Broko’ede

19

Door Usha Marhé – Kent u dat: je wordt benadeeld door een ander, probeert tot een oplossing te komen met die ander. Niks lukt, want die persoon staat er niet voor open. Uiteindelijk haal je er instanties bij. Vervolgens wordt alles omgedraaid en word jij als dader behandeld. Dat heet in de psychologie ‘blame the victim’. Heel bekend in kwesties van mishandeling en (seksueel) misbruik.

Elf jaar geleden kwam ik op een paradijselijke plek aan de rand van Amsterdam te wonen, tegenover een rustig park. Negen jaar geleden kreeg ik nieuwe bovenburen. Ik vertelde de bovenbuurman dat het gebouw een klankkast is en dat geluiddempende vloerbedekking belangrijk is, ook volgens het huurcontract. De buurman lachte ‘ja’ maar deed ‘nee’: hij legde een laag dunne vinyl op de vloer. Er kwam snel gezinsuitbreiding en dus meer geluidsoverlast. Uiteindelijk moest ik de verhuurder erbij halen. Na een hoop gedoe meldde die dat er in de woning een ondervloer was gelegd. Sindsdien heb ik voor de lieve vrede mijn energie gestoken in het opbouwen van een normale, sociale burenrelatie, zoals ik die uit Suriname ken.

Via de kinderen begonnen we elkaar te groeten in het trappenhuis. Na een paar jaar vroegen de buren mij soms om thee te komen drinken. Ik hielp ze met hun computer, legde uit hoe e-mail werkt. Sprak met ze over taalles. De buurvrouw leerde me verse muntthee maken. Uit beleefdheid ben ik weleens tijdens de Ramadan bij ze gaan eten. Twee jaar geleden maakte ik foto’s van de derde baby, zodat ze die naar familieleden in het buitenland konden e-mailen. Vorig jaar begon ik de oudste zoon met huiswerk te helpen. Leuk jongetje. Begin dit jaar kreeg ik spontaan een dienblad met thee en cake voor mijn bezoek. Eind januari ging de buurman twee weken weg en hielp ik de buurvrouw met de kinderen. Als dank kreeg ik een beschermhoes voor de wasmachine. Al die tijd zorgde ik er wel voor niet te vaak bij elkaar over de vloer te komen, want je moet maat weten te houden.

Sinds eind januari kan ik de geluidsoverlast echter niet meer negeren, het is te nadrukkelijk aanwezig. De ouders brengen de kinderen zelden naar het park inclusief speelplaats, dus rennen, huilen, springen en gillen ze boven vaak dat het een lieve lust is. ’s Nachts weet ik precies wanneer de vader opstaat om naar het toilet te gaan. Door de overlast is mijn slaapritme ernstig ontregeld, ben ik erg onrustig. Ik kreeg zelfs huiduitslag. Mijn gevoel van veiligheid en rust is weg. Daardoor kon ik de afgelopen maanden niet de concentratie opbrengen die je nodig hebt als je schrijft.

Vanwege onze relatie dacht ik de geluidsoverlast bespreekbaar te kunnen maken. Maar sinds ik erover ben gaan praten, is de relatie ernstig bekoeld geraakt. De buurman suggereerde dat ik mijn slaap- en leeftijden aan de hunne moet aanpassen. En zei dat een goede buurvrouw alles moet verdragen. Zelfs mijn vaderfiguur uit Suriname heeft de buurman gebeld, want hij maakte zich zorgen over mij. Omdat er verder geen discussie mogelijk is, is de politie twee keer gekomen. Iedere keer als er een gezagsfiguur langs is geweest, is het een of twee weken rustiger, daarna begint het van voren af aan. De benedenbuurman heeft geprobeerd te bemiddelen. Dat gebruikt de bovenbuurman om bij de verhuurder te klagen dat ik zijn privéleven naar buiten brengen. Hij vergeet voor het gemak dat zijn privéleven in mijn huis te horen is. Ook mijn aanbod om mee te betalen aan een ondervloer, is op niks uitgelopen. Want achteraf blijkt de melding van de verhuurder niet te kloppen: er is acht jaar geleden alleen in de woonkamer een ondervloer gelegd.

Echte Tokkies, concludeert een vriend van me. Ik kan nog steeds niet bevatten dat hun gedrag 180 graden is gedraaid en ze zich zo opstellen. De ‘blame the victim’ strategie is begonnen. Als ik na elf jaar uit mijn paradijs moet verhuizen om rust terug te krijgen, zal ik het doen. Het is jammer dat iets dat makkelijk opgelost zou kunnen worden, nu een slepende gang van zaken wordt. Door deze koppijn, deze broko’ede, zijn mijn spirituele, fysieke en emotionele GPS tijdelijk flink in de war geraakt. Ik begin nu langzaam weer greep op mezelf te krijgen. Vandaag ben ik naar een advocaat gegaan.

