Kabinet schrapt toeslag AOW gat Surinaamse ouderen

13

Het Haagse PvdA gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash is woest om de plannen van het nieuwe kabinet van PVV/CDA/VVD, om de toeslag voor 65-plussers met een gedeeltelijke AOW te schrappen. Dit veroordeelt Surinamers, Turken en Marokkanen van 65 jaar en ouder die geen 50 jaar in Nederland hebben doorgebracht opnieuw tot de bedelstaf.

Ramnewash: “Surinamers hebben een bijzondere positie. Voor de onafhankelijkheid hebben vele Surinaamse ouderen hard gewerkt in de toenmalige Nederlandse kolonie en bijgedragen aan de huidige welvaart in Nederland. Turkse en Marokkaanse ouderen zijn als gastarbeider naar Nederland uitgenodigd om te komen werken en komen op hun oude dag van een koude kermis thuis. Vooral onder Surinaamse ouderen is er veel verborgen armoede. Zij vinden zij het niet makkelijk is om erover praten omdat armoede een taboeonderwerp is”.

PvdA staatssecretaris Klijnsma had juist per 1 januari zorg gedragen dat allochtonen met een AOW gat die op bijstandsniveau moesten rondkomen automatisch financieel gecompenseerd werden. “Nu zijn we weer terug bij af”, aldus Ramnewash. Als allochtone ouderen later dan hun vijftiende jaar naar Nederland zijn gekomen, krijgen ze minder AOW. Vooral oudere Surinaamse vrouwen worden hard getroffen. Zij hebben vaak ook nog weinig tot geen pensioen opgebouwd. Ramnewash wil niet berusten in de situatie en ouderen desnoods in hun eigen taal informeren over de mogelijkheden van aanvullende bijstand, zodat zij niet in stilte in armoede leven.


13 REACTIES

 1. Die toeslag wordt dan uit een ander potje betaald. N.m.l. uit de bijzondere bijstand.
  Dus het gaat nergens over.
  Overigens hebben veel uitgezonden blanke Nederlanders die b.v. bij Suralco werkten dezelfde problemen.
  Enkelen van hen hebben in Suriname wel AOW-premie betaald.
  Maar dan op eigen initiatief.


  Maak melding

 2. Beste reageerder,
  Waar baseert jij je beweringen dat Nederlanders die bij de Suralco hebben gewerkt geen AOW hebben opgebouwd.
  Maar daar hadden zij reeds door andere toeslagen in de plaats compentatie ontvangen.
  Als je niet op de hoogte bent moet je niet uit je nek gaan kletsen.
  Jij weet niet eens waar je over lult.


  Maak melding

 3. daarom jongeren doe je best iets op te zetten in su waar je op je oude dagen kan profiteren doen jullie je best in nederland nederland is straks finito


  Maak melding

 4. Beste Theo ik ben zeer goed op de hoogte.
  Iedere werknemer kreeg bij aanvang van de WAO- verzekering te horen dat hij zich vrijwillig kon verzekeren.
  Men betaalde daarvoor ieder jaar de maximale premie.
  Ik weet nog dat dit 14.000 gulden per jaar was.
  Jij lult dus om maar even jouw termen te gebruiken.
  Een staflid onwaardig 🙂


  Maak melding

 5. Niet de nationaliteit, maar het ingezetenschap heeft invloed op je AOW.
  De AOW kent daarnaast een partnertoeslag.
  De partnertoeslag is geen bijstandsuitkering en is om die redenen altijd door de SVB uitbetaald.

  Partnertoeslag
  is een toeslag op je AOW tot sociaal minimum voor gehuwden. Deze krijg je als je partner geen of weinig inkomen heeft en jonger dan 65 is.

  Daar voor de berekening van de AOW niet de nationaliteit, maar het ingezetenschap telt, lijkt het mij geen haalbare kaart om de partnertoeslag alleen bij enkele groepen onderuit te halen.

  Dit is op grond van “ongelijke behandeling” in strijd met diverse wetten en verdragen

  AOW-gat toeslag
  Iets als AOW-gat toeslag heb ik nog nooit van gehoord.
  Wordt hiermee misschien het aantal niet verzekerde jaren van de jonge partner bedoeld? Als dat het geval is, dan werd die ook al in het verleden aangevuld met de ABW uitkering. En alle uitbetalingen van de ABW aanvullingen op de AOW tot het sociaal minimum zijn inderdaad overgeheveld naar de SVB.

  Als er voor enkele groepen teruggedraaid wordt naar de Sociale Dienst, zal dit nooit door de Kamer goedgekeurd kunnen worden. Het is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.
  —————————————–

  Kijk, dat ze misschien de controle zullen opvoeren of de jongere partner inderdaad al die jaren in Nederland woont of gewoond heeft, is een ander verhaal. Dat is het bestrijden van fraude met partnertoeslag bij AOW uitkeringen. Maar dat zal dan bij een ieder, die recht op een partner toeslag heeft, plaats moeten vinden.


