Kamerlid Van Bommel biedt Suriname excuses aan

35

PARAMARIBO, 10 mei – De Nederlandse parlementariër Hans van Bommel (SP) heeft Suriname zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Het hoort politiek en humaan gezien gewoon zo. Er is inbreuk gepleegd op de menswaardigheid van anderen en daar horen excuses bij. Van Bommel beseft wel dat er meer moet gebeuren.

Maar iemand moet ergens beginnen. “Ik voel me als nazaat van slavenhandelaren verantwoordelijk voor die zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Ik verwacht van onze minister-president dat hij hetzelfde zal doen”, zei Van Bommel tijdens een openbare lezing. Dat kan niet vroeg genoeg gebeuren. De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende bezoekt Suriname binnenkort.

Als het aan Van Bommel ligt mag het dan al gebeuren. Hij begrijpt dat het niet makkelijk is verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat een ander misdaan heeft. Maar dan is er de relatie tussen Suriname en Nederland. “We zijn met elkaar verbonden en zullen in de toekomst nog meer verbonden worden. Beide landen kan een mooie toekomst samen wachten, maar dan moeten we elkaar in de ogen kunnen aankijken.”


35 REACTIES

 1. Sommige politicie doen alles om in het nieuws te komen. En laten we eerlijk zijn het was waarschijnlijk een winstgevende actie. Hij heeft alleen maar een paar aal zijn mond hoeven open trekken. Heeft een leuk reisje gehad naar SME en et een beetje geluk een aantal voorkeurs steen.

  Maar wat is SME er nu mee opgeschoten? Wie kan mij dat vertellen?


  Maak melding

 2. kan deze man niet wat anders doen met zijn tijd dan opzoek gaan naar aantal zetels het zou beter zijn om te investeren in suriname zodat de achterstand wat op het westen is intelopen kan worden ik zit niet op een excuses van niemand te wachten ik vraag me af wat deze bezoek suriname heeft geleverd niets alleen slap ouwehoeren daar heeft de surinaamse bevolking niets aan.


  Maak melding

 3. Hypocriet noem ik dit! van Bommel zegt dat er voor beide landen een mooie toekomst wacht, maar lees aub dat Nederland een mooie toekomst wacht. Het gaat slechter met europ(Ned)gaan en daar gaat het allemaal om. Als je kijkt hoe ze nog steeds met de duitsers omgaan, dan weet je dat dit allemaal met een doel is.Nog steeds schelden ze de duitsers uit! De bedoeling is om de Surs te paaien. Laat ons het verleden niet vergeten en onze ogen wijd open houden. We hebben niets aan een excuus,het voegt helemaal niets toe in ons leven. Wat waarde toevoegd is dat wij deze mensen tonen dat we niet voor hen onder doen. Ik stop het excuus ergens waar de zon niet schijnt!!


  Maak melding

 4. Zo makkelijk komen ze niet af. Hoe zit het met de Creolen? Creolen dragen allemaal namen van de Blanke Eigenaren. Creolen moesten hun eigen namen nooit gebruiken. Wie betaald de schade? Moet er niet via DNA gezocht worden wie de families zijn in Afrika. Moet de namen niet hersteld worden? Waarom krijgen Nedsurinamers niet de voledige AOW.


  Maak melding

 5. Eindelijk iemand die de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid. en nu maar afwachter wat de andere hufters uit het parlement ermee doen… Misschien moet balkenende ook een bezoek brengen aan de sommeldijkse kreek, om eindelijk pas te beseffen, wat voor leed dat kreek voortbracht aan de surinaamse samenleving.


  Maak melding

 6. Ze kunnen maar op 1 manier hun exuses aanbieden en dat kan op door Su finacieel te spekken ik bedoel ze hebben de antillen toch ook overgenomen die ook nog een schuld van 2 miljard euro hadden NL betaald toch wel.

  Dus waarom niet een paar miljoenen voor Su
  als schade vergoeding


  Maak melding

 7. Laten onze eigen Sranamangs de Blanke weer het voortouw nemen om in het nieuws te komen en blijven. NINSEE, SIO, SURINED, etc.

