Mogelijk staatsgarantie grootste haven Suriname

6

PARAMARIBO, 20 feb – De Nieuwe Haven maakt groot kans op het verkrijgen van een staatsgarantie. Dit is gebleken bij een werkbezoek van minister Hildenberg van Financiën en president André Telting van de Centrale Bank van Suriname. De ontbrekende fondsen voor de modernisering kunnen bij de bank worden gehaald of via extra investeringen.

Als de staatsgarantie eenmaal in orde is, zal in totaal ongeveer veertien miljoen dollar geleend kunnen worden. De geldinjectie van de EU, ruim acht en twintig miljoen euro, is onvoldoende gebleken. “Suriname heeft baat bij een goed functionerende haven en daarom zijn we bereid te helpen. Wel mogen we niet emotioneel zijn als het gaat om financiële middelen”, zegt Hildenberg.

Het tekort heeft te maken met de gestegen prijzen voor bouwmaterialen en brandstof. De modernisering omvat uitbreiding van de afhandelingscapaciteit van drie naar vier schepen per dag. Het aantal containers dat jaarlijks verwerkt wordt, vertoont een stijgende lijn. In 2006 was dit achtendertig duizend en in 2007 zesenveertig duizend. Volgens schattingen zullen dit jaar zo’n vijftigduizend containers passeren.


6 REACTIES

 1. ha ha ha ha wat een geklets, en is het 14 miljoen US dollars of SRD. en nog is de geldinjectie van de EU, ruim acht en twintig miljoen euro onvoldoende. maaar hoeveel leggen ze er zelf bij (suriname)
  weer word de schuld van suriname hoger. welke generatie suriname gaat dit afbetalen. ik vraag me af of de surinaamse burger wel weet hoeveel de (staats)schulden zijn.
  suriname kan en zal nooit op zijn eigen benen staan. daar zijn ze veel te dom voor, dat bewijst zich weer eens……toch.


  Maak melding

 2. Het probleem is dat de gemiddelde Surinamer beu is met de politiek, daarom zal het een zorg zijn voor hun of de staatsschulden laag of hoog zijn. Want bij de volgende ecnomische crisis gaan ze toch weer bedelen bij families in NL.


  Maak melding

 3. Suriname neemt voor het eerst als Republiek zelf een economische initiatief waar haar dat noodzakelijk acht…

  een positieve vooruitgang…

  nmr 2, indd, zo mee eens!!!


  Maak melding

 4. Dit zal niet de eerste keer zijn dat de haven een zg.geldinjektie zal krijgen door het buitenland e/o de Surinaamse Staat.Door de grote toename van “verkeer” is men aan uitbreiding toe.Ik vraag mij in gemoederen af of de haven met de grotere afhandelingen niet meer zal hebben verdiend,en zelf een groot deel van de kosten uit eigen middelen niet heeft kunnen financieren.Dit lijkt meer op de toestanden bij de SML en andere vergelijkbare bedrijven waar de Staat telkens moet bijspringen en het volk opzadeld met leningen en nogmaals leningen,en zulke bedrijven hebben geen lang leven.


  Maak melding

 5. hallo Pae-macool,benoemt één land in de wereld die geen/kent schuld heeft! Van Bangladesh tot de Emiraten en Afrika tot Amerika toe,ze zitten allen tot de oren met schulden. Suriname is niet de enige en zal ook de laatste zijn die schulden aangaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.