© Usha Marhé, juni 2009 – www.ushamarhe.nl

19 REACTIES

 1. In Nederland heb je vaak dit verschijnsel. Het probleem ligt eraan omdat mensen op elkaar wonen. Ik heb het ook aan het lijf ondervonden. Na een jaar of 5 had ik de bovenburen die de overlast verzorgeden er wel uit, maar daarvoor in de plaats kwam er een nieuwe bewoner die het ongerief op zijn manier voort zette. De flatjes die er gebouwd worden zijn veel te gehoorig en bezorgen zeker mensen die niet gewend zijn op / onder elkaar te wonen overlast. Probeer het te negeren(wat mij eigenlijk onmogelijk lijkt) of verhuis en als je opnieuw naar een soortgelijk gebouwd verhuisd, zorg er voor dat je helemaal boven woont.


  Maak melding

 2. Ook ik ervoer dit probleem van geluidsoverlast toen ik eind jaren 80 in Amsterdam Oost woonde. Kinderen die aan thuis aan het knikkeren waren, gedwongen meegenieten van de sex welllusten van mijn bovenburen enz. De hele cyclus van het bespreken van het geluidsoverlast met de buren en de woningstichting had ik ook gehad en leidde ook tot niks. Uiteindelijk heb ik in mijn gehele woning een dubbele plafond laten plaatsen met daartussen glaswollenplaten (werkt geluiddempend)en de kosten hiervan bij de woningstichting gedeponeerd. Ik had daarvoor de woningstichting/verhuurder geïnformeerd van mijn verbouwplannen en dat zij voor de kosten zouden opdraaien. Dit is ook gebeurd.
  Mijn advies aan Usha of ieder andere gedupeerde. Indien je kiest om niet te verkassen, laat dan de mogelijkheid bekijken om een dubbele plafond in je woning te plaatsen. Ik had daarna geen last meer van mijn bovenburen.


  Maak melding

 3. Hoi Usha een vervelende situatie.
  Ik kan me er wel wat bij voorstellen.
  Wij zijn gewend om vroeg naar bed te gaan ook in de zomer.
  Om 22.00 uur gaan wij slapen.
  Maar omdat het warm is staan de ramen open.
  Onze buurman is werkeloos en houdt er van om tot laat in de tuin te zitten met visite.
  En het lijkt wel of ze hardhorend zijn.
  Er wordt dan heel luid gepraat, gelachen en gelald.
  Dat duurt dan tot minimaal 24.00 uur en dan gaat de visite weg.
  Dan wordt eerst de auto gestart met een lekke uitlaat, de muziek gaat nog even keihard aan, nog een half uur met ronkende motor, harde muziek en luid gelal voor de deur en dan onder luid toeterend wordt er weggereden.
  Dan is eindelijk de rust weergekeerd.
  Bijzonder irritant.
  Het zijn jonge mensen en wie weet kunnen we door een goed gesprek de boel in banen leiden.
  Maar ik vrees het ergste.
  Jij in ieder geval heel veel sterkte toegewenst.


  Maak melding

 4. Ik voel waar het wringt. Jij voelt je bekocht (ondervloer, moeite om goede vrede te bewaren, jouw hulp aan de familie). Zij voelen zich verraden (omdat hun vriendin er derden bij gehaald heeft, voor het gemak vergetend dat vrienden respect voor elkaar moeten opbrengen). Dus frustratie viert hoogtij. Ik twijfel niet aan je inzet om dit op te lossen. Misschien nog een kleine optie… voor je besluit om je heiligdom te verlaten. Laat vader of moeder een dag in jouw huis meedraaien om ‘overlast’te kunnen spotten, natuurlijk onder het genot van potten thee. Daardoor krijgen ze meer inzicht in het ritme van een schrijversbestaan, wat dat ook hun uiteindelijk oplevert en inzicht in de bereidheid om dit op te lossen. Ik hoop dat de muntthee kalmerend werkt (is een eigenschap hiervan)


  Maak melding

 5. usha,

  Heel vervelend is deze situatie komt mij bekend voor.
  Het probleem heb ik ook meegemaakt de huizen hier in Nederland zijn niet voor grote gezinnen gebouwd maar voor deze mensen maakt het niet uit ze proppen die kinderen makkelijk op elkaar in een kamer.
  En rekening houden met anderen no way dat komt niet hun cultuur voor.