  Of laat een Blanke zich eindelijke gebruiken door een stelletje hypocrite sranamangs die al jaren met elkaar overhoop ligt om het eigen gewin: voor een dubbeltje op de eerste rij en ere ordes, etc.
  De Blanke ziet zijn voor deel: zieletjes winnen onder de SURINED.


  Maak melding

 8. Verontschuldigen of niet, het is toch nooit goed. Als zolang na dato nog wachten op sorry, hebben wij een groor probleem. Vele van onze “voortrekkers”hebben hun bul in Nederland behaald. Helaas is aan ons mooie land niet te merken wat al die doctorandus’en,
  meesters, ingeinieurs en wie dies meer zij in het hoge noorden hebben opgestoken.


  Maak melding

 9. Dit is allemaal politiek, ik kan het niet anders vertallen. Er is zoveel hier in ned.dat aan de hand is. b.v. Men heeft iets nieuws bedacht wil je een familielid van je met vakantie naar ned.willen laten overkomen dan moet je een op de hand geschreven brief overleggen aan de dienst burgerzaken voordat je een urgentie verklaring kan krijgen. Wat een idoot gedoe. En er schort nog heel veel, ik vraag mij af waar alle surinamers zijn die in de 2e kamer zitten, natuurlijk ga je ze niet horen wat zij hebben hun schaapje op het droge.
  Dus Harry van Bommel ik waardeer het, maar kan er niets mee.


  Maak melding

 10. che,
  ik ben 100% eens
  met jou reactie je hebt een zeer gevoelige snaar geraakt.

  ook eens met shir,
  de faam van prins bernard wordt hier vermeden.

  en du mijn vriend jij verdiend bij deze samen met neus een dikke tien.
  dit is pas mannen taal.


  Maak melding

 11. De leiders van de Afrikaanse landen zouden samen met de leiders van de afro’s in de diaspora serieus moeten gaan praten over een gezamenlijke aanpak om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Afrika wordt helaas nog steeds geassocieerd met stammenoorlog, hongersnood en aids. De nazaten van de slaven die naar Amerika en het Caraibisch gebied terecht zijn gekomen hebben een veel betere levensstandaard dan de achterblijvers. Toch is er sprake van een zorgelijke ontwikkeling. Nieuwkomers in landen als Amerika, Engeland en Nederland klimmen veel sneller op de maatschappelijke ladder dan personen met een Afrikaanse achtergrond. Ik weet niet of dit te maken heeft met het gemis aan verantwoordelijkheid bij de mannen. Een kind dat liefde en geborgenheid krijgt en opgroeit tussen een vader en een moeder heeft veel meer kansen. Zeker in landen waar racisme en discriminatie een alledaags verschijnsel is. Ik pleit ervoor om niet te wachten op excuses van Balkenende en anderen, maar meer tijd te besteden aan zelfreflectie. Een antwoord op de volgende vragen is van belang: Hoe komt het dat weinig Afrikaanse landen in staat zijn een menswaardig bestaan te bieden aan hun volk terwijl ze enorme bodemschatten bezitten. Ik wil dan niet alleen horen dat ze door het westen worden uitgebuit, want ook andere uitgebuite landen weten op termijn uit het dal te klimmen. Hoe komt het dat kinderen van nieuwe migrantengroepen binnen no time beter schoren dan kinderen met een Afrikaanse achtergrond. Als de oorzaken van bovengenoemde vraagstukken worden onderzocht kunnen er ook programma’s ontwikkeld worden om tot verbetering te komen


  Maak melding

 12. en over tien jaar is een ieder dit vergeten en komt er weer zo een lul uit een oude doos tevoorschijn die gaat lopen zeiken over slavernij & excuses. wat is het eigenlijke probleem eigenlijk? wie voelt nog steeds die zweepslagen van die basja’s van 130 jaar? terug? wie heeft er last van kom bij mij, ik geef er nog tien stuks erbij laat je ff wakker worden uit je slavernijdroom. ok het is fout geweest van de blanken, maar hoor je de javanen en hindustanen ook schreeuwen om excuses anno 2008? die excuses stellen toch geen f… voor dus waarom zou het nodig zijn? er zijn belangrijkere dingens te doen om vooruit te komen vind IK.


