1000 Surinaamse kerstbroden voor allochtone ouderen

32

Op donderdag 24 december worden 1000 Surinaamse kerstbroden onder de armere bewoners van verzorgingshuizen en ouderenwoongroepen in Transvaal, de Schilderswijk en het Regentessenkwartier verdeeld. Daarnaast krijgen die van het verzorgingshuis Jonker Frans van Florence om 13.00 uur het grootste en meterslange Surinaamse kerstbrood aangeboden. Wethouder Henk Kool (SZW) is daarvoor uitgenodigd. Initiatiefnemers zijn Lucia Baboelal, locatiemanager Jonker Frans en Rajesh Ramnewash, voorzitter Werkgroep Nieuwbouw Mandirs in Den Haag.

Baboelal en Ramnewash: ‘Door de economische crisis neemt de eenzaamheid en armoede onder allochtone ouderen toe. Als zij op oudere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, hebben zij weinig pensioen opgebouwd. Ook weten zij de weg niet te vinden naar aanvullende bijstand. Via de kerstbrodenactie vragen we van wethouder Henk Kool (SZW) om bijvoorbeeld via radiospotjes beter bekend te maken hoe en dat aanvullende bijstand mogelijk is.’

Als allochtone ouderen op latere leeftijd naar Nederland komen, hebben ze geen recht op een volledige AOW-uitkering. Mensen die in Nederland geboren zijn, bouwen vanaf hun vijftiende jaar AOW op. Ben je dat niet, dan wordt je voor ieder jaar dat je elders woonde gekort in de hoogte van de AOW-uitkering. Wel kunnen ouderen recht hebben op aanvullende bijstand maar daar maken ze nu juist nauwelijks gebruik van.

Dat per 1 januari aanstaande de uitvoering van de aanvullende bijstand van gemeenten naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) overgaat, maakt het alleen maar ingewikkelder. Veel allochtonen van de eerste generatie beheersen het Nederlands onvoldoende om alleen al de brieven van de SVB te begrijpen. Een deel leeft onder de armoedegrens.

Volgens Baboelal en Ramnewash is het een misvatting dat allochtonen meer zorg en tijd besteden aan hun ouderen. De tweede generatie leeft even gehaast als autochtonen. Bovendien moeten ook allochtone ouderen niet helemaal afhankelijk worden van familieleden. Baboelal heeft de samenwerking gezocht met Ramnewash omdat de oudere Hindoestanen de mandirs cq hindoetempels bezoeken en de
Hindoestaanse gemeenschap hen daar helpt formulieren in te vullen.

De kerstbroden zijn gebakken door Bakkerij Gharbaran met steun van allochtone ondernemers. Deze ondernemers willen hun rol als ambassadeurs van de samenleving oppakken en steun betuigen aan de armere Haagse bevolking.

32 REACTIES

 1. een wonder heeft in nederland plaats gevonden!!!!
  hindoes verdeelt kerstbrood onder de(creoolse)christenen.

  te yu ngang koelie ngang ngang dan yu sa fu pai koelie paiman.

  wat je met de rechterhand geeft hoeft de linkerhand niet te weten.


  Maak melding

 2. 1000 surinaamse kerstbroden voor allochtone ouderen. inplaats dat sommige op dit forum blij zijn met dit soort voornemens kraken ze het gelijk af sari tori ai mi gado, kom een keer met een verstandige of betere voorstel zeikstraal dat je bent. wat ben jij zielig mi boi.


  Maak melding

 3. Is het niet altijd al zo geweest dat de negers geprofiteerd en geparasiteerd hebben over de ruggen van de wat jij koelies noemt >>brantimaka << en als je geen nengre kan schrijven doe het want je maakt je belachelijk.


  Maak melding

 4. Triest dat figuren als Brantimaka kennelijk met niks anders op de propppen kunnen komen, en laat blijken dat juist hij vergiftigd is met een sterk raciale gedachtengang.

  Waarom moet er telkens bij stil gestaan worden of een ras- of niet rasgenoot iets voor de andere doet? Het is ook nooit goed toch?

  Brantimaka vertrouwt het enkel wanneer een Hindoestaan aan een Hindoestaan geeft, een Javaan aan een Javaan, creool aan een Creool enz. enz.

  ZIELIG, maar zulke lui zullen er helaas altijd zijn.


