Surinaamse militaire kapel steelt show op Taptoe

15

PARAMARIBO/ROTTERDAM, 4 okt – De Surinaamse militaire kapel, onder leiding van luitenant Rein Rier, stal afgelopen weekend de show op de internationale Taptoe Rotterdam 2010. Ze brachten een zeer verrassende en oogstrelende show vol kleurrijke afwisseling en goed uitgevoerde muziek. Behalve de in witte uniformen gestoken Surinaamse orkestleden, waren er in hun show een groot aantal medewerkers in traditionele kleding van verschillende Surinaamse culturen.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want in 1969 was de TRIS militaire kapel op de Taptoe Delft ook al de sensatie. Nu in Rotterdam waardeerden de duizenden toeschouwers in een vol Ahoy de Surinaamse bijdrage met applaus, dat luider en enthousiaster was dan voor alle voorgaande orkesten. En dat waren niet de minste, want er waren toporkesten uit Nederland (waaronder Marinierskapel, Koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso en Koninklijke luchtmachtkapel ), uit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Australië.

De muziek van de Surinaamse militaire kapel was een aanstekelijke mix van populaire Surinaamse stukken als Ala presi, werk van Lieve Hugo en van kaseko grootmeester Eddy Muringen, die net als Eddy Snijders en John Nelom, de oude militaire kapel heeft geleid. Er werd in Ahoy gedanst en gezwaaid door kotomisi’s en de uitvoerende musici trakteerden tijdens hun spel soms op swingende danspasjes.

Ik had ondanks mijn sympathie en optimisme niet verwacht dat de Surinaamse show zo’n grote impact zou hebben. In muzikaal opzicht waren enkele andere orkesten hechter, maar het lukte ze niet om het publiek mee te krijgen. Behalve de Surinaamse act kreeg alleen nog de Zwitserse drumband Top Corps de handjes echt los. Jammer dat er nauwelijks Surinamers in het publiek waren. Ze hebben echt wat gemist!

Gelukkig zijn er opnamen gemaakt die over enkele maanden uitkomen op DVD en CD. Dan kan iedereen nagenieten van dit geweldige en onvergetelijke spektakel.

Ronald Snijders


15 REACTIES

 1. Als het om Suriname gaat is de Surinamer nooit geinteresseerd laatstaan back-up te geven aan hun landgenoten.En wanneer men dat doet is het meestal negatief.De nederlander b.v. geeft zijn landgenoot de beste prestatie`s ook al zou die op de 32ste plaats van een wedstrijd zijn geëindigd!!!!Sarie torie!!!!


  Maak melding

 2. Zo lang je militairen maar niet het gevoel geeft dat zij maar een stelletje padvinders zijn, kunnen zij een heel goeie job neerzetten.

  Bij die vredesmissie op Haiti was onze contingent commandant(Kap. U. Kranenburg) zo goed dat hij ook de leiding kreeg/had over deputaties van nog drie grote landen.

  Helaas hebben wij hen na 1975 niet die plaats weten te geven welke hen toekwam met het bekend gevolg op 250280.


  Maak melding

 3. Isri,

  Hohoho, er moet eerst gewerkt worden, voordat je een reactie op WKN kunt plaatsen.

  Ben zelf niet geweest, maar heb de complimenten van (Nederlandse) collega’s en vrienden, persoonlijk en via mail in ontvangst genomen.

  Mooier kan je dag niet beginnen, als iemand tegen je zegt:”ik heb aan je gedacht toen ik die vrolijke en swingende muziek gister hoorde, we hebben genoten….


  Maak melding

 4. Ondanks dat de Surinamers altijd maar mopperen op de Nederlanders is dat omgekeerd niet het geval.
  De Nederlanders in Ahoy weten echt wel te waarderen dat Suriname met beperkte middelen meedoet op deze Internationale Taptoe.
  Natuurlijk kan De Militaire Kapel het niveau van de andere orkesten niet halen.
  In die orkesten spelen alleen maar beroeps muziekanten die een afgeronde opleiding aan een Conservatorium hebben gehad.
  De hele dag studeren en veel ervaring hebben op het podium
  De Marinierskapel b.v. is een kapel van wereldformaat.
  Men heeft in dit applaus de waardering voor Suriname en de gedrevenheid van de muziekanten willen waarderen.
  Je gaat dan niet zeuren wat niet goed ging maar je waardeert hun motivatie en inzet.


  Maak melding

 5. Geweldig! Op Youtube een optreden van +/- 5 minuten gezien. Bravo!

  De opmerkingen van een van de ndp stoorzenders ontsierd het optreden.

  Die padvinders, hebben een heel volk onderdrukt, een land kapot gemaakt, mensen gemarteld en vermoord. Dat was gewelddadig en zeker niet geweldig.

  Het leger is van vandaag is van het Surinaamse volk en niet meer van keizer Bigi Mofo I!

  Nogmaals bravo voor een geweldig optreden!


  Maak melding

 6. Erratum

  Geweldig! Op Youtube een optreden van +/- 5 minuten gezien. Bravo!

  De opmerkingen van een van de ndp stoorzenders ontsierd het optreden.

  Die padvinders, hebben een heel volk onderdrukt, een land kapot gemaakt, mensen gemarteld en vermoord. Dat was gewelddadig en zeker niet geweldig.

  Het leger van vandaag is van het Surinaamse volk en niet meer van keizer Bigi Mofo I!

  Nogmaals bravo voor een geweldig optreden!


  Maak melding

 7. proficiat!!!!!! wij eren en waarderen het militaire kapel van suriname en natuurlijk ook de danseressen,wi lobie oen foetroe,ga zo door sranang man!!!!!nogmaals BRAVO voor een geweldige optreden!!!!!!!!!!!!!!!!!MEERTJE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.