  Maak melding

 13. Beste Sranangmangs,

  Ja, het werd zo langzamerhand tijd dat iemand van de Nederlandse overheid een openlijk zijn excuses aan het Surinaamse volk aanbiedt. Ik vind het geweldig alhoewel ik niet mijn ogen sluit voor een mogelijke paai-actie van de heer van Bommel.
  Sranangmangs, we hebben alleen maar te winnen met excuses van heren en dames als de heer van Bommel. Als er van de 150 er 145 excuses aanbieden, ga ik persoonlijk er voor zorgen dat de gedane excuses verzilverd worden. Watch me.

  Sranangmang
  Tang Boeng


  Maak melding

 14. Excusses is een goed begin van Nederland.
  Waarom gaan we nog zeuren. Heeft Nederland zijn excusses aangeboden, is het nog niet genoeg!
  De geschiedenis mogen we niet vergeten. Maar we kunnen niet de schuld blijven geven aan de huidige Nederlanders. Hun voorouders waren de boosdoeners.
  Kom op Surinamers, leer te vergeven en hou de geschiedenis in gedachte. Zo komen we ergens.

  Surinamer


  Maak melding

 15. De Surinamer die nu vandaag de dag excuses vraagt voor het slavernij verleden is een hypocriet, die wil door de bakra in de watten worden gelelgd. Die wil erkenning van zijn luiheid en laksheid en nog eens onverschilligheid.

  Als de bakra niet van goede wil is geweest mbt Suriname is dat zo.
  Maar wat hebben de al die geleerden gedaan om Suriname op te bouwen. Geeft nou eens een leider Suriname welvarend heeft willen maken en op eigen kracht met samenwerking een toekomst heeft willen geven.

  Ik wil geen smoesjes horen an zielepoten.


  Maak melding

 16. het zijn de surinamers zelf dat moet bepalen of nederland in aanmerking komt voor een generaal pardon.

  de wereld misleiding met de premier van duitsland in israel mag niet met de surinamers gebeuren.


  Maak melding

 17. Sari, je hebt het helemaal bij het rechte eind. Vergeet niet dat er ruim 300.000 SuriNeds in Nederland wonen en iedere stem op de partij van Harry van Bommel is er één. Populistisch gedoe dus. Maar waar heeft de Suri het dan weer over? Geld. Herstelbetalingen. Reken eens even uit hoeveel Nederland in de jaren na de onafhankelijk aan Suriname gedoteerd heeft? Kijk maar op de borden bij de grote projecten die worden uitgevoerd: Financier: NIET Suriname! Alle reacties van de overigen ten spijt: in de prullenbak ermee!!


  Maak melding

 18. Mevrouw Diana, soso lespeki. Ik zie aan uw schrijfwijze en betoog dat u iemand bent met een bovenmatige intelligentie, hetgeen ik van vele reactoren niet kan zeggen. U heeft waarschijnlijk sociale anthropologie gestudeerd of iets in die richting. Staat u mij toe dat ik op een van uw vragen een antwoord geef: heel simpel. Kijk naar Zimbabwe. Waar daar op dit moment gebeurt is een reflectie van hetgeen in alle staten in Afrika eigenlijk gebeurt: een ordinaire stammenoorlog, cq. machtsstrijd. Moegabe is de Hitler van Afrika, dat mag duidelijk zijn. Zijn zogenaamde hervormingen hebben een negatief effect gehad op de situatie in het land. De know how is uit het land verdwenen (verdreven) en de overigen zijn niet in staat (door gebrek aan kennis) om het land weer in een stabiele situatie te brengen. Diezelfde attitude treft men aan bij vele Afrikaanse leiders. Daarom is de oppositie in die landen zo groot. Feitelijk is het zo dat de Afrikaan in zijn gedachtengang het oerwoud nog niet ontgroeid is. Zelfverrijking, fraude, egoïsme, macht, o sorry, heb ik nu soms over Suriname?


