Guyana wil gebruik Surinaamse rivier bespreken

36

PARAMARIBO. 10 mrt – Guyana wil zo gauw mogelijk overleg over transport op de Corantijn rivier. Dit zegt de Guyanese minister van Landbouw, Robert Persaud. Het overleg moet een eind maken aan de problemen die Guyanese industriëlen ondervinden bij het bevaren van de Surinaamse rivier. Georgetown wacht al maanden op een Surinaamse reactie.

Vorig jaar is een ‘uitnodiging’ verstuurd aan minister Lygias Kraag-Keteldijk. “Guyana wacht nog steeds op antwoord van Suriname op onze uitnodiging tot overleg over een geschikt mechanisme”, zegt Persaud. Het betreft vooral het transport van hout, suiker en rijst. Een dergelijk mechanisme moet het transport vergemakkelijken van producten uit Guyana.

Nu moet eerst toestemming gevraagd worden aan Surinaamse autoriteiten. De Corantijn behoort over de volle breedte tot Surinaams grondgebied. Ook moeten bepaalde heffingen worden betaald. “Onze ondernemers hebben gerapporteerd over problemen die ze ondervinden bij het transport over de Corantijn rivier”, aldus Persaud. Het mechanisme zou passen in het kader van samenwerken voor ontwikkeling.


36 REACTIES

 1. Suriname is haast verplicht de Corantijnrivier open te stellen voor onze buren, oftewel de Guyanezen. Wij hebben vaak onze mond vol over onderdrukking en dergelijke in deze wereld. Vaak niet ten onrechte. Het zou Suriname sieren en getuigen van een normale intelligentie wanneer zij (lees:wij) een keertje het voortouw nemen. Zo breng je ontwikkeling, verbroedering/verzustering van mensen op gang. Wij hoeven niet altijd dingen te doen die ons voorgekauwd zijn. Het zijn simpele stappen die gezet mogen worden. Het zou mij niet onlogisch lijken, wanneer er door onze Minister van Buitenlandse Zaken in deze, condities worden gesteld. Dat is meer dan logisch. Zo krijg je mogelijkerwijs invloed en tevens een bredere kijk op de wereld waarin wij allen leven en gaan deuren op een wat simpelere wijze voor je open. Krampachtig werken heeft geen zin. Durf en daadkracht voornamelijk zijn de sleutels. Wij delen haast dezelfde historie. Hetzij Guyanezen of Surinamers, maak als beleidsmakers elkander niet nodeloos het leven zuur. Handel gewoon als hoe jezelf in een soortgelijke of dergelijke situatie jezelf behandeld zou willen zien. Geef het juiste en goede voorbeeld. Laat niemand maar dan ook niemand jou beletten, hetzij wie dan ook , als je een ander iets goeds wil doen. Dit is ook tevens rationeel. Als natie maak je jezelf groter acceptabeler en het siert je. Het zou een daadwerkelijke invulling van globalisering kunnen betekenen. Zo voorkom je ook minder criminaliteit in de regel, omdat je een economie helpt stimuleren, waarbij mensen aan de bak kunnen. Mensen zijn mensen en zullen mensen blijven, tot in lengte van dagen.


  Maak melding

 2. Lygia, wees sterk en laat je niet ompraten zoals het zovaak voorkomt bij suri’s die op internationaal niveau niets kunnen bakken behalve ja knikken. Laat die Guyanezen de eerste stappen ondernemen om het bezette boven-coranrijn te verlaten.Ze hebben daar flink huisgehouden met goudwinning. Als ze op sur.bodem kunnen goudwinnen kunnen ze ook betalen voor het gebriuk van de cor.rivier. Laat je ballen zien deze keer.


  Maak melding

 3. Ik zeg: geef ze de helft tot de middellijn, maar wel onder voorwaarde dat wij het Tigri-gebied terug krijgen.

  Lijkt mij de laatste kans voor ons want Tigri is eigenlijk al verloren.


  Maak melding

 4. ik had ze zelf met mijn eigen ogen gezien. eerst alle militairen en burgers terugtrekken uit het Coeroenigebied. de boven Corantijn erkennen als grensrivier en dan pas kan er gepraat worden.