  Maak melding

 5. snap je commentaar niet. wonder in nederland, alsof hindoes tegen andere geloven en religies zijn. er zijn ook hindustaanse christenen. Geef aan de mensheid ongeacht ras of geloof en kijk niet om is mijn motto. gegroet en fijne dagen allemaal


  Maak melding

 6. @1: Te ding man tak blakkaman dong, dan iem brieb a man!
  Jij bent 1 van de duizenden voorbeelden.
  De meeste mensen met een Surinaams achtergrond die de bovengenoemde verzorgingstehuizen bewonen zijn Hindustanen. Soms zit er een verdwaalde neger ertussen. Alweer is er iemand bezig te spacen met een of ander waandenkbeeld.


  Maak melding

 7. Brantimaka, ik neem het je wel kwalijk hoe je reageert.
  Het is altijd die hindoestaan.
  Een ding kan ik je vertellen, hoe dan ook wij hindoes kijken nog om naar onze oudjes, proberen jullie creoolse bevolking dat maar voor elkaar te krijgen.
  Vooral de jongere generaties , die hebben schijt aan hun opa en omas, als ze maar in hun dure UGS en dure telfoontjes maar kunnen rondlopen dan is dat genoeg voor ze.
  Ik zou zeggen neem maar eens een voorbeeld aan ons.
  A tang so


  Maak melding

 8. reactie @ brantimaka,

  als creool zijnde schaam ik me voor dit soort lulverhalen .waarom zaait deze zogenaamde meneer of mevrouw haat naar z,n landgenoten toe.ik verzoek de persoon in kwestie om zijn of haar excuses aan te bieden aan de hele surinaamse bevolking,want dit is echt schande om je zo naar buiten op te stellen.mensen`,om dit soort gekheden kunnen wij surinamers nooit één worden.
  tot slot aan brantimaka,loekoe boeng bika kade a troe troe brantimaka sa boro joe.

  een verzoek aan alle Surinamers:

  1 leef in harmonie met elkaar
  2 heb respect voor elkaar
  3 laat een ieder in z’n eigenwaarde
  4 voel je ook echt surinamer,want als ’t niet zo is mag je van mij je spullen pakken en oprotten,sorry voor m’n taalgebruik maar ik kan ’t niet helpen,omdat ik de reactie van brantimaka zo verschrikkelijk vind en al die anderen mensen die ook de zelfe vooroordelen hebben over een ander,ongeacht RAS/HUIDSKLEUR OF GELOOF

  JAH WILL BURN JOU IN HELL

  ONE LOVE

  WI NA WANG,WI NA WANG SRANANGMANG

  LIEFDE EN RESPECT MOET WEDERZIJDS ZIJN

  met deze woorden wens ik een ieder nog een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar
  ongeacht RAS/HUIDSKLEUR OF GELOOF

  EEN TROTSE SURINAMER

  ORGA


  Maak melding

 9. ik blij dat met afkeur gereageerd word op die onzin van brantimaka, er is hier geen plaats voor mensen die discrimineren en ook niet voor racisten raj dat geld voor jou ook want jij kan er ook wat van. gelijke monniken gelijke kappen.


  Maak melding

 10. de reactie wijst weer aan hoe gevaarlijk bepaalde personen kunnen zijn,alles op een rijtje gezet,en is maar een persoon,dat de eindstreep heeft behaalt.en dit is niemand minder dan raj.

  goed zo raj,dit is geen racisme
  Te buriki mandi,dan ai meki bu gi Gado.
  njangman no lobi njangman


  Maak melding

 11. Bradas

  Please, we leven in andere tijden.
  Het is niet gepast om mekaar zo te schelden.
  Laten we in ieder geval dankbaar zijn dat er nog ondernemers zijn die dit willen doen.
  Begrijp dat het in deze tijd niet makkelijk is voor ondernemers om hun revenue op peil te houden.
  Hulde en een goed voorbeeld.
  Unite my brothers. Dont hate but estimate…


  Maak melding

 12. Geweldig,
  Dank zij deze actie van de Hindoestaanse ondernemers hebben ook de ouderen van de woon groep “ShatiDhaam” in Zoetermeer ook kerstbroden ontvangen.
  Namens de ouderen Hartelijk dank.