  Maak melding

 19. Mijne mensen,

  Ik heb de heer Harry van Bommel website bezocht, en was erg van onder de indruk van de gevoelens die hij voor Suriname heeft.Ik dacht dat het een politieke stunt was, maar dat is niks van waar.Tijdens zijn bezoek (niet de eerste) heeft hij veel gesprekken gevoerd met diverse lagen van de bevolking, en concludeerde dat er dringend iets van uit Nederland ondernomen moet worden.Ik citeer hier een stukje uit zijn speech:
  ” Voormalig Brits premier Tony Blair bood bij een bezoek aan de oud-kolonie Ghana openlijk en ruiterlijk excuses aan voor de rol die Engeland had gespeeld in de slavenhandel. “Laat premier Balkenende, net als Tony Blair, een formeel excuus uitspreken namens ons land,” stelt Van Bommel. Hij wil dat er daarnaast nauwgezet onderzoek en een historische beschrijving komt van deze donkere periode. “Dat moet vervolgens een vertaling krijgen naar het geschiedenisonderwijs, zodat onze kinderen op een eerlijke wijze kennis kunnen nemen van de geschiedenis.”

  Hier in Nederland worden de kinderen niks nada verteld, over de rol van Nederland in de slavenhandel.
  Nu hebben we eindelijk iemand die daar een boekje durft open te doen, wordt hij door sommige hier op site gelijk afgemaakt.
  Het is nooit goed!!!


  Maak melding

 20. Er moet nu geld op tafel komen. Van Suriname hebben de Nederlanders een puinhoop gemaakt. Veel kunnen de dokters kosten niet betalen. In Nederland is iedereen verzekert. Voor 1975 waren de Surinamers in Suriname niet verzekert. Mijn moeder moest haar sieraden verkopen om de dokter kosten voor mijn broertje te betalen. Waarom zogenaam 5 miljard hulp geven en verplicht Nederlandse produkten kopen. Niet vergeten dat veel Hindustanen geen familie meer hebben in India hebben. In Nederland weten ze zelf niet hoeveel rassen en talen Suriname heeft. in Nederland hoort je vaak over Marokanen. wat zou er gebruren als je meer dan tien rassen in Nederland zou hebben. Ik ben trots op Suriname! Ondanks zoveel rassen, zoveel liefde. Door al die rassen hebben we toch wat te eten. Niet vergeten al die lekkere eten en mooie vrouwen.


  Maak melding

 21. Ik hoop dat door deze excuses er een belangrijke stap genomen is om vanaf nu hard te werken.

  Dat de slavernij is afgelopen en geexcuseerd is wil nog niet zeggen dat men nooit meer hoeft te werken. Als je een normaal bestaan wil opbouwen en je kinderen wil kunnen verzorgen voor een betere toekomst zul je toch je handen uit je mouwen moeten steken.


  Maak melding

 22. Aan ongeveer iedereen op deze site: word het nou in 2008 niet eens ontzettend de tijd om helemaal te stoppen met te praten over ‘slavernij’?
  Behalve als het gaat om kinderen van een paar jaar geleden in Afrika, vind ik de ‘rest’ niet zo to the point, eigenlijk vooral navelstaren – van 10 [of 20] generaties geleden.


  Maak melding

 23. Ik denk dat de meeste reakties hierboven van Surinaamse nederlanders zijn. Die voelen zich constant bedreigd en hebben een postkoloniale trauma overgehouden van feiten van meer dan 150 jaren geleden. Tjonge!!!!
  Want een Surinamer zeurt niet meer hierover en gaat verder met de ontwikkeling van het land. Geen tijd voor dit soort dingen. Misschien weten zoveel surinamers nieteens dat er excuses zijn aangeboden kijk eens aan. Het laat ons koud maar is goed dat het gedaan is.

