Surinamers nog te weinig bekend met dementie

8

PARAMARIBO, 20 feb – Surinamers weten nog veel te weinig af van dementie. Dit stelt voorzitter Liesbeth Guicherit van dagopvang Stichting Wiesje. In de praktijk leidt het gebrek aan inzicht tot allerlei misvattingen en misverstanden. Oudere personen worden nog te vaak de dupe.

Gepleit wordt daarom voor een omslag. “Het is tijd dat de samenleving leert omgaan met het fenomeen”, zegt Guicherit. Het gebeurt maar al te vaak dat ouderen alleen thuis worden gelaten. Dit kan allerlei ongemak in de hand werken en zelfs leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ook wordt naar alternatieven uitgekeken buiten de sociale en medische hulpverlening om.

Dit is zinloos. Mensen weigeren te accepteren dat de persoon nooit meer de oude zal zijn, een soort vals optimisme. “Soms lopen mensen met het idee rond dat het beter wordt. Als je een dement familielid hebt, houd er rekening mee dat het niet beter wordt. Wat weg is, is weg”, aldus Guicherit. Wiesje heeft de laatste tijd het aantal cliënten zien afnemen op de dagopvang.


8 REACTIES

 1. Uit dit verhaal blijkt weer de verderfelijke omslag van de mentaliteit. Het egoisme, zelfs naar de familie toe, viert hoogtij. Het zal je vader of moeder maar wezen. Waar is die traditionele saamhorigheid gebleven die in Suriname zo hoog in het vaandel stond? Alle lof voor de mensen die zich inzetten voor dit probleemgebied.


  Maak melding

 2. Ja mevrouw Guicherit, Ik heb het gevoel dat men

  financieel zwak zit,van daar de afneming,als men in Euro,s moet betalen kan ik met de mensen mee.Suriname is geen nederland
  daar kent men SRD.Niet elke dementerende ouderen hebben een familie in Nederland of elders.


  Maak melding

 3. de gemiddelde surinamers weten niets over dementie of psyschaitrie.en schizofranie helemaal niet.als je in suriname dat heb dan maakt het toch niks uit.mond dicht houden niemand helpt.


  Maak melding

 4. Het word tijd dat de regering die de afgelopen decennia niet veel heeft kunnen waarmaken, in een demente inrichting komt waar ze ook horen en plaats maakt voor een jongere generatie met meer verstand van zaken en visie.


  Maak melding

 5. de surinaamse parlemends leden zijn zelf schyzofranen die de aller armste steelt.
  het zijn wilde dieren met menselijke lichaam.
  een wilde dier pakt alles wat beweegt.


  Maak melding

 6. Als de surinamers niet bekend zijn met dementie hoeven ze maar naar een persoon te kijken. hun president venetiaan. Hij noemt ex surinamers allochtonen. En ik noem hem een dementerende baviaan.


  Maak melding

 7. Er is niet alleen gebrek aan inzicht, misvattingen en mistverstanden m.b.t. Het fenomeen “dementie”. Zelf meest algemene kennis ontbreekt er aan.

  Om als voorbeeld te noemen: de gemiddelde Surinamer in Su weet niet eens het verschil tussen een homoseksueel, travestiet, biseksueel en metroseksueel.

  Een “boeler” is voor hun hetzelfde als homoseksueel en travestiet. Ik bedoel maar..

  🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.