Monumentenzorg Suriname krijgt modern jasje

0

PARAMARIBO, 22 dec – De monumentenzorg wordt moderner en professioneler. De Surinaamse Monumenten Beheermaatschappij NV moet het voornemen hard maken. Insiders noemen het een reuze stap vooruit.

De monumentenzorg kan zijn kwakkelend bestaan eindelijk ontgroeien. Geen makkelijke opgave volgens Stephen Fokké, directeur van stichting Gebouwd Erfgoed. Zijn stichting heeft het al stevig ervaren de afgelopen jaren. Sinds Suriname prijkt op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is het onophoudelijk strijden geblazen. Strijden tegen bureaucratie, onbegrip en oog voor eng belang.

Menig monumentaal gebouwen in de binnenstad van Paramaribo is ergens onderweg al gesneuveld. Met de NV moet het een stuk efficiënter maar vooral affectiever. “Het wordt een publiek-private onderneming”, zegt Fokké. Met een aandeel van maar hooguit twintig procent voor de overheid. Het startvermogen is vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer één en een kwart miljoen euro).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.