Tentoonstelling Maria Sibylla Merian in Suriname

0

Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam presenteert van 23 februari tot en met 18 mei 2008 de tentoonstelling Maria Sibylla Merian ‘Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap’. Maria Sibylla Merian (1647-1717) wordt gezien als een van de belangrijkste en meest invloedrijke natuurhistorisch tekenaars van haar tijd.

Op 53jarige leeftijd reisde zij naar Suriname. Zij deed er twee jaar lang vernieuwend onderzoek. Haar verblijf in Suriname moet een overdonderende ervaring zijn geweest. Niet alleen haar waarnemingen van de ontwikkeling van rups tot vlinder en hun voedselplanten zoals de palulu en papaja, waren nieuw.

De planten en bomen, mieren en spinnen, slangen en leguanen die ze in Suriname aantrof waren niet eerder zo door Europese onderzoekers vastgelegd. Het leverde de basis op voor het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensis, Ofte Verandering der Surinaamse Insecten dat ze in 1705 uitgaf.

De gastconservator van de tentoonstelling, dr. Ella Reitsma, bezocht ook Suriname voor haar onderzoek naar leven en werk van Maria Sibylla Merian.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.