Lezing over Nola Hatterman in Amsterdam

0

Op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, zaterdag 21 maart a.s., verzorgen Ellen de Vries en Esther Schreuder een lezing over kunstenares Nola Hatterman in het Amsterdams Historisch Museum (vanaf 14.00u).

Nola begon haar loopbaan als actrice (ze speelde in De Jantjes en bij Herman Heijermans), maar koos later voor een carrière als schilderes. In 1953 emigreerde ze naar Suriname om daar een kunstopleiding op te zetten. In 1984 kwam ze bij een auto-ongeluk om het leven.

Aan de hand van een diapresentatie vertelt de journalist Ellen de Vries, auteur van Nola – portret van een eigenzinnig kunstenares, over het leven en werk van Nola Hatterman. Ook wordt een korte film vertoond. Kunsthistoricus Esther Schreuder, gastconservator van de tentoonstelling Black is beautiful in De Nieuwe Kerk (najaar 2008), geeft uitleg over de kunststroming waartoe Hatterman in Nederland gerekend wordt en analyseert het werk ‘Op het terras’.

De anekdote wil dat Nola Hatterman (1899-1984) in 1930 van de Amstelbrouwerij de opdracht kreeg een reclame te schilderen van een deftige heer die op een terras een glas Amstelbier drinkt. Nola schilderde een deftige, zwárte heer. Dat was niet de bedoeling! Geschrokken zagen de brouwers af van de aankoop. Dit verhaal vertelde Nola aan haar pleegzoon die het op zijn beurt weer doorvertelde. Of het waar gebeurd is, kan de pr-afdeling van het biermerk niet bevestigen. Wel was het zo, dat reclamemakers uit die tijd zwarte mensen vaak belachelijk maakten door ze als dom voor te stellen of uitsluitend te vereenzelvigen met hun huidskleur. Kachelglans, schoensmeer en zoute drop werden aan man gebracht met afbeeldingen van zwarte mensen erop. Anders dan reclamemakers waren schilders juist gefascineerd door zwarte modellen. De Amsterdamse kunstenares Nola Hatterman maakte van het schilderen van zwarte mensen zelfs haar specialisme.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.