  Maak melding

 5. Als zo vaak wordt er heel emotioneel gereageerd op dit soort zaken. Feit is dat het Internationaal Zeetribunaal heeft geoordeeld dat de volle, ik herhaal, de volle Corantijn rivier tot Surinaams grondgebied behoort. Dit houdt in dat de soevereine rechten tot aan de oevers van deze rivier aan gene zijde van Guyana tot onze soevereine staat behoort. Geen concessies, geen humanitaire redenen, slechts en overeenkomst tussen deze twee landen over de voorwaarden van het vruchtgebruik van deze rivier kan een verrassing a la het Tigre gebied voorkomen. Guyana heeft over een lange periode en over meerdere zaken getoond een onbetrouwbare partner/buurland te zijn. Zij hebben Suriname meerdere keren bedreigd en land afgepakt, waarom zouden wij dan ons humanitair moeten gedragen. Het gaat niet over het vervoer van humanitaire goederen naar een rampgebied, daarover zijn in internationale verdragen zaken goed geregeld. Dit gaat om internationaal zakelijke transporten waaruit Guyana inkomsten genereerd. Inkomsten waaruit Guyana over enige tijd, of zelfs nu al, wapenaankopen mee financiert om Suriname mee aan te vallen, of als financiering van nog meer rechtszaken tegen de Surinaamse staat. Dit brengt mij tot het aloude adagium: Ken uw vrienden, maar onderschat niet uw vijanden, een vijand doet zich vaak voor als een vriend. Maak immer onderscheid tussen zaken en vriendschap om een verrassing te voorkomen. Moraal van dit verhaal: Voor niets gaat alleen de zon op, voor al het andere moet betaald worden. Handelsgeest is niet voor de dommen ons u/ons.


  Maak melding

 6. de Guyanese minister van Landbouw,Robert Persaud.

  kan wel mooi praten
  suriname mag deze gasten niet meer vertrouwen nog minder te geloven.guyana is een zeer slechte buurland/rovers en bandieten zijn deze.


  Maak melding

 7. Opa Ruro..V…laat de ballen zien….laat ze klapperen…..laat u niet door domme achterlijke adviseurs bijstaan….Din man dati na tjoekoe boy’s..din lobi na omkoop..namen noemen wij niet, maar er zijn schurken van dombo’s die u al te vaak bijstaan.


  Maak melding

 8. nmr 10, mee eens!
  Suriname moet niet onderhandelen, Suriname moet eisen stellen aan Guyana voor gebruik van zijn grondgebied.
  Niet akkoord, geen doorgang, simpel.
  Geen enkele concessie aan een land dat willens en wetens Zuidwest-Suriname bezet.

  erg ontmoedigend en buitengewoon zwak hoe makkelijk sommige Surinamers toegeven aan een agressieve buurland als Guyana.
  wat een slappe lafaards!


  Maak melding

 9. @ Michael, 100% met u eens !!1
  Zij wilde naar het internationaal tribunaal , dus moeten zij leven met de uitspraak.
  @ Sleur, joe e louw no!!!!


  Maak melding

 10. zou een goede stap zijn in de goede richting.
  Met rancune bereikt je niets maar met samenwerking kom je wel verder daar deze 2 landen dezelfde historie hebben wat reactie nr.aankaartte.
  Het trigigebied probleem bespreekbaar maken en oplossen en vervolgens gezamenlijk gebruik maken van de rivier.


  Maak melding

 11. @Kromodimedjo, moet je bijvoorbeeld Stabroek news lezen alvorens je nummer 3 gelijk geef. met Guyana kan je zeggen liever een verre vriend dan een onbetrouwbare buur. heb je ooit van operation Kingfisher gehoord. december 1976.


  Maak melding

 12. Ik zou zeggen Onderhandelen met Guyana.
  1. zijn erkennen dat de Corantijn aan Suriname toe behoord
  2.zijn geven Tigri op binnen een vast termijn.
  3.Geen guyaneese militaire vaartuigen op de Corantijn.
  4. tol heffing.
  Guyana is naar het tribunaal gestap zij moeten nu leven met de uitspraak en wat daaruit voortvloeid.


  Maak melding

 13. Laat ze er maar voor betalen als ze onze rivier willen gebruiken,wel voor een redelijk prijs natuurlijk dat alle partijen er baat bij hebben


  Maak melding

 14. ik duld geen bavianen politiek, want anders mogen de burgers van suriname, alle bavianen die zich aan heers en verdeeld politiek bedrijven, meteen terstond aan hun bananen boom ophangen..surinamers moeten altijd aan eisen voldoen om iets te kunnen ondernemen in suriname zelf, terwijl buitenlanders als god alles mogen doen in suriname om het land te verarmen…elke surinaamse robinhood mag opstaan en alle leo viktors opofferen……


  Maak melding

 15. @13 Unu,

  Gelijk heb je dit is de ware reden waarom Guyana dit gewoon wereldkundig maakt, vooral dit “Vorig jaar is een ‘uitnodiging’ verstuurd aan minister Lygias Kraag-Keteldijk.
  “Guyana wacht nog steeds op antwoord van Suriname op onze uitnodiging tot overleg over een geschikt mechanisme”, zegt Persaud.”

  Jagdeo is een jonge ambitieuze PM, die de oude rotzakken van Front als oude zwak bejaarde mannen beschouwd die niet eens een strategie hebben hoe om te gaan met een buur die ze waarschijnlijk niet vertrowen.

  Let op dit is een verzoek op schrift van een jaar oud nu wereldkundig gemaakt, als Suriname niet snel reageerd krijgen ze een andere rechtszaak aan hun broek die ze waarschijnlijk weer zullen verliezen.

