dan ook kan lang duren. Dan zijn de huidige kids allang volwassen met een gebroken jeugd achter zich en heeft zich alweer een nieuwe generatie zwerfkinderen aangediend. Harde voorspellingen toegegeven, maar zo zie je de dringende noodzaak van ieders hulp, ook dat van Ingrid. Ingrid heeft inspanning beloofd en de bevolking moet haar aan deze belofte houden. Een duidelijke rol voor Iwan !

  Wikileaks, we willen allebei hetzelfde d.i. een goede toekomst voor alle kids in ons geboorteland. Meningsverschillen moeten er zijn, aub zelfs, dat is alleen maar gezond. Ook voor jou een goed weekend, het beloofd een zonnig weekend te worden.


  Maak melding

 22. Hi LOVE (17),

  Thanks voor je bijval. Zoals ze in Afrika zeggen: It takes a whole village to raise one child, is het logisch dat de hele Sur. maatschappij verantwoordelijk is voor het welzijn van de kinderen. Als we een kind geholpen hebben, hebben we een hele fam. lijn geholpen. Mijn moeder zou zeggen: Je hart bloedt voor deze kids, maar gebruik dan hoofd en handen om hun lot te keren. De kids hebben ons nodig, niet anders om. Ten slotte spreken we dezelfde taal: een goede toekomst voor elk kind. Geef ze liefde, LOVE dus, as if you didn’t know that. Je naam zegt het al ! Goede week!


  Maak melding

 23. Beste Henk,
  Ik weet waar ik over praat ik heb tot bijna eind jaren 70 in Suriname gewoond en daarna naar Nederland verhuist, dus om mij te vergelijken met pinto, en M.Doorn vindt misselijk makend ik vecht tegen onrecht,Ik praat het niet goed.
  Na de tweede wereld oorlog was Duitsland de Boosdoener en terecht, toen kwam Amerika met zijn Marchall plan nog steeds is het geen koek en ei tussen Duitsland en Nederland Bouterse heeft met zijn coup en zogenaamde revolutie Suriname kapot gemaakt en de gevolgen daarvan zien wij nu .


  Maak melding

 24. @Neus

  En als je 30SRD betaalt kan je deze publicatie krijgen van het ABS:

  http://www.statistics-suriname.org/index.php/Nieuws/

  Op maandag 4 april 2011 is de publicatie getiteld “Statistical Papers No 10” gepubliceerd.

  De titel van deze publicatie is:
  “ Price developments: October 2000-February 2011”.
  Prijs ontwikkelingen:

  In deze publicatie wordt onder meer gesproken over:
  Prijsontwikkelingen in CPI hoofdgroepen, beschrijving en elementaire analyse Oct-Dec 2000 – February 2011
  Geselecteerde exogene factoren
  Ontwikkelingen in CPI Subgroepen April 2009-february 2011

  De publicatie is te verkrijgen bij de afdeling Public Relations and Information
  en kost SRD 30.


  Maak melding

 25. @wikileaks

  Jouw analyses zijn eenrichtingsverkeer.

  De oorzaak van de problemen in Suriname, zijn ook afhankelijk van wie je het vraagt. Ik ken er zat die zullen zeggen, dat de enige oorzaak 1975 is.

  Andere groepen (let op, afhankelijk van wie je het vraagt) zullen op de proppen komen met 1863, want geloof me het is geen pretje dat jouw eigenaren vergoed worden voor jouw bezit, maar jij nooit bent vergoed voor je arbeid!

  “Het probleem” van Suriname, is dat we geen overeenstemming kunnen bereiken over de richting waarop we ons moeten gaan ontwikkelen. Geen enkele regering heeft stappen gezet om de staatsinkomsten duurzaam te vergroten, onze afhankelijkheid van de mineralen te verminderen en onze arbeidsproductiviteit te verhogen.

  Dat zijn de issues waar het om gaat.

  Kijk jij maar terug, houd je oogkleppen op en bevuil het forum maar met je eenzijdige analyses!