  Maak melding

 6. Als je naar het buitenland wordt gezonden en een expat regeling hebt dan beloop je geen risico om een tekort aan AOW te lopen.
  Heb je echter geen expat regeling, de meeste multinationals in Nederland zoals Philips – Akzo – DSM = Unilever – Shell etc, bieden hun personeel een carrierestap maar dan zonder een expat regeling.
  Je gaat naar het buitenland maar krijgt een goed salaris gemeten naar de standaarden van het land waar je komt te werken.

  Dus Theo, Reageerder heeft gelijk omdat ik in hetzelfde schuitje zit en werk bij één van de gotere mulitnationals in Nederland wie ik vertegenwoordig in Shiang Hai en Indonesië en Inda.


  Maak melding

 7. Waar zijn onze premie die wij in suriname hebben betaald ? zijn die ook verdwenen als sneeuw voor de zon toen onze gulden in waarde is gedaald door DB,
  Daar hoor ik niemand over, omdat de veroorzaker op handen wordt gedragen door 30 a 40 procent van surinaamse bevolking de meerderheid is gegijzeld door de minderheid zonder hersen.


  Maak melding

 8. Wat een luxe!Al de afkotingen die wijzen op ontvangsten voor de burger.Dan stelt onze sociale stelsel niet veel voor.Vooral daar de regering steeds moeite heeft om de ouderen wat toe te schuiven tegen het eind van de maand.Kom op wonnie…


  Maak melding

 9. AOW Gat toeslag?! Bedoeld U, AIO-aanvulling?!`aanvullende inkomensvoorziening ouderen`? Geregeld in de Wet Werk Bijstand WWB!

  Voor 65 plusers die geen of weinig inkomen hebben.


  Maak melding

 10. Hallo Reageerder;

  Als je door je werkgever in het Buitenland te werk wordt gesteld, betaal je gewoon je belasting en je AOW wordt gewoon ingehouden zoals dat hoort, Dus je hebt geen AOW gat.
  Dat geldt niet voor je kinderen,die in dat land geboren zijn
  waar je te werk wordt gesteld, mits ze terug zijn in NL voor hun 15 de jaar.

  Theo;

  Als je in het Tropen te werk wordt gesteld (uitgezonden door je werkgever) dan geldt er een andere regeling.
  Je krijgt;of beter gezegd een andere regeling, het wordt dan in Tropen jaren uitgedrukt! 2 jaar wordt er 4 etc,.
  etc.Ik persoonlijk heb een AOW gat van 7 jaar,omdat ik op mijn 22ste jaar hier in NL ben gekomen.
  Uitgedrukt is dat 14% AOW gat.
  Elkaar beledigen heeft geen zin, als iemand iets niet begrijpt, wil dat niet zeggen dat ie uit zijn nek …..!
  Ik hoop dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren;
  zo niet, dan lees ik het wel!


  Maak melding

 11. Voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 waren wij Nederlandse burgers, omdat Suriname onderdeel was van het koninkrijk der Nederlanden. Wij zijn geboren als Nederlander en Nederlandse paspoort gehouden. Wij wijn een apart geval ( vóór de onafhankelijkheid van Suriname) en kunnen niet vergeleken worden met andere buitenlanders die hier zijn gebracht en/of gekomen.
  Art. 1.
  Voor de toepassing van de artikelen 55 en 58 van de Algemene Ouderdomswet \par Stb. 1985, 181) wordt met het wonen binnen het Rijk gelijkgesteld:\par

  h. het wonen in Suriname gedurende de tijd dat Suriname deel heeft uitgemaakt van het Koninkrijk der Nederlanden;
  i. het wonen in Suriname, voor zover dit heeft plaatsgevonden voordat de betrokkene na 25 november 1975 Suriname voor de eerste maal metterwoon heeft verlaten, mits de betrokkene op 25 november 1975 in Suriname woonde en zich v\’f3\’f3r 1 januari 1981 metterwoon in Nederland heeft gevestigd;
  j. het wonen in Suriname van de gehuwde of gehuwd geweest zijnde vrouw die zelf niet, doch wier echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot wel op 25 november 1975 in Suriname woonde, gedurende de tijd dat zij dezelfde woonplaats had als haar echtgenoot onderscheidenlijk gewezen echtgenoot
  voordat deze na 25 november 1975 Suriname voor de eerste maal metterwoon heeft verlaten, mits zij zich v\’f3\’f3r 1 januari 1981 metterwoon in Nederland heeft gevestigd;


  Maak melding

 12. AOW premie, wat aow premie betaald.

  Nederlanders die in Nederland geboren zijn betalen ook geen AOW premie vanaf hun 15 de jaar, want dan gaan ze nog naar school. Premie wordt pas betaald als je werkt. Zo ook Surinaamse Nederlander en zij hebben ook recht op volledig AOW pensioen, tenminste als je voor de onafhankelijkheid (25 november 1975) van Suriname in Nederland hebt gevestigd.
  Surinamers kan je niet vergelijken met gastarbeiders.
  Suriname was Nederland voor de onafhankelijkheid en moet ook als Nederlanders behandeld worden..
  .


  Maak melding

 13. Men moet wonen binnen de landsgrenzen van het land Nederland en dat gedurende 50 jr ook Nederlanders worden gekort op hun AOW als zij niet aan die 50 jr komen.Sommigen hebben zich daarvoor verzekerd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.