  Jay Ho


  Maak melding

 13. nee hoor,deze hebben mij niet vergeten.ik ben de eerste,dat een kerstbrood heeft gehad.
  en smaakt naar meer.
  in elk huis heb je een dommie/mislukking


  Maak melding

 14. “■Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd”

  Dit is 1 van de regels die je moet volgen wil je hier kunnen reageren.
  Maar zo te zien is de moderator niet stipt in het volgen van de regels anders zouden er best een paar reacties verwijderd mogen worden.Of zelfs niet geplaats mogen worden.
  Trouwens iedereen valt brantimakka af als was hij/zij van creoolse afkomst,maar is deze persoon wel van creoolse afkomst?
  Als men dat zo zeker weet waarom dan geen directe maatregelen genomen?Als de reacties gescreend worden waarom plaats de moderator dit soort storende en niet van een realiteitszin getuigende reactie dan wel?
  Wetende dat dit weer tegen reacties op zal wekken welke niet bevorderlijk zijn voor de surinaamse gemeenschap,wordt ervoor gekozen dit soort zinloze reacties wel te plaatsen,maar dan vraag ik me af met welk doel?
  Moderator hou het forum schoon,plaats geen heiloze reacties wij zijn immers volwassen genoeg om te weten dat dit nergens naar toe leidt
  Zalig kerstfeest


  Maak melding

 15. het is eenmaal zo,dat als je met kinderen naar bed gaat,wordt je door deze bepist.

  komt doordat personen de dingen niet goed kunnen of willen begrijpen,

  te yu ngang koelie ngang ngang dan yu sa fu pai koelie paiman.was een zeer bekende lied in suriname geweest.

  dit moet een waarschuwing voor velen zijn,om geen nodeloze haat op te roepen.dus u bent gewaarschuwd.

  een prettige kerst aan jullie allen.


  Maak melding

 16. het is toch alleen maar te waarderen dat een persoon of een groep mensen dit doet?Er zijn dus toch andersdenkende hindoe broeders die het normaal vinden ook hun andersoortigen voormalige Surinamers blij te maken. Brother go on…..


  Maak melding

 17. Mensen toch! nummer1(brantimakka), u hebt zeker een probleem met uw zelf. kerstfeest betekent VREDE OP AARDE! LATEN WIJ IN VREDE LEVEN, EN LAAT DE WERERD EEN VOORBEELD AAN ONS NEMEN.


  Maak melding

 18. lesje/
  je hebt zeker i.p.v kerstbrood bolletjes ingeslikt.

  wanneer zien we jou een keertje in suriname.
  de groetjes aan de overige aldaar.

  De man zonder geweten of een gewetenloze idioot.

  harry.p
  een mens zonder probleem is een dooie.en niet met me zelf.maar de mensen als jou soort.

  ik hoop van harte,dat je wens in vervulling gaat.
  en alsnog een gezegende kerst toegewenst.


  Maak melding

 19. Iedere dorp heeft zo zijn gekken de bekende DORPSGEK, dit forum is rijkelijk bezaaid met dorpgekken ze vertikken het on hun te schikken aan de gedragsnormen en de algemene normen en waarden die geldig zijn en daarom noem ik al die die mensen die racistisch zijn en dat niet willen inzien DORPSGEKKEN.


  Maak melding

 20. zo kun je zien dat de twee bevolkingsgroepen nog altijd in haat leven. en dat is ook te merken in den haag. Dit komt nooitmeer goed, en maar schreeuwen dat jullie gediscremineert worden. sorry


  Maak melding

 21. sommige van de mensen op dit net hebben niks anders te doen,dan alleen maar de meneer alwetend uithangen.

  zo te zien hebben deze(LEILEKU)hun carrière mis gelopen.
  deze zijn de mensen met een zeer dikke huid of te wel een olifantenhuid.


  Maak melding

 22. Raj,en de overige baba en mai,
  ik weet niet of jij een allochtoon of autochtoon bent,maar neemt aan,dat jij één van de twee bent.

  één ding staat vast,ik heb jou nooit horen klagen over jou(conclusie)allochtoon zijn. dus m.a.w.heb je dit geaccepteerd.om te verkomen,dat jij gezien wordt als een thamar

  maar deze moeten oppassen,wanneer het zover is.nu is het een kwestie van likken en slikken.zo werkt het systeem bij de nakomeling van aziatische afkomst.
  dit is geen racisme maar de naakte realiteit.

  de tijd van(bottle)botal paani is voorbij nu is het de tijd van pampers en toiletpapier.
  ik ben nog nooit eerder zo`n ondankbare mens tegengekomen,als deze idioot/racist.

  De racistische naanie heeft het vuur aangestoken(prikactie)en weg is deze weer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.