  Maak melding

 26. Iedereen mag zijn mening hebben dat maakt een discussie levendiger, ik kijk naar de feiten en naar de realiteit en daar baseer ik mij mening op.
  wie de slavernij of 25 nov de schuld wil geven van de problemen waar suriname nu mee zit moet het zelf weten, ik ben het daar niet mee eens.
  1)Een land dat democratisch bestuurd wordt kan je niet de één op de andere dag opzadelen met dictatoriale bewind dat werkt niet, daar zijn legio voorbeelden van te zien in de wereld.
  2)overeenstemming bereik je niet met een dictaat het woord zegt al overeenstemming, gelijkheid.
  3)Bouterse heeft alle bestaande fundamenten van de rechtsstaat Suriname verkracht om zijn Boutacratie in te stellen en wat hebben wij als land daarmee bereikt? geen moer, en wat doet deze zelfde man weer hij negeert het parlement en regeert Suriname met een aantal vertrouwelingen van de jaren 80.
  Mijn mening is dat Bouterse en zijn kliek verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van Suriname en dat kan aan de hand van feiten bewijzen.We zijn nu 8 maanden verder en Suriname zakt steeds verder weg en iedereen kijkt de andere kant op, en wachten op de beloofde gebraden duif niet nooit zal komen, het zou veiliger worden in suriname,men zou armoede bestrijden,als deze beloftes hebben wij in de jaren 80 al gehoord. misschien zijn jullie vergeetachtig maar ik niet.


  Maak melding

 27. Heus Neus, ik gun je een verbeterde levensstandaard. Maar ik kan met blakaboy meegaan in zijn ‘zoek de zondaar’ standpunt. Want die kan je overal vinden. Je komt dan ook uit bij de bevolking zelf die heel passief heeft staan toekijken hoe alles kon gebeuren.

  vbn. De sloot voor je huis ligt vol rommel: van oude wasmachines tot petflessen. Hierdoor loopt je erf in de regentijd onder water met alle gevolgen van dien. Mijn vraag is: Ga je al je energie steken in het zoeken naar de veroorzakers van die overstroming of ga je die rommel zelf opruimen en erop toezien dat dit niet meer gebeurt?

  Realiteit: Voor de kinderen geldt dat zij dit niet gezocht hebben, moeten we onze energie volledig stoppen in het zoeken naar de veroorzakers en onze passieve houding is hierin ook debet, dan moeten we naar de rechter. Dat is de lijn van Wikileaks, alle begrip daarvoor. Ik wil dat de kinderen vandaag nog geholpen worden, om te voorkomen dat het allemaal ontaardt. Je kunt het zien als een taakverdeling, de een gaat achter de veroorzakers aan, vraagt er aandacht voor en streeft naar een juridische oplossing. Accoord. Ik ben praktisch ingesteld, dam het probleem in en pak het aan. Juridische zaken zijn voor de langste adem en zoveel geduld hebben de kids niet.

  Om mijn beeldspraak aan te houden:
  De sloot raakt voller, je erf verzuipt het is vijf voor 12. Zo heb ik het artikel van Iwan gelezen. Daarom ben ik blij met NGO’s want die kunnen direct ter plekke zijn en hoeven niet al dat politieke getouwtrek af te wachten. We staan niet tegenover elkaar, we hebben allen hetzelfde doel. Een is keeper, een ander verdediger, zo kan het ook.


  Maak melding

 28. Ik waardeer zulke berichten.

  Welke aanpak dienen wij hier toe te passen?.

  De eerste is hulp en bescherming van kinderen.

  De tweede is ouders op hun verantwoordelijkheden wijzen.

  De derde is dat de regering niet alle hulp kan bieden zij schept voorwaarden en dient toezicht te houden om de wetten te handhaven.

  De vierde is het onderwijs aanpassen opdat kinderen opgroeien tot gewaardeerde medeburgers. Het schoolsysteem dient zo te zijn dat kinderen van jongs af aan tools en vaardigheden aan leren.

  Als laatste moet de regering ouders die hun plichten ten aanzien van kinderen niet nakomen tegen werken. Desnoods worden zij verplicht om via werkverschaffing in het onderhoud en opvoeding van hun kinderen te voorzien Misschien dienen zij ook gedwongen worden om scholing voor zich zelf te accepteren.

  Ik weet dat hiermee niet alle oorzaken worden aangepakt, omdat de instelling van enkele personen dient te wijzigen.


  Maak melding

 29. beste joyce,
  Daar ben ik weer jij hebt over een sloot, en ik heb het over een vader die een slechte voorbeeld is voor zijn hele gezin omdat hij een moordenaar bedrieger landverrader drugshandelaar is die nooit afstand durf te nemen van misdadige verleden, dus NGO’s of geen NGO’s alles staat of valt met een goed voorbeeld en daar past een president niet in die zoveel misdaden heeft gepleegd, daar help je de kinderen, en de jeugd in het algemeen van de wal in de sloot.


