Kansen Surinaamse landbouw in Nederland onderbenut

15

PARAMARIBO, 26 jun – Suriname laat nog te veel kansen liggen op de Nederlandse landbouwmarkt. Dit stelt de Nederlandse consultant Carl Jasper naar aanleiding van een onderzoek naar exportmogelijkheden. De sector ligt nog te zeer met zichzelf overhoop.

Dat werkt uitermate remmend op de export. “Er is relatief weinig samenwerking tussen landbouwers”, zegt Jasper. Daarom is er weinig of geen afstemming over wat voor soort gewassen te telen. Dit werkt vaker overproductie in de hand en verliezen op de exportmarkt. Met het Caribisch gebied is het niet anders. De kansen liggen er, maar zicht op wat de markt precies wil is er nauwelijks.

Ook speelt een achterstand in kennis en technologie. Volgens Jasper maakt dit de productie minder efficiënt. Uiteindelijk zal dit de concurrent alleen maar in de kaart spelen. Wat Nederland betreft kunnen vooral Jordanië en Thailand dezelfde landbouwproducten leveren. Wil Suriname werkelijk mee profiteren van de groeiende vraag naar voedsel, dan is het tijd voor een ommezwaai.

15 REACTIES

 1. Suriname had allang al kunnen profiteren van de grote vraag naar allerlei landbouw produkten op de wereldmarkt. Vooral Nederland waar er een half miljoen Surinamers wonen zou een grote afzet markt geweest zijn. Ook zie je dat de autochtone bevolking reeds veel van deze produkten gewend zijn te gebruiken. Alles is duur geworden. O.a. rijst, vis, olie en groente.

  Nederland kan voor kennis en techniek zorgen, waar 1 boer voor duizenden huishoudens van groente en aardappelen kan voorzien.

  Helaas is landbouw niet zo belangrijk voor de Surinaamse regering. Meer dan 90 procent van het land wordt niet benut. Een groot gedeelte van de bevolking werkt niet, deze mensen kunnen ervoor ingezet worden. Goudwinning, bauxiet, olie is veel belangrijker voor deze regering, maar het raakt op en vergiftigd ook het milieu. Men denkt niet verder na over de toekomst, helaas.

  Jammer, het geld ligt voor het oprapen maar uiteraard moet er iets voor gedaan worden.


  Maak melding

 2. toen tot nu is er veel aan export gedaan van o.a.cocaine.

  Anders, zal de overheid (front) aan het volk moeten vertellen hoe het komt dat ze geen aansluiting hebben gevonden met hun dec82 matie Holland of te kijken hoe ze op landbouwgebied aan elkaarsbehoeften kunnen voldoen.
  Oh ja ding bing horie Holland 27 jaar in gijzeling voor hun aanzet tot een coup.


  Maak melding

 3. Waarom kunnen de afro suris niet aan landbouw doen..

  In afrikaa is het gewoon dat elke afrikaan zijn eigen groenten teelt.

  Als je in coronie komt,kun je nieteens een cocos drinken laatstaan kopen..

  Van export hebben ze nooit gehoort weten niets eens dat er mogelijkheden zijn..

  Die manja valt en verzot waar het ligt de mensen lopen erom heen en klagen steen en been..

  Seté kondré boeng wé sa winnie..wat..


  Maak melding

 4. O…ohw.. owh…o’ho… zij of wij of hij is blij.
  Maar wie maakt wie blij met een didi alata…a no mi tog… KIJK WANNEER DE MAN DAAR IS….is paalje weg maar punt blijft.
  Balk nak yu splinter e hati yu…mi boi

  Dan krijg jij…kan wel maar er maar kan niet er zijn of waren EEG regels ….dan weer…. kan wel kan niet er zijn nu EU regels…Daarom Thailand blij….en efficiency daarin Su..mi boi vraag die mannen van FRONT en ook nog dat die bruinwerker….die boef domkop….

  Brunsbruinwerker de boel daar heeft lopen boelen en kapot maken, domme achterlijke smeerlap bodyguard van Opa Ronald.incl halfgaar voedselman Somo boy.

  DAN WAT WIL JIJ DAN.