  Dat eindelijk iemand de guts heeft om namens nederland de excuses aan te bieden is alleenmaar toe te juichen. Alle tegenreakties ten spijt.
  Nedrland heeft Suriname al onafhankelijk verklaard en basta!!!! Geen drup meer uitgeven aan Suriname, want daar hebben de Surinamers een puinzooi van gemaakt. Spoorlijnen van miljoenen die leidden van ergens naar nergens, waar is alle geld??? Heeft Suriname er wat aan gehad??, behalve dat de politici en hun familie rijker zijn geworden. En dan krijgen deze mensen ooknog een standbeeld of worden oude historische namen naar hun vernoemd.
  Pijn is niet overerfelijk. Dat er vandaag de dag nog gezeurd wordt over dit alles is alleenmaar zielig doenerij en huilebakkerij, net een verwend kind dat zn moedersrok niet wilt los laten en constant eraan trekt om zn zin te krijgen.
  Groei op zogenaamde Surinamers, waar zijn jullie wanneer suriname jullie nodig heeft?
  Jullie zitten laag en droog op jullie kont in nederland, die jullie goed verzorgt en in de watten legt. Praat pas als je dat daadwerkelijk ruilt door in Suriname te wonen en te werken. Voor de rest……..blijf maar klagen tot je erbij neervalt en de zaak vanzelf ophoud. Immers wie luistert naar je.
  Erger je maar dood, tot daadwerkelijk de dood volgt en laat op je graf graferen dat je niet tevereden was met excuses, maar geld wilde.
  Verwende kinderen moeten maar zo behandeld worden.


  Maak melding

 24. Het is nu helemaal duidelijk wiens “taal” Bommie onder meer is gaan vertolken in Su.: B-Surined.

  De foto van het bezoek aan Minov is heel duidelijk: Bommie gesecondeerd door een vertegenwoordiger van de hypocriete groep die zich B-Surined noemt: het verlengstuk van SIO, NINSEE, etc.
  En die club SIO werpt zich op als te zijn het overkoepelend orgaan van de welzijn organistaties in Ned.

  SIO hierbij nogmaals de vraag van de heer Mahin Jankie.
  Wanneer is de vergadering belegd en welke welzijnorganisaties in Ned. waren aanwezig om jullie het mandaat te geven??

  Weer dezelfde grappenmakers die over de ruggen van anderen met de eer willen strijken: “Koni mang nanga do mang”.

  Ho maar: Niet op eigen kracht.
  Gasten die hun levenlang in Ned. hebben gewoond en gewerkt, nu aan hun pensioen toe zijn en hen weg langs deze minder elegante weg willen banen richting Suriname.

  Een groot deel van deze gasten heeft op in de gemeenteraad of Tweede Kamer gezetten. Wat hebben zij voor Suriname betekend: noti, nada.

  Hun oude dag is goed geregeld: niets op af te dingen.
  Maar nu worden de bestaande netwerken ook de politieke misbruikt om straks mooi weer in Su.te gaan spelen.

  “Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt die wel”.

  Vraag het maar aan: Koutje, Woeie,Warnie,en nog veel meer.

  “Te joe en nang nanga dibibri is moesoe habbi langa forkoe”.

  “A tangso”


  Maak melding

 25. Diana,
  Eindelijk weer iets positiefs gelezen. Wat je ook doet en zegt het komt steeds op zelfreflectie terug. Anderen de schuld van jouw falen te geven is vaak heel gemakkelijk maar typeert alleen jezelf. In Suriname zie je dat duidelijk, Nederland krijgt steeds van alles de schuld. We moeten eens ophouden altijd een zondebok te zoeken maar ons hand in eigen boezem steken. Al die miljarden die we uit Nederland hebben ontvangen, kunnen we concreet iets aanwijzen dat we ermee gedaan hebben? Hebben we ervoor gezorgd dat al die mensen uit die achterstandswijken(Ramgoelam,Pontbuiten,Latour enz. enz.) er beter van zijn geworden? Hebben we onderwijs(peiler van elke natie)toegangkelijk gemaakt voor elke Surinamer? Met dit soort vragen moeten we ons bezig houden en niet de komst van Dhr. Balkenende gebruiken als de grote afleider.


  Maak melding

 26. Klink Klare ONZIN!! Allemaal.

  Vooral wat die Che uitkraamd.

  Die bakra’s waren zo oerdom een land als Suriname aan niet oorspronkelijke bewoners te geven. Behalve de indianen en de bakra’s zelf heeft geen ene moer recht op Surinam.
  Geen blaka mang, geen hindoestanie, javaan of chinees heeft recht op het grondgebied Suriname. Onafhankelijk waarvan? Suriname is, afgezien van de indianen, nooit van iemand geweest.

  Die bakra’s hebben dubbel en dwars betaald aan de geleden schade van de slaven en contract arbeiders.

  Ze hebben SURINAME gegeven !!!