  Maak melding

 30. Boi Wikileaks (33),

  Je maakt het me ook niet makkelijk noh? Maar vooruit. Ik tel 3 spelers:
  1. De kids.
  Natuurlijk bieden NGO’s een tijdelijke oplossing, maar die kan de basis zijn voor iets op langere termijn. Onder ideale omstandigheden hebben we die ook niet nodig, al moet ik dan toegeven dat mijn baan (ha,ha) dan ook verdwijnt. Ik zit om de zoveel tijd in een vergelijkbaar land als Sur. Goed, Sur. verkeert nou niet in de ideale omstandigheid en daarom blijven de NGO’s daar ook actief.

  2. De Moeder: (lees bevolking).
  Als de moeder haar partner zelfstandig gekozen heeft, sweet talk of niet, dan mag jij als fam. niet zomaar komen zogezegd fu-broko-a-trow. Democratie is werelds hoogste goed en jij en ik wonen in het buitenland. Moeder bepaalt zelf of zij er iets aan wil veranderen. Jouw kumba-tei-verwantschap is leuk, maar niet doorslaggevend. Zwak excuus a ja, maar vader blijft net zo lang als moeder het goed acht. NGO’s als voogd van de kinderen mengen zich niet in het huwelijk van moeder. NGO’s willen het leven van de kids verbeteren en toch hangt alles van moeder af.

  3. De vader
  duwt zijn kids de sloot in, houdt zich op met de oude vrienden van weleer. Wederom, zolang moeder er vrede mee heeft, blijf jij die buitenstander van overzee. Als overzeese fam. kun je de kids soms via NGO’s helpen en ze ergens anders dan bij die vieze sloot gaan verzorgen. Gevluchte kinderen kunnen hun toevlucht ook zoeken bij NGO’s.

  Waar staan we nu Wikileaks? Kinderverwaarlozing is schering en inslag in Zuid Amerika. Sur. is er geen uitzondering op. Mensenrechten zijn prachtige regels, maar honger en armoede tackelen de basisbehoeften van elk mens. Ongeacht de reputatie van vader. Daarom zetten wij de behoeften van de kinderen op de eerste plaats.


  Maak melding

 31. Beste joyce .
  Het is best lastig om te dweilen met de kraan, hoe meer morreel verval hoe erger de mensen aan de onderkant het zullen hebben.
  Ik hoop met jou samen het allerbeste voor alle kinderen in de wereld en speciaal voor de kinderen in suriname want de jeugd is de toekomst van morgen. ik denk dat ik het nu hierbij laat. het gaat jou goed joyce.


  Maak melding

 32. Ja Wikileaks (35),

  Het zou je kunnen ontmoedigen, maar ik denk van jou niet dat je snel opgeeft. Dat zou jammer zijn. Iedereen heeft een missie in het leven en die moeten we met overtuiging en geloof volbrengen. Ga voor je missie, ook al lijkt het soms hopeloos. Mijn missie dealt aan de lopende band met uitzichtloze situaties, maar ook daarin blijven we staande, want een enkele keer zien wij licht aan het eind van de tunnel. Ten slotte zullen we elkaar ontmoeten bij de wens van mensenrechten voor iedereen.

  Blijf gezond!


  Maak melding

 33. Wikileaks ik ben echt benieuwd naar uw opleidingsniveau en uw belangen in Suriname
  Ik krijg wel een bepaalde indruk van u

  Ht kan zijn dat u een familielid ben van de slachtoffers op 8 december of uw belangen in Suriname zijn ernstig geschaad in de jaren ’80 of wat anders


  Maak melding

 34. Bryan,

  Volgens zijn eigen zeggen woont hij vanaf de jaren 70 in Nederland.

  De revolutie heeft hij dus niet meegemaakt en kan hij dus geen trauma van hebben overgehouden.

  Deze zieke geest die hier op waterkant ronddwaald, zijn gasten die behoren tot wat men dus noemt de oude politiek wiens belangen vanaf de jaren 80 is beschadigd.

  Nu heeft hij waarschijnlijk zijn werkloze bestaan ingevuld voor een missie nl beschadiging van Suriname, Surinaamse belangen en de op democratische wijze gekozen President van Suriname.

  Vandaar dat elke topic ongeacht waarover het gaat, begint en eindigt met massamoordenaar en genocidepleger.

  Deze gasten zijn dus hetzelfde als die brievenschrijvers van GRAP.

  Wat deze grappenmakers steeds vergeten, is dat niets ze in die 30 jaar is gelukt, zelfs het initieren van een vuile binnenlandse oorlog mocht niet baten. Niets en nogmaals niets

  In een andere topic had ik het al beschreven.