  Andersom moet je wel rekening houden met hun cultuur dat verwachten ze van je.

  Je moet gewoon een keer een varken roosteren op je balkon en kijken of de overlast afneemt.


  Maak melding

 6. hoi usha
  in sranan is het veel leuker

  een straat vol honden en buren met nog meer honden dan de hele straat

  jongeren met race autoos met brulmotoren
  die even door de straat razen om 2 uur s’nachts

  autoos waar de bagageruimte en de ruimte achter de bestuurder gevuld zijn met boemboxen van een paar kubieke meter

  braziliaanse religieuzen die even op zaterdag of zondag bezig zijn in een gehuurde ruimte tot half een ’s nachts met geluidsversterkers omdat hun heiligen nogal ver wonen

  deze pret is goed voor de mode, ik loop soms met gele oordopjes plus rode werk-oorbeschermers op

  misschien is het tijd om alle geluidliefhebbers bij elkaar te stoppen, iedereen gelukkig is de boodschap ………

  dag gudu


  Maak melding

 7. tis niet niks.
  Je woont prachtig. Kan het gezin niet naar een ruimere woning verhuizen? geen optie.
  Hebben wij eens toegepast door de woningstichting hierop te attenderen.

  Stay cool

  mujer


  Maak melding

 8. Waar lul jij nou over DU?Dit probleem wordt echt niet alleen veroorzaakt door,jouw suggestie,Wilders bedoelt ook jouw soort ,als je dat nog niet wist.
  DU,jij bent echt een meeluller,ga aub Wilders je diensten aanbieden zullen we zien wat hij tegen jou gaat zeggen,jij neppe Wilders.Wat erg als een zwarte Surinamer enig begrip heeft voor Wilders,zegt veel over je DU,of denk je nou echt dat Wilders de Surinamers lief heeft?Think Again stommerd.

  Usha,zo gauw je boven buren hebt met kinderen,kan je dit verwachten,des te meer omdat de verhuurder je voorgelogen heeft,dat er een ondervloer aanwezig is,ook al waren het “blanke buren” had je hetzelfde ondergaan,die mensen kunnen er niets aandoen,ze denken ook,we wonen niet op een begraafplaats.
  Een advocaat of niet je trekt sowieso aan het kortste eind.
  Of vraag aan DU,dat hij een afspraak voor je maakt bij Wilders,misschien heeft hij een oplossing.
  Toen de Surinamers de Bijlmermeer bevolkten,zijn 99% van de blanken gevlucht,voor OVERLAST.


  Maak melding

 9. hey hihahahah! Dat van varken roosteren hahahah mi e plata dja so,ahhahaha,kan je best wel proberen he,

  De situatie die Royt heeft geschetst,van Sranan,is ook herkenbaar. Gelukkig woon ik nu in alle rust van de wereld,in Alkmaar-Commewijne.


  Maak melding

 10. @ iedereen: bedankt voor jullie persoonlijke reacties, mogelijke oplossingen en warmte, dat doet me goed.

  @ no 2 – Jamu: ik ga jouw idee zeker proberen. Ben er erg blij mee. Zou je mij een mailtje willen sturen en me uitvoeriger willen vertellen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen? ushamarhe@gmail.com
  Alvast bedankt.


  Maak melding

 11. @ autar
  je reageer weer zou dom ik heb dit probleem zelf meegemaakt en ik weet wat het is als je niet goed kan communiceren met iemand dat zelde probleem doet zich hiervoor op dit forum communicatie gebrek jij laat dat elke dag hier zien je reageerd emotioneel dom autar , ik geeft jou op een briefje als usha blank was hadden jullie haar voor racist uitgemaakt en haar buren ook ,het gekke van alles is jij hebt het over wilders maar zijn manier van politiek voeren komt in velen opzichten overeen met dat bouterse onderbuikgevoelens aanspreken luchtballonnen opzetten ze weten allemaal de problemen te benoemen maar een oplossing hebben ze niet ze zijn onbeschoft alla bouterse en ze denken dat ze alleen op de wereld zijn en als je kijkt hoe hun achterban reageerd als je dit soort lieden aanpakt precies het zelfde als de bouterse aanhang ze zijn niet voor rede vatbaar.sommige mensen let wel mensen weten niet dat je rekening moet houden met jou buren ik kan jou voorbeelden geven waar hele groepen surinamers zijn verhuist of beter gezeg gevlucht voor de overlast van antilianen in bijlmer hoor je ook veel surinamers klagen over de velen aantallen afrikanen en altilianen die daar komen wonen. jij vind het erg waneer een zwarte surinamemer begrip heeft voor wilders ik vind het erg en dom waneer surinamers het opnemen voor bouterse, ik kan mij nog herinneren dat ik het woord zwart hebt gebruikt in andere contex dat mocht niet maar om terug te gaan naar wilders er zijn een aantal problemen wat deze man benoemd waar ik het roerend mee ééns ben maar de manier hoe hij sommige problemen wil oplossen daar heb ik bezwaar tegen. maar elkaar de waarheid zeggen vind ik zelf niet erg .