  Deze fronters zetten land en volk inderdaad te schande.


  Maak melding

 16. Suriname!!KIJK UIT met deze Graajers!! Een slang is nooit te vertrouwen. Deze slangen zeker niet. Laatst hebben ze een Surinamer een boete gelapt van US.1000.Hij was volgens mondelinge verdrag (Back-Track route werd door beide lande getolereerd)legaal op de Guyanese bodem.Dit hebben ze gedaan omdat Sme de illegalen in de Corantijn hadden aangepakt. LYGIA KIJK UIT, WATCH OUT!! Ik ken deze mensen heel goed, heb jaren zaken gedaan met hun. Als je ze één vinger “beloofd” rukken ze je hele hand weg.SME LOOK OUT. Die Jagdeo heeft voor US 500 miljoen aan militair materieel besteld waaronder helicopters en Gunboats, waarvoor?? ( zie NOSPANG.COM)Wij Suri’s pikken alles van Guyana, kijk maar naar het verleden.Guyanese heli vliegt boven de militair kazerne sur. grondgebied. Guyanese militairen zijn waargenomen op sur. grondgebied op de bovencorantijn.Guyanese watervliegtuig landt in de Nickerierivier enz enz. Laat ze de volle pond betalen als ze gebruik willen maken van de Corantijn of NIET.


  Maak melding

 17. de wapens die suriname heeft is enkel om op kippen te schieten.
  Guyana heeft tenminste helicoptersss.
  Suriname wil Dhruv helicopters uit India aanschaffen toch heb je nationalisten die hiertegen zijn. Ze hebben liever Niets dan Iets.

  Wat heeft suriname aan lucht materieel?????


  Maak melding

 18. Men moet geen guyanezen gratis dulden op surinaams gebied. Laat ze dan maar over hun eigen land de van ons gestolen bodemrijkdommen van Tigri naar Georgetown vervoeren. Wil men over Surinaams gebied dan moet men grof dokken.
  En voor hun die hier anders over denken: de bijbel kent het verhaal van de barmhartige Samaritaan en niet de barmhartige Surinamer. Basta!!!


  Maak melding

 19. Uit de vorm van goede nabuurschap zou Suriname Guyana de mogelijkheid moeten bieden gebruik te mogen maken van de Corantijn.

  Maar in geopolitieke zin, is er geen sprake van goede nabuurschap. Denk aan Tigri.

  Suriname is soeverein over haar gehele grondgebied en hoeft dus Guyana, opgrond van het bovenstaande, geen toestemming te verlenen voor het bevaren van de Corantijn.

  Zo simpel is dat. Althans, zo zie ik dat.
  Srika


  Maak melding

 20. Lentor, je hebt helemaal gelijk. Suriname heeft geen lucht materieel. Daarom vervoeren wij alles over de Corantijnrivier. Aangezien Guyana over voldoende Helicoptersss beschikt, kan men dus kiezen voor luchttransport. Vliegen maar.


  Maak melding

 21. Lentor, je hebt helemaal gelijk. Suriname heeft geen lucht materieel. Daarom vervoeren de Surinamers hun spullen over hun Corantijnrivier. Laat die Guyanezen dan hun vele helocoptersss gebruiken om hun, al dan niet van Suriname gestolen, spullen via de lucht te vervoeren. Dus vliegen maar!!!


  Maak melding

 22. De Corantijn is van Suriname, dat komt omdat eens in het verleden een stelletje Nederlandse gouverneurs dat bekokstoofd hebben (beide landen waren toen bezit van Nederland), het kon net zo goed dat ze besloten hadden dat de rivier in zijn geheel aan Guryana toebehoorde. Het betwiste gebied aan de Boven Corantijn is ook een koloniale erfenis. Wij die nu leven kunnen beide problemen oplossen: maak van het betwiste gebied een natuurreservaat, dat komt de hele mensheid ten goede in deze tijd van Global warming en vernietiging van het tropisch regenwoud. En Guyana moet gewoon toestemming krijgen om gebruik te maken van de door God gegeven rivier (Suriname nog Guyana hebben iets gedaan om deze rivier te creeren).


  Maak melding

 23. Met deze Opa’s aan het bewind en nog erbij Ronald aan het stuur….ik vrees het ernstige.

  Su heeft die bekende 70 plusser…Ro(stuur) Sardji(sluipert) Somo(domo).

  Zeg deze Opa’s aan om plaats te maken.
  Ze zijn weer idi.
  Miki din gwi din no waard.


  Maak melding

 24. volgens de historicus Gessel ligt de grenzen van suriname landinwaarts van guyana en niet de corantijn revier.als de guyanezen de grenspalen niet hebben verwijderd dan moeten deze nu daar staan.

  dus dit is al een verlies punt voor ons land suriname.

  suriname kan onmogelijk land blijven toestaan aan de guyanezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.