  Dat wij een rotzooitje van maken heeft niets met het verleden te maken , maar met eigen bekrompenheid.

  blaka bana


  Maak melding

 27. tijdens de periode van de onafhankelijkheid van suriname heeft de regering arron van nederland een denkbeeldig bedrag van 3 miljard in ontvangst mogen nemen.
  alles ging toen via een commissie dat moest bepalen of suriname daadwerkelijk aanspraak maakt op het aangevraagde bedrag.en zo kennen wij het project west suriname van de hand van frank essed.dat was gezien en goed bevonden door de cons met als voorzitter de heer pronk.is het dan de schuld van de surinamers dat dit niet door is gegaan of is dit de schuld van de geldschieters in dit geval nederland.
  dit is realiteit en geen fabels.
  suriname heeft in feite niks verloren of met geld hebben gesmeten het zijn de blanke aanbidders die steeds maar blijft geloven op de oprechtheid van hunne leermeester in den haag.nogmaals nederland wil suriname niet zien groeien en zal alles in werk stellen om ons klein te houden.de aanbidders leven in een valse hoop.

  dit is een reactie op een van de velen negatieve beschuldigingen aan het adres van de onschuldige surinamers met goede wil.


  Maak melding

 28. @ 30: Ik geef U groot gelijk. Men heeft gewoon een ware PUINHOOP van Suriname gemaakt, een land waarin onze voorouders zijn geimporteerd. Vandaag nog dacht ik eraan: Hoe kon die witte man zo oerdom zijn om Suriname onafhankelijk te laten worden (omkoping van hindorie/vette worst twv 3 miljard guldens voor neuzen van de kornuiten van de allerlaagste zoon van suriname: henck arron). suriname met zoveel natuurlijke hulpbronnen, goud/olie/bauxiet. Ik weet niet wat die gasten bezielde. En vandaag de dag heeft opperhoofd baviano samen met zijn kornuiten dit land letterlijk en figuurlijk verkocht aan de buitenlander voor een appel en een ei.


  Maak melding

 29. Raj, van reaktie #16

  sorry dat ik je het niet heb laten weten mi mati, maar ik deel je mening. Er wordt teveel gezeurd over het verleden. Wat gebeurd is, is al gebeurd, voorgoed voorbij. Je kan alleen bekrompen van geest zijn om nog te zeuren over zaken waarmee onze generaties niets te maken hebben gehad. De pijn is niet door ons geleden en toch voelen we het. Dwazer kan het niet en is tevens een domper op de verdere ontwikkeling. Dat omdat je steeds blijft zeuren en huilen dat er iets voor terug gedaan moet worden.

  Anno 2008??????

  Kom op man, dan heb je echt de zweepslagen nodig om wakkergeschud te worden.

  Akogan


  Maak melding

 30. jullie moeten niet zeuren probeer jezelf en anderen te ontwikkelen probeer zo hoog mogelijk op de maatschappelijke ladder te komen ondanks tegenwerking, haat en nijd.
  Laat zien wat je in je mars hebt.
  Neem een voorbeeld aan aziatische landen dezen landen hebben alles overwonnen ondanks armoede, uitbuiting, verdeel en heers politiek hebben deze landen een behoorlijke economische groei waar het westen en amerika enkel maar jaloers om worden.

  Wat ik hiermee wil aangeven wacht niet en bedel niet om excuses maar laat zien waartoe je in staat bent.

  Als deze meneer Bommel zijn excuses heeft aangeboden maar over 100 jaar blijven juillie nog steeds op hetzelfde niveau.

  Overigens ben ik het met de postings van Diana helemaal eens.
  Afrika heeft zoveel natuurlijke hulpbronnen maar er komt niets van de grond.


  Maak melding

 31. de verschillende lidmaatschap van suriname in de wereld maakt dat dit land haar burgers niet respecteert maar de belangen van het buitenland blijft behartigen.let maar hoe die dame elma drayer opkomt voor haar land en wij surinamers/surinets zitten gewoon mekaar af te vreten.
  of moeten wij terug in de schoolbanken.

  ik hoop dat waterkant net zijn huisregels gaat verscherpen tegenover iedereen dat buiten hun boekje gaat,vooral bij de gasten met een racistische gedrag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.