  Albert Einstein zei insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

  wikileak is dus het levende bewijs van iemand die insane is.


  Maak melding

 35. @ Bryan,
  ik zal jou helpen ik heb de LBO doorlopen en ik doe mij ook niet anders voor dan het is. ik kom geen hoogopgeleid persoon hier op dit net spelen wat velen van jullie wel doen. ik ben een man van de straat die weet waar abraham de mosterd vandaan haalt.weet wat ik vreemd van jou Bryan? je hebt mensen hier op dit net de grootste massamoordenaar van Suriname ophemelen en adoreren daar hoor ik jou niets van zeggen, maar als ik met de waarheid en feiten op tafel kom over de wreedheden van Bouterse en zijn bende dan vinden jullie dat ik de belangen van suriname schaad, De man die alle belangen van Suriname heeft geschaad zowel binnenland als in het buitenland die laten jullie president worden en dan moet iedereen zijn mondt houden en het accepteren, ik doe daar niet aan mee, ik weet wie Bouterse is hij is onbetrouwbaar Beest.@M.Doorn heb jij wel eens van het stockholmsyndroom gehoord? zoek het op het internet. Ik vindt dat iedere Surinamer die aan de kant staan van Bouterse laf. Bryan ik heb eerlijk antwoord op jou vraag gegeven over mijn opleiding , ik heb nu een vraag aan jou, hoe oud ben jij ik hoop dat jij eerlijk antwoord geeft.


  Maak melding

 36. Dames en Heren,
  waarom zouden problemen slechts 1 oorzaak kunnen hebben? Erger nog, is er slechts 1 oplossing? Waarom wil het individu gelijk? Is het niet “verbeter de wereld begin bij jezelf? Heeft het allemaal niet te maken met bejegening? En dat start toch al op dit forum? Hoe zou de wereld (Suriname) eruit zien als we galanter met elkaar zouden communiceren?

  Ik ben van mening dat we in Suriname (en over Suriname) te weinig theoretische en wetenschappelijk onderbouwde kennis hebben. Slagvaardig dit soort problemen te lijf gaan is dus moeilijk. Daarbij vind ook ik het laten we zeggen “emotioneel” verval in Suriname 1 om niet trots op te zijn. En dat begint wat mij betreft ook bij de leiding. VAnuit onze historie zijn we geneigd hierargisch te denken.Als dus een moordenaar aan de top zit (met of zonder spijt), vergoelijkt dat ook het (bijvoorbeeld crimineel) gedrag van de onderdanen.
  Het valt mij zwaar om te lezen en ik begrijp het echt niet, hoe een crimineel een LAND kan besturen. Welke hoop hadden de stemmers toen ze naar de stembus gingen? Toch niet dat toestanden zoals deze aangrijpende ervaring van een dwalend kind nog zouden bestaan?
  Laten we eerlijk zijn: in de tijd van Lachman en Aaron was het er wellicht ook, maar niet op deze schaal.

  Mijn hart breekt als ik de zwervers op straat zie. Dat waren vroeger junks en mannen. Nu zie ik vrouwen….en dus ook kinderen!!
  Hoezo wordt politiek hierbuiten gelaten?
  Wordt het geen tijd om minder emtioneel op elkaar te reageren en meer onze ratio te gebruieken? Om de zaken die wij als positief ervaren en geleerd hebben, toe te passen?
  Kindermisbruik is er overal; sommige zaken horen nu eenmaal bij de ontwikkeling van een derde wereld land, maar ………..Suriname was wat mij betreft voorheen geen 3e wereld land. Slechts in theorie. Naar het schijnt is het onderweg zelfs een 4e wereld land te worden?
  Is het niet de verantwoordelijkheid van ook de regering om voor banen te zorgen? Zodat die moeders niet hoeven te prostitueren? Hoe kan je als mens van al je rijkdom genieten als naast je grote huis op een vijf voetbal tellend terrein, een afgebroken stinkende krot staat? Wordt je er minder rijk van als je wat weggeeft? of die mensen een baan aanbiedt?
  Hoe komt het toch dat onze innerlijk zou lelijk is geworden?
  Wiki…………..ik begrijp je!
  Dr. Soul…………wat kun je het nemen van verantwoordelijkheid prachtig verwoorden!

  Love you all! maar laten we iets doen voor onze jonge volgelingen!


  Maak melding

 37. de surinaamse mentaliteit is door en door verrot een nationale wasi waar iedereen aan mee moet doen en op tv heel veel analyses over hoe Surinamers denken en dan langzamerhand hopen op verandering..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.