Veel op stapel in nieuw schooljaar Suriname

9

PARAMARIBO, 4 okt – Er staat heel wat op stapel in het nieuwe schooljaar. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Problemen die zich jaarlijks weer voordoen, worden grondig aangepakt. Onder meer het tekort aan plaatsen in vooral het secundair onderwijs krijgt aandacht.

Het komt nog te vaak voor dat ouders moeten overnachten voor de school waar ze hun kind willen inschrijven. “Dit probleem zal structureel worden aangepakt”, zegt Sapoen. Ook het percentage leerlingen dat slaagt van het basisonderwijs moet omhoog. Gemikt wordt op rond de tachtig procent. Nu hangt het nog de zeventig procent. Om resultaat te boeken is een hele ommezwaai nodig.

Er komt een reeks projecten. “In de nieuwe benadering van leren staat de leerling centraal. Ons basisonderwijs vormt het fundament waarop de rest van ons onderwijs wordt opgebouwd”, aldus Sapoen. Leerkrachten krijgen meer trainingen om vernieuwingen bij te houden. Het elfjarig basisonderwijs wordt geëvalueerd. Engels, agrarische kennis en computerkunde worden nieuwe vakken op de basisschool.


9 REACTIES

 1. Moet er niet meer scholen gebouwd worden en meer leerkrachten opgeleid worden want ik kan me niet voorstellen dat zoiets is voorgekomen in Europa met miljoenen kinderen als inwoners tegenover plus minus 200 a 300 duizend kinderen in Suriname.


  Maak melding

 2. Onder & Wijs!

  Onder de wijze woorden van Moyo zijn in vele landen diverse scholen met hulp bijgebouwd.
  Dat is nog steeds het geval.

  Onderwijs is de basis van beschaving en evolutie. Ieder kind of mens moet daar de gelegenheid voor krijgen. Daarom moeten voldoende scholen en banken er voor zorgen dat ouders niet de nacht voor de school doorbrengen om hun kind in te kunnen schrijven.

  Suriname wil een uitzondering zijn en maakt geen gebruik van de steunende mogelijkheden.
  Ik doe mee aan de Postcodeloterij om deze mogelijkheden te vormen. Zo wil ik mijn bijdrage leveren aan goed en voldoende onderwijs vooral voor kinderen in derde wereld landen.

  Engels, Agrarische kennis en Computerkunde leveren een prima bijdrage tot een kennis-economie. Goed gedaan!


  Maak melding

 3. Hoi Sapoen,

  prachtige rede in starnieuws, man heftiger dan bouta’s rede.
  Ik hoop dat het je lukt om je doelen te realiseren.
  Er worden veel volkswoningen gebouwd, uiteraard is dat ook belangrijk maar als de jonge kinderen geen goede school en scholing hebben krijg je een beschadigd toekomst. anticipeer op problemen want dat erzoveel ( 1000?) kinderen niet geplaatst kunnen worden was al 4 jr geleden te verwchten, de nu 4 jarigen zijn toch niet uit een boom gevallen?
  In je toespraak ben je ook niet raciaal als bouta. je bindt de suri samenleving juist en hebt er voor aandacht in je onderwijs vernieuwingen!
  ga zo door.
  sapoen for pres!
  je oude matie van AMS.


  Maak melding

 4. Minister Sapoen heeft zijn huiswerk in ieder geval gemaakt. Hulde. Maar “Veel op stapel?” Het zijn dezelfde problemen die al jaren bestaan. Oke, er zijn veranderingen nodig, maar niet iedere verandering is een verbetering. Scholen verkeren vaak in deplorabele staat, zijn moeilijk bereikbaar, het onderwijzerkorps is door alle problemen ingekrompen en lesmateriaal is verouderd. Ik geef minister Sapoen het voordeel van de twijfel, maar verwacht geen wonderen in de eerstkomende maanden. Daarvoor zijn de problemen structureel te groot.


  Maak melding

 5. Minister Sapoen, graag bied ik u een alternatieve prioriteitenlijst voor het Onderwijs in Suriname aan.

  1. Kweekscholen. Hou de opleiding van de leerkrachten tegen het licht en u ziet meteen dat deze inhoudelijk grondig moet worden veranderd. Leerkrachten moeten bv. het ABN beheersen, ook kunnen rekenen en vooral beschikken over goed ontwikkelde didactische vaardigheden beschikken voor wat betreft overdragen van kennis aan de kinderen.