  Maak melding

 12. Ja DU,dus als Wilders de Surinamers voor beesten uitmaakt ben jij het roerend mee eens,want dat in Almere waren 2 Surinamers en 1 Antilliaan.Wilders maakte over dat probleem de Surinamers,in het algemeen,uit voor BEESTEN.
  Vertel als je zo bezig bent Wilders te omarmen,waarmee jij het met hem eens bent,kom niet met de Marokkanen,want de Surinamers hebben/hadden het zelfde,wat de Marokkanen nu overkomt,denk daarbij aan Glimmerveen en Janmaat.
  Je laat keer op keer blijken dat je een kronto-edeh hebt,hoe kan je Bouterse en Wilders in 1 adem noemen,of vergelijken,terwijl je Wilders omarmt en Bouterse verguist?
  DU-Kronto-edeh,dus jouw reaktie`s slaan echt nergens op,ze zitten vol stomme regels,heb ik het niet eens over je spellingfouten.

  DU,plotseling beweer je dat je hetzelfde hebt meegemaakt.Dat zal wel,maar als het blanke buren van je waren,was je met je staart tussen je benen in je hol gekropen,zo slaafs ben je ten opzichte van de blanken.
  Heb je weleens in een studentenhuis gewoond?Wel daar heb je pas last van overlast,zonder kinderen.
  In de Merenwijk in Leiden ,pesten de blanke buren steevast de allochtoonse buren,Sur.,Ant.,Mar.,Turkse,buren weg,vooral nu met het warme weer,bbq op het balcon,Frans Bauer muziek tot de late uurtjes,ik nodig je uit om zelf een kijkje te komen nemen.
  In Leiden-noord,bezorgen ze elkaar,de blanken, overlast daar loopt het soms uit tot handgemeen.
  Maw,het zijn niet alleen die mensen die jij bedoelt,die overlast bezorgen.DU,jij wilt dat alles wat de blanken doen mag,en wat die mensen die jij en Wilders bedoelen,niet mag.

  Dom,dom ,dom Who`s Dom DU?

  Toevallig dat Usha,niet blanke buren heeft getroffen,maar ik weet zeker als dat het geval was,had ze precies het zelfde gereageerd.


  Maak melding

 13. echt vreselijk zo te horen. ik wist niet dat het zo erg was. ja wat doe je eraan. in elk geval proberen om niet te stressen. waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. je hebt wel gehandelt. misschien wil mediteren inderdaad ook helpen? maar wat verder. geef de moed niet op.
  nirmala


  Maak melding

 14. @ autar
  het heeft geen zin met jou in discussie te gaan want je raakt verder van waar het over gaat en daar heb ik geen zin in geloof jij maar in bouterse en ik blijf geloven in de democratie en dan zullen wij zien wie aan het langste eind trekt.


  Maak melding

 15. Haahaahahah,jij raakt steeds de weg kwijt DU.Kan jij geen respons geven op mijn reaktie?
  Neen dus.Je hebt het weer in je zg geloof in de demokratie,wie hou je nou voor de gek?O ja jezelf.


  Maak melding

 16. Geachte mevrouw Marhé,

  In feite was u ‘in dit geval’, reeds tijdens uw zogenaamde ‘goede vriendschapsrelatie’, het slachtoffer van een valssuperioriteit gevoel van uw boven buren t.o.v. uw persoon. Alleen moest u er nog achter komen. En mensen met een valssuprioriteit gevoel, hebben te kampen met een minderwaardigheidscomplex.

  Met een ‘valssuperioriteit gevoel’ bedoelen wij: Zich ten onrechte boven u verheven voelen opgrond van wat dan ook.