  Maak melding

 5. Als ik een aantal reaktie op deze forum leest bekruip mij het gevoel alsof men denkt dat suriname een communistich land is waar de regering voor alles moet zorgen sommige reageren zoals het ze uitkomt als het maar negatief is, de ene keer moeten zij niets hebben van de blanken en nederland en de andere keer weer wel als het ze uitkomt zo kan je zien dat ze niet consequent zijn . wat wij niet moeten vergeten is dat voor de jaren 80 het wel goed ging met het exporteren van groenten en na de jaren 80 hebben veel landbouwers en rijst exporteurs masaal hun steun gegeven aan de militairen dictatuur en die hebben op hun buurt gretig misgebruik van gemaakt door drugs tussen de groenten te stoppen laten dat ook vermelden.


  Maak melding

 6. Du jij loopt achter, anno 2009 moet jij niet denken dat jij het met praktijken uit een vorige eeuw gaat redden.

  NIKSNUTTER BEN JIJ….duimzuiger..kleuter…..nji-nji bu dat is Du.


  Maak melding

 7. Lieve Du

  De regering moet,ja moet voorwaarden scheppen dat het alle burgers van Suriname goed gaat.

  Waar het niet goed gaat,moet de regering gaan onderzoeken hoe dat komt.
  zo simpel,erudiet DU.

  Er wordt juist gedacht aan een sociale manier van communismeoen in een juit perspektief te plaatsen. in Suriname Du.
  Je ziet toch zelf dat al het vergaarde rijkdom toen door vele frontbeleidsmakers vergaard,voor persoonlijk gewin, nu nog steeds niet eerlijk verdeeld wordt onder de bevolking.

  De frontbeleiders hebben immers middels valse voorwendselen dit toen aan het SUrinaams volk beloofd, alle misstanden van de revolutie rechttrekken,want over het algemeen stond een de bevolking achter de grondbeginselen en hervormingen van de revolutie

  Du er is economische discriminatie/apartheid!
  Du nog steeds zijn jongeren op zoek naar geld en werk.
  Du iedereen is nu aan het proberen zijn kost bij elkaar te scharelen.
  Lieve du zie je niet dat de hervormingen van toen door de frontbeleidsmakers tot nu toe zijn stopgezet.

  Het front heeft toen het Surinaamsvolk wakker geschud,dat de situatie zo moet blijven,inplaats van de situatie te veranderen.

  Du wij hebben al begrepen dat je geen relatie heb met Suriname,als het zo is ,is het ook goed erudiet.


  Maak melding

 8. De bottleneck ligt aan de beleid van de regeringen van de afgelopen 15 jaren.
  Men denkt te makkelijk, dit is ook te merken aan de economische ontwikkelingen in Suriname. Het word tijd dat we intelligente en capable leiders het land laten regeren.

  Kennis uit onze buurlanden en westerse landen kunnen wij goed gebruiken of WIJ doen alles zelf en komen er ZELF achter hoe producten te verbeteren door te WERKEN en INZET te tonen.

  Men investeerd in de verkeerde toekomst. De richting die wij opgaan heeft maar een reikwijte van maar 10 jaar. Als wij ons bezighouden met duurzame ontwikkelingen dan voorspel ik een land met ongekende mogelijkheden (hebben wij nu ook: zie de domme regering die wij hebben, is ook ongekent).

  Duurzaamheid, hardwerken, minder importeren en het liefst geen kraaltjes (luxe) en andere onzinnigheden. Importeren wij auto’s, dan geen Mercedes, maar auto’s uit India die maar $2500 kosten. Alleen maar om mensen op weg te helpen zodat zij in deze kleine autotjes grote afstanden kunnen overbruggen. In deze autotjes kunnen ze hun teelt verkopen, omdat zij deze kunnen verkopen zullen zij ook willen telen, maar om te telen zullen ze grond moeten bewerken en dit kost energie, MAAR ze raken hun producten kwijt.

  Infrastructuur en middelen om gebruik te maken van deze infrastructuur, niet alleen voor de inkomensgroep die nu een auto kunnen aanschaffen, maar ook onze broeders uit de dorpen, kampongs, bossen die voor een kleine bedrag een vijf zitter kunnen kopen en allemaal BRANDNEW
  http://www.motorauthority.com/tata-unveils-2500-nano-minicar.html

  Of het ook naar Su komt ?? Ik hoop van wel.