  2. Maak een eind aan al die “nodeloze'” cursussen die leerkrachten in de avond en weekenden moeten volgen. Daarmee maakt u meteen een eind aan de volgende scenario’s dat de juf (de meerderheid in het LS onderwijs is vrouw) tijdens de les haar eigen huiswerk zit te maken en daarbij haar leerlingen aan hun lot overlaat. (Pak je boek en werk in stilte! Zo triest.)
  Verleng de opleiding desnoods met een jaar of twee. Vul die dan in met interessante vakken, computers etcetera, die de leerkracht zodanig vormen dat zij/hij goed onderlegd voor de klas kan staan.

  3. Zet meer opgeleide inspecteurs van Onderwijs in die niet alleen maar signaleren dat er iets mis is, maar er ook achteraan gaan en er iets aan doen. Er zijn helaas te weinig goede inspecteurs.

  4. Geef de schoolkinderen iedere dag een warme maaltijd. Ze hebben het nodig. Ik hoef dit niet uit te leggen.

  5. Richt de scholen (gebouw+terrein) zodanig in dat de kinderen erdoor gestimuleerd worden.

  6. Niet elk kind hoeft een computer te hebben, zorg er wel voor dat elke school een paar computers krijgt die voorzien zijn van internet. Een school moet een waar kenniscentrum zijn voor allen.

  7. Bekijk de afdeling Curriculum eens goed. Kijk of de mensen die daar zitten wel capabel genoeg zijn om materialen te ontwikkelen. Zorg dat er jaarlijks nieuwe boeken worden aangeleverd en niet weer de zoveelste armzaligste kopieen.

  8. Zorg dat de scholen directe lijnen hebben met kinderartsen, jeudzorg en sociaal-werksters. Daar heeft iedereen baat bij.

  9. Gebouwen neerzetten is OK, maar die zijn slechts omhulsels als de wachters geen verantwoordelijkheid kennen of respect voor andermans goed ontbreken. (Diefstal)

  10. Hou informatiebeurzen op plekken/tijden waarop ouders en kinderen die reeds op jonge leeftijd kunnen bezoeken.

  11. Kijk naar de districten!! Suriname bestaat echt niet alleen uit Parbo. Verwaarloos de districten NIET.

  12. Investeer in Onderwijs, dat is de basis van de maatschappij. Roei de zieke gedachte uit dat hoge scores van examen klassen op alle vormen van onderwijs, positief zijn. Ik weet nl. van massa’s leerkrachten die de kinderen tijdens examens de antwoorden voorzeggen. Dit gebeurt op beide: Lagere School zowel Mulo. De kinderen hebben dan weliswaar zgn. een diploma behaald maar kunnen inhoudelijk niets. Sommige worden ook nog leerkrachten en zo is de vicieuze cirkel geboren. Zo triest.

  13. Vergeet de hoogbegaafde kinderen a.u.b. niet. Heel veel dropouts behoren tot deze groep !!!

  14. Trek gemotiveerde vakdocenten aan op de kweekscholen. Onderwijzer is een roeping. Toets en test de studenten die zich voor deze opleiding aanmelden op kwaliteiten.
  Laat het beroep niet verworden tot een dumpplaats voor luie, ongemotiveerde studenten. Teveel zijn onderwijzer geworden, maar hebben totaal geen affiniteit met dit beroep. GROTE SCHANDE !!!

  15. Investeer grootschalig in de Bigisma-skoro’s. Iedereen moet kunnen lezen en schrijven.

  Kortom Minister, al zou u maar enkele van mijn prioriteiten realiseren, dan zou het Onderwijs in Sur. al op een veel hoger niveau getrokken zijn.

  Succes !


  Maak melding

 6. Tamzin,

  Voortreffelijk benoemt. Zeer goede punten…..
  Indien de Minister, al was het maar voor een deel, deze punten zou realiseren, dan zou een dienstplicht overbodig zijn.

  Verstandiger is om in de kindjes te investeren, dan in “verplichte” dienstplichtigen.

  Uiteindelijk gaat het om aandacht. Aandacht voor de kindjes van suri. Velen zijn heel erg verwaarloosd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.