  Vriendschapsrelatie bouw je namelijk langzaam op, naar gelang je de persoon leert kennen en deze je spiritueel gaat aanspreken, totdat je besluit om tot vriendschap te komen of niet. Het is een proces die je eerst zorgvuldig moet nalopen, net als een nieuw vriendje of vriendinnetje. Kennelijk heeft u zich ergens ERNSTIG op verkeken, want het blijken nu nota bene ‘echtte Tokkies’ te zijn.

  Ook met vrienden en vriendinnen hoor je zulks een procedure standaard te laten ingaan, met dien verstande, dat onderlinge ruzies en/of eventuele meningsverschillen, voor belangrijke informatie kunnen zorgdragen, in hoeverre je afstand moet bewaren en hoe groot die afstand het beste zou moeten zijn.

  Het gaat er niet slechts om ‘hoe’ het conflict ontstaan is, moet vooral ook om ‘hoe’ die zich eventueel oplost. En dat zal bepalend zijn of je vriendschapsrelatie bestaansrecht heeft, had of nimmer zal hebben. Of dat het de moeite waard is daarin te investeren of niet.

  U heeft als wij u goed begrijpen in uw relatie met uw bovenburen, in feite een foute inschatting en keuze gemaakt en op grond daarvan een slechte investering gedaan. Maar dat kan de besten onder ons overkomen, kijk maar naar de effectenmarkt. Maar daar leer je van.

  Vriendschappen kunnen in den beginne mooi of vals zijn, maar ben je instaat om dat voortijdig te kunnen inschatten of te ontdekken. Natuurlijk niet altijd, maar wel ben je genoodzaakt, om dat vaker te kunnen doen. Omdat gebroken vriendschappen pijn kunnen doen, schade kunnen berokken, wat overigens een gevolg is van je eigen inschatting en keuze, daar u zelf besloten heeft om tot zulks een vriendschap te komen.
  En blijkt nu dat uw keuze niet juist was.

  Niet anders is het als bij liefdesrelaties. Als je een geliefde op een vooral ongezonde manier gaat idealiseren, graaf je in feite je eigen kuil. Een ‘gezond egoïsme’ is een noodzaak. Anders zal je op den duur ook zijn of haar hardnekkige gebreken willen bagatelliseren en jaren in een ‘soort van (valse) vriendschap’ verkeren. Niet wetende dat zulks een relatie gedoemd is te mislukken. Maar kan je dat voortijdig goed inschatten, dan hoef je je tijd niet te verdoen en natuurlijk ook dat van de ander niet.

  Oprah Winfrey zei: ”geloof wat je ziet”. En wij sluiten hier achter aan,… “totdat het tegendeel je bewezen wordt”.

  Een vriend van vakantie uit Suriname bij ons logerend, kwam de volgende dag ‘recht voor onze raap’ met het voorstel, dat hij voor ons een nieuwe matras wilde kopen, omdat onze matras hem rugpijn bezorgde. We hebben dat geweigerd en hem vervolgens laten kiezen; Of het bed of de bank. Hij koos voor de bank. De ‘andere de bovenburen te vragen om te bemiddelen’ en ‘uw aanbod om mee te betalen aan een andere vloer’ , maakt eerlijk gezegd op ons een arrogante indruk van uw zijde. In sommige culturen kan dat als een grove belediging ervaren worden. Kennelijk heeft u zich dat niet voldoende gerealiseerd, ondanks u dat positief bedoelde.

  In uw geval zouden wij gekozen hebben voor Het Huurteam, die je haast overal kan aanspreken en die je gratis van advies dienen. Zo niet, dan had u de huisbaas aansprakelijk moeten stellen en beslist niet je buren, waarmee je het eventueel jaren mee verder zou moeten doen.

  Derhalve vinden wij dat uw oplossingskeuze, naar ons idee niet de juiste was, vandaar ook de verdere verergering van het probleem.

  Maar zo zie je hoe bepalend ‘je keuze’ kan zijn in het leven, of je nou hier woont of elders.

  Tenslotte hopen wij dat u spoedig tot een vergelijk met uw buren zal komen en wensen wij u alle kracht en sterkte toe.


  Maak melding

 17. Ja Ush, walgelijk….. ik begrijp je maar al te goed ergens tussen mijn blogs komt dit onderwerp ook voor, ik ben er met mijn buren wel uitgekomen, ook dit duurde al met al 2 jaar, maar 11 jaar….pffff moet er niet aan denken, misschien wil het lot dat je elders gaat wonen en ben je dat nu ook genoodzaakt te doen , of de buren gaan moeten vertrekken, je hebt nu een advocaat, ik ben benieuwd….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.