  Groente word vollop verkocht in NL. Ik zie zoveel producten in de schappen die Suriname ook kan telen. Producten uit diverse landen, o.a. Thailand, Afrikaanse landen (er is zelf een SURINAAMSE vrouw in Afrika, die veel groente en fruit teelt, waar zelfs de Afrikanen nooit van gehoord hebben (zij eten namenlijk amper groente)), Israel, Indonesie en heel wat Zuid-Amerikaanse landen……maar geen Suriname.


  Maak melding

 9. De bottleneck ligt aan de beleid van de regeringen van de afgelopen 15 jaren.
  Men denkt te makkelijk, dit is ook te merken aan de economische ontwikkelingen in Suriname. Het word tijd dat we intelligente en capable leiders het land laten regeren.

  Kennis uit onze buurlanden en westerse landen kunnen wij goed gebruiken of WIJ doen alles zelf en komen er ZELF achter hoe producten te verbeteren door te WERKEN en INZET te tonen.

  Men investeerd in de verkeerde toekomst. De richting die wij opgaan heeft maar een reikwijte van maar 10 jaar. Als wij ons bezighouden met duurzame ontwikkelingen dan voorspel ik een land met ongekende mogelijkheden (hebben wij nu ook: zie de domme regering die wij hebben, is ook ongekent).

  Duurzaamheid, hardwerken, minder importeren en het liefst geen kraaltjes (luxe) en andere onzinnigheden. Importeren wij auto’s, dan geen Mercedes, maar auto’s uit India die maar $2500 kosten. Alleen maar om mensen op weg te helpen zodat zij in deze kleine autotjes grote afstanden kunnen overbruggen. In deze autotjes kunnen ze hun teelt verkopen, omdat zij deze kunnen verkopen zullen zij ook willen telen, maar om te telen zullen ze grond moeten bewerken en dit kost energie, MAAR ze raken hun producten kwijt.

  Infrastructuur en middelen om gebruik te maken van deze infrastructuur, niet alleen voor de inkomensgroep die nu een auto kunnen aanschaffen, maar ook onze broeders uit de dorpen, kampongs, bossen die voor een kleine bedrag een vijf zitter kunnen kopen en allemaal BRANDNEW
  http://www.motorauthority.com/tata-unveils-2500-nano-minicar.html

  Of het ook naar Su komt ?? Ik hoop van wel.

  Groente word vollop verkocht in NL. Ik zie zoveel producten in de schappen die Suriname ook kan telen. Producten uit diverse landen, o.a. Thailand, Afrikaanse landen (er is zelf een SURINAAMSE vrouw in Afrika, die veel groente en fruit teelt, waar zelfs de Afrikanen nooit van gehoord hebben (zij eten namenlijk amper groente)), Israel, Indonesie en heel wat Zuid-Amrikaanse landen…behalve uit Suriname


  Maak melding

 10. Suriname moet leren om MINDER bestrijdingsmiddelen te gebruiken op de gewassen. Tegenwoordig zie je overal in Suriname mensen met zo’n sproeier op het land bezig.
  Het lijkt wel in de mode in Suriname, om gewassen met chemicaliën te vol te sproeien. (Als ze het maar niet zelf hoeven vreten).
  Toeristen klagen steeds vaker dat ze een zere keel, mond en huiduitslag krijgen na het consumeren van Surinaams fruit!
  Het is de taak van de Surinaamse overheid om TOEZICHT te houden op gebruik van bestrijdingsmiddelen, en te zorgen dat bestrijdingsmiddelen die niet toegestaan zijn in het Westen ook NIET in Suriname gebruikt worden. Daarnaast moet de overheid steekproeven nemen om zo het volk te beschermen tegen malafide land en tuinbouwers die alleen aan geld denken en vergif voor geld verkopen!
  Suriname moet maar niet denken dat Nederland giftige troep gaat inkopen. Er is concurrentie genoeg.
  Alleen schone, nette en betrouwbare agrarische bedrijven kunnen handel met Nederland en de rest van de wereld doen!


  Maak melding

 11. Ik zou hierbij een oproep willen doen aan mijn creoolse broeders doe ook aan landbouw ga iets nuttigs doen en blijf niet rondhangen maar stop een zaad in de grond en je krijgt er wat voor terug mits je alles goed onderhoud zo krijg je voldoening.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.